Elinkeinoelämän uusi normaali

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

ToimitusjohtajaJussi Eerikäinen

Kesän myötä ovat yritysten näkymät kirkastuneet ja kuluttajien luottamusindikaattorit ovat korkealla tasolla. Koronasta huolimatta, tai siitä johtuen, koki kotimaanmatkailu kesällä korkeasuhdanteen ja matkailu- ja ravitsemusalan suurin haaste onkin nyt työvoiman saatavuus. Vienti on vilkastunut ja on saavuttamassa pandemiaa edeltäneen tason. Näistä positiivisista uutisista huolimatta ei arki kuitenkaan ole palautunut normaaliksi. Tauti jyllää edelleen, erityisesti nuorten rokottamattomien keskuudessa, jokapäiväistä elämää rajoittavia säädöksiä on käytössä ja yleinen varovaisuus on vallalla.

Elinkeinoelämälle on välttämätöntä saada ”uusi normaali” pikaisesti käyntiin. Niin tehokkaita ja aikaa säästäviä kuin etäkokoukset ja etäneuvottelut ovatkin, ei lähikontaktien merkitys ole kadonnut minnekään. Ns. koronapassien pikaisella käyttöönotolla olisi suuri merkitys yhteiskunnan avaamiselle. Kulttuuri- ja urheilutapahtumia, koulutustilaisuuksia, suuria kokouksia ja seminaareja voitaisiin jälleen toteuttaa, kunhan riittävistä terveysturvallisista toimenpiteistä huolehditaan.

Kauppakamarit esittivät hallitukselle jo huhtikuussa koronapassien käyttöönottoa. Valitettavasti valmistelut käynnistettiin Suomessa vasta elokuun lopulla. Esimerkiksi Italiassa, Saksassa, Ranskassa ja Tanskassa ne saatiin käyttöön jo heinäkuun aikana. Oma hallituksemme on nyttemmin lupaillut järjestelmää mahdollisesti toimintaan, mutta aikaisintaan lokakuun loppuun mennessä. Hämmennystä herättävät myös esitetyt linjaukset passin käyttöön. Tämänhetkisen tiedon mukaan koronapassia ei sovellettaisi ainakaan ravintoloihin, joiden ahdinkoa muissa maissa nimenomaan tällä järjestelmällä on voitu helpottaa.

Ennennäkemättömät elvytysohjelmat ovat käynnistymässä. Yhdysvallat panostaa oman taloutensa kasvuun useilla tuhansilla miljardeilla dollareilla, EU elvyttää lähivuosina lähes 800 miljardilla eurolla ja Kiinan investointivauhti kiihtyy entisestään. Suomalaisille vientiyrityksille on ensiarvoisen tärkeää päästä mukaan tähän valtavaan kasvuboomiin. Valtiot satsaavat oman teollisuuden kehittämiseen. Esimerkiksi puuteollisuuden osaamistamme tarvitaan nyt ympäri maailmaa ja ympäristöteknologiaosaajista on pulaa. Nyt on saatava vientihenkilömme, miehet sekä naiset, maailmalle. Kisa suurista projekteista on käynnissä ja kansainväliset kilpailijat ovat jo liikkeellä. Rokoteohjelman hyvän edistymisen myötä meidän on uskallettava lähteä lähineuvotteluihin ja messuille, niin kotimarkkinoille EU:hun, kuin muille mantereille. Uusi globaali normaali on käynnistymässä ja nyt on aika toimia!

Puolentoista vuoden sumea korona-aika on onneksi päättymässä. Arjen haasteet näkyvät nyt edessämme selvästi. Vakava kasvun este yrityksissämme on pula osaavasta työvoimasta, sillä ikäluokat ovat Suomessa vuosien ajan pienentyneet merkittävästi. Eläkkeelle siirtyy vuosittain enemmän työvoimaa kuin oppilaitoksista olisi tulossa tilalle. Ainoa ratkaisu tilanteen korjaamiseksi on työperäisen maahanmuuton lisääminen. Meidän on tehtävä määrätietoista markkinointia, jotta me onnistuisimme saamaan osaajia kansainvälisiltä rekrymarkkinoilta. Kilpailu tälläkin sektorilla on äärimmäisen kovaa. Suomi ei välttämättä ole ensimmäinen kohdemaa, kun tällainen henkilö miettii uutta kotimaataan.

Toivottavasti kansalaisten paluu turvalliseen, mutta avoimeen arkeen voisi tapahtua mahdollisimman pian.