Hämäläisyritysten odotukset vaihtelevat toimialoittain

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen (Kuva: Tarmo Valmela/Photodance Valmela) ​​​​​​​

Hämeen kauppakamarin alueen yritykset arvioivat liikevaihdon, henkilöstömäärän ja yritystoiminnan jo hieman kohentuvan lähikuukausien aikana. Tieto selviää kauppakamareiden uusimmasta koronakyselystä.

”Näkymät ovat selkeästi parantuneet kesää kohden, kun alueemme yritysten konkurssiriski on laskenut 24 prosenttiin. Edellisessä kyselyssämme se oli 30 prosenttia. Lisäksi tulevaisuuden arvioissa näkyy vahvasti kaupan ja palvelualojen odotusten paraneminen. Vientiyritysten tilanne on kuitenkin heikompi ja muutos on ollut selvästi nähtävillä huhtikuun jälkeen myös meidän myöntämien vientiasiakirjojen määrissä”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Hämeessä vastanneista yrityksistä 86 prosenttia kertoo koronaviruksen jo vaikuttaneen tai vaikuttavan edelleen yritystoimintaan. Lisäksi 85 prosenttia sanoo koronavirusepidemian vaikuttaneen liikevaihtoon negatiivisesti ja seuraavan kahden kuukauden aikana vain 30 prosenttia arvioi liikevaihtonsa pysyvän ennallaan tai kasvavan.

Vähittäiskaupan osalta uskotaan jo tulevaisuuteen. ”Kaupan suhdannenäkymät ovat parantuneet ja elintarvikkeet, kulutustavarat ja vaatteet menevät aikaisempaa paremmin kaupaksi. Matkailu- ja ravintola-alalla näyttää sen sijaan heikommalta, kun rajoituksia asiakasmäärien osalta ei ole purettu. Kiinteät kulut juoksevat täysimääräisinä kuitenkin koko ajan”, kertoo Osuuskauppa Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto.

Teknologiateollisuuden Päijät-Hämeen ja Kaakkois-Suomen aluepäällikkö Jari Kinnunen kertoo syksyn näyttävän yritysten kannalta pelottavan sumealta tilausvirtojen ja tarjouskyselyjen vähentyessä. Yli puolet teollisuuden yrityksistä arvioi tuotannon hiljaisimman ajan olevan edessä syksyllä. ”Vaikka noin 40 prosenttia yrityksistä on jo joutunut lomauttamaan henkilöstöä kevään ja alkukesän aikana, niin toistaiseksi osalla yrityksistä on ollut vielä töitä, mutta lomakauden jälkeen ei näytä hyvältä. Uusia tilauksia on tullut merkittävästi vähemmän ja investoinnit ovat jäissä. Sovittuja tilauksia on siirretty eteenpäin ja muun muassa asennustöitä ei ole päästy tekemään asiakkaan tiloihin”, Kinnunen toteaa.

Hämeessä vastanneista yrityksistä 49 prosenttia kertoo, että henkilöstön määrä on pysynyt ennallaan tai kasvanut koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilanteesta huolimatta. Seuraavan kahden kuukauden aikana 55 prosenttia arvioi henkilöstömäärän pysyvän ennallaan tai kasvavan, kun edellisessä kyselyssä luku oli 45 prosenttia. ”Ikävä kyllä alueemme työllisyystilanne on heikompi kuin keskimääräisesti Suomessa, mutta onneksi alueemme yritykset ovat selvinneet pääsääntöisesti lomautuksilla”, sanoo Eerikäinen.

Katson kyselyn tulokset

Kauppakamarien kysely tehtiin 23.6.2020. Kyselyyn vastasi 2403 kauppakamarien jäsenyritystä.
​​​​​​​Vastauksia kertyi kaikilta toimialoilta ymp
äri Suomen kaiken kokoisista yrityksistä.Aiemmat vastaavanlaiset kyselyt on toteutettu 16.-17.3., 30.3., 21.4., 4.5., 18.5 ja 1.6. Hämeen kauppakamarin alueella vastanneita yrityksiä oli 132 ja vastanneista noin 80 prosenttia on alle 50 henkilöä työllistäviä yrityksiä, joiden liikevaihto on alle 10 miljoonaa euroa.