Haulla löytyi 338 tulosta


Suomalaiset pk-yritykset eivät hyödynnä riittävästi erilaisia viennin rahoitusratkaisuja ja menettävät sen vuoksi kauppoja sekä altistuvat tarpeettomille luottotappioille. Riskeiltä suojautuminen ja maksuajan järjestäminen ostajalle tuovat kilpailukykyä. Kauppakamarit ja Finnvera käynnistävät yhdessä Vientikaupan rahoitus -kiertueen yritysten osaamisen ja kilpailukyvyn vahvistamiseksi.

Lue lisää

Vientikaupan rahoituskiertue 21.5.2024 Häme

Tervetuloa Finnveran, Kansainvälisen kauppakamari ICC Suomen/Keskuskauppakamarin ja Hämeen kauppakamarin yhteistyössä toteuttamaan Vientikaupan rahoituskiertue -tilaisuuteen!

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin kevätkokous 7.5.2024

Tervetuloa Hämeen kauppakamarin kevätkokoukseen tiistaina 7.5.2024 klo 16.30–19.30 Lahden Upseerikerholle, Upseerikerhonkatu 3, Lahti.

Lue lisää

HHJ-tutkinnon hyväksytysti suorittanut on oikeutettu käyttämään HHJ-nimikettä.

Ennätysmäärä uusia hallitusammattilaisia Hämeen alueelle

Hallitustyöskentelyn osaamista mittaava Hyväksytty hallituksen jäsen HHJ-tutkinto järjestettiin maaliskuussa. Hämeen kauppakamarin HHJ-kurssin käyneistä 37 henkilöä suoritti tutkinnon hyväksytysti. Kauppakamari onnittelee tutkinnon suorittaneita. ”On hienoa, että saimme tällä kertaa ennätyksellisen määrän uusia hallitusammattilaisia Hämeen alueelle. Tutkinto antaa erinomaiset lähtökohdat hyvään hallitustyöhön ja hallitusammattilaisuuteen”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

KPMG Oy Ab:n tuloverotuksen asiantuntija Miia Manner

Veroilmoitusten sudenkuoppia

Taas lähenee se aika vuodesta, kun veroilmoituksen laatiminen on valtaosalle yrityksistä ajankohtaista. Vaikka veroilmoitus voikin tuntua välttämättömältä pahalta, joka hoidetaan tilinpäätöskiireiden jälkeen, sen laatimiseen kannattaa kuitenkin suhtautua asiaan kuuluvalla pieteetillä. Kaavamaisiin veronkorotuksiin siirtymisen jälkeen teknisetkin virheet veroilmoituksella voivat koitua kalliiksi eikä huolellinenkaan verosuunnittelu paina vaakakupissa, mikäli suunniteltuja asioita ei osata ilmoittaa veroilmoituksella oikealla tavoin.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin vastuullisuusasiantuntija Anne Vanhala (Kuva oikealla: Elmo Eklund)

Viisi vastuullisen liiketoiminnan vinkkiä yritysjohdolle 2024

Vuoden alku on aina hedelmällinen hetki ennakoida vuoden puheenaiheita ja trendejä. Näin on myös vastuullisuuden ja kestävän kehityksen saralla. Erilaisiin ennustuksiin ja listauksiin onkin voinut sukeltaa vuoden ensimmäisten viikkojen aikana. Mihin erityisesti yritysjohdon kannattaisi kiinnittää huomiota vuonna 2024 kestävän kehityksen ja vastuullisuuden saralla?

Lue lisää

Lue uusin painettu lehti 1/2024 >>>Teemana: Turvallisuus

Jäsenlehti

Lue lisää

Yritysten ilmastonsuojelutoimiin lisää osaamista

Keskuskauppakamarin ja LähiTapiolan mahdollistamaan ensimmäiseen Ilmasto-ohjelmaan on valittu Hämeen kauppakamarin alueelta mukaan yli 20 yritystä. ”Vuosi sitten toteuttamassamme ilmastokyselyssä selvisi, että alueemme yritykset kaipasivat lisää osaamista ilmastonsuojelutoimien tekemiseen. Lisäksi yritykset kertoivat, että niiden liiketoimintaan sopivista ilmastoratkaisuista on pulaa”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämäläisyritysten suhdannenäkymät ovat vaisut

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannetilanne on pysynyt vaimeana. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä tammikuussa tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Suhdannepohja on saavutettu, mutta yritysten kannattavuus tulee vielä heikkenemään tänä vuonna. Hämeen alueen näkymät ovat pessimistisimpiä koko Suomessa ja lisäksi poliittiset lakot sekä ylityökiellot vaikeuttavat yritysten kasvua”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Osaava henkilöstö on yritysten kilpailuetu

Hämäläisyritykset pitävät osaavaa henkilöstöään suurimpana kilpailuetunaan, selviää Hämeen kauppakamarin tuoreimmasta talouskyselystä. ”Yrityksillä on odottavat suhdannetunnelmat ja on hienoa nähdä, että alueemme yritykset pitävät kiinni osaavista työntekijöistään. Edelleen suurin osa yrityksistä arvioi työntekijöiden määrän pysyvän ennallaan”, korostaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Paula Paloranta, pääsihteeri, markkinaoikeudelliset asiat, Keskuskauppakamari (Kuva: Roni Rekomaa)

Keskuskauppakamarin liiketapalautakunta antoi suosituksen henkilön kuvan käyttämisestä markkinoinnissa

Markkinoinnissa ei tule käyttää yksityisen tai julkisen henkilön kuvaa ilman häneltä etukäteen hankittua suostumusta. Keskuskauppakamarin liiketapalautakunnan suosituksessa korostetaan, että markkinoijalla on aina oltava asianomaisen henkilön suostumus, jos henkilö on tunnistettavissa mainoksesta tai muusta markkinointimateriaalista.

Lue lisää

Ulkoministeriö julkaisi kaikille avoimen verkkokurssin pakotteista

Pakotteiden tehokas toimeenpano edellyttää ymmärrystä pakotteista ja niiden soveltamisesta. Suomalaisten pakoteosaamisen laajentamiseksi ulkoministeriö julkaisi kaikille avoimen verkkokurssin pakotteista. Kurssilla käydään läpi kaikissa pakotejärjestelmissä toistuvia pakotteiden perusasioita, mutta myös Venäjä-pakotteiden erityispiirteitä.

Lue lisää

Hämeen kauppakamari hakee uutta toimitusjohtajaa

Hämeen kauppakamari on maan suurimpiin kuuluva, yli 1160 jäsenen taloudellisesti terve, alueellinen elinkeinoelämän edunvalvoja – moderni pohjoismainen kauppakamari. Sen toiminta-alueeseen kuuluvat Päijät-Hämeen maakunta, Kuhmoinen sekä Kanta-Hämeen maakunnasta Hämeenlinnan ja Forssan seutukunnat. Hämeen kauppakamarilla on toimistot Lahdessa ja Hämeenlinnassa. Lue lisää: www.hamechamber.fi

Lue lisää

MAINOS: Sammon8 – uusien mahdollisuuksien kiinteistö keskellä Lahtea

Kehittyvällä Paavolan alueella Lahden keskustassa sijaitseva Sammon8 uudistuu täydellisesti lähivuosina. Neljään kerrokseen saneerataan kaikkiaan 5000 neliön verran isoja ja pieniä toimitiloja monenlaiseen liiketoimintaan.

Lue lisää

Ukrainan ja Euroopan unionin asianomaisten ministeriöiden ja muiden kansakuntien viranomaisten edustajat esittelivät Rebuild Ukraine -tapahtuman yhteydessä järjestetyssä hallitustenvälisessä lehdistötilaisuudessa 14.11.2023 näkemyksiään Ukrainan jälleenrakennusmekanismeista. Kuvassa vasemmalta: Anatoly Sushon, Lars Aagaard Moller, Ville Tavio, German Galushchenko, (keskustelun moderaattori), Johan Forssell and Kenan Poleo.

Ukrainan jälleenrakentaminen tarjoaa liiketoimintamahdollisuuksia yrityksille

Rebuild Ukraine -konferenssi- ja messutapahtuma keräsi marraskuussa Puolan Varsovaan 550 näytteilleasettajaa ja 3000 kävijää 50 maasta kuuntelemaan ja tapaamaan Ukrainan jälleenrakennuksesta kiinnostuneita tahoja sekä hahmottamaan pian kaksi vuotta kestäneen Venäjän hyökkäyssodan jälkeen avautuvia liiketoimintamahdollisuuksia. Niitä on tarjolla muun muassa rakentamisen, energia-alan, vesi- ja jätehuollon sekä telekommunikaation sektoreilla.

Lue lisää

Miksi työntekijän osaamista kannattaa tukea – ja mikä neuvoksi, jos osaaminen ei riitä?

Nykypäivän työelämässä menestyminen vaatii jatkuvaa osaamisen kehittämistä. Työntekijöiden suhtautuminen osaamisen kehittämiseen vaihtelee – toinen pitää huolta ammatillisesta kehityksestään osallistumalla koulutuksiin jopa vapaa-ajallaan, kun taas toinen pysyttäytyy lähinnä annettujen työtehtävien suorittamisessa, pohtimatta omia koulutustarpeitaan sen tarkemmin.

Lue lisää

Hiilijalanjäljestä vaikuttaviin päästövähennyksiin

Keväällä kauppakamarien jäsenyrityksille tehty ilmastokysely osoitti, että kolmasosa yrityksistä on laskenut toimintansa hiilijalanjäljen ja asettanut päästövähennystavoitteet. Ilmastokyselymme mukaan kustannukset, resurssien ja osaamisen puute ovat syitä siihen, että ilmastotyöhön ei ole vielä tartuttu. Samaan aikaan pitkin vuotta eri tilaisuuksissa ympäri maata on käynyt ilmeiseksi, että hiilijalanjäljen laskenta on ajankohtaista useissa yrityksissä. Tyypillisimmin tietopyyntö ilmastoteoista tulee asiakasyritykseltä, joka on asettanut omat kunnianhimoiset päästövähennystavoitteet koko arvoketjunsa osalta.

Lue lisää

Hämäläisyritysten suhdannenäkymät ovat edelleen synkät

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannetilanne on edelleen heikentynyt kesästä. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä lokakuussa tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Yritysten suhdannenäkymät ovat vielä synkentyneet kesästä ja pohja on nyt saavutettu. Onneksi työllisyys ei kuitenkaan ole merkittävästi heikkenemässä. On myös tärkeää huomioida, että tämä kysely tehtiin ennen EKP:n kokousta, jossa päätettiin, että ohjauskorkoja ei enää nosteta. Joka tapauksessa inflaation hidastumisen ja palkankorotusten vaikutuksesta palkansaajien ostovoima kasvaa vähitellen”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Tulossa mielenkiintoinen Hämeen kauppakamarin Tilinpäätös- ja veropäivä

Lahdessa sekä Hämeenlinnassa marraskuussa järjestettävässä Hämeen kauppakamarin Tilinpäätös- ja veropäivässä Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija, KTT Tomi Viitala käy osuudessaan läpi uudet verolainmuutokset. Ensi vuonna tulee voimaan muun muassa ansiotulo-, kiinteistö- ja varainsiirtoverotusta koskevat muutokset. Lisäksi tältä vuodelta tulee sovellettavaksi uusi TKI-toiminnan lisävähennys. Päivän aikana Helsingin seudun kauppakamarin veroasiantuntija, hall. maist. Jukka Koivumäki kertoo myös yritysten useimmiten kysymistä veroasioista.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Yritysten kannattaa parantaa valmiuksiaan rekrytoida kansainvälisiä osaajia

Hämeessä toimivat yritykset ovat rekrytoineet tai vuokranneet kansainvälisiä osaajia asiantuntija- ja erityisasiantuntijatehtäviin enemmän kuin keskimäärin muualla Suomessa. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin syyskuussa toteuttamasta osaajakyselystä. ”Enemmistö alueemme yrityksistä rekrytoi tai vuokraa kansainvälisiä osaajia kuitenkin työntekijätehtäviin kuin asiantuntijatehtäviin. Pääosin yritykset rekrytoivat tai vuokraavat kansainvälisiä osaajia muualta EU-alueelta”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin Tilinpäätös- ja veropäivässä myös taloushallinnon tunnuslukuja

Lahdessa sekä Hämeenlinnassa marraskuussa järjestettävässä Hämeen kauppakamarin Tilinpäätös- ja veropäivässä Revisium Oy:n KTM, KHT-tilintarkastaja Henry Kampman käy omassa osuudessaan läpi muun muassa taloushallinnon tunnuslukuja sekä mitä tilinpäätösinformaation perusteella voi tulkita yrityksen taloustilanteesta. Lisäksi hän käy läpi muita ajankohtaisia kirjanpidollisia asioita ja erityisesti T&K-rahoituslain merkitystä ja verovaikutusta yritystoiminnalle.

Lue lisää

Talous hidastuu - Kuinka yrityksesi voi varautua?

Viime aikoina on julkisuudessa käyty paljon keskustelua Suomen taloudesta ja sen suunnasta lähitulevaisuudessa. Näyttää enenevässä määrin siltä, että Suomi on väistämättä ajautumassa taantumaan ja etenkin tällaisina hetkinä on hyvä katsoa, että oman yrityksen asiat ovat kunnossa.

Lue lisää

Kansainvälistymisapua yrittäjille

Uusi maksuton valmennusohjelma kansainvälistymistä tavoitteleville yrityksille on startannut. Kaikille avoimet asiantuntijoiden seminaarit ja infotilaisuudet tarjoavat konkreettista apua kansainvälisille markkinoille pääsyyn. Ohjelma auttaa esimerkiksi löytämään sopivan kansainvälistymisen muodon ja tuotteen tai palvelun muotoilussa kohdemarkkinoille sopivaksi.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Pk-yritysten panostettava TKI-investointeihin

Hämeen kauppakamarin alueella yritysten TKI-investoinnit ovat vähenemässä ensi vuonna, selviää Hämeen kauppakamarin tuoreimmasta talouskyselystä. ”Tässä taloustilanteessa olisi tärkeää, että yritykset panostaisivat entistä enemmän TKI-investointeihin, jotta saamme alueellemme lisää kasvua ja kilpailukykyä, ennen kuin nousukausi taas alkaa. Yritysten kannattaa hyödyntää TKI-investointien verokannustimia, koska ne mahdollistavat merkittävän verohyödyn”, korostaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Naisten osuus kasvaa hämäläisten pk-yritysten hallituksissa

Hämeessä naisten osuus pk-yritysten hallitusjäsenistä on kasvanut viimeisen neljän vuoden aikana, selviää kauppakamarien toukokuussa tekemästä PK-hallitusbarometrikyselystä. ”On ilahduttavaa, että naisten osuus alueemme pk-yritysten hallitusjäsenistä on kasvanut neljässä vuodessa lähes 12 prosentilla ja Hämeessä naisten osuus hallitusjäsenistä on nousut valtakunnallisen keskiarvon yläpuolelle”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Hämäläisyritysten suhdannenäkymät ovat harmaan vaisut

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannetilanne on heikentynyt viime keväästä. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä heinäkuussa tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Yritysten suhdannenäkymät ovat hieman synkentyneet keväästä. Yleinen epävarmuus, korkojen nousu ja vaisu kysyntä heikentävät yritysten markkinaodotuksia”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

(Kuva: Adobe Stock)

Tekoäly ja data mullistaa seuraavaksi teollisuuden

Suomalaiset ja ruotsalaiset yhtiöt ovat perinteisesti olleet edelläkävijöitä uusien teknologioiden käyttöönotossa. Tällä hetkellä varsinkin tekoäly tarjoaa suuria mahdollisuuksia pohjoismaisille teollisuusyrityksille. Yritysten on kuitenkin ensin määriteltävä omat tavoitteet ja lähtökohdat, sillä monimutkaiset ja kaikkein uusimmat tekoälyratkaisut eivät välttämättä ole paras vaihtoehto.

Lue lisää

It-yhtiö Futuricen perustaja Tuomas Syrjänen (Kuva: Henri Vogt)

Tekoäly tarjoaa tuottavuusloikan

Tekoälyn kehitysvauhti on saanut monet innostumaan sen mahdollisuuksista, mutta joidenkin mielissä ovat myös synkät orwellilaiset uhkakuvat. It-yhtiö Futuricen perustajan Tuomas Syrjäsen mukaan tekoälyyn liittyvät riskit on hyvä tiedostaa.

Lue lisää

Tuloverotuksen asiantuntija Pauli Liiri, KPMG Oy Ab

Kirjanpidon ja verotuksen erojen tärkeydestä

Osakeyhtiöt, jotka ovat päättäneet tilikautensa kalenterivuoden loppuun, ovat taannoin antaneet veroilmoituksensa. Yrityksen veroilmoitus on säännönmukaisen verotuksen kulmakivi, ja sen tärkeyttä ei pidä koskaan aliarvioida eikä sitä pidä laatia ilman, että ymmärtää vähintään kirjanpidon ja verotuksen olennaisimmat erot. Mitä enemmän Verohallinnon käsittely automatisoituu, sitä enemmän tietoja käsitellään eräänlaisina ristiin ajoina, joista tietyt asiat nousevat manuaaliseen tarkasteluun. Virheellisesti ilmoitettujen tietojen – tahattomienkin sellaisten – seurauksena voi olla merkittävä veronkorotus.

Lue lisää

Positiivista virettä Hämeessä

Hämäläisyrityksistä yli kolmannes arvioi liikevaihdon kasvavan seuraavien kuuden kuukauden aikana, selviää Hämeen kauppakamarin tuoreimmasta talouskyselystä. ”Alueemme yritysten liikevaihdot ovat olleet edelliseen vuoteen verrattuna kasvussa lähes joka toisella kyselyyn vastanneista yrityksistä ja samaan aikaan kuitenkin neljäsosalla laskussa. Yritykset ovat palkanneet jonkin verran lisää työntekijöitä ja rekrytointitarpeet kasvavat. Pula osaavasta työvoimasta lisääntyy koko ajan”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Yritykset odottavat toimia kilpailukyvyn parantamiseksi

Kilpailukyvyn ja työllisyyden parantamiseksi Hämeessä toimivat yritykset odottavat hallitukselta erityisesti työn verotuksen keventämistä, selviää Hämeen kauppakamarin tuoreesta talouskyselystä. ”Vastanneista alueemme teollisuusyrityksistä yli 58 prosenttia odottaa verotuksen keventämistä ja yli 55 prosenttia paikallisen sopimisen lisäämistä kilpailukyvyn ja työllisyyden parantamiseksi”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Työperäisen maahanmuuton tärkeys korostuu

Yli kolmannes Hämeessä toimivista teollisuusyrityksistä pitää työperäisen maahanmuuton lisäämistä erittäin tärkeänä, selviää Hämeen kauppakamarin tuoreesta talouskyselystä. ”Teollisuusyrityksistä jo 35 prosenttia pitää työperäisen maahanmuuton lisäämistä tärkeänä. Vastaavasti hämäläiset rakennusalan yritykset eivät käytännössä palkkaa suoraan ulkomaista työvoimaa, vaan alalla on perinteisesti merkittävässä määrin ulkomaisia alihankkijoita”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Markkinanäkymät ovat edelleen vaimeat

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannetilanne on edelleen normaalia heikompi. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä huhtikuussa tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Yritysten tulevaisuuden näkymät ovat yhä epävarmat. Kannattavuus heikkenee edelleen ja lisäksi riittämätön kysyntä on yritysten kasvun esteenä”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Arvonlisäverotuksen asiantuntija Tanja Lappalainen, KPMG Oy Ab

Hiilirajamekanismi (CBAM) voimaan lokakuussa 2023 – maahantuoja, oletko valmis?

Kirjainyhdistelmä CBAM tai sana hiilirajamekanismi ei suurimmalle osalle sano mitään. Kyseessä on EU:ssa asteittain vuosina 2023–2032 käyttöön otettava hiilidioksidipäästöjen vähentämismekanismi CBAM eli Carbon Border Adjustment Mechanism, jolla säännellään tiettyihin tavaroihin sisältyviä kasvihuonekaasupäästöjä tuotaessa niitä Euroopan unionin tullialueelle. CBAM on osa Euroopan vihreän kehityksen 55-valmiuspakettia, jonka avulla tavoitellaan Euroopan hiilineutraaliutta vuoteen 2050 mennessä.

Lue lisää

Job Shadow Day 25.5.2023

Suomessa on arviolta 70 000 erityistä tukea tarvitsevaa täsmätyökykyistä osaajaa. Heistä suurin osa on valitettavasti työttöminä. Näitä osaajia valmistuu muun muassa vaativan erityisen tuen ammatillisista erityisoppilaitoksista (AMEO oppilaitokset). Meillä täällä Hämeessä kyseessä olevaa koulutusta antaa Kiipulan ammattiopisto, jolla on oppilaitoksia Janakkalassa, Forssassa, Hämeenlinnassa, Lahdessa ja Riihimäellä.

Lue lisää

Kiertotalousosaamisella uudistuvaa liiketoimintaa

Kiertotalous ja digitaalisuus ovat nousseet merkittävään rooliin yhteiskunnallisessa murroksessa, uudet kiertotalouden luomat liiketoimintamahdollisuudet ovat vasta tuloillaan. Kiertotalouden liiketoimintamalleilla pystytään vastaamaan kestävän kehityksen, resurssitehokkuuden ja asiakasodotusten vaatimuksiin ja näin vahvistaa yritysten kilpailukykyä.

Lue lisää

Ilmastotoimiin tarvitaan lisää osaamista

Hämeessä toimivat yritykset pitävät ilmastotoimia osana yritystoiminnan vastuullisuutta, selviää Hämeen kauppakamarin tuoreesta ilmastokyselystä. ”Alueemme yritykset kaipaavat kuitenkin selkeästi lisää osaamista ilmastotoimien tekemiseen. Lisäksi yritystoimintaan sopivista ratkaisuista ilmastotekoihin on pulaa”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Elinkeinoelämälle tärkeät tiehankkeet on käynnistettävä

Valtion väyläverkon investointiohjelmasta puuttuvat Hämeen kauppakamarin alueen kehitykselle ja yrityksille tärkeät tiehankkeet. ”Vaadimme lausunnossamme Väylävirastolle, että vt 12 Uusikylä-Tillola-tiehankkeen kehittämistä jatketaan ja tiehankkeen lisäämistä ensimmäisessä vaiheessa väyläverkon investointiohjelmaan. Lisäksi pidämme erittäin tärkeänä, että Moreeni-Rastikankaan eritasoliittymä valtatielle 3 sisällytetään myös investointiohjelmaan”, vaatii Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Markkinanäkymät ovat sumeat

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannetilanne on edelleen heikentynyt lokakuusta. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä tammikuussa tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Yritysten kannattavuus heikkenee ja lähes puolet vastanneista pitää hiipunutta kysyntää kasvun esteenä. Toki toimialoittain ja yrityskohtaisesti on selkeästi suuria eroja. Hyvä uutinen on, että työllisyystilanteen uskotaan säilyvän seuraavien kuukausien aikana”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

​​​​​​​Vuoden kouluttaja Ismo Salminen luennoi toukokuussa Vierumäellä

Hyväksytty hallituksen jäsen (HHJ) -kehityksestä vastaava johtaja, varatuomari Ismo Salminen on valittu Vuoden kouluttajaksi 2023. Hän luennoi pk-yrityksen hallituksen johtamisesta ja hallitusosaamisesta Hämeen kauppakamarin HHJ-puheenjohtajakurssilla toukokuussa.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Kehityshankkeiden tulokset yritysten käyttöön – MIDAS-expo uudistaa hankemaailmaa

Hankkeita tulee ja hankkeita menee. Mutta mitä tapahtuu tehdyn työn tuloksille, kun hanke päättyy? Kuinka saada kehityshankkeiden hyödyt laajempaan käyttöön? Ratkaisuehdotuksen antaa helmikuussa LAB-ammattikorkeakoululla järjestettävä hanketapahtuma MIDAS-expo.

Lue lisää

Tuloverotuksen asiantuntija Pauli Liiri, KPMG Oy Ab

Tutkimus- ja kehittämistoiminnan lisävähennys verotuksessa

Tutkimus- ja kehittämistoiminnasta aiheutuvia menoja voidaan tiettyjen edellytysten täyttyessä vuosien 2022–2027 aikana vähentää 150 prosentin suuruisella lisävähennyksellä euromääräisen rajan ollessa maksimissaan 500 000 euroa. Lisävähennyksen verotuksellinen hyöty voi näin ollen olla merkittävä, sillä investoinnin kustannukset saadaan verotuksessa vähentää 2,5-kertaisesti.

Lue lisää

TEKIJÄ2023 – Rekry- ja opintotapahtuma Hämeenlinnassa 26.1.2023 klo 9.00–16.00

Työllistymisen, oppimisen ja verkostoitumisen suurtapahtuma TEKIJÄ2023 toteutetaan tänä vuonna Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksen ja Innoparkin tiloissa Visamäessä. Tapahtuma kokoaa yhteen Hämeen alueen työnhakijat, opiskelijat, yrittäjyydestä kiinnostuneet sekä työnantajat, oppilaitokset ja yritys- ja työnantajapalveluja tarjoavat toimijat.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Hämeessä varovaisen positiiviset suhdannenäkymät

Hämeessä yritykset arvioivat liikevaihdon pysyvän ennallaan tai jopa kasvavan seuraavien kuuden kuukauden aikana, selviää Hämeen kauppakamarin tuoreimmasta talouskyselystä. ”Alueemme yritysten suhdannetilanne on melko normaali, mutta näkymät ovat muuttuneet epävarmoiksi. Hyvä uutinen on, että yritysten työntekijöiden määrän arvioidaan pysyvän edelleen ennallaan tai hieman jopa kasvavan. Lisäksi alueellamme rakennetaan edelleen ja positiivisia rakentamisuutisia on ollut koko vuoden”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Yritysten on varauduttava sähkökatkoihin

Vain kolmannes hämäläisyrityksistä on varautunut mahdollisiin suunnitelmallisiin sähkökatkoihin, selviää Hämeen kauppakamarin tuoreesta talouskyselystä. ”Yritykset ovat tottuneet, että sähkökatkokset ovat Suomessa entistä harvinaisempia. Jos sähkö ei kuitenkaan riitä talven aikana, niin yrityksille voi tulla ongelmia, koska ne eivät ole varautuneet mahdollisiin sähkökatkoihin. Sähköyhtiöt ovat lupautuneet tiedottamaan toimitusrajoituksista vähintään tuntia ennen jakelun keskeyttämistä”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin vastuullisuusasiantuntija Anne Vanhala (Kuva: Elmo Eklund)

Mitä on vastuullisuus ja miksi se kannattaa?

Vastuullisuudesta on puhuttu suurella tunteen palolla ja paatoksella viimeiset vuodet. Jopa niin, että vastuullisuuden sisältö on meinannut välillä keskustelusta unohtua. Mistä me puhumme, kun puhumme vastuullisuudesta?

Lue lisää

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (Kuva: Valtioneuvoston kuvapankki)

Yritysten energiansäästöteot ovat ratkaisevassa roolissa

Haastavan energiatilanteen vaikutukset tuntuvat laajasti koko Euroopassa. Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja Putinin hinnat heijastuvat voimakkaasti suomalaisyritysten toimintaan kotitalouksien ja julkisen sektorin lisäksi.

Lue lisää

Yritysvastuun merkitys kasvaa tulevaisuudessa – uutta EU-sääntelyä valmistellaan

Euroopan komissio julkaisi yritysvastuudirektiiviehdotuksen helmikuussa 2022. Yritysvastuudirektiiviehdotuksen taustalla vaikuttaa moni tekijä. Yksi keskeisimmistä tekijöistä on maailmanlaajuisten uhkien lisääntyminen, joista merkittävimpänä pidetään yleisesti ilmastonmuutosta.

Lue lisää

Matkailutoimijoiden KASVUsarjan voittajiksi valittiin Jalavaniemi Oy:n laidunmökkikonsepti sekä Vanaya Oy:n kelluva hyvinvointi- ja tapahtumakeskus hämeenlinnalaisille ja matkailijoille.

Mitä yhteistä on juomaveden muutostaikuruudella, laidunmökkikonseptilla ja kansainvälisellä selviytymispelillä?

Ne kaikki ovat hämeenlinnalaisia yritysideoita, joilla on vahvaa kasvupotentiaalia jopa kansainvälisille markkinoille. Nämä ja 13 muuta hämeenlinnalaista yritysideaa kisasivat Linnan Business Turnajaisten finaalitaistossa torstaina 24.11. Hämeenlinnan Verkatehtaalla. Kolmessa kilpailusarjassa jaettiin yhteensä 85 000 euron arvoinen voittopotti.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Yritysten ja oppilaitosten yhteistyötä on tiivistettävä

Hämeessä toimivista yrityksistä 74 prosenttia arvioi yritysten ja oppilaitosten yhteistyön tiivistämisen erittäin tärkeänä tai tärkeänä keinona osaavan työvoiman turvaamiseksi. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin syyskuussa toteuttamasta osaajakyselystä. ”Alueellamme vastanneet yritykset arvioivat yritysten ja oppilaitosten yhteistyön tiivistämisen ja koulutuksen sisältöjen kehittämisen vastaamaan paremmin työelämän tarpeita tärkeiksi keinoiksi turvata osaava työvoima”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Oppisopimuskoulutuksen yritystukea on uudistettava

Hämeessä toimivat yritykset arvioivat, että oppisopimuskoulutuksen lisääminen olisi tärkeä keino osaavan työvoiman turvaamiseksi. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin syyskuussa toteuttamasta osaajakyselystä. ”Alueeltamme vastanneista yrityksistä hieman yli 60 prosentilla on pulaa tai paljon pulaa osaavasta työvoimasta. Yritykset voisivat helpottaa osaajapulaansa ja hyödyntää oppisopimuskoulutusta, mikäli sitä tuettaisiin taloudellisesti nykyistä enemmän”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Yritysten suhdannenäkymät ovat heikentyneet

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannetilanne on hieman heikentynyt heinäkuusta, mutta on vielä melko normaali. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä lokakuussa tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Hämeen alueen suhdannekuva on lähellä koko maan keskiarvoa ja yritysten nykytila on melko normaali eikä tuotanto- ja myyntimäärissä ole muutoksia. Näkymät ovat kuitenkin heikentyneet selvästi”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Ulkomaalaisista osaajista positiivisia kokemuksia

Hämeessä toimivat yritykset ovat viimeisen viiden vuoden aikana alkaneet vähitellen rekrytoida myös ulkomaalaisia osaajia. Tieto selviää kauppakamarien syyskuussa toteuttamasta osaajakyselystä. ”Vastanneista alueemme yrityksistä yli kolmannes on rekrytoinut tai vuokrannut ulkomaalaisia osaajia, ja kokemus on ollut valtaosalla positiivinen. Lisäksi lähes viidennes on harkinnut ulkomaalaisen osaajan rekrytoimista. Alueellamme ei ilmennyt isoja eroja vertailtaessa tuloksia keskimäärin Suomeen. Pääkaupunkiseutu on tietenkin poikkeus, kun alueen yrityksillä on enemmän kokemusta ulkomaalaisista osaajista”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Ukrainalaisten työllistäminen on vielä vähäistä

Venäjän hyökkäyssotaa paenneiden ukrainalaisten työllistäminen on jäänyt Hämeen alueella vähäiseksi. Tieto selviää kauppakamarien syyskuussa toteuttamasta osaajakyselystä. ”Ainoastaan muutamat alueemme yrityksistä ovat työllistäneet sotaa paenneita ukrainalaisia ja vain vajaa viidennes kertoo harkinneensa ukrainalaisten palkkaamista. Alueellamme kärsitään osaajapulasta ja ukrainalaisia työllistämällä yritykset voisivat helpottaa omaa toimintaansa sekä auttaa sotaa pakenevia. Toki kielimuuri ja opettamiseen käytettävä aika voivat vaikuttaa yritysten rekrytointihalukkuuteen”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin syyskokous 17.11.2022

Tervetuloa Hämeen kauppakamarin syyskokoukseen

torstaina 17.11.2022 klo 16.30-19.30

Hämeenlinnan Raatihuoneelle, Juhlasali (2. krs),
Raatihuoneenkatu 15, Hämeenlinna

Ohjelma

klo 16.30 Kahvitarjoilu, Juhlasalin aula

klo 17.00 Syyskokous, Juhlasali

klo 17.30 Kauppakamarin huomionosoitukset

klo 17.45 Kokousesityksen pitää Puolustusvoimien entinen komentaja, kenraali (evp) Jarmo Lindberg aiheesta ”Suomi osana kaikkien pohjoismaiden Natoa”.

klo 18.15-19.30 Verkostoitumis-cocktails, Raatikellari (katutaso)

klo 19.30 Tilaisuus päättyy ja yhteiskuljetukset lähtevät klo 19.40


Kunnia- ja ansiomerkit.


Syyskokouksessa käsiteltävät asiat

1. Kokouksen avaus,
​Hämeen kauppakamarin puheenjohtaja Olli Vormisto

2. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

3. Kokouksen järjestäytyminen ja pöytäkirjan tarkastajien valinta

4. Vahvistetaan toimintasuunnitelma, talousarvio sekä
jäsenmaksujen suuruus vuodeksi 2023

5. Päätetään kauppakamarin hallituksen jäsenmäärästä ja valitaan hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle vuosiksi 2023–2024 (*)

6. Valitaan kauppakamarin edustajat Keskuskauppakamarin valtuuskuntaan vuodeksi 2023

7. Valitaan kaksi tilintarkastajaa ja heille kaksi varamiestä vuodeksi 2023

8. Valitaan kauppakamarin valiokuntien jäsenet

9. Muut kokoukselle mahdollisesti esitettävät asiat

10. Kokouksen päättäminen

* 24.11.2021 syyskokouksessa vuosiksi 2022-2023 valitut puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat jatkavat toimikautensa loppuun.


Järjestämme yhteiskuljetukset Forssasta ja Lahdesta. (Forssan tilausajolaituri, lähtö klo 15.40, paluu n. klo 20.30 / Lahden Marolankadun turistipysäkki, lähtö klo 15.15, paluu n. klo 20.55)

Ilmoittautuminen 10.11.2022 mennessä alla olevasta linkistä.


Tervetuloa!

HÄMEEN KAUPPAKAMARI

Lue lisää

Osaajapula rajoittaa yritystoimintaa

Pula osaavasta työvoimasta rajoittaa hämäläisyritysten toimintaa ja kasvua. Tieto selviää kauppakamarien syyskuussa toteuttamasta osaajakyselystä. ”Alueeltamme vastanneista yrityksistä hieman yli 60 prosentilla on pulaa tai paljon pulaa osaavasta työvoimasta. Pula osaajista on jonkin verran helpottunut, koska vuosi sitten osaajista oli pulaa yli 75 prosentilla yrityksistä. Osaajapula rajoittaa kuitenkin edelleen yritysten toimintaa ja pidentää muun muassa toimitusaikoja. Osa yrityksistä kertoo, ettei kaikkia tilauksia voida ottaa edes vastaan, koska ei ole riittävästi tekijöitä”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Hämeessä heikentyneet suhdannenäkymät

Hämeessä yritykset arvioivat liikevaihdon laskevan seuraavien kuuden kuukauden aikana, selviää Hämeen kauppakamarin tuoreimmasta talouskyselystä. ”Alueemme yritysten suhdannenäkymät ovat heikentyneet, vaikka yrityksistä yli 64 prosenttia kertoo tilauskannan olevan nyt suurempi tai yhtä suuri kuin viime vuonna. Tilauskannan kasvuun uskoo hieman yli viidennes yrityksistä. Onneksi yritysten työntekijöiden määrän arvioidaan pysyvän ennallaan tai hieman jopa kasvavan”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Yritysten tuotantokustannukset kasvussa

Sähkön hinnan kohoaminen heikentää hämäläisyritysten kannattavuutta, selviää Hämeen kauppakamarin tuoreesta talouskyselystä. ”Erityisesti sähkön hinnan nousu ja korkojen nousu vaikuttavat alueemme teollisuusyritysten ja palvelualan yritysten toimintaan. Myös tuotantokustannusten ennakoidaan edelleen nousevan loppuvuoden aikana. Yritysten kannattavuus heikkenee, mutta silti on huomioitava, että yrityksistä joka neljäs arvioi kannattavuuden myös paranevan viime vuoteen verrattuna”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Erätauosta oivalluksia monikulttuurisen työelämän kehittämiseen

Hämeen ELY-keskus järjesti yhteistyössä Hämeen kauppakamarin kanssa toukokuussa Lahden Palvelutorilla Erätauko-keskustelutilaisuuden, jossa pohdittiin yritysten valmiuksia monikulttuuriseen rekrytointiin.

Lue lisää

Suomi-NATO-Yhdysvallat

Millainen suunta NATO-maa Suomelle?
Miten rakentaa kestävää transatlanttista yhteistyötä ja kauppaa?

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Yritykset ennakoivat markkinoiden heikkenemistä

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannetilanne on vielä melko normaali, mutta loppuvuoden odotukset ovat selkeästi vaisut. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä heinäkuussa tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Nykytila on melko normaali, mutta alueemme yritykset ennakoivat markkinoiden heikkenemistä. Erityisesti rakennusteollisuuden näkymät ovat synkät. Lisäksi palvelualoilla hintojen nousu, inflaatio ja korkojen nousu vaikuttavat kulutukseen”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Hämeessä varovaisen toiveikkaat suhdannenäkymät

Työvoimapula ja kannattavuuden heikkeneminen vaikuttavat yritysten suhdannenäkymiin Hämeessä, selviää Hämeen kauppakamarin tuoreimmasta talouskyselystä. ”Alueemme yritysten suhdannenäkymät ovat varovaisen positiivisia ja yritykset uskovat tilauskannan kasvuun. Pula osaavasta työvoimasta lisää kuitenkin haasteita yritysten toimintaan. Lisäksi tuotantokustannusten nousu vaikuttaa yritysten kannattavuuteen”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Yrityksillä patoutuneita hintapaineita

Hämeessä yrityksillä on paineita nostaa myyntihintoja tuotantokustannusten kallistumisen takia, selviää kauppakamarin tuoreesta talouskyselystä. ”Alueemme yrityksillä on selkeästi patoutunut tarve siirtää tuotantokuluja myyntihintoihin, ja lähikuukausina yritykset arvioivatkin joutuvansa nostamaan hintoja keskimääräisesti enemmän kuin muualla Suomessa vastanneet yritykset”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin hankejohtaja Panu Vesterinen (Kuva: Elmo Eklund)

Varaudu ja ehkäise hybridivaikuttaminen

Maailmalla on eletty jo pitkään yrityksiin kohdistuvan tietojen kalasteluyritysten kulta-aikaa ja vallitseva maailmantilanne voi pahentaa jo ennestään vaikeaa tilannetta. Esimerkiksi Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusten käsittelyajan pitkittyminen voi altistaa erityisesti Venäjän vastatoimille hybridivaikuttamisen muodossa. Pahimmillaan hybridivaikuttaminen voi romahduttaa yrityksen toimintakyvyn. Keskuskauppakamari on koonnut yrityksille kymmenen keinoa hybridivaikuttamisen ehkäisemiseksi.

Lue lisää

Yritykset voisivat oppia startupeilta, kuinka asiat nähdään uudesta näkökulmasta, Aleksis Nokso-Koivisto sanoo.

MAINOS: Kokeilut ja fasilitointi ovat huomispäivän hallituksen työkaluja

Tulevaisuuden hallitustyöstä Tampereen yliopistossa luennoiva Aleksis Nokso-Koivisto suosittelee tutustumaan pienten kasvuyhtiöiden ja startupien toimintakulttuureihin.

Lue lisää

Kuvassa vasemmalta oikealle Ulla Ristkari-Ryynänen, Tomi Kaitarinne ja Timo Puolakka – Kuukin perustajat. (Kuva: Kuuki)

Kuuki tarjoaa brutaalia rehellisyyttä

Kasvuhakuinen Kuuki ”kokkaa” yritysten markkinointiin, teknologiaan ja visuaalisuuteen menestysreseptejä tukemaan kasvua ja kehittymistä. Yritys työllistää lähes kolmekymmentä oman alansa ammattilaista kahdella paikkakunnalla, Lahdessa ja Helsingissä.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Venäjä säikäytti markkinat

Epävarmuudesta huolimatta Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannetilanne oli vielä alkuvuodesta melko normaali. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä huhtikuussa tekemästä Suhdannebarometrikyselystä.
”Alueemme yritysten suhdannenäkymät synkistyivät yllättävän voimakkaasti ja myös kuluttajien luottamus romahti maaliskuussa. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut nopean shokkireaktion, joka on heijastunut sekä yritysten että kuluttajien näkymiin”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Päivittyvä: Ukrainan tilanteen vaikutukset yrityksiin

(Päivitetty 14.4.2022. Sivu julkaistu 25.2.2022 ) Ukrainan tilanne haastaa yritysten Venäjän kauppaa. Kauppakamari seuraa tilannetta ja yritystoimintaan vaikuttavia pakotteita. Kokoamme tälle sivulle linkkejä yritysten avuksi.

Lue lisää

Kustannuspaineet rokottavat yritysten kannattavuutta

Keskuskauppakamarin pääekonomistin Jukka Appelqvistin koostama Kauppakamarin talouskatsaus kertoo talouden suhdannetilanteesta ja Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksesta yrityksiin. Katsaus on koostettu kauppakamarien jäsenyrityksille tehdystä suhdannekyselystä.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Yritysten kasvuodotukset ovat vaisuja

Työvoiman saatavuus, raaka-aineiden ja komponenttien saatavuusongelmat, Ukrainan sodasta aiheutuneet pakotteet ja logistiset ongelmat rajoittavat yritysten toimintaa Hämeessä, selviää kauppakamarien tuoreimmasta talouskyselystä. ”Edelleen työvoiman saatavuusongelmat ovat alueellamme pahentuneet ja jopa 48 prosenttia yrityksistä kertoo ammattitaitoisen työvoiman puutteen rajoittavan niiden toimintaa. Hämeessä yritykset katsoivat jo positiivisesti tulevaisuuteen korona-ajan jälkeen, mutta nyt kasvuennusteet ovat supistuneet Ukrainan sodasta johtuen”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Yritysten haasteena kustannusten nousu

Raaka-aineiden ja komponenttien hinnannousut rajoittavat yritysten toimintaa myös Hämeessä, selviää kauppakamarien tuoreimmasta talouskyselystä. ”Kyselyyn vastanneista alueemme yrityksistä 44 prosenttia kertoi raaka-aineiden ja komponenttien hinnannousujen rajoittavan yritystoimintaa, kun keskimäärin osuus koko Suomessa vastanneista on 40 prosenttia. Edelleen isoin rajoite alueellamme on kuitenkin ammattitaitoisen työvoiman puute, mikä vaikuttaa lähes joka toiseen vastanneista yrityksistä”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Suomalaisen yrityksen kyberturvallisuus Ukrainan sodan varjossa ja varautumisen perusasioita

Maailmantilanteesta riippumatta yritysten kyberturvallisuus on paikallista. Tämä tarkoittaa, että Venäjän hyökkäys Ukrainaa vastaan voi johtaa taistelukenttien kyberhyökkäysten leviämiseen tietoverkkoihin ja verkkopalveluihin ympäri maailmaa, myös Suomessa.

Lue lisää

Lisäkeinoja kyberhyökkäyksen onnistumisen todennäköisyyden vähentämiseksi ja yrityksen selviämiseksi onnistuneesta hyökkäyksestä

Ota käyttöön monivaiheinen tunnistautuminen kaikissa järjestelmissä, palveluissa ja sosiaalisen median tileillä. Käytä luotettavia sovelluksia monivaiheisen tunnistautumisen mahdollistamiseksi kuten Microsoft Authenticator tai Google Authenticator.

Lue lisää

Supplies & Help for Ukrainians Lahti / Päijät-Häme Pop-Up-Center avautuu sunnuntaina 20.3.2022

Hämeen kauppakamarin jäsenyrityksen Metallisorvaamo A. Pakarinen Oy:n yrittäjät Johanna ja Jani Pakarinen keräävät uusia ja uudenveroisia tavaroita Ukrainasta sotaa pakeneville.

Lue lisää

(Kuva: EY)

Halton Groupin Tarja Takki-Halttunen ja Mika Halttunen palkittiin vuoden 2021 perheyrittäjinä

Sisäilmaratkaisuja valmistavan Halton Groupin Tarja Takki-Halttunen ja Mika Halttunen palkittiin vuoden 2021 perheyrittäjinä osana EY Entrepreneur of the Year
​​​​​​​-kasvuyrittäjäkilpailua. Kilpailun voittajat julkaistiin 11.3.2022 järjestetyssä gaalassa.

Lue lisää

TEKIJÄ2022 – Opinto- ja rekrytapahtuma virtuaalisesti 8.2.2022

TEKIJÄ2022 Hämeenlinna Opinto- ja rekrytapahtuma kokoaa yhteen Hämeen alueen työnhakijat, opiskelijat, yrittäjyydestä kiinnostuneet sekä työnantajat, oppilaitokset sekä yritys- ja työnantajapalveluja tarjoavat toimijat. Työllistymisen, oppimisen ja verkostoitumisen suurtapahtuma TEKIJÄ2022 toteutetaan tänä vuonna edellisvuoden tapaan virtuaalisesti koronatilanteesta johtuen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Hämäläisyritykset kannattavat rokotepassin käyttöönottoa

Hämeessä yritykset kannattavat vahvasti laajennetun rokotepassin käyttöönottoa tarpeellisena keinona avata yhteiskuntaa nopeammin. Tieto selviää kauppakamareiden viimeisimmästä kyselystä, joka tehtiin 25.1.2022. ”Hämeessä yrityksistä lähes 76 prosenttia on sitä mieltä, että rokotepassi on tarpeellinen keino normaaliin pääsemiseksi. Tuore kysely osoittaa suhdanteiden heikkenemistä omikronin nopean leviämisen johdosta”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Kasvu hiipuu Hämeessä

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannearviot heikkenivät vuoden 2021 lopussa omikronvariantin leviämisen myötä. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä tammikuussa tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Kasvu hiipuu Hämeessä pois lukien rakentaminen ja puutuoteteollisuus. Yritysten lähiajan ennusteet ovat vaisuja ja erityisesti matkailualla odotukset ovat voimakkaasti laskeneet”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

(Kuvat: Lahti, Lehmonkarki / Julia Kivelä ja Pilkkiminen, Vesijärvi / Hannes Paananen)

Lahti valittu Euroopan parhaiden vastuullisten matkakohteiden joukkoon

EuropeanBestDestinations.com -matkailusivusto on yhteistyössä Euroopan komission alaisen matkailun EDEN-verkoston (European Destinations of Excellence) kanssa julkaissut jo 13. kerran Euroopan parhaiden matkakohteiden kilpailun.

Lue lisää

IT-sopimusehdot päivittyvät – nyt huomioitu myös pientoimitukset ja datan käyttö

IT-hankinnoissa laajalti käytössä olevat IT-sopimusehdot päivittyvät. Uudistuneissa IT2022-ehdoissa on vastuunrajoitusehdon ajanmukaistamisen lisäksi valmisteltu kokonaan uudet erityisehdot datan käyttöön sekä sopimusmalli pientoimituksia varten.

Lue lisää

”Ennakkoluulottomuus nosti Suomen menestykseen 1990-luvulla. Suomen vahvuudet pitäisi keksiä nyt uudelleen”, sanoo Finnveran toimitusjohtaja Pauli Heikkilä (kuvassa vasemmalla). ”Uudet teknologiat ilmastonmuutoksen torjumiseksi voivat olla suomalaisyrityksille uusi vahvuusalue”, uskoo Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki.

MAINOS: Ilmastoratkaisut voivat olla seuraava mahdollisuus

Kysyntää on paljon ja rahoitusta saatavilla, toteavat Finnveran toimitusjohtaja Pauli Heikkilä ja pääekonomisti Mauri Kotamäki.

Lue lisää

Muun muassa Arman Alizad puhuu FRUSH-tapahtumassa 28.4.2022.

FRUSH herättää ja ravistelee – mikä oikeastaan on vastuullista?

On aika tomuttaa ajatukset kiertotaloudesta ja vastuullisuudesta. Kiertotalous on paljon muutakin kuin kierrättämistä ja vastuullisuus ei saa jäädä viherpesuksi. Vuoden 2022 FRUSH kysyy, mikä on meidän vastuumme tulevaisuudesta?

Lue lisää

"Asioimalla Kauppojenkaupassa kuluttajat voivat myös tukea suomalaisia yrittäjiä ja kotimaista verkkokauppaliiketoimintaa", toteaa Nethitin toimitusjohtaja Jari Anufrijeff.

Nethit avasi verkkoon Kauppojenkaupan

Forssalainen verkkokauppojen sekä toiminnanohjaus- ja kassajärjestelmien toimittaja Nethit Systems Ltd Oy on tuonut markkinoille uuden kotimaisen vaihtoehdon globaaleille verkkokauppajäteille. ”Kauppojenkauppa.fi on uusi myyntikanava verkkokauppiaille ja suuren valikoiman verkkokauppakeskittymä kuluttajille. Kauppojenkauppa.fi:ssä on tällä hetkellä yli 200 000 tuotetta ja määrä kasvaa jatkuvasti”, kertoo Nethitin toimitusjohtaja Jari Anufrijeff.

Lue lisää

(Kuva: Moni Mckein, Pixabay)

Hae uutta intoa omaan jaksamiseen – tule mukaan Voimavalmennukseen!

Voimavalmennus on yritysten kehittämisen polku kantahämäläisille yrityksille. Puolen vuoden aikana tarjotaan yrityksille maksutonta sparrausta, valmennuksia ja yhteisiä tapaamisia muiden yrittäjien kanssa. Marraskuun lopulla alkaa hyvinvointiin keskittyvät Voimavalmennukset, jossa tavataan muita yrittäjiä ja tehdään hyvinvointiin liittyviä harjoitteita. Ilmoittaudu mukaan, sillä saat myös muihin yritystoiminnan haasteisiin sparrausta ja valmennusta. Hämeen kauppakamari on mukana hankkeen ohjausryhmässä.

Lue lisää

Evon uusi aika -hankkeen ohjausryhmä innostui visioimaan Evolle metsäalan keskuksen roolia, myös kansainvälisessä mittakaavassa.

Evo – suomalaisen metsänhoidon keskus ja tulevaisuudessa ehkä myös tiedekansallispuisto

Hämeen kauppakamari on mukana Evon uusi aika –hankkeessa, jossa edistetään muun muassa Evon tiedekansallispuistoajattelua. Ohjausryhmän lokakuinen kokous pidettiin Evolla, keskellä metsää, nuotiotulen loimussa. Hankkeen ohjausryhmän puheenjohtajana toimii Hämeen kauppakamarin kehityspäällikkö Mirja Ojantausta. Ohjausryhmä visioi historialliselle Evolle mahtavaa tulevaisuutta, sillä onhan Evo suomalaisen metsänhoidon keskus. Opetus Evolla alkoi Venäjän tsaarin myötävaikutuksella jo 1860-luvulla.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen

Hämäläisyritysten positiivinen suhdannetrendi jatkuu

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten hyvä suhdannetilanne on pysynyt lähes ennallaan verrattuna heinäkuuhun. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä lokakuussa tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Lähikuukausien suhdannenäkymät ovat pysyneet lähes samalla tasolla kuin heinäkuussa ja suhdannearviot ovat alueellamme nyt lokakuussa lähellä koko maan keskiarvoa”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Kauppakamarin aamukahvitilaisuus toteutettiin hybridinä. Paikan päällä sekä Teamsissa oli yhteensä yli 50 henkilöä.

Osaamisvaliokunnan aamukahvit: Osaaminen ja osaajat yrityksiin

Hämeen kauppakamarin Osaamisvaliokunta järjestää syksyn aikana keskustelutilaisuuksia, joissa nostetaan esille esimerkkejä yritysten ja oppilaitosten välisestä yhteistyöstä. Hämeen ammatti-instituutti oli järjestämässä tilaisuutta 14.10. Forssassa. Aamukahvin lomassa Stera Technologies Oy:n yksikönpäällikkö Tero Marjamäen ja Eerikkilä Sport and Outdoor Resortin toimitusjohtaja Petri Jakosen yrityspuheenvuorot toivat konkreettisesti esille oppilaitosten hyödyntämismahdollisuuksia.

Lue lisää

Linnan Kehityksen sijoittumispalvelutiimin johtajana työskentelevä Ari Räsänen läpäisi AKA-kokeen.

Uusi auktorisoitu kiinteistöarvioija Hämeeseen

Kaikkein vaativimpia arvonmäärityksiä tekevien auktorisoitujen kiinteistöarvioijien (AKA) määrä kasvoi Suomessa 29 arvioijalla. ”Saimme alueellemme uuden arvioijan, kun Linnan Kehityksen sijoittumispalvelutiimin johtajana työskentelevä Ari Räsänen läpäisi Keskuskauppakamarin kiinteistönarviointilautakunnan järjestämän AKA-kokeen”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Sovi päiväksi tapaaminen kansainvälisen osaajan kanssa viikolla 47 (22. - 26.11.2021)

Edistä yrityksesi kansainvälistymistä - Osallistu Kansainvälinen osaaja -päivään

Hämeen kauppakamari toteuttaa marraskuussa kolmatta kertaa Kansainvälinen osaaja ​​​​​​​-päivän. Viikolla 47 (22.-26.11) yrityksillä on mahdollisuus kutsua päiväksi kansainvälinen opiskelija vieraakseen molemminpuolista tutustumista varten. Hämeen kauppakamarin toteuttaman hankkeen taustalla on yrityselämän muutokset, kuten nopeasti kansainvälistyvät työyhteisöt, kansainvälisten osaajien tarve sekä kasvava työvoimapula. Nämä haasteet koskettavat myös monia Hämeen alueen yrityksiä. Toteutukseen on helppo osallistua, tule rohkeasti mukaan!

Lue lisää

Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää

Vero-osaaminen vauhdittaa liiketoimintaa

Kotiovelleni tuli erään yrityksen edustaja myymään palveluita. Tarjousta antaessaan hän mainitsi, että työ oikeuttaa kotitalousvähennykseen. Vastasin pyöritteleväni verokysymyksiä työkseni. Hän kysyi kiinnostuneena, että miten se kotitalousvähennys nykyisin oikein menee, jotta hän osaisi selvittää sitä asiakaskohtaamisissa tarkemmin. Kerroin mielelläni ja totesin, että vero-osaaminen vauhdittaa liiketoimintaa monenlaisissa tilanteissa.

Lue lisää

Delvan toimitusjohtaja Jarmo Kastell (oikealla) ja Tamsparkin toimitusjohtaja Jussi Tammisalo allekirjoittivat laitehankintasopimuksen Alihankintamessujen avajaispäivänä Tampereella.

Delva laajentaa metallitulostuksen konepuistoaan

Hämeenlinnalainen Delva Oy jatkaa koneinvestointiensa sarjaa ja tarjoaa entistä vahvempaa kumppanuutta teollisuuden uudistamiseen metallin 3D-tulostusta hyödyntämällä niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Sopimus konehankinnasta allekirjoitettiin Tampereen Alihankintamessuilla.

Lue lisää

(Kuva: Gerd Altmann, Pixabay)

Etä- ja hybridijohtamisesta tulee ”uusi normaali”

Etätyö on tullut jäädäkseen koronan jälkeen ja nyt yrityksissä tarvitaan uudenlaisia tapoja johtaa. Tieto selviää kauppakamarien viimeisimmästä koronakyselystä. ”Koronakriisin jälkeen etätyö- ja hybridijohtaminen tulevat entistä suurempaan rooliin yritystoiminnassa ja työntekemisessä. Etätyön lisääntyessä ja kokouskäytäntöjen muuttuessa haasteeksi nousee uudenlainen johtamistapa. Lisäksi työmatkustaminen vähenee, jonka myötä myös matkakustannukset ja ympäristöpäästöt laskevat”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Hämeessä uskotaan kasvuun

Hämeessä yritysten arviot lähikuukausien suhdannekehityksestä ovat jopa hieman parempia kuin valtakunnallisesti yritysten arviot. Tieto selviää kauppakamareiden viimeisimmästä koronakyselystä, joka tehtiin tiistaina. ”Vihdoinkin näyttää siltä, että alueemme yritykset uskovat kasvuun ja saavuttavat valtakunnallisen suhdannetason. Myös vastanneiden yritysten konkurssiriski on laskenut ja on nyt alempi kuin valtakunnallisissa tuloksissa”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin kansainvälisen kaupan asiantuntija Hannele Visuri

Vauhtia vientiin ja kilpailuetua markkinoilla – Keskuskauppakamari julkaisi oppaan kauppasopimusten hyödyntämiseksi

Keskuskauppakamari on julkaissut oppaan, joka auttaa yrityksiä EU:n kauppasopimuksien ja tullietuuksien hyödyntämisessä tavarakaupassa. Edut ovat saatavilla kaikille, mutta niiden hyödyntäminen vaatii yrityksiltä kauppasopimusehtojen ymmärtämistä, muistuttaa Keskuskauppakamarin kansainvälisen kaupan asiantuntija Hannele Visuri.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin kansainvälisen kaupan asiantuntija Hannele Visuri

Vauhtia vientiin ja kilpailuetua markkinoilla – Keskuskauppakamari julkaisi oppaan kauppasopimusten hyödyntämiseksi

Keskuskauppakamari on julkaissut oppaan, joka auttaa yrityksiä EU:n kauppasopimuksien ja tullietuuksien hyödyntämisessä tavarakaupassa. Edut ovat saatavilla kaikille, mutta niiden hyödyntäminen vaatii yrityksiltä kauppasopimusehtojen ymmärtämistä, muistuttaa Keskuskauppakamarin kansainvälisen kaupan asiantuntija Hannele Visuri.

Lue lisää

Ilmastokumppanuus Päijät-Hämeessä

Lähde mukaan Ilmastokumppaniksi! Yritykset ja yhteisöt voivat nyt solmia Ilmastokumppanuussitoumuksen vauhdittaakseen ilmastotoimia ja ympäristövastuuta.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Yritykset kannattavat työperäistä maahanmuuttoa

Yli puolet Hämeen kauppakamarin jäsenyrityksistä pitää työperäisen maahanmuuton lisäämistä tärkeänä keinona osaavan työvoiman turvaamiseksi. Tieto selviää elokuussa tehdystä kauppakamarien osaajakyselystä. ”Yllättävän moni Hämeessä toimivista yrityksistä kannattaa työperäisen maahanmuuton lisäämistä. Vastanneista yrityksistä 53 prosenttia pitää työperäisen maahanmuuton lisäämistä tärkeänä tai erittäin tärkeänä keinona osaavan työvoiman varmistamiseksi. Lisäksi alueellamme yritykset kannattavat vaihtoehtoisena keinona opiskeluun perustuvan maahanmuuton lisäämistä”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen

Osaajapula kasvaa myös Hämeessä

Pula osaavasta työvoimasta koettelee osaa Hämeen kauppakamarin jäsenyrityksistä. Tieto selviää elokuussa tehdystä kauppakamarien osaajakyselystä. ”Alueeltamme vastanneista yrityksistä yli 75 prosentilla on pulaa tai paljon pulaa osaavasta työvoimasta. Osaajapula rajoittaa jo yritysten kasvua sekä liiketoiminnan kehittämistä. Nyt on pidettävä huolta alueemme vetovoimasta ja tiivistettävä oppilaitosyhteistyötä, jotta voimme houkutella osaajat jäämään ja myös palaamaan alueellemme”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Kuva: Visit Finland / Toni Panula

Visit Finland DataHub edistää matkailualan digitalisaatiota

Visit Finland on lanseerannut matkailualan kansallisen DataHub-tietokannan, joka on ensimmäisiä kansallisia tuotetietokantoja Euroopan mittakaavassa. Visit Finland Datahub -tietokanta ja rajapinta mahdollistavat suomalaisen matkailutuotetiedon hyödyntämisen useissa eri kansainvälisissä ja kotimaisissa digitaalisissa kanavissa.

Lue lisää

Parempaa bisnestä vastuullisesti - hae mukaan 8.9.2021 mennessä

Maksuton Uudistuva teollisuus -yritysohjelma tehostaa teollisuusalan yritysten uudistumis- ja kasvukykyä. Mukaan valitut yritykset pääsevät tapaamaan yrityskohtaisesti valittuja asiantuntijoita, kehittämään liiketoimintaansa ja pitchaustaitojaan sekä verkostoitumaan alan muiden yritysten ja asiantuntijoiden kanssa.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen

Elinkeinoelämä haluaa koronapassin nopeasti käyttöön

Hämeen kauppakamarin jäsenyrityksistä 90 prosenttia haluaa koronapassin mahdollisimman nopeasti käyttöön. Tieto selviää kauppakamarin tekemästä pikakyselystä. ”Vastanneista yrityksistä yli kolmannes kertoo, että koronapassi vaikuttaisi liiketoimintaan paljon tai erittäin paljon. Keskuskauppakamari vaati jo huhtikuussa kansallisen koronapassin kaltaisia työkaluja auttamaan palveluiden mahdollisimman nopeassa ja terveysturvallisessa avautumisessa”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen (Kuva: Tarmo Valmela/Photodance Valmela)

Hämäläisyritysten suhdannekuva kirkastui hieman

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannetilanne parani hieman kesällä rajoitusten purkamisen myötä. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä heinäkuussa tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Lähikuukausien suhdannenäkymät ovat parantuneet jonkin verran kesän aikana, vaikka alueemme yritysten suhdannearviot olivat heinäkuussa edelleen hivenen varo­vaisemmat kuin koko maassa keskimäärin”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen (Kuva: Tarmo Valmela/Photodance Valmela)

Vienti on lähtenyt kasvuun Hämeessä

Kauppakamarien tuoreiden vientiasiakirjatilastojen mukaan alkuperätodistusten kysyntä kasvoi Suomessa maalis-kesäkuussa peräti kahdeksan prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon. ”Myös meillä Hämeessä vientiyritykset ovat elpymässä koronaa edeltävään aikaan ja meiltä maalis-kesäkuussa haettujen alkuperätodistusten määrä on nyt jopa suurempi kuin ennätysvuonna 2019. Kasvua on viime vuodesta noin 10 prosenttia ja kuusi prosenttia ennätysvuoden vastaavaan ajanjaksoon”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen

Edessä vahvan kasvun aika

Valtakunnallisesti suhdanteet näyttävät parantuneen, mutta edelleenkin Hämeessä yritysten tilanne on hieman vaisu. Tieto selviää kauppakamareiden viimeisimmästä koronakyselystä, joka tehtiin keskiviikkona. ”Koronavirusepidemia vaikuttaa yhä alueemme yritysten liikevaihtoon negatiivisemmin kuin Suomessa keskimäärin. Kyselyn tulos hämmensi, koska alueemme teollisuus on lähtenyt nousuun ja palvelualalla on jo tapahtunut käänne positiivisempaan. Seuraavien kahden kuukauden arviot liikevaihdon kehityksestä näyttävät kuitenkin jo positiivisemmilta”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Katja Reina suunnitteli Tekijä-tapahtumalle uuden logon.

TEKIJÄ-tapahtuman logokilpailun voitti Katja Reina

Hämeenlinnassa ja Forssassa vuosittain toteutettavan TEKIJÄ-tapahtuman järjestäjät käynnistivät toukokuussa opiskelijoille suunnatun avoimen suunnittelukilpailun, jonka tavoitteena oli löytää tapahtumalle uusi ilme ja logo. Kilpailun tuomaristo valitsi voittajaksi Katja Reinan Laurea-ammattikorkeakoulusta. Kilpailu oli avoin kaikille opiskelijoille ja se herätti hyvin kiinnostusta keräämällä osallistujia eri opiskeluasteilta.

Lue lisää

Hämeessä yritysten verojalanjälki oli yli 2,2 miljardia euroa

Kanta- ja Päijät-Hämeeseen rekisteröityneiden yritysten veronjalanjälki oli yhteensä yli 2,2 miljardia euroa vuonna 2019, selviää Keskuskauppakamarin julkaisemasta Suuresta Veroselvityksestä. ”Sekä päijäthämäläisten että kantahämäläisten yritysten kerryttämä verojalanjälki on kasvanut vuosina 2015-2019. Alueemme yritysten verojalanjälki on noussut yli 300 miljoonalla vuodesta 2017. Yritysten maksamat ja tilittämät verot olivat Päijät-Hämeessä 1,3 miljardia euroa ja Kanta-Hämeessä 962 miljoonaa euroa vuodelta 2019. Päijät-Hämeessä maksetun yhteisöveron määrä laski hieman, mutta Kanta-Hämeessä yhteisöveron määrä kasvoi”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen (Kuva: Tarmo Valmela/Photodance Valmela)

Hämeessä yritysten verojalanjälki oli yli 2,2 miljardia euroa

Kanta- ja Päijät-Hämeeseen rekisteröityneiden yritysten veronjalanjälki oli yhteensä yli 2,2 miljardia euroa vuonna 2019, selviää Keskuskauppakamarin julkaisemasta Suuresta Veroselvityksestä. ”Sekä päijäthämäläisten että kantahämäläisten yritysten kerryttämä verojalanjälki on kasvanut vuosina 2015-2019. Alueemme yritysten verojalanjälki on noussut yli 300 miljoonalla vuodesta 2017. Yritysten maksamat ja tilittämät verot olivat Päijät-Hämeessä 1,3 miljardia euroa ja Kanta-Hämeessä 962 miljoonaa euroa vuodelta 2019. Päijät-Hämeessä maksetun yhteisöveron määrä laski hieman, mutta Kanta-Hämeessä yhteisöveron määrä kasvoi”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin kevätkokousaineisto

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi järjestämme kevätkokouksen striimattuna Hämeen kauppakamarin studiosta.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki

Keskuskauppakamari: Omituista ettei hallitus ota laskelmissaan huomioon negatiivisia vaikutuksia aiheuttavia työllisyystoimia

Kehysriihessä tehtyjen työllisyyspäätösten jälkeen hallituksen päätösperäisten työllisyystoimien vaikutus on noin 23 000–35 000 lisätyöllistä. Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki huomauttaa, että hallituksen tekemistä laskelmista puuttuu negatiivisia vaikutuksia aiheuttavat työllisyystoimet. Lisäksi ministeriöiden omat laskelmat menevät ristiin, mikä aiheuttaa entisestään sekaannusta. Keskuskauppakamari seuraa päätösperäisiä työllisyystoimia ja niiden työllisyysvaikutuksia nettisivuillaan.

Lue lisää

Forssassa järjestettiin huhtikuussa kiertotalouden virtuaalitapahtuma Frush, jossa oli mukana 1350 katselijaa. Tapahtumassa tulevaisuustutkija Ilkka Halava piti esityksen aiheesta "Tulevaisuuden työelämä".

MAINOS: Forssan Yrityskehitys Oy - Forssan kaupungilla tekemisen meininki

Forssa on 35 000 asukkaan talousalueen keskus yrityselämässä sekä palveluissa. Forssa tunnetaan rakennustuoteteollisuuden, elektroniikan, graafisen alan, metallin, elintarviketeollisuuden sekä ympäristöalan yritystoiminnasta ja osaamisestaan.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin EU-katsaus: Elpymispaketti tuo vauhtia Suomen taloudelle

Suomikin häviää, jos EU:n elpymistoimet epäonnistuvat tai menevät vanhojen velkojen maksuun talouden uudistamisen sijasta. Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori korostaa, että Suomi kärsisi EU:n elpymispaketin ja samalla EU:n budjetin kaatumisesta. Oikein toteutettuna EU:n paketti tuo vauhtia Suomenkin talouteen. Kauppakamarin selvityksen mukaan lähes 50 prosenttia vientiyrityksistä uskoo sen tuovan uusia vientikauppoja EU-maista.

Lue lisää

Logokilpailu opiskelijoille - osallistu 28.5. mennessä

TEKIJÄ-tapahtuman järjestäjät käynnistävät avoimen suunnittelukilpailun, jonka tavoitteena on löytää tapahtumalle uusi ilme ja logo. Kilpailu on avoin kaikille opiskelijoille, opiskeluasteesta riippumatta.

Lue lisää

Ruotsi – tuplasti suurempi markkina

Ruotsi on kuin toinen kotimarkkina, mutta aina ei bisnestä voi tehdä samalla tavalla kuin Suomessa. Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin webinaarissa rohkaistiin yrityksiä etabloitumaan Ruotsiin.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen (Kuva: Tarmo Valmela/Photodance Valmela)

Nyt on kasvun paikka

Hämeen kauppakamarin alueella yritysten tulevaisuudenodotuksissa on näkyvissä orastavaa kasvua koronapandemian vallitsevassa tilanteessa. Tieto selviää kauppakamareiden viimeisimmästä pikakyselystä, joka tehtiin ennen vappua. ”Konkurssiriski on laskenut, mutta vielä yrityksissä on varovaista henkilöstöpolitiikkaa. Hämeessä toimivien yritysten maksuvalmiustilanne on positiivinen uutinen, koska vain noin 10 prosenttia kertoo maksuvalmiuden olevan välttävä tai heikko. Nyt viimeistään yrityksillä pitäisi olla korona-exit-suunnitelma, jotta ne eivät menetä markkinaosuuksiaan”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen (Kuva: Tarmo Valmela/Photodance Valmela)

Kasvun odotetaan käynnistyvän kesällä

Epidemiatilanne luo edelleen epävarmuutta Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannenäkymiin. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Hämeen vaisut tulevaisuuden näkymät yllättivät. Vaikka yritykset odottavat kasvun alkavan kesällä, niin työllisyystilanne on edelleen heikko ja työikäisten rokotukset ovat lähteneet hitaasti käyntiin erityisesti Päijät-Hämeessä. Toisin kuin muualla Suomessa, yleinen positiivisuus ei näy Hämeessä”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin yhteyspäällikkö Anne Hatanpää

ATA carnet nopeuttaa tavaroiden väliaikaista vientiä

Keskuskauppakamarin yhteyspäällikkö Anne Hatanpää kertoo blogissaan, kuinka kansainvälinen tulliasiakirja ATA carnet on auttanut yrityksiä viemään tavaroita tulli- ja verovapaasti maailmalle. Tällä kertaa Hatanpää haastattelee pinnoitus- ja koneistusyritys PR Rolls Oy:n toimistopäällikkö Susanne Kalliota.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki (Kuva: Roni Rekomaa)

Laskuri osoittaa: Kunnallisverolla jopa useamman tonnin merkitys vuosituloihin

Haluaisitko tienata muutamia tuhansia euroja enemmän vuodessa? Siinä tapauksessa kannattaa muuttaa Jomalaan, jossa kunnallisveroaste on maan matalin. Jomalalainen keskipalkkainen työntekijä saa käteen vuodessa noin 2300 euroa enemmän kuin Suomen kireimmin verottavassa kunnassa Halsualla asuva kollegansa, selviää Keskuskauppa-kamarin verokiilalaskurista.

Lue lisää

(Kuva: Yerson Retamal, Pixabay)

Koronavirus ja työpaikan riskien arviointi

Työpaikoilla tulee päivittää vaarojen selvitys ja riskien arviointi koronavirustilanne huomioiden. Selvitys ja arviointi on pidettävä ajan tasalla ja tarkistettava erityisesti, kun olosuhteissa tapahtuu sellaisia muutoksia, jotka voivat vaikuttaa työntekijöiden altistumiseen koronavirukselle. Työnantajan on myös säilytettävä vaarojen arviointi ja sen perustana olevat tiedot sekä pyynnöstä annettava ne työsuojeluviranomaiselle. Nämä velvollisuudet perustuvat biologisten tekijöiden asetukseen, jonka muutos tuli voimaan 15.11.2020.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin lakimies Minna Aalto-Setälä (Kuva: Kimmo Penttinen)

IT-ehdot päivittyvät - tulossa uudet ehdot datan käyttöön

IT-sopimusehtojen päivitystyö on käynnistynyt. Uudistuksessa on tarkoitus lisätä datan käyttöä koskevat ehdot sekä tarkistaa henkilötietojen käyttöä koskevat erityisehdot. Lisäksi tekeillä on uusi sopimusmalli pieniä toimeksiantoja varten.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen (Kuva: Tarmo Valmela/Photodance Valmela) ​​​​​​​

Yritysten odotuksissa ei näy kasvun merkkejä

Hämeen kauppakamarin alueella yritysten tulevaisuudenodotukset eivät osoita kasvun merkkejä koronaepidemian vallitsevassa tilanteessa. Tieto selviää kauppakamareiden pikakyselystä, joka tehtiin tiistaina 16.3. ”Konkurssin riski on lähtenyt alueellamme jälleen nousuun ja työllisyystilanne näyttää haastavalta. Tietyillä toimialoilla menee jo paremmin, mutta erityisesti matkailu- ja ravintola-alalla menee erittäin huonosti. Liikevaihdot ovat pudonneet Hämeessä enemmän kuin Suomessa keskimäärin”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Kauppakamarin kvartaali-info jäsenille

Hämeen kauppakamari järjestää jäsenille vuoden 2021 aikana neljä ajankohtaista Kauppakamarin kvartaali-infoa, joissa käsitellään ajankohtaisia teemoja. Ensimmäinen info järjestettiin suorana verkkolähetyksenä kauppakamarin studiolta 12.3.2021.

Lue lisää

Yritykset uskovat EU:n elpymistoimien virkistävän vientiä

Vientiyrityksistä peräti 48 prosenttia uskoo EU:n elpymispaketin ja eri EU-maiden kansallisten elvytystoimien avaavan niille uusia vientimahdollisuuksia. Kauppakamarien vientiyritysten johtajille suunnattuun kyselyyn vastanneista yrityksistä 20 prosenttia pelkää elvytystoimien suosivan yksinomaan paikallisia yrityksiä ja 28 prosenttia ei usko toimien vaikuttavan niiden markkina-asemaan eri EU-maissa.

Lue lisää

Vaikuttamisiltapäivän videoklipit

Hämeen kauppakamarin valiokuntien yhteinen Vaikuttamisiltapäivä järjestettiin suorana verkkolähetyksenä kauppakamarin studiolta 27.1.2021.

Lue lisää

Yli 200 yritysjohtajaa ja kuntapäättäjää vetoaa nykyisen rata- ja tieverkoston puolesta

Hämeen kauppakamari ja alueen elinkeinoelämän toimijat vaativat nykyisen rata- ja tieverkoston tason ylläpitämistä ja parantamista. ”Keräsimme muutamassa päivässä yli 230 Hämeessä toimivan yritysjohtajan ja kuntapäättäjän nimeä vetoomukseen, jossa ilmaisemme huolemme tulevista infrahankkeista. Vetoomus luovutetaan liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakalle ja vaadimme siinä liikenne- ja viestintäministeriötä panostamaan nykyisen rata- ja tieverkoston tason ylläpitämistä ja parantamista”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Epävarmuus heijastuu yritysten tulevaisuudennäkymiin

Hämeen kauppakamarin alueella yritysten tulevaisuudennäkymät ovat edelleen epävarmoja koronaepidemian vaikutuksesta. Tieto selviää kauppakamareiden pikakyselystä, joka tehtiin tiistaina 2.2. ”Rokotusohjelman viivästyminen heijastuu yritysten tulevaisuuden odotuksiin. Edelleen henkilöstömäärän uskotaan supistuvan, kasvuodotukset ovat vaisut ja konkurssiriski on pysynyt melko korkeana. Odotamme laajaa rokoteohjelmaa Hämeeseen, jotta yrityksiin saadaan taas kasvuvauhtia ja positiivisemmat tulevaisuudennäkymät”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Yritysten näkymät ovat vaisut Hämeessä

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannearviot kohentuivat hieman vuoden 2020 lopussa, mutta suhdannekuva oli yhä selvästi tavanomaista synkempi. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Enemmistö alueemme yrityksistä näkee suhdanteet vaisuina, eivätkä huonot uutiset rokotusten saatavuudesta ja työväestön rokottamisesta ehtineet edes täysin vielä heijastua kyselyn tuloksiin. Kevät on yrityksille edelleenkin haastava”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Yritysten tulisi varmistaa osaavan työvoiman saatavuus palkkaamalla kesätyöntekijöitä

Hämeen kauppakamarin tammikuussa tekemän kesätyökyselyn perusteella alueen yritykset eivät ole lisäämässä kesätyöntekijöitä viime vuoteen verrattuna. Kyselyn perusteella alle 18-vuotiaiden tilanne on erityisen huono, sillä alle puolet vastanneista palkkaa täysi-ikäisten lisäksi nuorempia työntekijöitä. ”Toivomme, että alueemme yritykset tarjoaisivat opiskelijoille mahdollisuuden kesätöihin ja samalla turvaavat osaavan työvoiman saatavuuden myös tulevaisuudessa”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Tulevaisuus huolestuttaa Hämeessä

Hämeen kauppakamarin alueella yritysten tulevaisuudennäkymät ovat edelleen huolestuneita koronaepidemian vaikutuksesta. Tieto selviää kauppakamareiden pikakyselystä, joka tehtiin tiistaina 1.12. ”Viimeaikaiset konkurssiuutiset kuvaavat tilanteen synkkyyttä siitä huolimatta, että hallitus muutti konkurssilakia väliaikaisesti niin, että velallisen asettamista konkurssiin velkojan hakemuksesta rajoitettiin. Myös yritysten liikevaihtoennusteet ovat laskussa ja henkilöstötilanne heikkenee”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin lakimies Minna Aalto-Setälä

Keskuskauppakamari tarjoaa tietosuoja- ja tietoturvaoppaan yritysten tueksi

Yritysten on huolehdittava erityisen tarkasti sekä tietosuojasta että tietoturvastaan, jotta tietomurtoja ei enää tapahdu. Keskuskauppakamari tarjoaa yrityksille apua laatimassaan Tietosuoja pähkinänkuoressa -oppaassa.

Lue lisää

Suhdannearviot edelleen laskusuunnassa Hämeessä

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannenäkymät toipuivat hieman kesällä, mutta syksyllä odotukset heikkenivät uudelleen. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Alueemme yritysten lähikuukausien suhdannenäkymät ovat notkahtaneet syksyn aikana ja suhdannearviot kääntyivät laskuun voimistuneen koronan myötä. Toisaalta Hämeen yritysten arviot vastaavat hyvin koko maan keskiarvoa”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Suhdannearviot edelleen laskusuunnassa Hämeessä

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannenäkymät toipuivat hieman kesällä, mutta syksyllä odotukset heikkenivät uudelleen. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Alueemme yritysten lähikuukausien suhdannenäkymät ovat notkahtaneet syksyn aikana ja suhdannearviot kääntyivät laskuun voimistuneen koronan myötä. Toisaalta Hämeen yritysten arviot vastaavat hyvin koko maan keskiarvoa”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

15.12.2020 webinaari: Power BI raporttien julkaisu, jakaminen ja hallinta

Koulutus on tarkoitettu Power BI työkalua jo jonkin verran tunteville henkilöille. Koulutuksessa ei käydä läpi varsinaista raporttien koostamista, vaan keskitytään valmiiden raporttien julkaisuun, jakoon ja hallinnointiin.

Lue lisää

14.12.2020 Hämeenlinna/online:
Ennakkoperintä 2021

Tule valmistautumaan ennakkoperinnän vuoteen 2021! Kauppakamarin perinteinen Ennakkoperintäpäivä tarjoaa jälleen tuhdin paketin tärkeää asiaa. ​​​​​​​

Lue lisää

10.12.2020 Lahti/online: Ennakkoperintä 2021

Tule valmistautumaan ennakkoperinnän vuoteen 2021! Kauppakamarin perinteinen Ennakkoperintäpäivä tarjoaa jälleen tuhdin paketin tärkeää asiaa.

Lue lisää

8.12.2020 webinaari: Sujuvampaa Excelin käyttöä

Tässä webinaarissa käydään läpi Excelin yleisimpiä kaavoja ja funktoita, luodaan työkirjan listasta taulukko ja suodatetaan ja lajitellaan tietoa.

Lue lisää

24.11.2020 webinaari: Power BI - datan visualisointi

Koulutus sopii kaikille, jotka ovat kiinnostunee datan visualisoinnista. Erityisesti koulutus sopii Power BI:n alkeet osaaville henkilöille, jotka haluavat oppia tekemään visuaalisesti näyttäviä ja helppokäyttöisiä raportteja.

Lue lisää

17.11.2020 webinaari: Excel BI

Tässä webinaarikoulutuksessa kuulet, mitä mahdollisuuksia Microsoft Excel-raportointityökalut PowerPivot ja PowerQuery tarjoavat isojen datamäärien yhdistämiseen, muokkaamiseen ja rutiinien automatisointiin.

Lue lisää

3.11.2020 striimi: Johtamisen ajankohtaispäivä

Johtamisen ajankohtaispäivässä kuullaan jälleen valovoimaisia puhujia ja hienoja kasvutarinoita! Päivän aikana julkistetaan myös Ilmianna Vuoden 2020 Hyvä Johtaja finalistit ja voittajat. Tilaisuuden juontaa toimittaja Peter Nyman.

Lue lisää

Verkostoituminen

Kauppakamari tarjoaa jäsenistölleen laajat verkostoitumismahdollisuudet alueellisesti ja valtakunnallisesti

Lue lisää

2.12.2020 striimi: Miten tekoäly ja robotiikka muuttavat taloushallintoa?

Ohjelmistorobotiikka tulee muuttamaan ja tehostamaan taloushallinnon työtä uudella menetelmällä ja siksi robotiikka tulee nähdä osana taloushallinnon kehityksen ja automatisoinnin työkalupakkia.

Lue lisää

24.11.2020 webinaari: Näin saat talousjohtajasi rakastamaan markkinointia

Avartava koulutus, jossa markkinointi kytketään suoraan toimintaan ja sen vaikutukset todennetaan kassavirtatuloksena. Tämä jos mikä puhuttelee sekä talousihmisiä että modernia markkinoivaa yritysjohtoa. Voiko brändisi elää ilman tätä?

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen

Hämeen tie- ja raideyhteyksiin on panostettava

Kauppakamarit kokosivat merkittävimmät maantie-, raide-, ja vesiyhteyshankkeet yksiin kansiin, koska haluavat omalla listauksellaan tukea valtakunnallisesti tehtävää 12-vuotista liikennejärjestelmäsuunnitelmaa. ”Käsittelimme Aluesuunnittelu- ja logistiikkavaliokunnassa alueemme tärkeimpiä liikennehankkeita ja olemme huolestuneita tiestönkunnosta pääteillä sekä alemmilla tieverkoilla. Lisäksi pidämme ensiarvoisen tärkeänä nykyisen rataverkoston kapasiteetin kasvattamista ja junien nopeuksien nostoa”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen

Hämeen tie- ja raideyhteyksiin on panostettava

Kauppakamarit kokosivat merkittävimmät maantie-, raide-, ja vesiyhteyshankkeet yksiin kansiin, koska haluavat omalla listauksellaan tukea valtakunnallisesti tehtävää 12-vuotista liikennejärjestelmäsuunnitelmaa. ”Käsittelimme Aluesuunnittelu- ja logistiikkavaliokunnassa alueemme tärkeimpiä liikennehankkeita ja olemme huolestuneita tiestönkunnosta pääteillä sekä alemmilla tieverkoilla. Lisäksi pidämme ensiarvoisen tärkeänä nykyisen rataverkoston kapasiteetin kasvattamista ja junien nopeuksien nostoa”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen

Teollisuus- ja vientiyritysten näkymät ovat synkät

Hämeen kauppakamarin alueen yritykset arvioivat henkilöstömäärän vähenevän lähikuukausien aikana. Tieto selviää kauppakamareiden uusimmasta koronakyselystä. ”Työttömyys ja lomautukset ovat alueellamme lisääntyneet ja niiden arvioidaan vielä lisääntyvän seuraavan kahden kuukauden aikana. Erityisesti teollisuusyrityksissä tilanne on huono. Yritykset eivät usko hallituksen toimenpiteisiin työllisyyttä ja kilpailukykyä edistävissä ratkaisuissa. Hallituksen pitäisi nyt erityisesti kiinnittää huomiota yritys- ja työllisyystilanteen kohentamiseen”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen

Teollisuus- ja vientiyritysten näkymät ovat synkät

Hämeen kauppakamarin alueen yritykset arvioivat henkilöstömäärän vähenevän lähikuukausien aikana. Tieto selviää kauppakamareiden uusimmasta koronakyselystä. ”Työttömyys ja lomautukset ovat alueellamme lisääntyneet ja niiden arvioidaan vielä lisääntyvän seuraavan kahden kuukauden aikana. Erityisesti teollisuusyrityksissä tilanne on huono. Yritykset eivät usko hallituksen toimenpiteisiin työllisyyttä ja kilpailukykyä edistävissä ratkaisuissa. Hallituksen pitäisi nyt erityisesti kiinnittää huomiota yritys- ja työllisyystilanteen kohentamiseen”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää


18.-19.11.2020 Lahti:
HHJ-puheenjohtajakurssi

Pk-yrityksen hallituksen puheenjohtajakoulutuksessa käsitellään hallituksen johtamista ja ryhmädynamiikkaa. Puheenjohtajan tulisi toimia vastaavasti kuten orkesterinjohtaja tai luotsi. Hänellä tulee olla kyky kehittää hallitusosaamista, niin omaansa kuin hallituksen jäsenten. Toimiva hallitus toimii osakeyhtiön voimavarana ja suunnan näyttäjänä.

Lue lisää


HHJ-puheenjohtajakurssi 18.-19.11.2020

Päivämäärä: 18.11.2020 12:30-16:30 - 19.11.2020 8:30 - 14:30
Sijainti: LAHTI, Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuone

Pk-yrityksen hallituksen rooli on kasvanut yhteiskunnassa ja siten myös yhteiskunnan kehittämisessä. Valtionhallinnon ja yksityisen sektorin yksi ajankohtaisista painopistealueista on yrittäjyyden edistäminen sekä pk-yritysten toiminnan kehittäminen ja kasvun tukeminen. Näin luodaan mahdollisuuksia uusien työpaikkojen syntymiselle ja vanhojen säilymiselle. Tässä työssä pk-yrityksen hallituksella ja erityisesti sen puheenjohtajalla on suuri strateginen rooli.

Pk-yrityksen hallituksen puheenjohtajakoulutuksessa käsitellään hallituksen johtamista ja ryhmädynamiikkaa. Puheenjohtajan tulisi toimia vastaavasti kuten orkesterinjohtaja tai luotsi. Hänellä tulee olla kyky kehittää hallitusosaamista, niin omaansa kuin hallituksen jäsenten. Toimiva hallitus toimii osakeyhtiön voimavarana ja suunnan näyttäjänä.

Koulutus sopii sekä hallitusten puheenjohtajille että puheenjohtajaksi aikoville. Koulutukseen osallistujilta edellytetään HHJ -kurssin käymistä tai vastaavien tietojen hallitsemista.

Osallistumismaksu: Hämeen kauppakamarin jäsenetuhinta 1650 eur (+alv 24 %), normaalihinta 2300 eur (+alv 24 %). Kurssin hintaan sisältyy kirjallinen aineisto ja ohjelman mukaiset tarjoilut.

Ilmoittautuminen: Keskiviikkoon 4.11. mennessä.

Lue lisää

Tiukat matkustusrajoitukset hankaloittavat vientiä

Suomen poikkeuksellisen tiukat matkustusrajoitukset aiheuttavat ongelmia lähes 86 prosentille vientiyrityksistä, selviää kauppakamarien uusimmasta kyselystä. ”Vaikuttavin tekijä olisi korona-pikatestien käyttöönotto, joka voisi helpottaa vientiyritysten työntekijöiden matkustamista. On saatava säädökset, että ulkomailta palaava työntekijä testataan nopeasti, jotta hän voi palata varovaisuutta noudattaen mahdollisimman pian takaisin työpaikalle”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen

Tiukat matkustusrajoitukset hankaloittavat vientiä

Suomen poikkeuksellisen tiukat matkustusrajoitukset aiheuttavat ongelmia lähes 86 prosentille vientiyrityksistä, selviää kauppakamarien uusimmasta kyselystä. ”Vaikuttavin tekijä olisi korona-pikatestien käyttöönotto, joka voisi helpottaa vientiyritysten työntekijöiden matkustamista. On saatava säädökset, että ulkomailta palaava työntekijä testataan nopeasti, jotta hän voi palata varovaisuutta noudattaen mahdollisimman pian takaisin työpaikalle”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Käymme läpi myös tärkeimpiä asioita viennin ja tuonnin tulli-ilmoittamiseen liittyen, esim. tullausarvo ja maahantuonnin arvonlisäverotus.

Lue lisää

Toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen

Yrityksiä vauhditetaan tehokkaaseen hallitustyöskentelyyn

Hämeen kauppakamari on yhteistyössä Hämeen Hallituspartnereiden, alueen kehitysyhtiöiden ja yrittäjäjärjestöjen kanssa käynnistänyt pk-yritysten hallitustyöskentelyä kehittävän hankkeen. ​​​​”Hallitukset vauhtiin -hankkeen keskeinen tehtävä on aktivoida alueemme pk-yritysten hallitukset toimimaan. Ilman asiantuntevaa hallitusta tai muuta sparrausta pk-yrittäjä joutuu pohtimaan usein yksin yrityksensä strategisia päätöksiä. Hankkeen tuottama palvelu on kaikille yrityksille maksutonta”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Panssariprikaatin opinto- ja rekrymessut virtuaalisena

Panssariprikaatin syksyn 2020 opinto- ja rekrytointimessut järjestetään tällä kertaa virtuaalimessuina. Perinteisen paikalle saapuvan messuosaston sijaan Panssariprikaati ja Hämeen kauppakamari toivovat oppilaitosten ja työnantajien tuottavan haluamansa esittelymateriaalin YouTubeen ja lähettävän siitä linkin Panssariprikaatiin.

Lue lisää

Opinto- ja rekrytapahtuma TEKIJÄ

Työllistymisen, oppimisen ja verkostoitumisen hämäläinen suurtapahtuma kokoaa yhteen alueen opiskelijat, työnhakijat, oppilaitokset ja yritykset.

Lue lisää

Kansainvälinen osaaja

Kansainvälinen osaaja -päivä rohkaisee hämäläisyrityksiä avaamaan ovet alueen kansainvälisille osaajille ja oppilaitosten ulkomaalaisille opiskelijoille.

Lue lisää

(Kuvassa Turengin Kuntovireen terapeutit vasemmalta Tiia Leppänen, Suvi Räisälä, Hannamari Saarinen, Mari Sarkkinen, Pirjo Lehtonen, Tytti Virta, Niina Tokeensuu, Johanna Arisalo, Valma Heikinheimo ja Jaana Salmi. (Kuva: Jari Kivelä, Pixoi)

Korona vauhditti Turengin Kuntovireen digiloikkaa

Koronaepidemian rajoitettua keväällä monen hämäläisyrityksen toimintaa päättivät Hämeen kauppakamari ja Hämeen Hallituspartnerit yhteisestä kriisineuvonnasta. Toimijat kokosivat pikavauhtia yli 30 erittäin kokenutta laki- ja rahoitusalan asiantuntijaa, jotka tarjosivat maksutonta neuvontaa yrityksen ongelmatilanteissa. Turengin Kuntovire Oy:n toimitusjohtaja Pirjo Lehtonen tarttui maksuttomaan kriisineuvontaan ja yritys selvisi pahimman yli.

Lue lisää

Korona vauhditti Turengin Kuntovireen digiloikkaa

Koronaepidemian rajoitettua keväällä monen hämäläisyrityksen toimintaa päättivät Hämeen kauppakamari ja Hämeen Hallituspartnerit yhteisestä kriisineuvonnasta. Toimijat kokosivat pikavauhtia yli 30 erittäin kokenutta laki- ja rahoitusalan asiantuntijaa, jotka tarjosivat maksutonta neuvontaa yrityksen ongelmatilanteissa. Turengin Kuntovire Oy:n toimitusjohtaja Pirjo Lehtonen tarttui maksuttomaan kriisineuvontaan ja yritys selvisi pahimman yli.

Lue lisää

Toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen

Epävarmuus leimaa yritysten näkymiä Hämeessä

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdanneodotukset ovat heinäkuussa laskeneet edelleen, selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä tekemästä Suhdannebarometrikyselystä.

Lue lisää

Epävarmuus leimaa yritysten näkymiä Hämeessä

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdanneodotukset ovat heinäkuussa laskeneet edelleen, selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Vaikka alueemme yritysten tulevaisuuden arviot ovat hieman myönteisempiä muuhun Suomeen verrattuna, on muistettava kevään jyrkkä pudotus suhdanteissa. Selkeästi teollisuuden ja rakentamisen näkymät ovat synkentyneet”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Johtaja Timo Vuori

Kauppakamarin EU-katsaus: Nyt on Euroopan jälleenrakennuksen aika

Suomen ja suomalaisten yritysten kannalta on olennaista, minkälaisen muodon Euroopan jälleenrakennus saa ja kuinka nopeasti se tervehdyttää koronakriisin runtelemat vientimarkkinamme.

Lue lisää

Kauppakamarin EU-katsaus

Euroopan unionin taloudellinen jälleenrakennus koronakriisin seurauksena on keskeisin asia heinäkuussa alkavalla Saksan EU-puheenjohtajuuskaudella.

Lue lisää

Kustannustukea voi hakea Valtiokonttorista 7.7.2020 lähtien

Perjantaina 26.6. vahvistetun lain mukaisesti, uutta kustannustukea voi hakea Valtiokonttorista 7.7.2020 lähtien. Haku tapahtuu sähköisellä hakemuksella Valtiokonttorin verkkosivulla. Uuden kustannustuen tavoitteena on pienentää konkurssiin ajautuvien yritysten määrää koronatilanteessa. Jotta yritys voi saada tukea, pitää sekä toimialan että yrityksen liikevaihdon olla laskenut merkittävästi. Tuen piirissä olevia toimialoja on 368.

Lue lisää

Kustannustukea voi hakea Valtiokonttorista 7.7.2020 lähtien

Perjantaina 26.6. vahvistetun lain mukaisesti, uutta kustannustukea voi hakea Valtiokonttorista 7.7.2020 lähtien. Haku tapahtuu sähköisellä hakemuksella Valtiokonttorin verkkosivulla.

Lue lisää

Koronarajoitusten purkaminen 23.6.2020

Valtioneuvosto on päättänyt koronarajoitusten purkamisesta ja suositusten muuttamisesta.

Lue lisää

Koronarajoitusten purkaminen 23.6.2020

Valtioneuvosto on päättänyt koronarajoitusten purkamisesta ja suositusten muuttamisesta.
Tarkempaa tietoa rajoituksista ja suosituksista eri aloilla löytyy Valtioneuvoston sivuilta.
Yhteenvetotaulukko rajoituksista ja suosituksista:

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen (Kuva: Tarmo Valmela/Photodance Valmela) ​​​​​​​

Hämäläisyritysten odotukset vaihtelevat toimialoittain

Hämeen kauppakamarin alueen yritykset arvioivat liikevaihdon, henkilöstömäärän ja yritystoiminnan jo hieman kohentuvan lähikuukausien aikana. Tieto selviää kauppakamareiden uusimmasta koronakyselystä.

Lue lisää

Toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen

Hämäläisyritysten odotukset vaihtelevat toimialoittain

Hämeen kauppakamarin alueen yritykset arvioivat liikevaihdon, henkilöstömäärän ja yritystoiminnan jo hieman kohentuvan lähikuukausien aikana. Tieto selviää kauppakamareiden uusimmasta koronakyselystä.

Lue lisää

Alkuperätodistukset

Euroopan unionin alkuperätodistus on vientikohtainen asiakirja,
​​​​​​​​​​​​​​jolla osoitetaan tavaran alkuperä.

Lue lisää

Ulkomaankaupan asiakirjat

Kauppakamarit sujuvoittavat yritysten ulkomaankauppaa ulkomaankaupan asiakirjoilla. Kauppakamarin asema asiakirjojen vahvistajana on tunnustettu maailmanlaajuisesti

Lue lisää

Kansainväliset verkostot

Kansainvälisellä kauppakamarijärjestöllä on laajat yhteydet verkostojensa kautta niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.

Lue lisää

Naisjohtajakatsaus 2/2020

Katsauksessa tarkastellaan naisten osuutta pörssiyhtiöiden hallituksissa.

Lue lisää

Puurakentamisen Kasvupolku®: Potentiaalisimmat kasvuyritykset ovat FM-Haus Oy ja JVR-Rakenne Oy

Puurakentamisen Kasvupolun kaksi potentiaalisinta kasvuyritystä ovat JVR-Rakenne Oy Jyväskylästä sekä FM-Haus Oy Jokioisilta. Tuomariston arviointi- ja valintakriteerit potentiaalisimpien yritysten valintaan olivat: markkinapotentiaali, tiimi, kasvukyky ja näytöt. Kriteerit ovat samat kaikilla Kasvu Openin Kasvupoluilla.

Lue lisää

(Kuva: Free Photos, Pixabay)

Väliaikaiset tuet ja hyvitykset ravintoloille

Ravitsemisliiketoimintaa rajoitettiin lainsäädännöllä voimakkaasti koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi 4.4. - 31.5.2020. Eduskunta edellytti rajoitukset hyväksyessään kohtuullisten kustannusten kompensointia ja toimia, joilla lievennetään vaikutuksia.

Lue lisää

Väliaikaiset tuet ja hyvitykset ravintoloille

Ravitsemisliiketoimintaa rajoitettiin lainsäädännöllä voimakkaasti koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi 4.4. - 31.5.2020. Eduskunta edellytti rajoitukset hyväksyessään kohtuullisten kustannusten kompensointia ja toimia, joilla lievennetään vaikutuksia.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin kevätkokous valitsi Vaalivaliokunnan jäsenet

Hämeen kauppakamarin kevätkokouksessa 28.5.2020 valittiin hallituksen ehdotuksen mukaisesti Vaalivaliokunnan uudeksi puheenjohtajaksi kauppaneuvos Risto Korkka. Valiokunnan jäseninä jatkavat teollisuusneuvos Eero Pekkola, pankinjohtaja Risto Salminen ja talousneuvos Pekka Väre seuraavaan kevätkokoukseen 2021 asti.

Lue lisää

Kansainvälistyminen

Hämeen kauppakamari on osa maailmanlaajuista kauppakamariverkostoa,
​​​​​​​johon kuuluu yli 12 000 kauppakamaria ympäri maailman lähes 200 maassa. Kauppakamarit luovat jäsenistölleen yhteyksiä kansallisesti ja kansainvälisesti.

Lue lisää

Aktiviteetit

Hämeen kauppakamari toteuttaa vuosittain erilaisia aktiviteetteja ja projekteja valiokuntien toimesta tai yhteistyössä alueen sidosryhmien kanssa. Tältä sivulta löydät yrityksellesi hyviä mahdollisuuksia hyödynnettäväksi.

Lue lisää

Vaikuttaminen ja valiokunnat

Valiokuntatyö on kauppakamarin ydintoimintaa. Valiokuntatyö tarjoaa alustan, jossa jäsenien on mahdollisuus vaikuttaa ja verkostoitua ajankohtaisten aiheiden parissa.

Lue lisää

Ansiomerkit

Keskuskauppakamarin ansiomerkki on arvostettu tapa palkita työntekijät.

Lue lisää

Toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen

Hämeessä yritykset elvyttäisivät kotitalousvähennyksiä kasvattamalla

Hämeen kauppakamarin alueen yritykset mainitsevat tärkeimmiksi elvyttämistoimenpiteiksi kotitalousvähennyksen suurentamisen ja omavastuuosuuden puolittamisen. Tieto selviää kauppakamareiden koronakyselystä.

Lue lisää

Varatoimitusjohtaja Anne Horttanainen

Suositus yrityksille ja organisaatioille etätyöstä ja takaisin työpaikoille siirtymiseen

Keskuskauppakamari on päivittänyt suositustaan yritysten ja organisaatioiden toimintamalleista koronavirustilanteeseen liittyen. Uusi ohje kehottaa pohtimaan organisaatiolle sopivimmat tavat, jotta etätöistä voitaisiin palata asteittain työpaikoille kesälomakauden loppuun mennessä.

Lue lisää

Kesätyöpaikat katosivat koronatilanteen takia

Hämeen kauppakamarin alueelta vastanneista yrityksistä 64 prosenttia suunnitteli palkkaavansa kesätyöntekijöitä ennen koronaviruksen aiheuttamaa poikkeustilaa, selviää kauppakamarin toukokuussa tekemästä kesätyökyselystä.

Lue lisää

Lue lisää koulutuksista ja tapahtumista

Kauppakamarin vientijohtajabarometri: Vientiä uhkaa romahdus ja protektionismi

Suomen johtavat vientiyritykset ja merkittävät työllistäjät ovat erittäin huolissaan nopeasti kuihtuvasta tilauskannasta ja eri maiden markkinoita vääristävistä tukitoimista sekä syrjivistä kaupanesteistä, protektionismista.

Lue lisää

Kauppakamarin vientijohtajabarometri: Vientiä uhkaa romahdus ja protektionismi

Suomen johtavat vientiyritykset ja merkittävät työllistäjät ovat erittäin huolissaan nopeasti kuihtuvasta tilauskannasta ja eri maiden markkinoita vääristävistä tukitoimista sekä syrjivistä kaupanesteistä, protektionismista.

Lue lisää

Asiantuntija Minna Valonen

Pikavinkit: Nopeasti hyvään hajautettuun työhön

Yllättäen levinnyt koronavirus haastaa monen organisaation etätyökäytännöt.

Lue lisää

Toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi

Talouskatsaus 2/2020

Kauppakamarin talouskatsauksessa käsitellään lyhyesti ja ytimekkäästi ajankohtaisia talousasioita.

Lue lisää

Toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen

Suomi törmäsi koronaseinään – Hämeen alueella synkimmät näkymät tällä hetkellä

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdanneodotukset ovat huhtikuussa vajonneet nopeasti poikkeuksellisen alhaisiin lukemiin, selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä tekemästä Suhdannebarometrikyselystä.

Lue lisää

Toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen

Suomi törmäsi koronaseinään – Hämeen alueella synkimmät näkymät tällä hetkellä

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdanneodotukset ovat huhtikuussa vajonneet nopeasti poikkeuksellisen alhaisiin lukemiin, selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä tekemästä Suhdannebarometrikyselystä.

Lue lisää

Ergonominen etätyöpiste lisää työhyvinvointia – Panosta luovien ratkaisujen sijaan kunnon työvälineisiin (Mainos: Wulff Torkkeli)

Monet tekevät nyt etätyötä, koska muuta vaihtoehtoa ei ole. On hyvä aika luopua luovista ratkaisuista ja hankkia ergonomiset ja työhyvinvointia tukevat työvälineet kotiin tai etätyöpisteeseen. Hyvät ja työntekijälle sopivaksi muokatut ergonomiset välineet säästävät pitkällä aikavälillä kustannuksissa, joita työnantajalle syntyy tuki- ja liikuntaelinten vaivojen hoidosta ja henkilöstön poissaoloista.

Lue lisää

Hallitusammattilaiset tarjoavat maksutonta kriisineuvontaa yrityksille

Hämeen kauppakamari ja Hämeen Hallituspartnerit ry tarjoavat keskusteluapua ja jäsenistönsä asiantuntemuksen alueen yritysten käyttöön koronakriisin aiheuttamissa haasteissa. ”Tukipalveluun on jo lyhyessä ajassa ilmoittautunut yli 30 erittäin kokenutta muun muassa laki- ja rahoitusalan asiantuntijaa, jotka tarjoavat ensiapuna neuvontaa ja mahdollisuutta keskustella yrityksen ongelmatilanteista”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Ratkaisuja Hämeeseen

Hämeen kauppakamarin työssä korostuu vahva alueellinen rooli. Yhteiset toimenpiteet alueemme vetovoimaisuuden lisäämisessä on tärkeimpiä tehtäviämme.

Lue lisää

Jäsenyys

Kauppakamarin jäsenyys on kannattava sijoitus tulevaisuuteen, sillä kauppakamari on koko elinkeinoelämän yhteistyöorganisaatio.

Lue lisää

Tapahtumat

Järjestämme vuoden aikana elinkeinoelämää ja yritysten toimintaa tukevia tilaisuuksia ja tapahtumia. Osallistumalla tapahtumiimme on yrityksillä mahdollisuus saada ajankohtaista tietoa eri aihealueista, verkostoitua alueen yritysten ja eri toimijoiden kanssa ja löytää potentiaalisia asiakkaita ja yhteistyökumppaneita.

Lue lisää

KoulutusOnline

Kehitä osaamistasi. Missä tahansa. Milloin tahansa.

Lue lisää

Finnvera alentaa koronatilanteen rahoitukseen suunnattujen takausten hinnoittelua merkittävästi

Finnvera alentaa ja yksinkertaistaa koronatilanteen käyttöpääomarahoituksessa käytettävien takaustensa hinnoittelua takautuvasti maaliskuun alusta lähtien. Aloittaville yrityksille suunnatun alkutakauksen, yli 3 vuotta toimineiden yritysten pk-takauksen ja Finnvera-takauksen fast trackin vuosittainen takausprovisio alenee ja on enintään 1,75 %. Alkutakauksen ja pk-takauksen toimitusmaksu alenee ja on jatkossa 0,1 % takauksen määrästä. Muutos koskee 1.3.2020 lähtien myönnettyjä edellä mainittuja takauksia, ja se tullaan huomioimaan yrityksen laskutuksessa ilman asiakkaan erillistä yhteydenottoa. Lisäksi Finnvera tulee hyvittämään takautuvasti maksujen erotuksen niille asiakkaille, jotka ovat jo maksaneet korkeampaa takausprovisiota tai toimitusmaksua.

Lue lisää

Korona-aiheiset huijausviestit lisääntyneet – Tarkista oikea tieto aina virallisista lähteistä

Sähköpostihuijaukset ja erilaiset haittaohjelmat, tietojen kalasteluyritykset sekä palvelunestohyökkäykset ovat lisääntyneet koronavirusepidemian aikana. Aidoilta näyttäviä kalasteluviestejä on lähetetty erityisesti koronaviruksen varjolla. Keskuskauppakamari kehottaa tarkkaavaisuuteen ja huolellisuuteen sähköpostien ja maksatusten suhteen.

Lue lisää

ELY-keskusten rahoitus yrityksille koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa

ELY-keskukset ovat saaneet lisärahoitusta myönnettäväksi yrityksen kehittämisavustuksiin koronavirusepidemian aiheuttamista markkina- ja tuotantohäiriöistä kärsiville yrityksille koko maassa. Haku avautuu 31.3.2020 ELY-keskusten verkkosivuilla.

Lue lisää

Koronatietoa – Liikenne ja logistiikka

Useat maat ovat Suomen tavoin sulkeneet rajojaan henkilöliikenteeltä. Suomen naapurimaista ainoastaan Ruotsi on pitänyt rajansa auki. (Päivitetty 25.3.2020)

Lue lisää

Business Finlandille 150 lisämiljoonaa yrityksiä tukeviin toimiin

Business Finlandin häiriötilanteisiin tarkoitettua avustusvaltuutta lisätään aiemmin kerrotusta 30 miljoonasta 150 miljoonaan euroon. Avustusvaltuus on tarkoitettu käytettäväksi nopeisiin yrityksiä tukeviin toimiin. Hallitus kertoi lisävaltuudesta perjantaiaamuna.

Lue lisää

Hämeessä yritykset hieman maltillisempia kuin muualla maassa

Hämeestä kauppakamarien kyselyyn vastanneista yrityksestä 26 prosenttia kokee, että konkurssin riski on kasvanut merkittävästi koronavirusepidemian takia. Toisin kuin koko maan tuloksissa, yli puolet hämäläisyrityksistä ei kuitenkaan odota lomauttavan tai irtisanovan henkilökuntaa seuraavan kahden kuukauden aikana. ”Tilanne on vakava, mutta keskimääräisesti Hämeessä ollaan piirun verran luottavaisempia kuin muualla Suomessa”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeessä yritykset hieman maltillisempia kuin muualla maassa

Hämeestä kauppakamarien kyselyyn vastanneista yrityksestä 26 prosenttia kokee, että konkurssin riski on kasvanut merkittävästi koronavirusepidemian takia. Toisin kuin koko maan tuloksissa, yli puolet hämäläisyrityksistä ei kuitenkaan odota lomauttavan tai irtisanovan henkilökuntaa seuraavan kahden kuukauden aikana. ”Tilanne on vakava, mutta keskimääräisesti Hämeessä ollaan piirun verran luottavaisempia kuin muualla Suomessa”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamari varautuu koronavirusepidemiaan

Hämeen kauppakamarissa on varauduttu toimenpiteisiin globaalin koronatilanteen takia. ”Kaikki vientiyritysten tarvitsemat ulkomaankaupan asiakirjat pyritään hoitamaan keskeytyksettä. Siirrämme kevään koulutustilaisuuksia ja valiokuntakokouksia sekä hyödynnämme etäyhteyksiä”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamari varautuu koronavirusepidemiaan

Hämeen kauppakamarissa on varauduttu toimenpiteisiin globaalin koronatilanteen takia. ”Kaikki vientiyritysten tarvitsemat ulkomaankaupan asiakirjat pyritään hoitamaan keskeytyksettä. Siirrämme kevään koulutustilaisuuksia ja valiokuntakokouksia sekä hyödynnämme etäyhteyksiä”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Mitä korkeampi verokiila, sitä suuremmat työllistämisen kustannukset - Laskuri kertoo, kuinka paljon palkasta maksetaan veroja ja maksuja

Suomessa on kansainvälisesti vertaillen korkea verokiila, eli palkasta perittävien verojen ja maksujen yhteismäärä on suuri suhteessa palkkaan. Keskuskauppakamari päivitti viime vuonna julkaistun laskurin, jolla jokainen voi tarkastella omaa verokiilaansa.

Lue lisää

Kesätyöntekijän sosiaaliset taidot kiinnostavat nyt yrityksiä

Aikaisempien vuosien tapaan Hämeen kauppakamarin jäsenyrityksissä on ensi kesäksi tarjolla yli 2 000 kesätyöpaikkaa, selviää kauppakamarin tekemästä kyselystä. ”Ensi kesänä yritykset tarjoavat kesätöitä erityisesti ammatillisessa oppilaitoksessa opiskeleville ja ammattikorkeakouluopiskelijoille. Huomionarvoista on, että ammatillisessa oppilaitoksessa opiskelevat ovat nyt yritysten kiinnostuksen kärkenä. Lisäksi 40 prosenttia vastanneista on kiinnostunut palkkaamaan kesätyöntekijöiksi peruskoululaisia ja lukiolaisia”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten oppilaitosyhteistyötä

Hämeen kauppakamari on suunnitellut alueensa yritysten käyttöön ”Yrityslähtöinen oppilaitosyhteistyö” -käsikirjan vauhdittaakseen yritysten yhteistyötä ammatillisten oppilaitosten, ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kanssa. ”Kilpailu osaavasta työvoimasta kiristyy entisestään, joten haluamme käsikirjan avulla aktivoida yrityksiä varmistamaan työvoiman saatavuuden tulevaisuudessa”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten oppilaitosyhteistyötä

Hämeen kauppakamari on suunnitellut alueensa yritysten käyttöön ”Yrityslähtöinen oppilaitosyhteistyö” -käsikirjan vauhdittaakseen yritysten yhteistyötä ammatillisten oppilaitosten, ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kanssa. ”Kilpailu osaavasta työvoimasta kiristyy entisestään, joten haluamme käsikirjan avulla aktivoida yrityksiä varmistamaan työvoiman saatavuuden tulevaisuudessa”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Yrityslähtöinen oppilaitosyhteistyö
​​​​​​​-käsikirja

Hämeen kauppakamari haluaa käsikirjan avulla aktivoida yrityksiä varmistamaan työvoiman saatavuuden tulevaisuudessa.

Lue lisää

Hämäläisyritysten odotukset varsin varovaisia

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdanneodotukset ovat tammikuussa lähellä koko maan keskiarvoa, selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Hämeessä yritysten suhdanneodotukset kuvastavat markkinoiden epävakautta ja tulevaisuuden osalta yritysten odotukset ovat epävarmoja. Tulokset ovat aika lailla linjassa Suomen yleisen tason kanssa”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Kauppakamarin EU-katsaus: Nyt on Euroopan jälleenrakennuksen aika

Euroopan unionin taloudellinen jälleenrakennus koronakriisin seurauksena on keskeisin asia heinäkuussa alkavalla Saksan EU-puheenjohtajuuskaudella, sanoo Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori heinäkuun alussa julkaistussa kauppakamarin EU-katsauksessa. Suomen ja suomalaisten yritysten kannalta on olennaista, minkälaisen muodon Euroopan jälleenrakennus saa ja kuinka nopeasti se tervehdyttää koronakriisin runtelemat vientimarkkinamme.

Lue lisää

Hämeessä kiinteistöalalle viisi uutta laillistettua välittäjää

Keskuskauppakamarin välittäjäkokeista saatiin tämän syksyn koekierroksella 156 uutta laillistettua kiinteistönvälittäjää (LKV) ja 36 laillistettua vuokrahuoneistonvälittäjää (LVV). ”Hämeen kauppakamari onnittelee vaativan kokeen suorittaneita. Alueeltamme LKV-kokeen läpäisi Hämeenlinnasta sekä Lahdesta kaksi henkilöä ja Forssasta yksi henkilö”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeessä kiinteistöalalle viisi uutta laillistettua välittäjää

Keskuskauppakamarin välittäjäkokeista saatiin tämän syksyn koekierroksella 156 uutta laillistettua kiinteistönvälittäjää (LKV) ja 36 laillistettua vuokrahuoneistonvälittäjää (LVV). ”Hämeen kauppakamari onnittelee vaativan kokeen suorittaneita. Alueeltamme LKV-kokeen läpäisi Hämeenlinnasta sekä Lahdesta kaksi henkilöä ja Forssasta yksi henkilö”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

HHJ-kokonaisuudesta eväitä hallitustyöskentelyyn

Hallitustyön osaajille on viime vuosina ollut kysyntää, sillä hallitus osataan yhä useammin ymmärtää voimavarana kaikenkokoisissa yrityksissä. Samalla hallitustyöskentelijöiden tiedon tarve on kasvanut. Hallituksen jäsenen on tunnettava oikeat toimintatavat ja tiedettävä vastuunsa. Yrityksen edustajien puolestaan tulee olla selvillä hallituksen roolista ja tehtävästä. Hyvä hallintotapa on jatkuva prosessi: niin yritysten omat käytännöt kuin säätelymekanismit kehittyvät.

Lue lisää

Kanta-Hämeen yhteisövero oli 80 miljoonaa euroa vuonna 2018

Vuonna 2018 suurimmat yhteisöverot Kanta-Hämeestä kertyivät Hämeenlinnassa, Riihimäellä ja Forssassa toimivilta yrityksiltä, selviää Keskuskauppakamarin laskelmista. ”Tiedoista selviää, että Kanta-Hämeessä yritykset maksoivat yhteisöveroa 80 miljoonaa euroa viime vuonna. Yhteisöveron määrä kuvastaa yritystoiminnan kannattavuutta. Lisäksi viime vuoden työllisyyden kasvu vahvistavaa signaalia, että alueemme yrityksillä on mennyt hyvin ja työllisyysaste on noussut. Hyvä vire on jatkunut myös tänä vuonna”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Päijät-Hämeen yhteisövero oli 96 miljoonaa euroa vuonna 2018

Vuonna 2018 suurimmat yhteisöverot Päijät-Hämeestä kertyivät Lahdessa, Hollolassa ja Orimattilassa toimivilta yrityksiltä, selviää Keskuskauppakamarin laskelmista. ”Tiedoista selviää, että Päijät-Hämeessä yritykset maksoivat yhteisöveroa 96 miljoonaa euroa viime vuonna. Yhteisöveron määrä kuvastaa yritystoiminnan kannattavuutta. Lisäksi viime vuoden työllisyyden kasvu vahvistavaa signaalia, että alueemme yrityksillä on mennyt hyvin ja työllisyysaste on noussut. Hyvä vire on jatkunut myös tänä vuonna”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Maailmantalouden epävarmuus heikentää suhdanneodotuksia

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannearviot olivat lokakuussa lievästi miinuksella, selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Hämeessä yritysten suhdanteet ovat pysyneet vakaina ja työvoiman määrä on ollut jopa hieman kasvussa. Suhdannearviot eivät yllättäneet vaan maailmantalouden epävarmuus näkyy yritysten odotuksissa”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Kauppakamari kannustaa panostamaan paikallisiin yrityksiin

Edistääkseen alueellista verkostoitumista Hämeen kauppakamari on ottanut käyttöön Tavata-sovelluksen jäsenyritysten verkostoitumistyökaluksi muun muassa uusien liikesuhteiden luomiseksi. ”Verkostoimalla yrityksiä ja yhteisöjä keskenään vahvistamme alueemme elinvoimaisuutta. Paikallisuus on usein myös ympäristövastuullisuutta. Kuljetusmatkat lyhenevät, yhteydenpito nopeutuu ja hiilijalanjäljet pienenevät. Support your local -asenne kantaa pitkälle”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Kauppasodan uhka ja Brexit näkyvät suhdanneodotuksissa

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannetilanne oli heinäkuussa lievästi tavanomaista parempi, selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Hämeessä yritysten suhdanteet ovat säilyneet hyvinä. Myös lähikuukausien odotetaan säilyvän positiivisina, vaikka näkymiä varjostavat epävakaat maailmanmarkkinat”, arvioi Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Hämeessä kiinteistöalalle valmistui 11 uutta laillistettua välittäjää

Keskuskauppakamarin välittäjäkokeista saatiin kevään koekierroksella 236 uutta laillistettua kiinteistönvälittäjää (LKV) ja 21 laillistettua vuokrahuoneistonvälittäjää (LVV). ”Hämeen kauppakamari onnittelee vaativan kokeen suorittaneita. Alueeltamme LKV-kokeen läpäisi Lahdesta kuusi, Forssasta kaksi ja Hämeenlinnasta, Turengista sekä Vääksystä yksi henkilö”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Ulkopuoliset hallituksen jäsenet tukevat PK-yritysten toimintaa – hallituspalkkiot maltillisia

PK-yrityksistä lähes puolet tarvitsee hallitustyöskentelyyn lisäosaamista tulevaisuuden haasteiden, kuten kasvun, kansainvälistymisen ja teknologisen murroksen vuoksi. ”Hämeessä tarvitaan hallitusammattilaisia erityisesti PK-yritysten strategioiden kehittämiseksi. Muun muassa yrityskaupat, kansainvälistyminen tai sukupolvenvaihdokset ovat tilanteita, joissa ulkopuolisten hallitusjäsenten roolit korostuvat”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Häme luottaa tulevaisuuteen

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannetilanne on suotuisa, selviää EK:n huhtikuussa tekemästä Suhdannebarometrista. ”Hämeessä yritysten suhdanteet ovat vuoden ensimmäisellä kvartaalilla parantuneet ja suhdanneodotukset ovat merkittävän valoisat. Koko alueella on isoja infra- ja aluehankkeita, kuten Moreeni-Rastikangas -logistiikkakeskuksen ja valtatie 12 Lahden eteläisen kehätien rakentaminen, jotka luovat uskoa kasvulle”, arvioi Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Vieraskielisen ammatillisen koulutuksen järjestäminen on vapautettava

Kauppakamarit ja ammatillisen koulutuksen järjestäjät vaativat vieraskielisen ammatillisen koulutuksen järjestämisen vapauttamista lupamenettelystä. ”Hämeeseen ei ole saatu lupaa vieraskieliseen koulutukseen, vaikka olemme aktiivisesti olleet vaikuttamassa asiaan ja pyrkineet saamaan muutosta tilanteeseen. Opetus- ja kulttuuriministeriön perusteet vieraskielisen koulutuksen järjestämisluvalle alueellemme ovat olleet vähintäänkin erikoiset”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Keskuskauppakamari julkisti verokiilalaskurin

Suomessa on kansainvälisesti vertaillen korkea verokiila, eli palkasta perittävien verojen ja maksujen yhteismäärä on suuri suhteessa palkkaan. Keskuskauppakamari julkisti laskurin, jolla jokainen voi tarkastella omaa verokiilaansa.

Lue lisää

Hämeessä tarvetta hallitustyöskentelyn terävöittämiseen

Hämeessä PK-yritykset eivät panosta tarpeeksi hallitustyöskentelyyn, selviää kauppakamarien helmikuussa tekemästä PK-hallitusbarometrikyselystä. ”Alueemme yritysten tulee hallitustyöskentelyssään selkeästi panostaa enemmän osaamiseen. Häme on lähes kaikissa mittareissa valtakunnallisen keskiarvon alapuolella. Ainoastaan sitoutuminen kokousten välillä on alueellamme keskimääräistä parempaa ja ymmärretään, että hallitusten jäsenten tulisi olla käytettävissä muutoinkin kuin kokouksissa”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Hämeen kauppakamari vaatii liikenteelle uusia rahoitusmalleja ja vaihtoehtoja

Kauppakamareiden mukaan pelkkä budjettirahoitus ei ole riittävä kattamaan liikenteen korjaus- ja investointivelkaa. ”Liikenneväylien korjaamisen lisäksi tarvitaan investointeja uusien väylien rakentamiseen ja rataverkon tason nostamiseen”, korostaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen Kasvupolku käynnistyy

Hämeen Kasvupolku -sparraukseen valitaan alueelta mukaan 15 suurimman kasvupotentiaalin omaavaa yritystä, jotka saavat kahden päivän ajan maksutonta tukea liiketoiminnan kehittämiseen yrityselämän asiantuntijoilta. ​​​​​​​

Lue lisää

Yritysten verojalanjälki Hämeessä 1,9 miljardia euroa

Hämäläisyritysten verojalanjälki oli yhteensä 1,9 miljardia euroa vuonna 2017, selviää Keskuskauppakamarin julkaisemasta Suuresta veroselvityksestä. ”Talouden noususuhdanne näkyy yritysten verojalanjäljen kasvuna viime vuosien aikana. Veroselvitys kuvaa hyvin yritysten merkitystä työnantajina ja palkanmaksajina”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Kauppakamarit vaativat työnverotuksen keventämistä ja kannustinloukkujen poistamista

Kauppakamarit kehottavat seuraavaa hallitusta kannustinloukkujen poistamiseen. Ratkaisuja Suomelle -vaaliohjelmassaan ne esittelevät keinoja, joilla Suomen kilpailukyky ja työllisyysaste saadaan nousuun. ”Työn tekemisen ja teettämisen on oltava kannattavampaa niin työntekijöiden kuin työnantajien näkökulmasta. Työnverotuksen keventäminen on yksi näistä keinoista”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Hämeessä suhdanneodotukset muuta maata positiivisemmat

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannetilanne on lähes normaali, selviää EK:n tammikuussa tekemästä Suhdannebarometrista. ”Hämeessä yritysten suhdannenäkymät ovat yllättävän hyvät, huolimatta lähiajan kansainvälisistä epävarmuustekijöistä”, arvioi Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Kauppakamarilta selviytymisvinkkejä suomalaisyrityksille Brexitin jälkeen

Keskuskauppakamari on koonnut yrityksille seitsemän kohdan Brexit-selviytymisvinkit Britannian mahdollisen EU-eron johdosta. Yrityksille pelkistetään, mitä Britannian ero 29.3.2019 ilman mitään erosopimuksia eli kova Brexit käytännössä tarkoittaisi ja miten se vaikuttaisi yrityksiin sekä brittikauppaan. Samalla annetaan tietoa keskeisistä, ajan tasalla olevista Brexit-neuvontapalveluista ja tietolähteistä. ​​​​​​​

Lue lisää

Oppisopimuksessa otettava käyttöön palkkaporrastus ja osaavan työvoiman saatavuus turvattava

Kauppakamarit vaativat vaaliteeseissään oppisopimuskoulutuksen laajentamista ja osaavan työvoiman saatavuuden turvaamista. Pohjalla on oltava osaamiskeskeisyys, tutkintorakenteiden selkeys ja mahdollisuus elinikäiseen jatkuvaan ja joustavaan oppimiseen. ”Osaavan työvoiman saatavuuden turvaamiseksi meidän on myös pystyttävä houkuttelemaan Suomessa tutkintoon valmistuvia ulkomaalaisia opiskelijoita jäämään Suomeen. Haastammekin hämäläisyrityksiä kutsumaan kansainvälisen opiskelijan päiväksi tutustumaan toimintaansa”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Kauppakamarit julkistivat hallitusohjelmatavoitteensa – Ratkaisuja työllisyyden pullonkauloihin

“Ratkaisuja Suomelle” -ohjelma tarjoaa kauppakamariryhmän panoksen Suomen tulevien vuosien haasteiden ratkaisemiseksi. ”Kauppakamariryhmä esittää uudistuksia muun muassa osaavan työvoiman, työllisyyden ja kestävän julkisen talouden ja sujuvamman sääntelyn edistämiseksi. Lisäksi ohjelmassa esitetään itsesääntelyyn perustuvia ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjuntaan sekä liikenteen ja infrastruktuurin rahoitukseen”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Hämäläisyrityksiä herätellään panostamaan kansainvälisiin osaajiin

Hämeen kauppakamari peräänkuuluttaa uutta toimintakulttuuria työyhteisöjen kansainvälistyessä ja kilpailun koventuessa osaavasta työvoimasta. ”Etsimme Hämeestä noin sataa yritystä mukaan Kansainvälinen osaaja -teemapäivään. Kyseessä on ulkomaalaisen opiskelijan yhden päivän tutustumisesta alueemme yritykseen helmikuun ensimmäisellä viikolla”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Hämeestä 18 läpäisi HHJ-tutkinnon

Yrityksen hallitustyöskentelyn osaamista mittaavaan HHJ-tutkintoon osallistui lokakuussa 341 henkilöä, joista 289 läpäisi kokeen. ”Tutkinnon läpäisi 85 prosenttia osallistuneista ja läpäisyprosentti on normaalissa vaihteluvälissä. Hämeen kauppakamarin alueelta HHJ-tutkinnon läpäisi Päijät-Hämeestä kymmenen ja Kanta-Hämeestä kahdeksan henkilöä”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Hämeessä suhdannetilanne vaihtelee yrityksissä

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannetilanne on keskimäärin normaali, selviää EK:n lokakuussa tekemästä Suhdannebarometrista. ”Hämeessä yritysten suhdannenäkymät ovat tasaiset, kun muualla maassa odotukset ovat selvästi heikentyneet lukuun ottamatta Uuttamaata. Brexit, USA:n tullit ja myös Keski-Euroopan talouden häiriötekijät vaikuttavat kuitenkin yritysten odotuksiin”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

”Kuluttajansuojan osaaminen on yrityksen kilpailuvaltti”

Yritysten on tärkeä tuntea kuluttajansuojasäännösten perusasioita, jotta säännösten noudattamatta jättäminen ei aiheuttaisi ikäviä yllätyksiä. ”Kuluttajansuojan osaaminen säästää yritykseltä aikaa ja rahaa, kun mahdolliset ongelmatilanteet pystytään ratkomaan nopeasti ja ilman tarpeetonta epäselvyyttä osapuolten oikeuksien sisällöstä”, toteaa Keskuskauppakamarin lakimies Raisa Harju. ​​​​​​​

Lue lisää

Hämeen tärkeimmät liikennehankkeet listattu

Kauppakamarit ovat laatineet listan Suomen liikenneverkon tärkeimmistä korjaus- ja kehittämiskohteista. ”Hämeen kauppakamarin alueelta mukana ovat vt 12 välillä Uusikylä-Tillola, vt 2 Helsinki-Forssa-Pori palvelutason parantaminen, vt 10 kehittäminen kaupunkimaisena pääväylänä Hämeenlinnan kantakaupungin alueella ja Helsinki-Riihimäki-Tampere -radan kapasiteetin lisääminen. Esille on noussut myös vt 10 kehittäminen välillä Tuulonen-Hämeenlinna”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Hämäläisyritysten suhdanneodotukset lähes ennallaan

Hämeessä yritysten lähikuukausia koskevat suhdanneodotukset ovat varovaisemmat kuin keväällä, selviää EK:n heinäkuussa tekemästä Suhdannebarometrista. ”Hämeessä yritykset arvioivat suhdanteiden pysyvän lähikuukausina lähes ennallaan; suhdanneodotuksien saldoluku oli heinäkuussa +1, kun huhtikuussa se oli +25 (*). Huolimatta varovaisuudesta yritysten suhdannetilanne on Hämeessä vahva”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Hämeessä yritysten kehitys jatkuu positiivisena

Hämeessä yritysten lähikuukausia koskevat suhdannenäkymät ovat varsin myönteiset, selviää EK:n huhtikuussa tekemästä Suhdannebarometrista. ”Yritysten suhdannetilanne sekä -näkymät ovat Hämeessä edelleen kohentuneet; suhdanneodotuksien saldoluku oli huhtikuussa +25, kun tammikuussa se oli +18 (*). Hämeessä teollisuudessa näkyy selkeää kasvua. Kehitys on ollut pitkään positiivinen ja jatkuu edelleen”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Yritysten on aktivoiduttava etsimään osaavaa nuorta työvoimaa

Hämeessä yritykset ovat kiinnostuneet tarjoamaan alueen opiskelijoille lopputyömahdollisuutta, selviää Hämeen kauppakamarin maaliskuussa tekemästä oppilaitosyhteistyö- ja kesätyöpaikkakyselystä. Myös projektiyhteistyöstä Hämeen alueella toimivien oppilaitosten kanssa on kiinnostunut 70 % kyselyyn vastanneista. ”Jotta varmistamme osaavan työvoiman saatavuuden Hämeessä, pitää yritysten aktiivisesti etsiä hyviä työntekijöitä alueemme oppilaitoksista”, korostaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Häme kasvussa – erityisesti teollisuudessa

Hämeessä teollisuus- ja rakennusalan yritysten lähikuukausia koskevat suhdannenäkymät ovat parantuneet, selviää EK:n tammikuussa tekemästä Suhdannebarometrista. ”Teollisuus- ja rakennusalan yritysten suhdannenäkymät ovat Hämeessä kohentuneet; lähikuukausien suhdanneodotuksien saldoluku oli tammikuussa +20, kun lokakuussa se oli -9 (*). Hämeessä teollisuus on valtakunnallisesti hyvässä kasvuvauhdissa. Myös kaupan ja palvelualan yrityksissä pessimismi on vähentynyt”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Tiestön rapautuminen pysäytettävä kriittisillä väylillä

Juuri laadittu liikenneselvitys paljastaa tieverkolla liikkuvat raaka-aine- ja tavaravirrat sekä keskeisten toimialojen eniten käyttämät väylät Suomessa. Tieverkko mahdollistaa miljardien vientitulot. Siksi korjausvelka on saatava kuriin kuljetuksille kriittisillä väylillä. ”Päättäjien on hyvä tietää, että korjausvelan kasvu toimialojen eniten tarvitsemilla väylillä iskee viennin lisäksi kotimarkkinoihin”, sanoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin Stipendit alueen opiskelijoille

Hämeen kauppakamarin hallitus on päättänyt jakaa stipendejä seuraavien viiden vuoden ajan toiminta-alueensa opiskelijoille. ”Hallituksemme päätti myöntää Hämeen kauppakamarin Stipendejä alueemme lukioiden ja toisen asteen ammatillisten oppilaitosten päättäville opiskelijoille. Stipendi myönnetään opiskelijalle, joka on opintojensa aikana osoittanut aktiivista suuntautumista yritystoimintaan”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Tulevaisuuden osaajat seuraavat hämäläisjohtajia päivän ajan

Tuhat nuorta johtajaa -kampanjaviikko starttaa Hämeessä tänään maanantaina, kun 64 opiskelijalla on mahdollisuus seurata hämäläisjohtajien työpäivää. ”Hämeen kauppakamari on toiminut kampanjan yhteistyökumppanina Forssan, Hämeenlinnan ja Lahden Nuorkauppakamarien sekä YES-verkoston kanssa. Haluamme antaa nuorille arvokkaan kokemuksen, millaisia johtajuuden taitoja työelämässä tarvitaan”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Kauppakamarit: EU:n ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevien työnhakijoiden saatavuusharkinnasta luovuttava

Hallituksen tulee päättää EU:n ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevien, Suomesta työlupaa hakevien saatavuusharkinnasta (*) luopumista osana valmisteilla olevaa maahanmuuttopoliittista ohjelmaa, vaativat kauppakamarit. ”Saatavuusharkinnasta luopuminen parantaisi työllisyyttä, edistäisi talouskasvua sekä auttaisi yrityksiä rekrytoimaan nopeammin ammattiosaajia, joista on pulaa”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Hämeessä yritysten näkymät varovaisen luottavaisia – Haasteena osaava työvoima

Hämeessä teollisuus- ja rakennusalan yritysten suhdannenäkymät ovat nyt hieman varovaisemmat kuin heinäkuussa, selviää EK:n lokakuussa tekemästä Suhdannebarometrista. ”Suhdanteet ovat kohentuneet, mutta teollisuus- ja rakennusalan yritysten suhdannenäkymät ovat Hämeessä varovaisia; lähikuukausien suhdanneodotuksien saldoluku oli lokakuussa -9, kun heinäkuussa se oli +15 (*). Myös palvelualalla näkymät ovat varovaisia, mutta valoisammat kuin heinäkuussa”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Teollisuus on suurin veronmaksaja Hämeessä

Yhteisövero muodostaa ainoastaan kymmenesosan yritysten tilittämistä veroista, selviää Keskuskauppakamarin tuoreesta veroselvityksestä. “Yritysten veroista käytävä keskustelu koskee yleensä yhteisöveroa. Totuus yritystoiminnan tuottamista veroista on kuitenkin huomattavasti yhteisöveroa monipuolisempi. Yhteisövero edustaa suhteellisen pientä osaa yritysten maksamista ja tilittämistä veroista”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

EU:n kehittämisellä suuri merkitys myös Hämeen alueen yrityksille

Kauppakamarit ovat listanneet yritysten EU-teeseihin kymmenen keskeisintä seikkaa EU:n kehittämiseksi. Talouskasvun ja työpaikkojen luominen vapaakaupan ja avoimen markkinatalouden avulla on palautettava EU:n kärkihankkeeksi, vaativat Kauppakamarit. ”EU:n ja euroalueen yhteistyön kehittäminen ovat erittäin tärkeitä yritysten kannalta, sillä EU-maat ovat merkittävä kauppakumppani ja kohde alueemme yritysten viennille”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Petokset ja tietoriskit kohdistuvat yhä useampaan yritykseen

Varsinkin suuriin yrityksiin kohdistunut rikollisuus on lisääntynyt voimakkaasti viimeisen kolmen vuoden aikana. Tiedot ilmenevät Taloustutkimuksen yhteistyössä kauppakamarien ja Huoltovarmuuskeskuksen kanssa toteuttamasta koko Suomen kattavasta Yritysten rikosturvallisuus 2017 -selvityksestä. ”Kyselyyn vastanneista suurista yrityksistä joka toinen ilmoittaa, että liiketoimintaan kohdistuvien rikosten tai väärinkäytösten määrä on kasvanut”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin alueen tärkeimmät liikennehankkeet

Kauppakamarit ovat laatineet listan Suomen liikenneverkon tärkeimmistä korjaus- ja kehittämiskohteista. ”Hämeen kauppakamarin alueelta mukana ovat valtatie 12 Uusikylä-Tillola, valtatien 2 Helsinki-Forssa-Pori palvelutason parantaminen vaiheittain ja valtatien 10 kehittäminen kaupunkimaisena pääväylänä Hämeenlinnan kantakaupungin alueella”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. Liikenneväylien kunnolla ja sujuvuudella on suora vaikutus yritysten kilpailukykyyn ja investointipäätöksiin. ​​​​​​​

Lue lisää

Työpaikkojen määrä kasvanut Hämeessä

Hämeessä teollisuus- ja rakennusalan yritysten suhdannenäkymät ovat edelleen positiiviset, selviää EK:n heinäkuussa tekemästä Suhdannebarometrista. ”Teollisuus- ja rakennusalan yritysten suhdannenäkymät ovat Hämeessä edelleen vahvassa vedossa; lähikuukausien suhdanneodotuksien saldoluku oli heinäkuussa +15, kun huhtikuussa se oli +19 (*). Palvelualan tilanne hieman yllätti. Palvelualan näkymät eivät ole kohentuneet, vaikka kuluttajien luottamus on korkealla ja työttömyys laskenut”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Hämäläisten yritysten ennakointitutka vaatii virittämistä

Hämeen kauppakamarin jäsenyrityksille suunnatun kyselyn mukaan yritysten ennakointitoiminnan suurimmat kompastuskivet ovat menetelmien puutteellinen hallinta ja tulevaisuustiedon kapea-alainen hyödyntäminen. Kyselyssä selvitettiin yritysten ennakointiosaamisen nykytilaa ja kehittämistarpeita. ​​​​​​​

Lue lisää

Kiinteistöalalle 11 uutta laillistettua välittäjää Hämeeseen

Keskuskauppakamarin järjestämään LKV eli laillistettu kiinteistönvälittäjä -kokeeseen osallistui huhtikuussa 563 kokelasta, joista 252 läpäisi kokeen hyväksytysti. ”Hämeen kauppakamari onnittelee vaativan kokeen suorittaneita. Alueeltamme LKV-kokeen läpäisi 11 henkilöä; Lahdesta neljä, Hämeenlinnasta ja Forssasta kaksi sekä Hattulasta, Hollolasta ja Kuhmoisista yksi henkilö”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Opiskelijat osallistuivat helmikuussa NÄKY-hankkeen puitteissa Hämeen kauppakamarin Matkailuvaliokunnan kokoukseen, joka järjestettiin kauppakamarin Vaikuttamisiltapäivän yhteydessä Hämeenlinnassa. (Kuva Kirsi Sippola, HAMK)

Opiskelijat naulasivat teesejä tulevaisuuteen

Lahden ja Hämeen ammattikorkeakoulujen sekä Hämeen kauppakamarin NÄKY-projektiyhteistyö on näkynyt tiiviisti myös kolmannen vuoden palveluliiketoiminnan tradenomiopiskelijoiden arjessa keväällä 2017. Opiskelijat ovat paitsi oppineet monipuolisesti tulevaisuuden haltuunoton menetelmistä ja periaatteista, myös auttaneet kahden työpajan puitteissa alueen yrityksiä ottamaan tulevaisuutta paremmin haltuun.

Lue lisää

Hämeen alueen johtaja, vaikuta tulevaisuuden tekijöihin ja anna nuorelle mahdollisuus tutustua johtamistyöhön

Kauppakamarien, nuorkauppakamarien ja YES-verkoston Tuhat nuorta johtajaa -kampanjassa nuori osallistuu johtajan todelliseen työpäivään ja hänellä on mahdollisuus seurata johtajan arkea. Kampanja polkaistiin käyntiin viime viikolla useilla eri paikkakunnilla ja mukana oli 150 johtaja-opiskelijaparia.

Lue lisää

Suomen tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio: Tiedon vastuut ja valtuudet

Suomen tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio piti Hämeen kauppakamarin kevätkokouksessa ajankohtaisen esitelmän aiheenaan ”Tiedon vastuut ja valtuudet”. Esityksessään hän käsitteli yhteiseurooppalaista tietosuojaa.

Lue lisää

Hämeen teollisuus- ja rakennusalan näkymät edelleen kohentuneet

Hämeessä teollisuus- ja rakennusalan yritysten suhdannenäkymät ovat hieman positiivisemmat kuin tammikuussa, selviää EK:n huhtikuussa tekemästä Suhdannebarometrista. ”Teollisuus- ja rakennusalan yritysten suhdannenäkymät ovat Hämeessä edelleen kohentuneet; lähikuukausien suhdanneodotuksien saldoluku oli huhtikuussa +19, kun tammikuussa se oli +16 (*). Positiivinen käänne on tapahtunut myös palvelualalla”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

PK-yritykset eivät ennakoi kriisitilanteita varten

Merkittävä osa PK-yritysten hallituksista ei tee suunnitelmia kriisitilanteita varten. Tiedot ilmenevät kauppakamarien PK-hallitusbarometristä, joka tehtiin helmikuussa. ”Hämeessä toimivista PK-yrityksistä vain 9 % on suunnitelma pitkän ajan tähtäimellä ja kriisitilanteita varten”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Hämeessä PK-yritykset käynnistämässä uutta liiketoimintaa muuta Suomea vahvemmin

Hämeessä PK-yrityksistä lähes joka toinen on käynnistämässä uutta liiketoimintaa, selviää kauppakamarien helmikuussa tehdystä PK-hallitusbarometrista. ”Kyselyyn vastanneista alueemme yrityksistä lähes 26 % on myös laajentamassa toimintaansa yritysostoin”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. Lisäksi liki neljännes vastanneista kertoo meneillään tai suunnitteilla olevasta merkittävästä investoinnista ja viennin käynnistämisestä tai laajentamisesta. ​​​​​​​

Lue lisää

TEKIJÄ2017 – Työn ja tekijän kohtauspaikka 9.2. Kauppakeskus Goodmanissa

Työllistymisen, oppimisen ja verkostoitumisen suurtapahtuma TEKIJÄ2017 toteutetaan tänä vuonna neljättä kertaa 9.2.2017 klo 11.00 – 16.30 Kauppakeskus Goodmanissa Hämeenlinnassa.

Lue lisää

Kauppakamarien kuntavaaliohjelma - Keskuskauppakamari vaatii verokattoa kunnallisverolle

Kunnallisverolle tarvitaan verokatto, joka rajoittaa kuntien mahdollisuutta nostaa kunnallisveroa sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä, vaatii Keskuskauppakamari. Verokatolla kuntien veronkorotusten enimmäismääräksi asetettaisiin 0,25 prosenttiyksikköä vuosina 2020 ja 2021.

Lue lisää

Hämeen teollisuus- ja rakennusalan näkymät valoisammat

Hämeessä teollisuus- ja rakennusalan yritysten suhdannenäkymät ovat positiivisemmat kuin syksyllä, selviää EK:n tammikuussa tekemästä Suhdannebarometrista. ”Teollisuus- ja rakennusalan yritysten suhdannenäkymät ovat Hämeessä hieman koko maan keskiarvoa valoisammat; lähikuukausien suhdanneodotuksien saldoluku oli tammikuussa +16, kun lokakuussa se oli +6 (*). Suhdanteiden ennakoidaan myös paranevan kevään aikana”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Kempin hallituksen puheenjohtaja Teresa Kemppi-Vasamalle Suomi 100 vuotta -erikoisansiomerkki

Keskuskauppakamari on myöntänyt Suomi 100 vuotta -erikoisansiomerkit kymmenelle ansioituneelle yritysjohtajalle ja vaikuttajalle. Erikoisansiomerkillä huomioidaan merkittävästä työstä yritysten, elinkeinoelämän ja isänmaan puolesta. ”Lahtelaisen perheyrityksen Kemppi Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja Suomalaisen Työn Liiton johtokunnan puheenjohtaja Teresa Kemppi-Vasama on ensimmäisiä Suomi 100 vuotta -erikoismerkillä huomioiduista”, onnittelee Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Hämeeseen kiinteistöalalle 21 uutta laillistettua välittäjää

Keskuskauppakamarin järjestämään LKV eli laillistettu kiinteistönvälittäjä -kokeeseen osallistui marraskuussa 543 kokelasta, joista 312 läpäisi kokeen hyväksytysti. ”Hämeen kauppakamari onnittelee vaativan kokeen suorittaneita. Alueeltamme LKV-kokeen läpäisi 20 henkilöä; Hämeenlinnasta 10, Lahdesta seitsemän sekä Asikkalasta, Janakkalasta ja Sysmästä yksi henkilö”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Kuvassa vasemmalta Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen, Senior Legal Counsel Antti Färkkilä, asiakkuuspäällikkö Anneli Soppi, Hämeen kauppakamarin puheenjohtaja Tapani Kiiski, toimitusjohtaja Pekka Mäki-Reinikka ja hallituksen puheenjohtaja Sauli Pakkanen.


Hämeestä 18 läpäisi HHJ-tutkinnon


Yrityksen hallitustyöskentelyn osaamista mittaavaan HHJ-tutkintoon osallistui marraskuussa 211 henkilöä, joista 176 läpäisi kokeen. ”Hämeen kauppakamarin alueelta HHJ-tutkinnon läpäisi 18 henkilöä”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. Tutkinnon suoritti hyväksytysti Lahdesta 13 ja Hämeenlinnasta viisi. ​​​​​​​

Lue lisää

Hämeen teollisuus- ja rakennusalan näkymät varovaisia

Hämeessä teollisuus- ja rakennusalan yritysten suhdannenäkymät ovat hieman kesän lukemia varovaisemmat, selviää EK:n lokakuussa tekemästä Suhdannebarometrista. ”Teollisuus- ja rakennusalan yritysten suhdanneodotukset ovat varovaisen myönteisiä; saldoluku oli lokakuussa +6, kun heinäkuussa se oli +24 (*). Positiivinen vire on kuitenkin jatkunut Hämeessä”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Yli 100 yritysjohtajaa vetoaa Hämeenlinnan junavuorojen palauttamisen puolesta

Hämeenlinnan seudun yritysjohtajat vaativat Hämeenlinnan junavuorojen palauttamista vähintään samalle tasolle kuin ne olivat ennen kesäkuuta, selviää Hämeen kauppakamarin tekemästä vetoomuksesta. ”Keräsimme viikossa yli sadan kantahämäläisen yritysjohtajan ja vaikuttajan nimeä Hämeenlinnan junavuorojen palauttamisen puolesta”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Hämeessä hyvät liikenneyhteydet ja osaavan työvoiman saatavuus tärkeimmät tekijät yritystoiminnalle

Hyvät liikenneyhteydet ja yritykselle sopivan työvoiman saatavuus korostuvat Hämeen alueen yritysten sijaintiin ja toimintaedellytyksiin vaikuttavina tekijöinä. Tieto käy ilmi Keskuskauppakamarin Alueiden kilpailukyky 2016 -selvityksestä. ”Alueemme yritysjohtajista 25 % pitää hyviä liikenneyhteyksiä, saavutettavuutta ja yrityksille sopivan työvoiman saatavuutta tärkeimpinä kehittämiskohteina. Lisäksi yritysten ja oppilaitosten yhteistyötä on syytä kehittää ja lisätä”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Katso video: HHJ-kurssilta opit hyvään hallitustyöskentelyyn

Hallitusjäsenten koulutus edistää yksityistä ja julkista yritystoimintaa

Yritykset, yritysjohto, omistajat ja rahoittajat tarvitsevat tuekseen eri alojen kokeneita asiantuntijoita ja liiketoimintaosaajia. ”Kauppakamarin Hyväksytty hallituksen jäsen (HHJ) -kurssi antaa valmiudet hallitustehtävien menestykselliseen hoitamiseen niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla. Koulutus soveltuu myös hallitustyöskentelyn aktivoimiseen ja kehittämiseen”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Hämeen teollisuus- ja rakennusalan näkymät kirkastumassa

Hämeessä teollisuus- ja rakennusalan yritysten lähikuukausien suhdannenäkymät ovat positiiviset, selviää EK:n heinäkuussa tekemästä Suhdannebarometrista. ”Teollisuus- ja rakennusalan yritysten suhdanneodotukset ovat positiivisemmat kuin keväällä; saldoluku oli heinäkuussa 24, kun huhtikuussa se oli 4”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ”Palvelualan näkymät ovat edelleen pysyneet kuitenkin vaisuina ja yleinen työllisyystilanne jatkuu alueellamme haastavana”, Eerikäinen jatkaa. ​​​​​​​

Lue lisää

Hämeen teollisuus- ja rakennusalan näkymät kirkastumassa

Hämeessä teollisuus- ja rakennusalan yritysten lähikuukausien suhdannenäkymät ovat positiiviset, selviää EK:n heinäkuussa tekemästä Suhdannebarometrista. ”Teollisuus- ja rakennusalan yritysten suhdanneodotukset ovat positiivisemmat kuin keväällä; saldoluku oli heinäkuussa 24, kun huhtikuussa se oli 4”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ”Palvelualan näkymät ovat edelleen pysyneet kuitenkin vaisuina ja yleinen työllisyystilanne jatkuu alueellamme haastavana”, Eerikäinen jatkaa. ​​​​​​​

Lue lisää

Hallituksen toiminta ei vielä vakuuta yritysjohtajia

Suomalaiset yritysjohtajat antavat asteikolla 4-10 arvosanan 7,1 hallituksen toiminnalle yleisellä tasolla. Tieto ilmenee Keskuskauppakamarin Yritysparlamentti-kyselystä. ”Yritysjohtajien arvosana hallitukselle on hieman laskenut marraskuulta, jolloin hallituksen toiminta yleisellä tasolla sai arvosanan 7,4”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Hämeeseen ennätysmäärä uusia laillistettuja kiinteistönvälittäjiä

Keskuskauppakamarin järjestämään LKV eli laillistettu kiinteistönvälittäjä –kokeeseen osallistui huhtikuussa 599 kokelasta, joista 368 läpäisi kokeen hyväksytysti. ”Hämeen kauppakamari onnittelee vaativan kokeen suorittaneita. Alueeltamme LKV-kokeen läpäisi 28 henkilöä; Lahdesta 14, Hämeenlinnasta kuusi, Hollolasta ja Hattulasta kaksi sekä Heinolasta, Asikkalasta, Sysmästä ja Tammelasta yksi henkilö”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeessä orastavaa positiivisuutta teollisuudessa ja rakentamisessa

Hämeen teollisuuden ja rakentamisen yritysten suhdanneodotukset ovat lievässä nousussa, selviää EK:n huhtikuussa tekemästä Suhdannebarometrista. ”Teollisuuden ja rakennusalan yritysten suhdanneodotukset ovat lievästi positiiviset; saldoluku oli huhtikuussa 4, kun tammikuussa se oli -1”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. Palvelualan näkymät ovat vaisummat ja aavistuksen negatiivisemmat.

Lue lisää

Sote-uudistus mahdollistaa uuden ja innovatiivisen yritystoiminnan

Teknologian murros mahdollistaa sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamisen kokonaan uusilla tavoilla. Sote-uudistus on vuosisadan mahdollisuus, todetaan kauppakamarien julkaisemissa sote-teeseissä. ”Digitalisaatio ja uusien teknologien käyttöönotto luovat sote-uudistukselle suurimmat mahdollisuudet. Robotiikka, nanoteknologia, 3D-tulostus ja muut innovaatiot mullistavat palvelujen tuottamisen”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

”Hämäläisen yhteistyön tuloksena vt 12 eteläinen kehätie”

Hämeen kriittisin kehittämiskohde vt 12 eteläinen kehätie sai vihdoinkin tiistaina rahoituspäätöksen Suomen hallituksen kehysriihessä. Hämeen kauppakamari on erittäin tyytyväinen tulokseen. ”Maan hallituksen tekemä rahoituspäätös vt 12 eteläisen kehätien rakentamiseksi on erinomainen osoitus hämäläisestä vaikuttamisyhteistyöstä”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Hämeessä vt 12 eteläinen kehätie on kriittisin kehittämiskohde

Kauppakamarit ovat koonneet Suomen tärkeimmät liikenteen korjaus- ja kehittämiskohteet. Suomen hallitus voi hyödyntää listaa päättäessään väylähankkeiden pidemmän aikavälin investoinneista. ”Vt 12 eteläinen kehätie on alueemme kriittisin kehittämiskohde. Liikenneväylien kunnolla ja sujuvuudella on suora vaikutus yritysten kilpailukykyyn, sijoittumiseen ja investointipäätöksiin”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Kauppakamarien vuoden kouluttaja 2015 innostaa talousteemoihin

Kauppakamarit ovat nimenneet KTT, DI Toivo Kosken kauppakamarin vuoden 2015 kouluttajaksi. KTT Toivo Koski kouluttaa yritysjohtoa ja asiantuntijoita mm. strategisesta talousjohtamisesta sekä taloudellisten riskien hallinnasta kauppakamareissa ympäri Suomen.

Lue lisää