FRUSH herättää ja ravistelee – mikä oikeastaan on vastuullista?

Muun muassa Arman Alizad puhuu FRUSH-tapahtumassa 28.4.2022.

On aika tomuttaa ajatukset kiertotaloudesta ja vastuullisuudesta. Kiertotalous on paljon muutakin kuin kierrättämistä ja vastuullisuus ei saa jäädä viherpesuksi. Vuoden 2022 FRUSH kysyy, mikä on meidän vastuumme tulevaisuudesta?

Ensi vuoden huhtikuussa järjestettävän FRUSHin teemana on vastuullisuus. Perinteisten ympäristövastuun ja sosiaalisen vastuun ohella Riihimäki uskoo, että tapahtuma herättää aidosti kysymään, mikä on meidän vastuumme tulevaisuudesta.

”Kiertotalous on paljon enemmän kuin kierrättämistä. FRUSHissa me haluamme tuulettaa ajatuksia, tuoda uusia näkökulmia ja kunnolla ravisuttaa. Luvassa on rajuja avauksia ja rohkeita väittämiä”, Riikka Riihimäki kertoo.

”Tarvitaan paljon uusia ideoita, keksintöjä ja uusia tapoja tehdä asioita, jotta tekeminen muuttuu aidosti kestäväksi ja vastuulliseksi.”

Esimerkkinä herättelystä Riihimäki mainitsee Facebookin esiintulon metaversum ja metaverse -ajatuksen kanssa. Facebookissa viidennes työntekijöistä työskentelee tämän uuden tason internetin kanssa, joka yhdistää fyysisen todellisuuden, netin, somen, pelimaailmat, virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden.

”Yksi huippupuhujistamme on Facebookin EU-suhteista vastaava johtaja Aura Salla. Odotan innolla hänen avaustaan vastuullisuudesta ja tulevaisuudesta”, Riihimäki hehkuttaa.

Hävikkiruokaa ja kertakäyttömuotia

FRUSHin lavalle nousee useita puhujia ja vaikuttajia, jotka tuovat näkökulmaa uudenlaiseen ajatteluun tai kertovat omista kestävistä toimintamalleistaan.

Innovaattori Pekka Ketola on perustanut kolme teollisuuden innovaatioihin keskittynyttä yritystä ja haastaakin katsomaan asioita yllättävistä näkökulmista.

Ketola korostaa kuinka tärkeää on ymmärtää, että strateginen innovaatio syntyy ainoastaan oivalluksen ja ymmärtämisen kautta. Maailmaa muuttavat oivallukset syntyvät, kun oikeat ihmiset kohtaavat oikeaan aikaan.

”Yksi innovaation tekijöistä on brittiläinen Tessa Clarke, joka on perustanut Englannin suurimman alustan hävikkiruuan jakamisella. OLIO-äpillä on yli viisi miljoona käyttäjää ja alustalla voi ruokaa jakaa kuka tahansa”, kertoo Riikka Riihimäki.

Tessa Clarke kertoo FRUSHissa kuinka paljon hävikkiruokaa – ja samalla myös muun muassa ajokilometrejä - he ovat ehkäisseet alustansa avulla.

”Me teemme paljon asioita olettaen, että toimimme vastuullisesti. Sanoisin, että vastuullisuutta on ennen kaikkea kyseenalaistaa oma tekeminen”, Riihimäki sanoo.

”Me olemme halpavaatteiden suurkuluttajia ja ajattelemme toimivamme vastuullisesti, kun myymme ne eteenpäin kirpputorilla tai laitamme vaatekeräykseen. Mutta mietimmekö, mitä vaatteen tekeminen on tullut maksamaan tai että, kuka sen on tehnyt?"

”Tähän toivon todella herättävää alustusta Arman Alizadilta, joka on tv-ohjelmiensa myötä nähnyt paljon kaikenlaista. Sitä kaikkea, mitä meille ei yleensä haluta kertoa.”


Teksti: Johanna Talikainen


Osallistu, innostu, vaikuta!

Arman Alizad, Tessa Clarke, Aura Salla, Pekka Ketola ja monta muuta huippupuhujaa, -ajattelijaa ja
​​​​​​​-toimijaa FRUSHissa. Varaa päivä 28.4.2022 kalenteriin ja ole mukana tekemässä kestävämpää maailmaa.

FRUSH on Forssan Yrityskehitys Oy:n ja Hämeen ammattikorkeakoulun vuosittain järjestämä kiertotaloustapahtuma. Seuraava tapahtuma järjestetään hybridinä – puhujia voi tulla kuuntelemaan paikan päälle Forssan Kehräämölle tai osallistua verkon välityksellä.

www.frush.fi >>>


​​​​​​​