ATA carnet nopeuttaa tavaroiden väliaikaista vientiä

Keskuskauppakamarin yhteyspäällikkö Anne Hatanpää

Keskuskauppakamarin yhteyspäällikkö Anne Hatanpää kertoo blogissaan, kuinka kansainvälinen tulliasiakirja ATA carnet on auttanut yrityksiä viemään tavaroita tulli- ja verovapaasti maailmalle. Tällä kertaa Hatanpää haastattelee pinnoitus- ja koneistusyritys PR Rolls Oy:n toimistopäällikkö Susanne Kalliota.

Paperiteollisuuden parissa toimiva PR Rolls tarvitsee asiakirjoja erityisesti silloin, kun tavaroita viedään Venäjälle, Australiaan ja Sveitsiin. Kallio pitää palvelua erittäin hyödyllisenä, sillä tullimuodollisuudet hoituvat palvelun avulla huomattavasti helpommin.

”ATA carnet tunnetaan maailmalla jo hyvin, ja siksi tavaroiden väliaikainen vienti on nopeaa myös korona-aikana. Kohdemaan tullimuodollisuudet saattavat usein olla melko monimutkaisia, mutta ATA carnet auttaa siinä. Homma sujuu näin paljon vaivattomammin”, sanoo Kallio.

Kallion mukaan hakeminen on melko yksinkertaista, vaikka maiden omat säännöt aiheuttavat välillä pientä päänvaivaa. Siksi on tärkeää tutustua eri maiden sääntöihin huolella.

”Esimerkiksi ensimmäistä kertaa Venäjälle lähtevän kannattaa varautua siihen, että hakuprosessi voi tuottaa hieman lisätyötä. Venäjällä on omat maakohtaiset sääntönsä ja maa vaatii tavaraluettelosta venäjänkielisen käännöksen sekä kuvat tavaroista. Lisäksi kuvat on hyvä numeroida”, Kallio sanoo.

Mikä on ATA carnet?

ATA carnet on kansainvälinen tulliasiakirja, joka avulla tavaroita voidaan viedä sopimukseen liittyneisiin maihin tulli- ja verovapaasti korkeintaan yhden vuoden ajaksi. Joissain maissa ATA carnet’n voimassaoloaikaan voidaan anoa lisäaikaa. Silloin yritys kääntyy tullin puoleen lähtö- ja kohdemaassa.

ATA carnet’lla voidaan väliaikaisesti viedä kaupallisia tavaranäytteitä, ammatinharjoittamisvälineitä ja näyttelytavaroita. Esimerkkeinä voidaan mainita tietokoneet, työkalut, kuvauskalustot, soittimet, koneet, korut, vaatteet, lääketieteelliset laitteet ja taideteokset. ATA carnet’ta ei voi käyttää, kun tavaroita viedään jalostettaviksi tai korjattaviksi tai kun viedään tavaraa, joka kulutetaan matkan aikana tai jaetaan asiakkaille.

ATA carnet myönnetään yritykselle tai yhdistykselle, jolla on Y-tunnus ja jonka toimipaikka on Suomessa. Sivustolla www.atacarnet.fi rekisteröidytään käyttäjäksi. Hakemus tehdään sähköisesti ja paikallinen kauppakamari käsittelee sen. Hakemuksen yhteydessä yrityksen luottotiedot tarkistetaan. Jos yrityksellä on julkisia maksuhäiriöitä, voidaan ATA carnet myöntää takuutalletusta vastaan (puolet tavaran arvosta). ATA carnet lunastusmaksu riippuu tavaroiden arvosta ja käytävien maiden määrästä. Sen lisäksi yritys tallettaa pantin.

Kauppakamarit antavat hakumenettelystä lisätietoja tarvittaessa. Lisätietoja palvelusta löytyy täältä:
www.atacarnet.fi