Haulla löytyi 146 tulosta


Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi (Kuva: Elmo Eklund)

EU-vaikuttamisessaan Suomen on toimittava aktiivisesti ja oikea-aikaisesti sekä tuotettava koko Euroopan kannalta toimivia ratkaisuja. On välttämätöntä myös tunnistaa yritysten keskeinen rooli EU-tavoitteiden saavuttamisessa, sillä niillä on usein avaimet toimeenpanon edellyttämiin ratkaisuihin. Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Keskuskauppakamari, Perheyritysten liitto ja Suomen Yrittäjät ovat julkistaneet yhteiset prioriteettinsa seuraavalle viisivuotiskaudelle.

Lue lisää

Elinkeinoelämän foorumi 26.4.2024

Elinkeinoelämän foorumi järjestetään Hämeen kauppakamarin, Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n ja Päijät-Hämeen liiton yhteistyönä.

Lue lisää

Puolustusministeri Antti Häkkänen (Kuva: Mikko Mäntyniemi)

Turvallisuusteollisuudesta talouden tukijalka

Puolustusministeri Antti Häkkänen (Kok.) haluaa turvallisuusteollisuudesta suomelle uuden kasvualan ja puolustusministeriöstä aktiivisen vienninedistäjän. Kauppasuhteet itänaapuriin saavat sen sijaan odottaa seuraavaa vuosikymmentä.

Lue lisää

Suomen nopea Nato-jäsenyysprosessi oli myös Suomen Nato-edustuston päällikkö Piritta Asunmaalle yllätys. (Kuva: Joona Suni)

Vastuuta ja velvollisuuksia

Suomi sujahti viime keväänä Naton jäseneksi ennätysvauhtia. Piritta Asunmaan mukaan edessä on entistä yhteisvastuullisempi arki ja oppimisprosessi, mikäli haluamme äänemme kuuluviin myös Nato-pöydissä.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Sitä saa, mitä tilaa

Poliittinen keskustelu käy kuumana. Ammattiyhdistysliitot järjestävät laajoja poliittisia lakkoja hallituksen työelämäuudistuksia vastaan, itärajan sulku ja pakolaispolitiikka synnyttävät kiivastakin väittelyä, ja valtiontalouden heikko tilanne ja korjaavat toimenpiteet sähköistävät hallituksen ja opposition välejä entisestään. Medialla on näiden aiheiden käsittelyssä merkittävä rooli.

Lue lisää

Lue uusin painettu lehti 1/2024 >>>Teemana: Turvallisuus

Jäsenlehti

Lue lisää

Hämäläisyritysten suhdannenäkymät ovat vaisut

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannetilanne on pysynyt vaimeana. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä tammikuussa tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Suhdannepohja on saavutettu, mutta yritysten kannattavuus tulee vielä heikkenemään tänä vuonna. Hämeen alueen näkymät ovat pessimistisimpiä koko Suomessa ja lisäksi poliittiset lakot sekä ylityökiellot vaikeuttavat yritysten kasvua”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Supervaalivuosi 2024

Alkanut vuosi tulee olemaan lähihistoriamme merkittävin vaalivuosi. Äänestystuloksilla voi olla dramaattisiakin vaikutuksia koko maapallomme tulevaisuuteen. Vuosi käynnistyy tammikuussa pidettävillä Taiwanin presidentinvaaleilla, Suomen presidentinvaalit järjestetään tammi-helmikuussa, maaliskuussa Venäjällä valitaan Putin uudelleen, kesäkuussa äänestetään Euroopan unionille uusi parlamentti ja marraskuun alussa vaalivuoden päättävät USA:n presidentinvaalit.

Lue lisää

Ulkoministeriö julkaisi kaikille avoimen verkkokurssin pakotteista

Pakotteiden tehokas toimeenpano edellyttää ymmärrystä pakotteista ja niiden soveltamisesta. Suomalaisten pakoteosaamisen laajentamiseksi ulkoministeriö julkaisi kaikille avoimen verkkokurssin pakotteista. Kurssilla käydään läpi kaikissa pakotejärjestelmissä toistuvia pakotteiden perusasioita, mutta myös Venäjä-pakotteiden erityispiirteitä.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin kansainvälisen kaupan asiantuntija Hannele Visuri (Kuva: Elmo Eklund)

Yrityksen tiedonannon vastuu korostuu vientikaupassa – uusi opas tavarantoimittajan ilmoituksen tekemiseen

Keskuskauppakamari on julkaissut uuden oppaan, joka helpottaa vientikauppaan liittyvän tavarantoimittajan ilmoituksen tekoa. Opas on koostettu kauppaprosessiryhmän kanssa yhteistyössä ja sisältää neuvoja ilmoituksien tekemiseen.

Lue lisää

Hämäläisyritysten suhdannenäkymät ovat edelleen synkät

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannetilanne on edelleen heikentynyt kesästä. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä lokakuussa tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Yritysten suhdannenäkymät ovat vielä synkentyneet kesästä ja pohja on nyt saavutettu. Onneksi työllisyys ei kuitenkaan ole merkittävästi heikkenemässä. On myös tärkeää huomioida, että tämä kysely tehtiin ennen EKP:n kokousta, jossa päätettiin, että ohjauskorkoja ei enää nosteta. Joka tapauksessa inflaation hidastumisen ja palkankorotusten vaikutuksesta palkansaajien ostovoima kasvaa vähitellen”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Yritysten kannattaa parantaa valmiuksiaan rekrytoida kansainvälisiä osaajia

Hämeessä toimivat yritykset ovat rekrytoineet tai vuokranneet kansainvälisiä osaajia asiantuntija- ja erityisasiantuntijatehtäviin enemmän kuin keskimäärin muualla Suomessa. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin syyskuussa toteuttamasta osaajakyselystä. ”Enemmistö alueemme yrityksistä rekrytoi tai vuokraa kansainvälisiä osaajia kuitenkin työntekijätehtäviin kuin asiantuntijatehtäviin. Pääosin yritykset rekrytoivat tai vuokraavat kansainvälisiä osaajia muualta EU-alueelta”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Kansainvälistymisapua yrittäjille

Uusi maksuton valmennusohjelma kansainvälistymistä tavoitteleville yrityksille on startannut. Kaikille avoimet asiantuntijoiden seminaarit ja infotilaisuudet tarjoavat konkreettista apua kansainvälisille markkinoille pääsyyn. Ohjelma auttaa esimerkiksi löytämään sopivan kansainvälistymisen muodon ja tuotteen tai palvelun muotoilussa kohdemarkkinoille sopivaksi.

Lue lisää

Toimitusjohtaja Johanna Rämö ja hallituksen puheenjohtaja Jukka Sipilä vaihteeksi varastolla.

Vaativat tilaukset kehittävät yritystoimintaa

Puolustusvoimien tilaus sadevaatekankaista osoittautui Forssassa toimivan Foxan käännekohdaksi. Tällä hetkellä yrityksellä on useita tuotekehityshankkeita sotilaskäyttöön tarkoitetuista materiaaleista. Myös ekologiset kankaat ja neulokset ovat nousseet tärkeiksi kehityskohteiksi.

Lue lisää

(Kuva: Sanna Henttonen)

Tarvitaanko korkeakoulureformia?

Uusi hallitus on sitoutunut toimenpiteisiin, joilla korkeakoulutettujen nuorten aikuisten määrä pyritään nostamaan mahdollisimman lähelle 50 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Hallitus sitoutuu myös siihen, että korkeakoulutusjärjestelmämme perustuu jatkossakin duaalimalliin, eli yliopistojen sekä ammattikorkeakoulujen järjestämään koulutukseen. Tavoitteena on saavuttaa 2030-luvulla OECD:n kärkimaiden koulutustaso.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Hämäläisyritysten suhdannenäkymät ovat harmaan vaisut

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannetilanne on heikentynyt viime keväästä. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä heinäkuussa tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Yritysten suhdannenäkymät ovat hieman synkentyneet keväästä. Yleinen epävarmuus, korkojen nousu ja vaisu kysyntä heikentävät yritysten markkinaodotuksia”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Markkinanäkymät ovat edelleen vaimeat

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannetilanne on edelleen normaalia heikompi. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä huhtikuussa tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Yritysten tulevaisuuden näkymät ovat yhä epävarmat. Kannattavuus heikkenee edelleen ja lisäksi riittämätön kysyntä on yritysten kasvun esteenä”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Arvonlisäverotuksen asiantuntija Tanja Lappalainen, KPMG Oy Ab

Hiilirajamekanismi (CBAM) voimaan lokakuussa 2023 – maahantuoja, oletko valmis?

Kirjainyhdistelmä CBAM tai sana hiilirajamekanismi ei suurimmalle osalle sano mitään. Kyseessä on EU:ssa asteittain vuosina 2023–2032 käyttöön otettava hiilidioksidipäästöjen vähentämismekanismi CBAM eli Carbon Border Adjustment Mechanism, jolla säännellään tiettyihin tavaroihin sisältyviä kasvihuonekaasupäästöjä tuotaessa niitä Euroopan unionin tullialueelle. CBAM on osa Euroopan vihreän kehityksen 55-valmiuspakettia, jonka avulla tavoitellaan Euroopan hiilineutraaliutta vuoteen 2050 mennessä.

Lue lisää

Konsulttitoimisto ja ajatuspaja Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä (Kuva: Nordic West Office)

Teollisuuspolitiikan uusi aikakausi

Nato-ratkaisun nopea sinetöinti, teollisuuden osuus BKT:stä uuteen nousuun, lisäpanoksia T&K-investointeihin sekä vihreän energian varaan rakentuva teollistamisohjelma. Siinä Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilän työlistaa seuraavalle hallitukselle, jonka olisi jatkettava myös työuria, kevennettävä verotusta ja hoidettava liikenneväylien korjausvelka.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Markkinanäkymät ovat sumeat

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannetilanne on edelleen heikentynyt lokakuusta. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä tammikuussa tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Yritysten kannattavuus heikkenee ja lähes puolet vastanneista pitää hiipunutta kysyntää kasvun esteenä. Toki toimialoittain ja yrityskohtaisesti on selkeästi suuria eroja. Hyvä uutinen on, että työllisyystilanteen uskotaan säilyvän seuraavien kuukausien aikana”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin vastuullisuusasiantuntija Anne Vanhala (Kuva: Elmo Eklund)

Mitä on vastuullisuus ja miksi se kannattaa?

Vastuullisuudesta on puhuttu suurella tunteen palolla ja paatoksella viimeiset vuodet. Jopa niin, että vastuullisuuden sisältö on meinannut välillä keskustelusta unohtua. Mistä me puhumme, kun puhumme vastuullisuudesta?

Lue lisää

Metsä Groupin ilmasto- ja kiertotalousjohtaja Maija Pohjakallio (Kuvat: Metsä Group)

Metsäkeskustelu kaipaa aitoa dialogia

Metsänomistajat, metsäteollisuus ja luontoväki ovat taittaneet viime aikoina peistä vastuullisesta metsätaloudesta, kestävistä hakkuumääristä ja EU:n ennallistamisvaatimuksista. Metsä Groupin ilmasto- ja kiertotalousjohtajan Maija Pohjakallion mielestä vilkas metsäkeskustelu on tervetullutta. Parempiin tuloksiin kuitenkin päästäisiin kokoontumalla saman pöydän ääreen ja keskittymällä aitoon kehitysdialogiin, sillä Suomi elää metsästä myös tulevina vuosikymmeninä.

Lue lisää

Yritysvastuun merkitys kasvaa tulevaisuudessa – uutta EU-sääntelyä valmistellaan

Euroopan komissio julkaisi yritysvastuudirektiiviehdotuksen helmikuussa 2022. Yritysvastuudirektiiviehdotuksen taustalla vaikuttaa moni tekijä. Yksi keskeisimmistä tekijöistä on maailmanlaajuisten uhkien lisääntyminen, joista merkittävimpänä pidetään yleisesti ilmastonmuutosta.

Lue lisää

”Yrityksen nimi Aste on syntynyt valmistamistamme kylmälaitteista ja siitä, että joudumme paljon ”pelaamaan” celsiusasteiden kanssa”, kertoo Aste Finlandin Design Director Janne Leppämäki.

Asteen edellä muita

Kun Helkama Forste lopetti toimintansa kymmenisen vuotta sitten Forssassa, päätti yrityksen viisi työntekijää perustaa oman ammattikylmälaitteita suunnittelevan ja valmistavan yrityksen. Niin syntyi Aste Finland Oy (Aste). Yrityksen asiakkaita ovat muun muassa yksi Suomen suurimmista juomavalmistajista Hartwall ja päivittäistavarakaupan yritykset.

Lue lisää

Kuvassa Dallas, Texas

Hämeen kauppakamarin USA:n kirjeenvaihtaja: Lompsan kautta amerikkalaisten sydämiin?

USA:n välivaalit on nyt käyty ja tulokset ovat pääosin selvillä kongressin osalta.

Lue lisää

Hämeen tieverkkoon tarvitaan lisäpanostuksia

Hämeen kauppakamari toteaa lausunnossaan, ettei Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen tienpidon ja liikenteen suunnitelmassa (TLS) vuosille 2023–2026 ole riittävästi huomioitu Päijät-Hämeen ja Kanta-Hämeen tieverkon tarpeita. ”Uudenmaan ELY-keskuksen suunnitelmassa varatut määrärahat eivät riitä edes maakuntiemme teiden nykyisen tason ylläpitämiseen. Erityisesti alempien tieverkkojen tilanne on hälyttävä ja nyt esitetyn suunnitelman pohjalta tiestöt tulevat rapautumaan”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Yritysten suhdannenäkymät ovat heikentyneet

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannetilanne on hieman heikentynyt heinäkuusta, mutta on vielä melko normaali. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä lokakuussa tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Hämeen alueen suhdannekuva on lähellä koko maan keskiarvoa ja yritysten nykytila on melko normaali eikä tuotanto- ja myyntimäärissä ole muutoksia. Näkymät ovat kuitenkin heikentyneet selvästi”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin USA:n kirjeenvaihtaja: Miten ja mihin USA:n markkinoille?

Kun yritykset suuntaavat katseen USA:n markkinoille, on tärkeää analysoida tuotteen ja palvelun kohderyhmää ja selvittää, missä päin markkinat olisivat suotuisimmat. Koko USA:ta ei kannata heti kättelyssä valloittaa – se vie vuosia tai kymmeniä.

Lue lisää

Ulkomaalaisista osaajista positiivisia kokemuksia

Hämeessä toimivat yritykset ovat viimeisen viiden vuoden aikana alkaneet vähitellen rekrytoida myös ulkomaalaisia osaajia. Tieto selviää kauppakamarien syyskuussa toteuttamasta osaajakyselystä. ”Vastanneista alueemme yrityksistä yli kolmannes on rekrytoinut tai vuokrannut ulkomaalaisia osaajia, ja kokemus on ollut valtaosalla positiivinen. Lisäksi lähes viidennes on harkinnut ulkomaalaisen osaajan rekrytoimista. Alueellamme ei ilmennyt isoja eroja vertailtaessa tuloksia keskimäärin Suomeen. Pääkaupunkiseutu on tietenkin poikkeus, kun alueen yrityksillä on enemmän kokemusta ulkomaalaisista osaajista”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Kasvumahdollisuudet NATO-hankinnoissa

Suomesta tuli virallisesti 5.6.2022 NATO:n tarkkailijajäsen ja nyt jo 23 jäsenvaltioista on myös ratifioinut liittymisemme. Vahva luottamus on, että Suomi kutsutaan nopealla aikataululla täysjäseneksi Turkin poliittisesta pelistä huolimatta. Samalla Suomesta tulee merkittävä eurooppalainen jäsen maailman vahvimpaan puolustusliittoon.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Yritykset ennakoivat markkinoiden heikkenemistä

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannetilanne on vielä melko normaali, mutta loppuvuoden odotukset ovat selkeästi vaisut. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä heinäkuussa tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Nykytila on melko normaali, mutta alueemme yritykset ennakoivat markkinoiden heikkenemistä. Erityisesti rakennusteollisuuden näkymät ovat synkät. Lisäksi palvelualoilla hintojen nousu, inflaatio ja korkojen nousu vaikuttavat kulutukseen”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Suomen Pankin tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen (Kuva: Vesa Moilanen)

Todellinen talouskatastrofi

Juuri kun pandemia alkoi helpottaa, saatiin Eurooppaan uusi taloushaaste Ukrainan kriisistä. Venäjän taloudelle hyökkäyssota tietää pitkää takapakkia, jonka kaikkia seurauksia on vielä mahdotonta ennustaa. Vyötä joudutaan kiristämään myös meillä Suomessa, toteaa Suomen Pankin tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Kaasua putkeen!

Venäjän raakalaismainen hyökkäys itsenäiseen eurooppalaiseen Ukrainaan on järisyttänyt maailman rauhaa ja synkistänyt talousnäkymät. Epävarmuus tulevaisuudesta on kaikkien mielessä. Syttyykö kolmas maailmansota, mikä on Suomen asema arvaamattoman Venäjän rajanaapurina ja miten oman henkilökohtaisen taloutemme käy?

Lue lisää

Keskuskauppakamarin johtava liikenne- ja elinkeinopoliittinen asiantuntija Päivi Wood (Kuva: Liisa Takala)

Matkalla maailman markkinoille - muuttuuko Suomen saavutettavuus?

Venäjän hyökkäyssodan myötä myös Suomen logistinen sijainti on muutoksen kourissa. Venäjän ilmatilan sulkeminen, konttiliikenteen ongelmat sekä kohonneet energian hinnat vaikuttavat suoraan kuljetuskustannuksiin.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Venäjä säikäytti markkinat

Epävarmuudesta huolimatta Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannetilanne oli vielä alkuvuodesta melko normaali. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä huhtikuussa tekemästä Suhdannebarometrikyselystä.
”Alueemme yritysten suhdannenäkymät synkistyivät yllättävän voimakkaasti ja myös kuluttajien luottamus romahti maaliskuussa. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut nopean shokkireaktion, joka on heijastunut sekä yritysten että kuluttajien näkymiin”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Päivittyvä: Ukrainan tilanteen vaikutukset yrityksiin

(Päivitetty 14.4.2022. Sivu julkaistu 25.2.2022 ) Ukrainan tilanne haastaa yritysten Venäjän kauppaa. Kauppakamari seuraa tilannetta ja yritystoimintaan vaikuttavia pakotteita. Kokoamme tälle sivulle linkkejä yritysten avuksi.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Nyt on etsittävä uusia energiaratkaisuja

Venäjän raakalaismainen hyökkäys itsenäiseen eurooppalaiseen Ukrainaan on järisyttänyt maailman rauhaa ja synkistänyt talousnäkymät. Epävarmuus tulevaisuudesta on kaikkien mielessä.

Lue lisää

Ratkaisut ammattidieselin käyttöönottamiseksi on tehtävä kiireellisesti

Poikkeuksellinen ja erittäin nopea kuljetuskustannusten nousu iskee erityisen kovaa suomalaisiin kuljetusyrittäjiin ja Suomen logistiseen kilpailukykyyn. Kauppakamarit peräänkuuluttavat nopeita toimenpiteitä yritysten auttamiseksi ja esittävät yhtenä ratkaisuna ammattidieselin käyttöönottoa.

Lue lisää

Toi­men­pi­de-esi­tyk­set yri­tys­ten ener­giain­ves­toin­tien tu­ke­mi­sek­si ja kil­pai­lu­ky­vyn pa­ran­ta­mi­sek­si

Lahden kaupunki ja Päijät-Hämeen maakunta, alueen elinkeinoelämä sekä tutkimus- ja koulutustoimijat tekevät tiivistä yhteistyötä Ukrainan sodan vaikutusten ennakoinnissa ja tarpeellisten toimenpiteiden määrittämiseksi.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Kasvu hiipuu Hämeessä

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannearviot heikkenivät vuoden 2021 lopussa omikronvariantin leviämisen myötä. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä tammikuussa tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Kasvu hiipuu Hämeessä pois lukien rakentaminen ja puutuoteteollisuus. Yritysten lähiajan ennusteet ovat vaisuja ja erityisesti matkailualla odotukset ovat voimakkaasti laskeneet”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

IT-sopimusehdot päivittyvät – nyt huomioitu myös pientoimitukset ja datan käyttö

IT-hankinnoissa laajalti käytössä olevat IT-sopimusehdot päivittyvät. Uudistuneissa IT2022-ehdoissa on vastuunrajoitusehdon ajanmukaistamisen lisäksi valmisteltu kokonaan uudet erityisehdot datan käyttöön sekä sopimusmalli pientoimituksia varten.

Lue lisää

Kuvassa näkyy ensimmäinen fossiiliton teräserä. (Kuva: SSAB)

Ruotsi on kärjessä fossiilittoman teräksen tuotannossa

Ruotsissa on käynnissä miljardihankkeita fossiilittoman teräksen kehittämiseksi. Työvoimapula voi pahimmillaan uhata näiden hankkeiden toteutumista. Töitä ja urakoita on tarjolla myös suomalaisille yrityksille.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Lenita Toivakka (Kuva: Meeri Utti)

Vastuullisuus on suomalaisyrityksille vahva vientivaltti

Vastuullisuus on noussut nopeasti kärkiteemaksi yrityskentässä. Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtajan Lenita Toivakan mukaan suomalaisyritykset ovat hoitaneet tämän leiviskänsä monia kilpailijoita paremmin. Se pitäisi vain kertoa entistä selkeämmin myös potentiaalisille asiakkaille.

Lue lisää

Muun muassa Arman Alizad puhuu FRUSH-tapahtumassa 28.4.2022.

FRUSH herättää ja ravistelee – mikä oikeastaan on vastuullista?

On aika tomuttaa ajatukset kiertotaloudesta ja vastuullisuudesta. Kiertotalous on paljon muutakin kuin kierrättämistä ja vastuullisuus ei saa jäädä viherpesuksi. Vuoden 2022 FRUSH kysyy, mikä on meidän vastuumme tulevaisuudesta?

Lue lisää

(Kuva: S. Hermann & F. Richter, Pixabay)

EU:n whistleblower-direktiivi yhtenäistää eurooppalaisen ilmoittajansuojelun

EU:n whistleblower-direktiiviin perustuvan ilmoittajansuojelulain on tarkoitus tulla voimaan viimeistään 17.12.2021.

Lue lisää

Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner (Kuva: Meeri Utti)

Mars matkaan ja maailmalle!

Nopeat syövät hitaat. Siinä Finnairin toimitusjohtaja Topi Mannerin viesti niille suomalaisyrityksille, jotka vielä panttaavat päätöksiään liikematkustamisesta ja perinteisistä asiakastapaamisista. Monissa kilpailijamaissa ollaan jo liikkeellä eikä Suomikaan saa jäädä lähtökuoppiin.

Lue lisää

Evon uusi aika -hankkeen ohjausryhmä innostui visioimaan Evolle metsäalan keskuksen roolia, myös kansainvälisessä mittakaavassa.

Evo – suomalaisen metsänhoidon keskus ja tulevaisuudessa ehkä myös tiedekansallispuisto

Hämeen kauppakamari on mukana Evon uusi aika –hankkeessa, jossa edistetään muun muassa Evon tiedekansallispuistoajattelua. Ohjausryhmän lokakuinen kokous pidettiin Evolla, keskellä metsää, nuotiotulen loimussa. Hankkeen ohjausryhmän puheenjohtajana toimii Hämeen kauppakamarin kehityspäällikkö Mirja Ojantausta. Ohjausryhmä visioi historialliselle Evolle mahtavaa tulevaisuutta, sillä onhan Evo suomalaisen metsänhoidon keskus. Opetus Evolla alkoi Venäjän tsaarin myötävaikutuksella jo 1860-luvulla.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen

Hämäläisyritysten positiivinen suhdannetrendi jatkuu

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten hyvä suhdannetilanne on pysynyt lähes ennallaan verrattuna heinäkuuhun. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä lokakuussa tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Lähikuukausien suhdannenäkymät ovat pysyneet lähes samalla tasolla kuin heinäkuussa ja suhdannearviot ovat alueellamme nyt lokakuussa lähellä koko maan keskiarvoa”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Yrittäjä Peter Vesterbacka (Kuva: Meeri Utti)

Tallinnan tunneli on tahdon asia

Kova tahto vie vaikka läpi harmaan kiven, muistuttaa vanha kansanviisaus. Se on myös yrittäjä Peter Vesterbackan ohjenuorana jättimäisessä Helsinki–Tallinna -tunnelihankkeessa. Jos yhteistä tahtoa löytyy ja töihin päästään ensi vuonna, voisi koko Suomea hyödyttävä ratayhteys avautua 2024–2025.

Lue lisää

Pohjois-Ruotsin Norrbotnia-rataa laajennetaan kuljetusyhteyksien parantamiseksi. Ruotsi sai heinäkuussa 2021 vihreää valoa EU-rahoitukselle ratahanketta varten. (Kuva: Norrbotniabanan / Patrick Degerman)

Ruotsi vauhdittaa liikenneinvestointeja

Ruotsi panostaa merkittäviä summia tie- ja rataverkoston kehittämiseen. Investoinneissa painotetaan elinkeinoelämän tarpeita ja ilmastotavoitteita. Tavoitteena on päästöjen alentaminen ja kuljetusten tehostaminen eri alueiden välillä.

Lue lisää

Maailmalta takaisin maakuntaan

Päijät-Hämeen uusi maakuntajohtaja Niina Pautola-Mol aloitti tehtävässään elokuun lopulla. Kansainvälisten verkostojen lisäksi hän tuntee hyvin EU:n rahoitusmekanismit ja niiden valmistelun.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Päivi Wood (Kuva: Liisa Takala)

Digivihreästä viennistä vahvistusta Suomen kilpailukyvylle

Päästöjä vähentäville ratkaisuille liikennesektorilla on syntymässä laajat markkinat, kun EU:n laajat suunnitelmat liikenteen viherryttämiseksi etenevät. Yhteinen näkemys tulevasta suunnasta ja sinnikäs vaikuttamistyö komission tuleviin ehdotuksiin muodostavat vahvan oksan Suomelle, josta yritykset voivat ponnistaa kohti isompia markkinoita.

Lue lisää

Kauppakamareiden kansainvälistymisviikko - Mahdollisuudet maailmalla

Hämeen kauppakamarin studiossa keskustellaan kansainvälistymisestä nyt ja tulevaisuudessa toimitusjohtaja Jussi Eerikäisen johdolla. Keskustelussa mukana Koskisen Oy:n johtaja Tommi Sneck, Herkkumaa Oy:n toimitusjohtaja Atte Rekola ja Häme EU Officen hankejohtaja Krista Taipale. Miten saadaan Hämeessä vienti nousuun ja miten kansainvälistyminen saadaan alueella käyntiin? Lisäksi Enterprise Europe Networkin (EEN) päällikkö Maija Kärkäs kertoo verkoston tarjoamista palveluista yrityksille.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Liikenne murroksessa

Suomi on pitkien etäisyyksien maa. Vienti ja tuonti tukeutuu vahvasti meriliikenteeseen, ulkomaanmatkat ovat lentoliikenteen varassa ja kotimaan rahti- ja henkilöliikenne hoidetaan pääosin kumipyöräliikenteellä. EU:n, ja erityisesti Suomen, tiukat päästövähennystavoitteet kohdistuvat voimakkaasti liikenteeseen. Nyt tehtävillä päätöksillä on suuret vaikutukset Suomen elinkeinoelämän tulevaisuuteen. Ratkaisujen pitää olla realistisia ja oikein mitoitettuja.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin kansainvälisen kaupan asiantuntija Hannele Visuri

Vauhtia vientiin ja kilpailuetua markkinoilla – Keskuskauppakamari julkaisi oppaan kauppasopimusten hyödyntämiseksi

Keskuskauppakamari on julkaissut oppaan, joka auttaa yrityksiä EU:n kauppasopimuksien ja tullietuuksien hyödyntämisessä tavarakaupassa. Edut ovat saatavilla kaikille, mutta niiden hyödyntäminen vaatii yrityksiltä kauppasopimusehtojen ymmärtämistä, muistuttaa Keskuskauppakamarin kansainvälisen kaupan asiantuntija Hannele Visuri.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin kansainvälisen kaupan asiantuntija Hannele Visuri

Vauhtia vientiin ja kilpailuetua markkinoilla – Keskuskauppakamari julkaisi oppaan kauppasopimusten hyödyntämiseksi

Keskuskauppakamari on julkaissut oppaan, joka auttaa yrityksiä EU:n kauppasopimuksien ja tullietuuksien hyödyntämisessä tavarakaupassa. Edut ovat saatavilla kaikille, mutta niiden hyödyntäminen vaatii yrityksiltä kauppasopimusehtojen ymmärtämistä, muistuttaa Keskuskauppakamarin kansainvälisen kaupan asiantuntija Hannele Visuri.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Elinkeinoelämän uusi normaali

Kesän myötä ovat yritysten näkymät kirkastuneet ja kuluttajien luottamusindikaattorit ovat korkealla tasolla. Koronasta huolimatta, tai siitä johtuen, koki kotimaanmatkailu kesällä korkeasuhdanteen ja matkailu- ja ravitsemusalan suurin haaste onkin nyt työvoiman saatavuus. Vienti on vilkastunut ja on saavuttamassa pandemiaa edeltäneen tason. Näistä positiivisista uutisista huolimatta ei arki kuitenkaan ole palautunut normaaliksi. Tauti jyllää edelleen, erityisesti nuorten rokottamattomien keskuudessa, jokapäiväistä elämää rajoittavia säädöksiä on käytössä ja yleinen varovaisuus on vallalla.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen (Kuva: Tarmo Valmela/Photodance Valmela)

Hämäläisyritysten suhdannekuva kirkastui hieman

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannetilanne parani hieman kesällä rajoitusten purkamisen myötä. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä heinäkuussa tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Lähikuukausien suhdannenäkymät ovat parantuneet jonkin verran kesän aikana, vaikka alueemme yritysten suhdannearviot olivat heinäkuussa edelleen hivenen varo­vaisemmat kuin koko maassa keskimäärin”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen (Kuva: Tarmo Valmela/Photodance Valmela)

Vienti on lähtenyt kasvuun Hämeessä

Kauppakamarien tuoreiden vientiasiakirjatilastojen mukaan alkuperätodistusten kysyntä kasvoi Suomessa maalis-kesäkuussa peräti kahdeksan prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon. ”Myös meillä Hämeessä vientiyritykset ovat elpymässä koronaa edeltävään aikaan ja meiltä maalis-kesäkuussa haettujen alkuperätodistusten määrä on nyt jopa suurempi kuin ennätysvuonna 2019. Kasvua on viime vuodesta noin 10 prosenttia ja kuusi prosenttia ennätysvuoden vastaavaan ajanjaksoon”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki

Keskuskauppakamari: Omituista ettei hallitus ota laskelmissaan huomioon negatiivisia vaikutuksia aiheuttavia työllisyystoimia

Kehysriihessä tehtyjen työllisyyspäätösten jälkeen hallituksen päätösperäisten työllisyystoimien vaikutus on noin 23 000–35 000 lisätyöllistä. Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki huomauttaa, että hallituksen tekemistä laskelmista puuttuu negatiivisia vaikutuksia aiheuttavat työllisyystoimet. Lisäksi ministeriöiden omat laskelmat menevät ristiin, mikä aiheuttaa entisestään sekaannusta. Keskuskauppakamari seuraa päätösperäisiä työllisyystoimia ja niiden työllisyysvaikutuksia nettisivuillaan.

Lue lisää

Arvonlisäverotuksen asiantuntija Tanja Lappalainen, KPMG Oy Ab

Sähköisen kaupan ALV-paketti voimaan 1.7.2021 – Mikä muuttuu?

Sähköisen kaupan ALV-paketin nimellä kulkeva uudistus ei nimensä puolesta kerro juurikaan muutoksista, joita arvonlisäverotuksessa on tulossa voimaan kesällä. Näin ollen lienee paikallaan hieman avata, millaisia muutoksia on tulossa ja kenen toimintaan ne vaikuttavat. Uudistuksen keskeiset vaikutukset kohdistuvat kuluttajille suuntautuvaan tavaroiden etämyyntiin, ALV-raportointiin, verkkoalustojen kautta tapahtuvaan tavaroiden myyntiin ja vähäarvoisten tavaroiden maahantuontiin EU:n ulkopuolelta. Koska muutokset tulevat voimaan 1.7.2021, alkaa käsillä olla viime hetket reagoida tuleviin muutoksiin.

Lue lisää

Hämeen kansainvälistymisloikka sai uuden vahvistuksen

Hämeen liiton Häme Goes Global -hankkeen vetäjä Krista Taipale edistää päätyökseen Hämeen sekä alueen yritysten kansainvälistymistä ja odottaa siinä sivussa uistelukauden alkamista Suomessa.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin EU-katsaus: Elpymispaketti tuo vauhtia Suomen taloudelle

Suomikin häviää, jos EU:n elpymistoimet epäonnistuvat tai menevät vanhojen velkojen maksuun talouden uudistamisen sijasta. Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori korostaa, että Suomi kärsisi EU:n elpymispaketin ja samalla EU:n budjetin kaatumisesta. Oikein toteutettuna EU:n paketti tuo vauhtia Suomenkin talouteen. Kauppakamarin selvityksen mukaan lähes 50 prosenttia vientiyrityksistä uskoo sen tuovan uusia vientikauppoja EU-maista.

Lue lisää

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (Kuva: Jukka-Pekka Flander)

Kesä tuo valoa myös vientimarkkinoille

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin pesti on ollut viime keväästä lähtien jotain aivan muuta kuin hänen edeltäjillään. Vientiluvut ovat koronan myötä rojahtaneet kertaheitolla pakkaselle, mutta ministeri uskoo pahimman kuopan korjaantuvan kesän ja syksyn aikana. Myös EU:n elvytyspaketti avaa suomalaisyrityksille monia uusia mahdollisuuksia.

Lue lisää

Wipakin toimitusjohtaja Tuija Suur-Hamari (Kuva: Wipak Oy)

Vientitaivas kirkastuu koronan jälkeen

Koronapandemia hyydytti ja siirsi monen yrityksen vientivirityksiä eteenpäin. Nastolalaisen Wipakin toimitusjohtajan Tuija Suur-Hamarin mielestä suunnitelmat kannattaa kuitenkin kaivaa nyt pöytälaatikosta. Suomalaisosaamiselle on koronakurimuksen loppusuoralla – ja varsinkin sen jälkeen – entistä enemmän kysyntää.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen (Kuva: Tarmo Valmela/Photodance Valmela)

Kasvun odotetaan käynnistyvän kesällä

Epidemiatilanne luo edelleen epävarmuutta Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannenäkymiin. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Hämeen vaisut tulevaisuuden näkymät yllättivät. Vaikka yritykset odottavat kasvun alkavan kesällä, niin työllisyystilanne on edelleen heikko ja työikäisten rokotukset ovat lähteneet hitaasti käyntiin erityisesti Päijät-Hämeessä. Toisin kuin muualla Suomessa, yleinen positiivisuus ei näy Hämeessä”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

(Kuva: Jaroslaw Bialik, Pixabay)

Keskuskauppakamari ja Satamaliitto: Epätasapaino konttimarkkinoilla jatkuu jopa syksyyn

Viimeaikaiset tapahtumat, kuten Suezin kanavan tukkiutuminen, koronaviruspandemia ja brexit vaikuttavat konttimarkkinoiden epätasapainoon jopa syksyyn asti. Suezin haverin vaikutukset näkyvät Euroopan suurissa satamissa viiveellä, kun alusruuhka Suezilta purkautuu. Suomalaisten vienti- ja tuontiyritysten on varauduttava siihen, että merikuljetusten palautuminen vie aikaa. Tämä näkyy konttipulan lisäksi komponenttien saatavuudessa ja mahdollisesti hintojen nousussa. Erityisesti vaikeuksissa on sesonkiherkkä tavara.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin johtava liikenne- ja elinkeinopoliittinen asiantuntija Päivi Wood (Kuva: Liisa Takala)

Suomen vienti hyötyy EU:n rokotuspassista

Keskuskauppakamari pitää Euroopan komission julkaisemaa lainsäädäntöehdotusta EU-maiden yhteisestä koronarokotuspassista erittäin tervetulleena avauksena yhteiskunnan ja vapaan liikkuvuuden palauttamiseksi terveysturvallisesti. Rokotuspassi on osa Suomen ja EU:n exit-strategiaa sekä merkittävä tekijä Suomen taloudelle viennin ja tuonnin kannalta. Näin voidaan varmistaa, että yhteiskuntaa ei pidetä sulkutilassa tarpeettomasti eikä työpaikkoja ja yrityksiä kaadu turhaan.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin lakimies Minna Aalto-Setälä (Kuva: Kimmo Penttinen)

IT-ehdot päivittyvät - tulossa uudet ehdot datan käyttöön

IT-sopimusehtojen päivitystyö on käynnistynyt. Uudistuksessa on tarkoitus lisätä datan käyttöä koskevat ehdot sekä tarkistaa henkilötietojen käyttöä koskevat erityisehdot. Lisäksi tekeillä on uusi sopimusmalli pieniä toimeksiantoja varten.

Lue lisää

(Kuva: VisitLahti)

Päijänteen alueen matkailu vauhtiin!

Matkailu ei palaudu koronan jälkeen entiselleen. Matkailuala tulee tarvitsemaan uusia tulokulmia perinteiseen matkailuun.

Lue lisää

(Kuva: Pixhill.com/Sergey Nivens)

Kiertotalouden investointiavustus yrityksille – hakuaikaa 16.4. asti

Rahoitus on tarkoitettu Suomessa toimivien yritysten kiertotalousinvestointeihin, jotka parantavat ympäristönsuojelun tasoa yli EU:n normien tai lisäävät jätteen kierrätystä nykyisen teknisen kehitystason ylittävillä ratkaisuilla. Rahoitettavilla investoinneilla edistetään kiertotalouden kehittymistä Suomessa. Rahoituksen hakuaika on 15.2.-16.4.2021​​​​​​​.

Lue lisää

Yritykset uskovat EU:n elpymistoimien virkistävän vientiä

Vientiyrityksistä peräti 48 prosenttia uskoo EU:n elpymispaketin ja eri EU-maiden kansallisten elvytystoimien avaavan niille uusia vientimahdollisuuksia. Kauppakamarien vientiyritysten johtajille suunnattuun kyselyyn vastanneista yrityksistä 20 prosenttia pelkää elvytystoimien suosivan yksinomaan paikallisia yrityksiä ja 28 prosenttia ei usko toimien vaikuttavan niiden markkina-asemaan eri EU-maissa.

Lue lisää

Elinkeinoelämän foorumi

Hämeen kauppakamarin ja Elinkeinoelämän keskusliiton foorumi järjestettiin suorana verkkolähetyksenä kauppakamarin studiolta 27.1.2021.

Lue lisää

Yritysten näkymät ovat vaisut Hämeessä

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannearviot kohentuivat hieman vuoden 2020 lopussa, mutta suhdannekuva oli yhä selvästi tavanomaista synkempi. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Enemmistö alueemme yrityksistä näkee suhdanteet vaisuina, eivätkä huonot uutiset rokotusten saatavuudesta ja työväestön rokottamisesta ehtineet edes täysin vielä heijastua kyselyn tuloksiin. Kevät on yrityksille edelleenkin haastava”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Suhdannearviot edelleen laskusuunnassa Hämeessä

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannenäkymät toipuivat hieman kesällä, mutta syksyllä odotukset heikkenivät uudelleen. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Alueemme yritysten lähikuukausien suhdannenäkymät ovat notkahtaneet syksyn aikana ja suhdannearviot kääntyivät laskuun voimistuneen koronan myötä. Toisaalta Hämeen yritysten arviot vastaavat hyvin koko maan keskiarvoa”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Suhdannearviot edelleen laskusuunnassa Hämeessä

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannenäkymät toipuivat hieman kesällä, mutta syksyllä odotukset heikkenivät uudelleen. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Alueemme yritysten lähikuukausien suhdannenäkymät ovat notkahtaneet syksyn aikana ja suhdannearviot kääntyivät laskuun voimistuneen koronan myötä. Toisaalta Hämeen yritysten arviot vastaavat hyvin koko maan keskiarvoa”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

1.12.2020 Hämeenlinna:
​​​​​​​Kauppakamarin Tilinpäätös- ja veropäivä

Katsaus vuoden 2021 talousnäkymiin!
Vuosittainen taloushallinnon ammattilaisten ajankohtaistapahtuma tarjoaa keskeiset lakimuutokset ja -uudistukset sekä muut tilinpäätös- ja veroasiat tiiviinä, käytännönläheisenä pakettina.

Lue lisää

17.11.2020 Lahti:
​​​​​​​Kauppakamarin Tilinpäätös- ja veropäivä

Katsaus vuoden 2021 talousnäkymiin!
Vuosittainen taloushallinnon ammattilaisten ajankohtaistapahtuma tarjoaa keskeiset lakimuutokset ja -uudistukset sekä muut tilinpäätös- ja veroasiat tiiviinä, käytännönläheisenä pakettina.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen

Hämeen tie- ja raideyhteyksiin on panostettava

Kauppakamarit kokosivat merkittävimmät maantie-, raide-, ja vesiyhteyshankkeet yksiin kansiin, koska haluavat omalla listauksellaan tukea valtakunnallisesti tehtävää 12-vuotista liikennejärjestelmäsuunnitelmaa. ”Käsittelimme Aluesuunnittelu- ja logistiikkavaliokunnassa alueemme tärkeimpiä liikennehankkeita ja olemme huolestuneita tiestönkunnosta pääteillä sekä alemmilla tieverkoilla. Lisäksi pidämme ensiarvoisen tärkeänä nykyisen rataverkoston kapasiteetin kasvattamista ja junien nopeuksien nostoa”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen

Hämeen tie- ja raideyhteyksiin on panostettava

Kauppakamarit kokosivat merkittävimmät maantie-, raide-, ja vesiyhteyshankkeet yksiin kansiin, koska haluavat omalla listauksellaan tukea valtakunnallisesti tehtävää 12-vuotista liikennejärjestelmäsuunnitelmaa. ”Käsittelimme Aluesuunnittelu- ja logistiikkavaliokunnassa alueemme tärkeimpiä liikennehankkeita ja olemme huolestuneita tiestönkunnosta pääteillä sekä alemmilla tieverkoilla. Lisäksi pidämme ensiarvoisen tärkeänä nykyisen rataverkoston kapasiteetin kasvattamista ja junien nopeuksien nostoa”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Tiukat matkustusrajoitukset hankaloittavat vientiä

Suomen poikkeuksellisen tiukat matkustusrajoitukset aiheuttavat ongelmia lähes 86 prosentille vientiyrityksistä, selviää kauppakamarien uusimmasta kyselystä. ”Vaikuttavin tekijä olisi korona-pikatestien käyttöönotto, joka voisi helpottaa vientiyritysten työntekijöiden matkustamista. On saatava säädökset, että ulkomailta palaava työntekijä testataan nopeasti, jotta hän voi palata varovaisuutta noudattaen mahdollisimman pian takaisin työpaikalle”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen

Tiukat matkustusrajoitukset hankaloittavat vientiä

Suomen poikkeuksellisen tiukat matkustusrajoitukset aiheuttavat ongelmia lähes 86 prosentille vientiyrityksistä, selviää kauppakamarien uusimmasta kyselystä. ”Vaikuttavin tekijä olisi korona-pikatestien käyttöönotto, joka voisi helpottaa vientiyritysten työntekijöiden matkustamista. On saatava säädökset, että ulkomailta palaava työntekijä testataan nopeasti, jotta hän voi palata varovaisuutta noudattaen mahdollisimman pian takaisin työpaikalle”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Käymme läpi myös tärkeimpiä asioita viennin ja tuonnin tulli-ilmoittamiseen liittyen, esim. tullausarvo ja maahantuonnin arvonlisäverotus.

Lue lisää

Toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen

Epävarmuus leimaa yritysten näkymiä Hämeessä

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdanneodotukset ovat heinäkuussa laskeneet edelleen, selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä tekemästä Suhdannebarometrikyselystä.

Lue lisää

Epävarmuus leimaa yritysten näkymiä Hämeessä

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdanneodotukset ovat heinäkuussa laskeneet edelleen, selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Vaikka alueemme yritysten tulevaisuuden arviot ovat hieman myönteisempiä muuhun Suomeen verrattuna, on muistettava kevään jyrkkä pudotus suhdanteissa. Selkeästi teollisuuden ja rakentamisen näkymät ovat synkentyneet”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Johtaja Timo Vuori

Kauppakamarin EU-katsaus: Nyt on Euroopan jälleenrakennuksen aika

Suomen ja suomalaisten yritysten kannalta on olennaista, minkälaisen muodon Euroopan jälleenrakennus saa ja kuinka nopeasti se tervehdyttää koronakriisin runtelemat vientimarkkinamme.

Lue lisää

Kauppakamarin EU-katsaus

Euroopan unionin taloudellinen jälleenrakennus koronakriisin seurauksena on keskeisin asia heinäkuussa alkavalla Saksan EU-puheenjohtajuuskaudella.

Lue lisää

Ulkomaankaupan erikoistodistukset

Erityistodistuksella vastataan kaupan ja viennin kannalta erityiseen todistustarpeeseen.

Lue lisää

Alkuperätodistukset

Euroopan unionin alkuperätodistus on vientikohtainen asiakirja,
​​​​​​​​​​​​​​jolla osoitetaan tavaran alkuperä.

Lue lisää

Kiinassa toimivat suomalaisyritykset selvisivät koronaviruksesta – Vienti liikkeelle nopeasti

Kiinassa toimivat suomalaisyritykset selvisivät poikkeuksellisen hyvin kevään koronaviruspandemiasta ja toistaiseksi näyttää siltä, että yritysten toiminta on palautunut lähes normaalille tasolle. Suomalaisyritysten ei kannatakaan nyt viivytellä vientiä, vaan ottaa rohkeita askeleita maailman markkinoille.

Lue lisää

Kiinassa toimivat suomalaisyritykset selvisivät koronaviruksesta – Vienti liikkeelle nopeasti

Kiinassa toimivat suomalaisyritykset selvisivät poikkeuksellisen hyvin kevään koronaviruspandemiasta ja toistaiseksi näyttää siltä, että yritysten toiminta on palautunut lähes normaalille tasolle. Suomalaisyritysten ei kannatakaan nyt viivytellä vientiä, vaan ottaa rohkeita askeleita maailman markkinoille.

Lue lisää

Suomi ei saa jäädä jälkeen lento- ja meriliikenteen avaamisessa 

Keskuskauppakamarin johtava liikenne- ja elinkeinopoliittinen asiantuntija Päivi Wood pelkää, että Suomi jää jälkeen lento- ja meriliikenteen avaamisessa. Euroopan komissio kehottaa jo avaamaan sisärajoja. Myös Suomen tulee päättää rajoitusten poistamisesta nopeasti, sillä sisärajojen sulkeminen on myrkkyä Suomen elpymiselle.

Lue lisää

Suomi ei saa jäädä jälkeen lento- ja meriliikenteen avaamisessa

Keskuskauppakamarin johtava liikenne- ja elinkeinopoliittinen asiantuntija Päivi Wood pelkää, että Suomi jää jälkeen lento- ja meriliikenteen avaamisessa. Euroopan komissio kehottaa jo avaamaan sisärajoja. Myös Suomen tulee päättää rajoitusten poistamisesta nopeasti, sillä sisärajojen sulkeminen on myrkkyä Suomen elpymiselle.

Lue lisää

Afrikka on mahdollisuuksien manner – myös suomalaisyrityksille

EU:n kansainvälisistä kumppanuuksia vastaavan komissaarin Jutta Urpilaisen mukaan kahden maanosan tiiviimmälle yhteistyölle on viruskriisin keskellä ja etenkin sen jälkeen entistä enemmän tarvetta.

Lue lisää

Toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen

Politiikkaa maskeista ja maskien takaa

Suomalaista koronakevättä ovat hallinneet keskustelut suojavarusteiden saatavuudesta ja erityisesti hengityssuojien hankinnoista ja niiden tarpeellisuudesta. Ministeriemme vakuutteluista huolimatta maamme varautuminen pandemiaan on ollut heikkoa.

Lue lisää

Kauppakamarin vientijohtajabarometri: Vientiä uhkaa romahdus ja protektionismi

Suomen johtavat vientiyritykset ja merkittävät työllistäjät ovat erittäin huolissaan nopeasti kuihtuvasta tilauskannasta ja eri maiden markkinoita vääristävistä tukitoimista sekä syrjivistä kaupanesteistä, protektionismista.

Lue lisää

Kauppakamarin vientijohtajabarometri: Vientiä uhkaa romahdus ja protektionismi

Suomen johtavat vientiyritykset ja merkittävät työllistäjät ovat erittäin huolissaan nopeasti kuihtuvasta tilauskannasta ja eri maiden markkinoita vääristävistä tukitoimista sekä syrjivistä kaupanesteistä, protektionismista.

Lue lisää

Toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen

Suomi törmäsi koronaseinään – Hämeen alueella synkimmät näkymät tällä hetkellä

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdanneodotukset ovat huhtikuussa vajonneet nopeasti poikkeuksellisen alhaisiin lukemiin, selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä tekemästä Suhdannebarometrikyselystä.

Lue lisää

Toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen

Suomi törmäsi koronaseinään – Hämeen alueella synkimmät näkymät tällä hetkellä

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdanneodotukset ovat huhtikuussa vajonneet nopeasti poikkeuksellisen alhaisiin lukemiin, selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä tekemästä Suhdannebarometrikyselystä.

Lue lisää

Lievää optimismia hämäläisyrityksissä

Hämeessä kauppakamarien koronakyselyyn vastanneista yrityksistä 44 prosenttia arvioi, että henkilöstön määrä pysyy ennallaan tai kasvaa seuraavien kahden kuukauden aikana. ”Positiivista on, että yritysten henkilöstömäärän vähennystarve ei ole kasvanut. Lisäksi konkurssiriski on vähentynyt alueellamme. Alle 30 prosenttia pitää konkurssia mahdollisena koronaviruksen aiheuttaman tilanteen takia. Nyt tehdyssä kyselyssä on nähtävissä lievää optimismia verrattuna edelliseen maaliskuun lopussa tehtyyn kyselyyn”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Lievää optimismia hämäläisyrityksissä

Hämeessä kauppakamarien koronakyselyyn vastanneista yrityksistä 44 prosenttia arvioi, että henkilöstön määrä pysyy ennallaan tai kasvaa seuraavien kahden kuukauden aikana. ”Positiivista on, että yritysten henkilöstömäärän vähennystarve ei ole kasvanut. Lisäksi konkurssiriski on vähentynyt alueellamme. Alle 30 prosenttia pitää konkurssia mahdollisena koronaviruksen aiheuttaman tilanteen takia. Nyt tehdyssä kyselyssä on nähtävissä lievää optimismia verrattuna edelliseen maaliskuun lopussa tehtyyn kyselyyn”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämäläisyritysten vienti veti erinomaisesti vielä alkuvuonna

Hämeen kauppakamarin myöntämien vientiasiakirjojen määrä EU:n ulkopuolisiin, kolmansiin maihin kasvoi 25 prosenttia tammi-maaliskuussa verrattuna viime vuoden vastaaviin lukuihin, osoittavat kauppakamareiden reaaliaikaiset vientiasiakirjatilastot. ”Tilastojen mukaan viime vuoden kasvu jatkui alueemme vientiyrityksissä vielä ensimmäisellä kvartaalilla. Tästä eteenpäin on epävarmaa ja tilanne tulee varmasti muuttumaan”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Finnvera alentaa koronatilanteen rahoitukseen suunnattujen takausten hinnoittelua merkittävästi

Finnvera alentaa ja yksinkertaistaa koronatilanteen käyttöpääomarahoituksessa käytettävien takaustensa hinnoittelua takautuvasti maaliskuun alusta lähtien. Aloittaville yrityksille suunnatun alkutakauksen, yli 3 vuotta toimineiden yritysten pk-takauksen ja Finnvera-takauksen fast trackin vuosittainen takausprovisio alenee ja on enintään 1,75 %. Alkutakauksen ja pk-takauksen toimitusmaksu alenee ja on jatkossa 0,1 % takauksen määrästä. Muutos koskee 1.3.2020 lähtien myönnettyjä edellä mainittuja takauksia, ja se tullaan huomioimaan yrityksen laskutuksessa ilman asiakkaan erillistä yhteydenottoa. Lisäksi Finnvera tulee hyvittämään takautuvasti maksujen erotuksen niille asiakkaille, jotka ovat jo maksaneet korkeampaa takausprovisiota tai toimitusmaksua.

Lue lisää

Ajo- ja lepoaikoihin määräaikainen poikkeus koronavirustilanteen johdosta

Valtioneuvosto on 26.3.2020 päättänyt antaa linja-autojen ja tieliikenteen raskaan tavaraliikenteen ajoaikojen pidentämistä ja lepoaikojen lyhentämistä koskevan asetuksen koronavirustilanteesta johtuen.

Lue lisää

Koronatietoa – Liikenne ja logistiikka

Useat maat ovat Suomen tavoin sulkeneet rajojaan henkilöliikenteeltä. Suomen naapurimaista ainoastaan Ruotsi on pitänyt rajansa auki. (Päivitetty 25.3.2020)

Lue lisää

Keskuskauppakamari: Vienti, tuonti ja työmatkat turvattava poikkeusoloissakin

Koronaviruksen rajoittaessa maailmanlaajuisesti ihmisten liikkumista, on ulkomaankaupan ja välttämättömien työmatkojen sujuvuus varmistettava poikkeusoloissakin. Suomen vienti ja tuonti vaikuttavat toistaiseksi turvatulta, mutta työmatkojen osalta yritykset kaipaavat selkeitä viranomaisohjeita ja neuvontapuhelimen.

Lue lisää

Enemmän irti EU:sta

Keskuskauppakamarin johtavan liikenne- ja elinkeinopoliittisen asiantuntijan Päivi Woodin mielestä Suomen pitäisi ottaa huomattavasti nykyistä aktiivisempi rooli EU:ssa. Passiivisen reagoinnin sijaan esimerkiksi liikenne- ja ympäristösektorilla kannattaisi tehdä rohkeita avauksia, joista hyötyisi Suomen ohella koko Eurooppa.

Lue lisää

Väylärahoitusta luotsataan kohti Ruotsin mallia

Joulukuussa työministerin paikalta liikenne- ja viestintäministerin pestiin tarttuneelta Timo Harakalta (sd.) on vielä turha tivata yksittäisten väylähankkeiden toteuttamisjärjestystä. Ensin on saatava sinetti 12-vuotiselle liikennejärjestelmälle sekä nopeiden ratahankkeiden suunnitteluyhtiöille. Niiden myötä Suomi kisaa entistä paremmin perustein myös EU-rahoituksesta.

Lue lisää

Hämäläisyritysten odotukset varsin varovaisia

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdanneodotukset ovat tammikuussa lähellä koko maan keskiarvoa, selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Hämeessä yritysten suhdanneodotukset kuvastavat markkinoiden epävakautta ja tulevaisuuden osalta yritysten odotukset ovat epävarmoja. Tulokset ovat aika lailla linjassa Suomen yleisen tason kanssa”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämäläisyritysten odotukset varsin varovaisia

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdanneodotukset ovat tammikuussa lähellä koko maan keskiarvoa, selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Hämeessä yritysten suhdanneodotukset kuvastavat markkinoiden epävakautta ja tulevaisuuden osalta yritysten odotukset ovat epävarmoja. Tulokset ovat aika lailla linjassa Suomen yleisen tason kanssa”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Kauppakamarin EU-katsaus: Nyt on Euroopan jälleenrakennuksen aika

Euroopan unionin taloudellinen jälleenrakennus koronakriisin seurauksena on keskeisin asia heinäkuussa alkavalla Saksan EU-puheenjohtajuuskaudella, sanoo Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori heinäkuun alussa julkaistussa kauppakamarin EU-katsauksessa. Suomen ja suomalaisten yritysten kannalta on olennaista, minkälaisen muodon Euroopan jälleenrakennus saa ja kuinka nopeasti se tervehdyttää koronakriisin runtelemat vientimarkkinamme.

Lue lisää

Maailmantalouden epävarmuus heikentää suhdanneodotuksia

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannearviot olivat lokakuussa lievästi miinuksella, selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Hämeessä yritysten suhdanteet ovat pysyneet vakaina ja työvoiman määrä on ollut jopa hieman kasvussa. Suhdannearviot eivät yllättäneet vaan maailmantalouden epävarmuus näkyy yritysten odotuksissa”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Kauppasodan uhka ja Brexit näkyvät suhdanneodotuksissa

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannetilanne oli heinäkuussa lievästi tavanomaista parempi, selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Hämeessä yritysten suhdanteet ovat säilyneet hyvinä. Myös lähikuukausien odotetaan säilyvän positiivisina, vaikka näkymiä varjostavat epävakaat maailmanmarkkinat”, arvioi Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Häme luottaa tulevaisuuteen

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannetilanne on suotuisa, selviää EK:n huhtikuussa tekemästä Suhdannebarometrista. ”Hämeessä yritysten suhdanteet ovat vuoden ensimmäisellä kvartaalilla parantuneet ja suhdanneodotukset ovat merkittävän valoisat. Koko alueella on isoja infra- ja aluehankkeita, kuten Moreeni-Rastikangas -logistiikkakeskuksen ja valtatie 12 Lahden eteläisen kehätien rakentaminen, jotka luovat uskoa kasvulle”, arvioi Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Hämeen kauppakamari vaatii liikenteelle uusia rahoitusmalleja ja vaihtoehtoja

Kauppakamareiden mukaan pelkkä budjettirahoitus ei ole riittävä kattamaan liikenteen korjaus- ja investointivelkaa. ”Liikenneväylien korjaamisen lisäksi tarvitaan investointeja uusien väylien rakentamiseen ja rataverkon tason nostamiseen”, korostaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeessä suhdanneodotukset muuta maata positiivisemmat

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannetilanne on lähes normaali, selviää EK:n tammikuussa tekemästä Suhdannebarometrista. ”Hämeessä yritysten suhdannenäkymät ovat yllättävän hyvät, huolimatta lähiajan kansainvälisistä epävarmuustekijöistä”, arvioi Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Kauppakamarilta selviytymisvinkkejä suomalaisyrityksille Brexitin jälkeen

Keskuskauppakamari on koonnut yrityksille seitsemän kohdan Brexit-selviytymisvinkit Britannian mahdollisen EU-eron johdosta. Yrityksille pelkistetään, mitä Britannian ero 29.3.2019 ilman mitään erosopimuksia eli kova Brexit käytännössä tarkoittaisi ja miten se vaikuttaisi yrityksiin sekä brittikauppaan. Samalla annetaan tietoa keskeisistä, ajan tasalla olevista Brexit-neuvontapalveluista ja tietolähteistä. ​​​​​​​

Lue lisää

Hämeessä suhdannetilanne vaihtelee yrityksissä

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannetilanne on keskimäärin normaali, selviää EK:n lokakuussa tekemästä Suhdannebarometrista. ”Hämeessä yritysten suhdannenäkymät ovat tasaiset, kun muualla maassa odotukset ovat selvästi heikentyneet lukuun ottamatta Uuttamaata. Brexit, USA:n tullit ja myös Keski-Euroopan talouden häiriötekijät vaikuttavat kuitenkin yritysten odotuksiin”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Hämäläisyritysten suhdanneodotukset lähes ennallaan

Hämeessä yritysten lähikuukausia koskevat suhdanneodotukset ovat varovaisemmat kuin keväällä, selviää EK:n heinäkuussa tekemästä Suhdannebarometrista. ”Hämeessä yritykset arvioivat suhdanteiden pysyvän lähikuukausina lähes ennallaan; suhdanneodotuksien saldoluku oli heinäkuussa +1, kun huhtikuussa se oli +25 (*). Huolimatta varovaisuudesta yritysten suhdannetilanne on Hämeessä vahva”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin yritysbarometri: Vienti vahvistaa Hämeen kasvua

Hämeen kauppakamarin alueen yrityksistä 49 % ilmoittaa liikevaihtonsa olevan vuonna 2018 suurempi verrattuna vuoteen 2017, selviää kauppakamarin kesäkuussa tekemästä barometrikyselystä. ”Yritysten vientinäkymät ovat suotuisat ja 36 % vastanneista arvioi viennin kasvavan seuraavien kuuden kuukauden aikana. Viennin saldoluku on +32 (*), kun vastaava luku joulukuussa oli +17”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Hämeessä yritysten kehitys jatkuu positiivisena

Hämeessä yritysten lähikuukausia koskevat suhdannenäkymät ovat varsin myönteiset, selviää EK:n huhtikuussa tekemästä Suhdannebarometrista. ”Yritysten suhdannetilanne sekä -näkymät ovat Hämeessä edelleen kohentuneet; suhdanneodotuksien saldoluku oli huhtikuussa +25, kun tammikuussa se oli +18 (*). Hämeessä teollisuudessa näkyy selkeää kasvua. Kehitys on ollut pitkään positiivinen ja jatkuu edelleen”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Häme kasvussa – erityisesti teollisuudessa

Hämeessä teollisuus- ja rakennusalan yritysten lähikuukausia koskevat suhdannenäkymät ovat parantuneet, selviää EK:n tammikuussa tekemästä Suhdannebarometrista. ”Teollisuus- ja rakennusalan yritysten suhdannenäkymät ovat Hämeessä kohentuneet; lähikuukausien suhdanneodotuksien saldoluku oli tammikuussa +20, kun lokakuussa se oli -9 (*). Hämeessä teollisuus on valtakunnallisesti hyvässä kasvuvauhdissa. Myös kaupan ja palvelualan yrityksissä pessimismi on vähentynyt”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Kauppakamarit: EU:n ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevien työnhakijoiden saatavuusharkinnasta luovuttava

Hallituksen tulee päättää EU:n ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevien, Suomesta työlupaa hakevien saatavuusharkinnasta (*) luopumista osana valmisteilla olevaa maahanmuuttopoliittista ohjelmaa, vaativat kauppakamarit. ”Saatavuusharkinnasta luopuminen parantaisi työllisyyttä, edistäisi talouskasvua sekä auttaisi yrityksiä rekrytoimaan nopeammin ammattiosaajia, joista on pulaa”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Hämeessä yritysten näkymät varovaisen luottavaisia – Haasteena osaava työvoima

Hämeessä teollisuus- ja rakennusalan yritysten suhdannenäkymät ovat nyt hieman varovaisemmat kuin heinäkuussa, selviää EK:n lokakuussa tekemästä Suhdannebarometrista. ”Suhdanteet ovat kohentuneet, mutta teollisuus- ja rakennusalan yritysten suhdannenäkymät ovat Hämeessä varovaisia; lähikuukausien suhdanneodotuksien saldoluku oli lokakuussa -9, kun heinäkuussa se oli +15 (*). Myös palvelualalla näkymät ovat varovaisia, mutta valoisammat kuin heinäkuussa”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

EU:n kehittämisellä suuri merkitys myös Hämeen alueen yrityksille

Kauppakamarit ovat listanneet yritysten EU-teeseihin kymmenen keskeisintä seikkaa EU:n kehittämiseksi. Talouskasvun ja työpaikkojen luominen vapaakaupan ja avoimen markkinatalouden avulla on palautettava EU:n kärkihankkeeksi, vaativat Kauppakamarit. ”EU:n ja euroalueen yhteistyön kehittäminen ovat erittäin tärkeitä yritysten kannalta, sillä EU-maat ovat merkittävä kauppakumppani ja kohde alueemme yritysten viennille”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Kauppakamarit siirtyvät Euroopan unionin yleisen alkuperätodistuksen käyttöön syksystä alkaen vähitellen

Suomen kauppakamarit ottavat Euroopan unionin yleisen alkuperätodistuksen käyttöön syksystä alkaen. Muutos koskee vain lomakkeen nimeä ja se liittyy Euroopan unionin tullilainsäädännön kokonaisuudistukseen. Euroopan unionin (European Union) ja Euroopan yhteisön (European Community) yleistä alkuperälomaketta voidaan käyttää rinnatusten 1.5.2019 asti, mutta siirtymistä Euroopan unionin yleisen alkuperälomakkeen käyttöön suositellaan siirryttävän syksystä alkaen vähitellen. ​​​​​​​

Lue lisää

Työpaikkojen määrä kasvanut Hämeessä

Hämeessä teollisuus- ja rakennusalan yritysten suhdannenäkymät ovat edelleen positiiviset, selviää EK:n heinäkuussa tekemästä Suhdannebarometrista. ”Teollisuus- ja rakennusalan yritysten suhdannenäkymät ovat Hämeessä edelleen vahvassa vedossa; lähikuukausien suhdanneodotuksien saldoluku oli heinäkuussa +15, kun huhtikuussa se oli +19 (*). Palvelualan tilanne hieman yllätti. Palvelualan näkymät eivät ole kohentuneet, vaikka kuluttajien luottamus on korkealla ja työttömyys laskenut”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Suomen tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio: Tiedon vastuut ja valtuudet

Suomen tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio piti Hämeen kauppakamarin kevätkokouksessa ajankohtaisen esitelmän aiheenaan ”Tiedon vastuut ja valtuudet”. Esityksessään hän käsitteli yhteiseurooppalaista tietosuojaa.

Lue lisää

Hämeen teollisuus- ja rakennusalan näkymät edelleen kohentuneet

Hämeessä teollisuus- ja rakennusalan yritysten suhdannenäkymät ovat hieman positiivisemmat kuin tammikuussa, selviää EK:n huhtikuussa tekemästä Suhdannebarometrista. ”Teollisuus- ja rakennusalan yritysten suhdannenäkymät ovat Hämeessä edelleen kohentuneet; lähikuukausien suhdanneodotuksien saldoluku oli huhtikuussa +19, kun tammikuussa se oli +16 (*). Positiivinen käänne on tapahtunut myös palvelualalla”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen teollisuus- ja rakennusalan näkymät valoisammat

Hämeessä teollisuus- ja rakennusalan yritysten suhdannenäkymät ovat positiivisemmat kuin syksyllä, selviää EK:n tammikuussa tekemästä Suhdannebarometrista. ”Teollisuus- ja rakennusalan yritysten suhdannenäkymät ovat Hämeessä hieman koko maan keskiarvoa valoisammat; lähikuukausien suhdanneodotuksien saldoluku oli tammikuussa +16, kun lokakuussa se oli +6 (*). Suhdanteiden ennakoidaan myös paranevan kevään aikana”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen teollisuus- ja rakennusalan näkymät varovaisia

Hämeessä teollisuus- ja rakennusalan yritysten suhdannenäkymät ovat hieman kesän lukemia varovaisemmat, selviää EK:n lokakuussa tekemästä Suhdannebarometrista. ”Teollisuus- ja rakennusalan yritysten suhdanneodotukset ovat varovaisen myönteisiä; saldoluku oli lokakuussa +6, kun heinäkuussa se oli +24 (*). Positiivinen vire on kuitenkin jatkunut Hämeessä”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Hämeen teollisuus- ja rakennusalan näkymät kirkastumassa

Hämeessä teollisuus- ja rakennusalan yritysten lähikuukausien suhdannenäkymät ovat positiiviset, selviää EK:n heinäkuussa tekemästä Suhdannebarometrista. ”Teollisuus- ja rakennusalan yritysten suhdanneodotukset ovat positiivisemmat kuin keväällä; saldoluku oli heinäkuussa 24, kun huhtikuussa se oli 4”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ”Palvelualan näkymät ovat edelleen pysyneet kuitenkin vaisuina ja yleinen työllisyystilanne jatkuu alueellamme haastavana”, Eerikäinen jatkaa. ​​​​​​​

Lue lisää

Hämeen teollisuus- ja rakennusalan näkymät kirkastumassa

Hämeessä teollisuus- ja rakennusalan yritysten lähikuukausien suhdannenäkymät ovat positiiviset, selviää EK:n heinäkuussa tekemästä Suhdannebarometrista. ”Teollisuus- ja rakennusalan yritysten suhdanneodotukset ovat positiivisemmat kuin keväällä; saldoluku oli heinäkuussa 24, kun huhtikuussa se oli 4”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ”Palvelualan näkymät ovat edelleen pysyneet kuitenkin vaisuina ja yleinen työllisyystilanne jatkuu alueellamme haastavana”, Eerikäinen jatkaa. ​​​​​​​

Lue lisää

Hämeessä orastavaa positiivisuutta teollisuudessa ja rakentamisessa

Hämeen teollisuuden ja rakentamisen yritysten suhdanneodotukset ovat lievässä nousussa, selviää EK:n huhtikuussa tekemästä Suhdannebarometrista. ”Teollisuuden ja rakennusalan yritysten suhdanneodotukset ovat lievästi positiiviset; saldoluku oli huhtikuussa 4, kun tammikuussa se oli -1”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. Palvelualan näkymät ovat vaisummat ja aavistuksen negatiivisemmat.

Lue lisää