Haulla löytyi 94 tulosta


Työministeri Arto Satonen (Kuva: Kokoomus)

Kestävää kasvua, velkaantumisen kääntämistä laskuun ja työnteon kannattavuuden parantamista. Tätä hallitusohjelmassa luvataan. Tuore työministeri Arto Satonen (kok.) kertoo, millä eväillä Suomen suuntaa ollaan muuttamassa.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin USA:n kirjeenvaihtaja:
​​​​​​​USA:n markkinatilanne

BEA:n (Bureau of Economic Analysis) mukaan USA:n reaalinen bruttokansantuote (BKT) kasvoi "kolmannen" arvion mukaan 2,1 prosentin vuosivauhtia vuoden 2023 toisella neljänneksellä, kun BKT:n määrä kasvoi ensimmäisellä neljänneksellä 2,2 prosenttia. Bank of American arvion mukaan kasvuvauhti kiihtyy loppuvuoden aikana 2,7 prosenttiin. Samaan aikaan BKT-perustainen kuluttajahintainflaatio on Bank of American mukaan laskenut 3,8 prosentista 1,9 prosenttiin. Kolmannen vuosineljänneksen lukuja ei ole vielä saatavilla.

Lue lisää

Tuloverotuksen asiantuntija Pauli Liiri, KPMG Oy Ab

Kasvun mahdollistaminen omistus- ja yritysjärjestelyin

Olen kuluneen syksyn aikana osallistunut Kasvu Open -organisaation tilaisuuksiin sparraajan roolissa. Kasvu Open auttaa suomalaisia yrityksiä tavoittelemaan kasvua, ja eri alojen asiantuntijat sparraavat näitä yrityksiä veloituksetta. Luonnollisesti oma roolini keskittyy verotuksellisten ja juridisten riskien hallinnointiin, minkä lisäksi kerron kasvuhakuisille yrityksille mahdollisuuksista erilaisin omistus- ja yritysjärjestelyin muodostaa kasvulle liiketoiminnallisesti järkevä kasvupohja.

Lue lisää

Hyvishakkeri Laura Kankaala (Kuva: Meeri Utti)

Hyvishakkeri tulppaa tietoturva-aukkoja

Laura Kankaala suuntasi aikanaan lukion jälkeen hoiva-alalle, mutta päätyi lopulta opiskelemaan tietojenkäsittelyä. Nyt työpäivät täyttyvät asiakasyritysten tietoturvapulmista, seminaariesitelmistä ja omista podcasteista. ”Larpan” missiona on tehdä internetistä parempi ja turvallisempi paikka sekä kannustaa nuoria naisia tietotekniikan tarjoamille urapoluille.

Lue lisää

Kuvassa keskellä Ajan Arkkitehdit Oy:n toimitusjohtaja Taina Anttila yhdessä Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäisen ja koulutuspäällikkö Paula Ahokannon kanssa.

Taina Anttila on tuhannes Hämeen kauppakamarin HHJ-kurssin suorittaneista

Hämeen kauppakamarin Hyväksytty hallituksen jäsen (HHJ) -kurssin käyneiden määrä rikkoi lokakuun alussa tuhannen osallistujan rajan, kun hämeenlinnalainen Ajan Arkkitehdit Oy:n toimitusjohtaja Taina Anttila suoritti kurssin. Hän on toiminut toimitusjohtajana ja yrittäjänä yli kymmenen vuoden ajan.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Junat menossa metsään

Koko hallituskauden ajan on liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka ajanut voimakkaasti miljardien eurojen ”tunninjuna”-hankkeita ja näitä ”tulevaisuusinvestointeja” edistämään on perustettu useita hankeyhtiöitä. Valitettavasti ministeri ja koko LVM eivät tunnu elävän reaalitaloudessa.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Yritysten kasvuodotukset ovat vaisuja

Työvoiman saatavuus, raaka-aineiden ja komponenttien saatavuusongelmat, Ukrainan sodasta aiheutuneet pakotteet ja logistiset ongelmat rajoittavat yritysten toimintaa Hämeessä, selviää kauppakamarien tuoreimmasta talouskyselystä. ”Edelleen työvoiman saatavuusongelmat ovat alueellamme pahentuneet ja jopa 48 prosenttia yrityksistä kertoo ammattitaitoisen työvoiman puutteen rajoittavan niiden toimintaa. Hämeessä yritykset katsoivat jo positiivisesti tulevaisuuteen korona-ajan jälkeen, mutta nyt kasvuennusteet ovat supistuneet Ukrainan sodasta johtuen”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Hämäläisyritykset kannattavat rokotepassin käyttöönottoa

Hämeessä yritykset kannattavat vahvasti laajennetun rokotepassin käyttöönottoa tarpeellisena keinona avata yhteiskuntaa nopeammin. Tieto selviää kauppakamareiden viimeisimmästä kyselystä, joka tehtiin 25.1.2022. ”Hämeessä yrityksistä lähes 76 prosenttia on sitä mieltä, että rokotepassi on tarpeellinen keino normaaliin pääsemiseksi. Tuore kysely osoittaa suhdanteiden heikkenemistä omikronin nopean leviämisen johdosta”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

”Ennakkoluulottomuus nosti Suomen menestykseen 1990-luvulla. Suomen vahvuudet pitäisi keksiä nyt uudelleen”, sanoo Finnveran toimitusjohtaja Pauli Heikkilä (kuvassa vasemmalla). ”Uudet teknologiat ilmastonmuutoksen torjumiseksi voivat olla suomalaisyrityksille uusi vahvuusalue”, uskoo Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki.

MAINOS: Ilmastoratkaisut voivat olla seuraava mahdollisuus

Kysyntää on paljon ja rahoitusta saatavilla, toteavat Finnveran toimitusjohtaja Pauli Heikkilä ja pääekonomisti Mauri Kotamäki.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Lenita Toivakka (Kuva: Meeri Utti)

Vastuullisuus on suomalaisyrityksille vahva vientivaltti

Vastuullisuus on noussut nopeasti kärkiteemaksi yrityskentässä. Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtajan Lenita Toivakan mukaan suomalaisyritykset ovat hoitaneet tämän leiviskänsä monia kilpailijoita paremmin. Se pitäisi vain kertoa entistä selkeämmin myös potentiaalisille asiakkaille.

Lue lisää

(Kuva: Moni Mckein, Pixabay)

Hae uutta intoa omaan jaksamiseen – tule mukaan Voimavalmennukseen!

Voimavalmennus on yritysten kehittämisen polku kantahämäläisille yrityksille. Puolen vuoden aikana tarjotaan yrityksille maksutonta sparrausta, valmennuksia ja yhteisiä tapaamisia muiden yrittäjien kanssa. Marraskuun lopulla alkaa hyvinvointiin keskittyvät Voimavalmennukset, jossa tavataan muita yrittäjiä ja tehdään hyvinvointiin liittyviä harjoitteita. Ilmoittaudu mukaan, sillä saat myös muihin yritystoiminnan haasteisiin sparrausta ja valmennusta. Hämeen kauppakamari on mukana hankkeen ohjausryhmässä.

Lue lisää

Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner (Kuva: Meeri Utti)

Mars matkaan ja maailmalle!

Nopeat syövät hitaat. Siinä Finnairin toimitusjohtaja Topi Mannerin viesti niille suomalaisyrityksille, jotka vielä panttaavat päätöksiään liikematkustamisesta ja perinteisistä asiakastapaamisista. Monissa kilpailijamaissa ollaan jo liikkeellä eikä Suomikaan saa jäädä lähtökuoppiin.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin syyskokous 24.11.2021

Tervetuloa Hämeen kauppakamarin syyskokoukseen

keskiviikkona 24.11.2021

Hämeenlinnan Raatihuoneelle, Juhlasali (2. krs),
Raatihuoneenkatu 15, Hämeenlinna

Ohjelma

klo 16.30 Kahvitarjoilu, Juhlasalin aula

klo 17.00 Syyskokous, Juhlasali

klo 17.30 Kauppakamarin huomionosoitukset

klo 17.45 Kokousesityksen pitää Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn aiheesta ”Talouden näkymät koronakriisin hellittäessä”.

klo 18.20-19.30 Verkostoitumis-cocktails, Raatikellari (katutaso)

klo 19.30 Tilaisuus päättyy ja yhteiskuljetukset lähtevät klo 19.40


Kunnia- ja ansiomerkit.


Syyskokouksessa käsiteltävät asiat

1. Kokouksen avaus,
Hämeen kauppakamarin puheenjohtaja Pekka Vihma

2. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

3. Kokouksen järjestäytyminen ja pöytäkirjan tarkastajien valinta

4. Vahvistetaan toimintasuunnitelma, talousarvio sekä
jäsenmaksujen suuruus vuodeksi 2022

5. Päätetään kauppakamarin hallituksen jäsenmäärästä ja valitaan hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle vuosiksi 2022–2023

6. Valitaan kauppakamarin puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat vuosiksi 2022-2023

7. Valitaan kauppakamarin edustajat Keskuskauppakamarin valtuuskuntaan vuodeksi 2022

8. Valitaan kaksi tilintarkastajaa ja heille kaksi varamiestä vuodeksi 2022

9. Valitaan kauppakamarin valiokuntien jäsenet

10. Muut kokoukselle mahdollisesti esitettävät asiat

11. Kokouksen päättäminen


Järjestämme yhteiskuljetukset Forssasta ja Lahdesta. (Forssan linja-autoaseman edustalla sijaitseva tilausajolaituri, lähtö klo 15.40, paluu n. klo 20.30 / Lahden Marolankadun turistipysäkki, lähtö klo 15.15, paluu n. klo 20.55)

Ilmoittautuminen 16.11.2021 mennessä alla olevasta linkistä.

Toivomme, että sinulla on voimassa oleva koronapassi (kaksi rokotusta tai kuuden kuukauden aikana sairastettu korona).


Tervetuloa!

HÄMEEN KAUPPAKAMARI

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Hämeessä uskotaan kasvuun

Hämeessä yritysten arviot lähikuukausien suhdannekehityksestä ovat jopa hieman parempia kuin valtakunnallisesti yritysten arviot. Tieto selviää kauppakamareiden viimeisimmästä koronakyselystä, joka tehtiin tiistaina. ”Vihdoinkin näyttää siltä, että alueemme yritykset uskovat kasvuun ja saavuttavat valtakunnallisen suhdannetason. Myös vastanneiden yritysten konkurssiriski on laskenut ja on nyt alempi kuin valtakunnallisissa tuloksissa”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Elinkeinoelämän uusi normaali

Kesän myötä ovat yritysten näkymät kirkastuneet ja kuluttajien luottamusindikaattorit ovat korkealla tasolla. Koronasta huolimatta, tai siitä johtuen, koki kotimaanmatkailu kesällä korkeasuhdanteen ja matkailu- ja ravitsemusalan suurin haaste onkin nyt työvoiman saatavuus. Vienti on vilkastunut ja on saavuttamassa pandemiaa edeltäneen tason. Näistä positiivisista uutisista huolimatta ei arki kuitenkaan ole palautunut normaaliksi. Tauti jyllää edelleen, erityisesti nuorten rokottamattomien keskuudessa, jokapäiväistä elämää rajoittavia säädöksiä on käytössä ja yleinen varovaisuus on vallalla.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen

Edessä vahvan kasvun aika

Valtakunnallisesti suhdanteet näyttävät parantuneen, mutta edelleenkin Hämeessä yritysten tilanne on hieman vaisu. Tieto selviää kauppakamareiden viimeisimmästä koronakyselystä, joka tehtiin keskiviikkona. ”Koronavirusepidemia vaikuttaa yhä alueemme yritysten liikevaihtoon negatiivisemmin kuin Suomessa keskimäärin. Kyselyn tulos hämmensi, koska alueemme teollisuus on lähtenyt nousuun ja palvelualalla on jo tapahtunut käänne positiivisempaan. Seuraavien kahden kuukauden arviot liikevaihdon kehityksestä näyttävät kuitenkin jo positiivisemmilta”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Koronatunnelin päässä näkyy vihdoinkin valoa

Lähes puolitoista vuotta kestänyt synkkä korona-aika vaikuttaa olevan hellittämässä. Rokotusohjelmat ovat vauhdissa, tautitapausten määrät ovat laskussa ja Suomessa hallitus on laatimassa suunnitelmia, kuinka rajoituksia voitaisiin ryhtyä purkamaan. Tulevasta kesästä odotetaan jo lähes normaalia. Mutta mikä on uusi normaali?

Lue lisää

Hämeen kansainvälistymisloikka sai uuden vahvistuksen

Hämeen liiton Häme Goes Global -hankkeen vetäjä Krista Taipale edistää päätyökseen Hämeen sekä alueen yritysten kansainvälistymistä ja odottaa siinä sivussa uistelukauden alkamista Suomessa.

Lue lisää

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (Kuva: Jukka-Pekka Flander)

Kesä tuo valoa myös vientimarkkinoille

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin pesti on ollut viime keväästä lähtien jotain aivan muuta kuin hänen edeltäjillään. Vientiluvut ovat koronan myötä rojahtaneet kertaheitolla pakkaselle, mutta ministeri uskoo pahimman kuopan korjaantuvan kesän ja syksyn aikana. Myös EU:n elvytyspaketti avaa suomalaisyrityksille monia uusia mahdollisuuksia.

Lue lisää

Wipakin toimitusjohtaja Tuija Suur-Hamari (Kuva: Wipak Oy)

Vientitaivas kirkastuu koronan jälkeen

Koronapandemia hyydytti ja siirsi monen yrityksen vientivirityksiä eteenpäin. Nastolalaisen Wipakin toimitusjohtajan Tuija Suur-Hamarin mielestä suunnitelmat kannattaa kuitenkin kaivaa nyt pöytälaatikosta. Suomalaisosaamiselle on koronakurimuksen loppusuoralla – ja varsinkin sen jälkeen – entistä enemmän kysyntää.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen (Kuva: Tarmo Valmela/Photodance Valmela)

Nyt on kasvun paikka

Hämeen kauppakamarin alueella yritysten tulevaisuudenodotuksissa on näkyvissä orastavaa kasvua koronapandemian vallitsevassa tilanteessa. Tieto selviää kauppakamareiden viimeisimmästä pikakyselystä, joka tehtiin ennen vappua. ”Konkurssiriski on laskenut, mutta vielä yrityksissä on varovaista henkilöstöpolitiikkaa. Hämeessä toimivien yritysten maksuvalmiustilanne on positiivinen uutinen, koska vain noin 10 prosenttia kertoo maksuvalmiuden olevan välttävä tai heikko. Nyt viimeistään yrityksillä pitäisi olla korona-exit-suunnitelma, jotta ne eivät menetä markkinaosuuksiaan”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin yhteyspäällikkö Anne Hatanpää

ATA carnet nopeuttaa tavaroiden väliaikaista vientiä

Keskuskauppakamarin yhteyspäällikkö Anne Hatanpää kertoo blogissaan, kuinka kansainvälinen tulliasiakirja ATA carnet on auttanut yrityksiä viemään tavaroita tulli- ja verovapaasti maailmalle. Tällä kertaa Hatanpää haastattelee pinnoitus- ja koneistusyritys PR Rolls Oy:n toimistopäällikkö Susanne Kalliota.

Lue lisää

Peikko Groupin toimitusjohtaja Topi Paananen (Kuva: © PEIKKO GROUP)

Peikko on vasta raapaissut pintaa

Peikko Groupin toimitusjohtaja Topi Paanasen työpäivä alkoi klo 5.00 etäpalaverilla ulkomaille ennen Teams-haastattelua. Liikesalaisuuden vuoksi emme paljasta, mistä maasta on kyse.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin johtava liikenne- ja elinkeinopoliittinen asiantuntija Päivi Wood (Kuva: Liisa Takala)

Suomen vienti hyötyy EU:n rokotuspassista

Keskuskauppakamari pitää Euroopan komission julkaisemaa lainsäädäntöehdotusta EU-maiden yhteisestä koronarokotuspassista erittäin tervetulleena avauksena yhteiskunnan ja vapaan liikkuvuuden palauttamiseksi terveysturvallisesti. Rokotuspassi on osa Suomen ja EU:n exit-strategiaa sekä merkittävä tekijä Suomen taloudelle viennin ja tuonnin kannalta. Näin voidaan varmistaa, että yhteiskuntaa ei pidetä sulkutilassa tarpeettomasti eikä työpaikkoja ja yrityksiä kaadu turhaan.

Lue lisää

(Kuva: Yerson Retamal, Pixabay)

Koronavirus ja työpaikan riskien arviointi

Työpaikoilla tulee päivittää vaarojen selvitys ja riskien arviointi koronavirustilanne huomioiden. Selvitys ja arviointi on pidettävä ajan tasalla ja tarkistettava erityisesti, kun olosuhteissa tapahtuu sellaisia muutoksia, jotka voivat vaikuttaa työntekijöiden altistumiseen koronavirukselle. Työnantajan on myös säilytettävä vaarojen arviointi ja sen perustana olevat tiedot sekä pyynnöstä annettava ne työsuojeluviranomaiselle. Nämä velvollisuudet perustuvat biologisten tekijöiden asetukseen, jonka muutos tuli voimaan 15.11.2020.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen (Kuva: Tarmo Valmela/Photodance Valmela) ​​​​​​​

Yritysten odotuksissa ei näy kasvun merkkejä

Hämeen kauppakamarin alueella yritysten tulevaisuudenodotukset eivät osoita kasvun merkkejä koronaepidemian vallitsevassa tilanteessa. Tieto selviää kauppakamareiden pikakyselystä, joka tehtiin tiistaina 16.3. ”Konkurssin riski on lähtenyt alueellamme jälleen nousuun ja työllisyystilanne näyttää haastavalta. Tietyillä toimialoilla menee jo paremmin, mutta erityisesti matkailu- ja ravintola-alalla menee erittäin huonosti. Liikevaihdot ovat pudonneet Hämeessä enemmän kuin Suomessa keskimäärin”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Korona ei lannistanut tapahtumajärjestäjää

Haukka-Media Oy on täyden palvelun tapahtumajärjestäjä, joka toteuttaa äänentoisto- ja valaistuspalvelua sekä vuokraa AV-laitteita ja esiintymislavoja muun muassa kongresseihin, yritystilaisuuksiin, ravintoloihin ja musiikkitapahtumiin.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin Matkailuvaliokunnan puheenjohtaja Marika Mesimäki

Matkailuala tarvitsee apuasi!

Meistä jokainen on joutunut kokemaan kuluneen vuoden ajanjakson todella suurena muutoksena elämässämme. Joudumme käsittelemään koronan vaikutuksia niin henkilökohtaisessa elämässämme kuin työssämme. Osa meistä on selvinnyt vähemmillä kolhuilla, ja toisille taas vuosi on ollut yhtä tuskaa.

Lue lisää

Epävarmuus heijastuu yritysten tulevaisuudennäkymiin

Hämeen kauppakamarin alueella yritysten tulevaisuudennäkymät ovat edelleen epävarmoja koronaepidemian vaikutuksesta. Tieto selviää kauppakamareiden pikakyselystä, joka tehtiin tiistaina 2.2. ”Rokotusohjelman viivästyminen heijastuu yritysten tulevaisuuden odotuksiin. Edelleen henkilöstömäärän uskotaan supistuvan, kasvuodotukset ovat vaisut ja konkurssiriski on pysynyt melko korkeana. Odotamme laajaa rokoteohjelmaa Hämeeseen, jotta yrityksiin saadaan taas kasvuvauhtia ja positiivisemmat tulevaisuudennäkymät”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Rokotustodistus toisi helpotusta vientiyrityksille

Koronarokotusohjelman viivästyminen heijastuu yritysten tulevaisuuden odotuksiin. Tieto selviää kauppakamareiden pikakyselystä, joka tehtiin tiistaina 2.2. ”Kansallinen rokotustodistus, joka olisi myös kansainvälisesti hyväksytty helpottaisi alueemme vientiyritysten tilannetta. Odotamme laajaa rokoteohjelmaa alueellamme ja olisi hyvä, jos rokotusjärjestystä mietittäisiin myös toimialoittain”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Joulutodistusten aika

Kuntapäättäjien neljän vuoden valtuustokausi on lopuillaan. Heidän aloittaessaan tehtäviään, odotettiin Suomen itsenäisyysajan suurinta kuntareformia, SOTE-maakuntien perustamista. Tarkoitus oli siirtää kaikki sosiaali- ja terveyssektorin, TE-toimistojen, pelastuslaitosten ja ELY:n tehtävät uusille maakunnille. Ei tullut SOTEa eikä maakuntavaaleja. Tuli korona.

Lue lisää

Johtaja Johanna Sipola

Kauppakamarit: Kuntataloutta ei voi korjata lisävelalla tai veronkorotuksilla

Valtion kunnille suuntaamat väliaikaiset koronatuet ovat antaneet monelle kunnalle tekosyyn jättää välttämättömiä uudistuksia tekemättä. Kuntakenttä tarvitsee rakenteellisia uudistuksia, jotta kuntien elinvoima ja kuntalaisten palvelut voidaan turvata, vaativat kauppakamarit tänään julkaistuissa kuntavaaliteeseissään ”Ratkaisuja kunnille – jotta kasvu ja hyvinvointi turvataan”.

Lue lisää

Tulevaisuus huolestuttaa Hämeessä

Hämeen kauppakamarin alueella yritysten tulevaisuudennäkymät ovat edelleen huolestuneita koronaepidemian vaikutuksesta. Tieto selviää kauppakamareiden pikakyselystä, joka tehtiin tiistaina 1.12. ”Viimeaikaiset konkurssiuutiset kuvaavat tilanteen synkkyyttä siitä huolimatta, että hallitus muutti konkurssilakia väliaikaisesti niin, että velallisen asettamista konkurssiin velkojan hakemuksesta rajoitettiin. Myös yritysten liikevaihtoennusteet ovat laskussa ja henkilöstötilanne heikkenee”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Yritysten näkymät ovat edelleen synkät

Hämeen kauppakamarin alueella yritysten näkymät ovat edelleen synkät koronaepidemian vaikutuksesta. Tieto selviää kauppakamareiden uusimmasta koronakyselystä. ”Alueemme yritysten odotukset työllisyyden kehittymisestä ovat aavistuksen verran kohentuneet, mutta edelleen tilanne on synkkä. Kaksi kolmasosaa yrityksistä arvioi liikevaihdon putoavan seuraavan kahden kuukauden aikana. Koronaepidemian kiihtymisvaiheessa Euroopan ja koko maailman tilanne heijastuvat yritysten odotuksiin”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Yritysten näkymät ovat edelleen synkät

Hämeen kauppakamarin alueella yritysten näkymät ovat edelleen synkät koronaepidemian vaikutuksesta. Tieto selviää kauppakamareiden uusimmasta koronakyselystä. ”Alueemme yritysten odotukset työllisyyden kehittymisestä ovat aavistuksen verran kohentuneet, mutta edelleen tilanne on synkkä. Kaksi kolmasosaa yrityksistä arvioi liikevaihdon putoavan seuraavan kahden kuukauden aikana. Koronaepidemian kiihtymisvaiheessa Euroopan ja koko maailman tilanne heijastuvat yritysten odotuksiin”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Tulevaisuus on täynnä mahdollisuuksia

Alkuvuodesta Fazer Myllyn toimitusjohtajana aloittanut Jarkko Arrajoki panostaa kotimaisten ja kansainvälisten asiakkaiden palvelemiseen, työntekijöiden turvallisuuteen, suomalaisen ruokahuollon turvaamiseen ja uuden kauramyllyn investoinnin käynnistämiseen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen

Teollisuus- ja vientiyritysten näkymät ovat synkät

Hämeen kauppakamarin alueen yritykset arvioivat henkilöstömäärän vähenevän lähikuukausien aikana. Tieto selviää kauppakamareiden uusimmasta koronakyselystä. ”Työttömyys ja lomautukset ovat alueellamme lisääntyneet ja niiden arvioidaan vielä lisääntyvän seuraavan kahden kuukauden aikana. Erityisesti teollisuusyrityksissä tilanne on huono. Yritykset eivät usko hallituksen toimenpiteisiin työllisyyttä ja kilpailukykyä edistävissä ratkaisuissa. Hallituksen pitäisi nyt erityisesti kiinnittää huomiota yritys- ja työllisyystilanteen kohentamiseen”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen

Teollisuus- ja vientiyritysten näkymät ovat synkät

Hämeen kauppakamarin alueen yritykset arvioivat henkilöstömäärän vähenevän lähikuukausien aikana. Tieto selviää kauppakamareiden uusimmasta koronakyselystä. ”Työttömyys ja lomautukset ovat alueellamme lisääntyneet ja niiden arvioidaan vielä lisääntyvän seuraavan kahden kuukauden aikana. Erityisesti teollisuusyrityksissä tilanne on huono. Yritykset eivät usko hallituksen toimenpiteisiin työllisyyttä ja kilpailukykyä edistävissä ratkaisuissa. Hallituksen pitäisi nyt erityisesti kiinnittää huomiota yritys- ja työllisyystilanteen kohentamiseen”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Kunnallis- vai kansallispolitiikkaa valtuustoissa?

Elämme epävarmuuden aikaa. Korona on aiheuttanut jo nyt miljardien eurojen tappiot yrityksille ja yhteiskunnalle, Suomi velkaantuu lisää hurjaa vauhtia, kuntien ja kaupunkien taloudet sakkaavat. Työttömyys on lisääntynyt ja SOTE-kustannukset kasvavat kansalaisten ikääntymisen myötä. Tässä vakavassa tilanteessa puolueet joutuvat valmistautumaan kevään kunnallisvaaleihin.

Lue lisää

Tiukat matkustusrajoitukset hankaloittavat vientiä

Suomen poikkeuksellisen tiukat matkustusrajoitukset aiheuttavat ongelmia lähes 86 prosentille vientiyrityksistä, selviää kauppakamarien uusimmasta kyselystä. ”Vaikuttavin tekijä olisi korona-pikatestien käyttöönotto, joka voisi helpottaa vientiyritysten työntekijöiden matkustamista. On saatava säädökset, että ulkomailta palaava työntekijä testataan nopeasti, jotta hän voi palata varovaisuutta noudattaen mahdollisimman pian takaisin työpaikalle”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen

Tiukat matkustusrajoitukset hankaloittavat vientiä

Suomen poikkeuksellisen tiukat matkustusrajoitukset aiheuttavat ongelmia lähes 86 prosentille vientiyrityksistä, selviää kauppakamarien uusimmasta kyselystä. ”Vaikuttavin tekijä olisi korona-pikatestien käyttöönotto, joka voisi helpottaa vientiyritysten työntekijöiden matkustamista. On saatava säädökset, että ulkomailta palaava työntekijä testataan nopeasti, jotta hän voi palata varovaisuutta noudattaen mahdollisimman pian takaisin työpaikalle”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Varatoimitusjohtaja Anne Horttanainen

Koronasyksyn vinkit työpaikalle – Suunnittelu on kaiken A ja O

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Anne Horttanainen kehottaa yrityksiä ja organisaatioita pohtimaan toimintamalleja, jotka takaavat turvallisen paluun työpaikalle koronakesän jälkeen. Samalla työnantajien tulee huomioida kriisivalmius ja tehdä uusi riskienhallintasuunnitelma sen varalle, että virustilanne muuttuisi pahemmaksi.

Lue lisää

Koronasyksyn vinkit työpaikalle – Suunnittelu on kaiken A ja O

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Anne Horttanainen kehottaa yrityksiä ja organisaatioita pohtimaan toimintamalleja, jotka takaavat turvallisen paluun työpaikalle koronakesän jälkeen. Samalla työnantajien tulee huomioida kriisivalmius ja tehdä uusi riskienhallintasuunnitelma sen varalle, että virustilanne muuttuisi pahemmaksi.

Lue lisää

(Kuvassa Turengin Kuntovireen terapeutit vasemmalta Tiia Leppänen, Suvi Räisälä, Hannamari Saarinen, Mari Sarkkinen, Pirjo Lehtonen, Tytti Virta, Niina Tokeensuu, Johanna Arisalo, Valma Heikinheimo ja Jaana Salmi. (Kuva: Jari Kivelä, Pixoi)

Korona vauhditti Turengin Kuntovireen digiloikkaa

Koronaepidemian rajoitettua keväällä monen hämäläisyrityksen toimintaa päättivät Hämeen kauppakamari ja Hämeen Hallituspartnerit yhteisestä kriisineuvonnasta. Toimijat kokosivat pikavauhtia yli 30 erittäin kokenutta laki- ja rahoitusalan asiantuntijaa, jotka tarjosivat maksutonta neuvontaa yrityksen ongelmatilanteissa. Turengin Kuntovire Oy:n toimitusjohtaja Pirjo Lehtonen tarttui maksuttomaan kriisineuvontaan ja yritys selvisi pahimman yli.

Lue lisää

Korona vauhditti Turengin Kuntovireen digiloikkaa

Koronaepidemian rajoitettua keväällä monen hämäläisyrityksen toimintaa päättivät Hämeen kauppakamari ja Hämeen Hallituspartnerit yhteisestä kriisineuvonnasta. Toimijat kokosivat pikavauhtia yli 30 erittäin kokenutta laki- ja rahoitusalan asiantuntijaa, jotka tarjosivat maksutonta neuvontaa yrityksen ongelmatilanteissa. Turengin Kuntovire Oy:n toimitusjohtaja Pirjo Lehtonen tarttui maksuttomaan kriisineuvontaan ja yritys selvisi pahimman yli.

Lue lisää

Epävarmuus leimaa yritysten näkymiä Hämeessä

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdanneodotukset ovat heinäkuussa laskeneet edelleen, selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Vaikka alueemme yritysten tulevaisuuden arviot ovat hieman myönteisempiä muuhun Suomeen verrattuna, on muistettava kevään jyrkkä pudotus suhdanteissa. Selkeästi teollisuuden ja rakentamisen näkymät ovat synkentyneet”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Kustannustukea voi hakea Valtiokonttorista 7.7.2020 lähtien

Perjantaina 26.6. vahvistetun lain mukaisesti, uutta kustannustukea voi hakea Valtiokonttorista 7.7.2020 lähtien. Haku tapahtuu sähköisellä hakemuksella Valtiokonttorin verkkosivulla. Uuden kustannustuen tavoitteena on pienentää konkurssiin ajautuvien yritysten määrää koronatilanteessa. Jotta yritys voi saada tukea, pitää sekä toimialan että yrityksen liikevaihdon olla laskenut merkittävästi. Tuen piirissä olevia toimialoja on 368.

Lue lisää

Kustannustukea voi hakea Valtiokonttorista 7.7.2020 lähtien

Perjantaina 26.6. vahvistetun lain mukaisesti, uutta kustannustukea voi hakea Valtiokonttorista 7.7.2020 lähtien. Haku tapahtuu sähköisellä hakemuksella Valtiokonttorin verkkosivulla.

Lue lisää

Koronarajoitusten purkaminen 23.6.2020

Valtioneuvosto on päättänyt koronarajoitusten purkamisesta ja suositusten muuttamisesta.

Lue lisää

Koronarajoitusten purkaminen 23.6.2020

Valtioneuvosto on päättänyt koronarajoitusten purkamisesta ja suositusten muuttamisesta.
Tarkempaa tietoa rajoituksista ja suosituksista eri aloilla löytyy Valtioneuvoston sivuilta.
Yhteenvetotaulukko rajoituksista ja suosituksista:

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen (Kuva: Tarmo Valmela/Photodance Valmela) ​​​​​​​

Hämäläisyritysten odotukset vaihtelevat toimialoittain

Hämeen kauppakamarin alueen yritykset arvioivat liikevaihdon, henkilöstömäärän ja yritystoiminnan jo hieman kohentuvan lähikuukausien aikana. Tieto selviää kauppakamareiden uusimmasta koronakyselystä.

Lue lisää

Toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen

Hämäläisyritysten odotukset vaihtelevat toimialoittain

Hämeen kauppakamarin alueen yritykset arvioivat liikevaihdon, henkilöstömäärän ja yritystoiminnan jo hieman kohentuvan lähikuukausien aikana. Tieto selviää kauppakamareiden uusimmasta koronakyselystä.

Lue lisää

Kiinassa toimivat suomalaisyritykset selvisivät koronaviruksesta – Vienti liikkeelle nopeasti

Kiinassa toimivat suomalaisyritykset selvisivät poikkeuksellisen hyvin kevään koronaviruspandemiasta ja toistaiseksi näyttää siltä, että yritysten toiminta on palautunut lähes normaalille tasolle. Suomalaisyritysten ei kannatakaan nyt viivytellä vientiä, vaan ottaa rohkeita askeleita maailman markkinoille.

Lue lisää

Kiinassa toimivat suomalaisyritykset selvisivät koronaviruksesta – Vienti liikkeelle nopeasti

Kiinassa toimivat suomalaisyritykset selvisivät poikkeuksellisen hyvin kevään koronaviruspandemiasta ja toistaiseksi näyttää siltä, että yritysten toiminta on palautunut lähes normaalille tasolle. Suomalaisyritysten ei kannatakaan nyt viivytellä vientiä, vaan ottaa rohkeita askeleita maailman markkinoille.

Lue lisää

(Kuva: Free Photos, Pixabay)

Väliaikaiset tuet ja hyvitykset ravintoloille

Ravitsemisliiketoimintaa rajoitettiin lainsäädännöllä voimakkaasti koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi 4.4. - 31.5.2020. Eduskunta edellytti rajoitukset hyväksyessään kohtuullisten kustannusten kompensointia ja toimia, joilla lievennetään vaikutuksia.

Lue lisää

Väliaikaiset tuet ja hyvitykset ravintoloille

Ravitsemisliiketoimintaa rajoitettiin lainsäädännöllä voimakkaasti koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi 4.4. - 31.5.2020. Eduskunta edellytti rajoitukset hyväksyessään kohtuullisten kustannusten kompensointia ja toimia, joilla lievennetään vaikutuksia.

Lue lisää

Suomi ei saa jäädä jälkeen lento- ja meriliikenteen avaamisessa 

Keskuskauppakamarin johtava liikenne- ja elinkeinopoliittinen asiantuntija Päivi Wood pelkää, että Suomi jää jälkeen lento- ja meriliikenteen avaamisessa. Euroopan komissio kehottaa jo avaamaan sisärajoja. Myös Suomen tulee päättää rajoitusten poistamisesta nopeasti, sillä sisärajojen sulkeminen on myrkkyä Suomen elpymiselle.

Lue lisää

Suomi ei saa jäädä jälkeen lento- ja meriliikenteen avaamisessa

Keskuskauppakamarin johtava liikenne- ja elinkeinopoliittinen asiantuntija Päivi Wood pelkää, että Suomi jää jälkeen lento- ja meriliikenteen avaamisessa. Euroopan komissio kehottaa jo avaamaan sisärajoja. Myös Suomen tulee päättää rajoitusten poistamisesta nopeasti, sillä sisärajojen sulkeminen on myrkkyä Suomen elpymiselle.

Lue lisää

Afrikka on mahdollisuuksien manner – myös suomalaisyrityksille

EU:n kansainvälisistä kumppanuuksia vastaavan komissaarin Jutta Urpilaisen mukaan kahden maanosan tiiviimmälle yhteistyölle on viruskriisin keskellä ja etenkin sen jälkeen entistä enemmän tarvetta.

Lue lisää

Toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen

Hämeessä yritykset elvyttäisivät kotitalousvähennyksiä kasvattamalla

Hämeen kauppakamarin alueen yritykset mainitsevat tärkeimmiksi elvyttämistoimenpiteiksi kotitalousvähennyksen suurentamisen ja omavastuuosuuden puolittamisen. Tieto selviää kauppakamareiden koronakyselystä.

Lue lisää

Toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi

Koronasuosta kovalle maalle

Koronakriisin hoito tietää jälkilaskua, jossa on meille kaikille maksettavaa vuosiksi eteenpäin. Suomi ei ole taudin laannuttua enää entisensä, mutta Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi muistuttaa muutoksen olevan myös mahdollisuus. Sen ovat nokkelimmat yritykset jo havainneet

Lue lisää

Toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen

Politiikkaa maskeista ja maskien takaa

Suomalaista koronakevättä ovat hallinneet keskustelut suojavarusteiden saatavuudesta ja erityisesti hengityssuojien hankinnoista ja niiden tarpeellisuudesta. Ministeriemme vakuutteluista huolimatta maamme varautuminen pandemiaan on ollut heikkoa.

Lue lisää

Varatoimitusjohtaja Anne Horttanainen

Suositus yrityksille ja organisaatioille etätyöstä ja takaisin työpaikoille siirtymiseen

Keskuskauppakamari on päivittänyt suositustaan yritysten ja organisaatioiden toimintamalleista koronavirustilanteeseen liittyen. Uusi ohje kehottaa pohtimaan organisaatiolle sopivimmat tavat, jotta etätöistä voitaisiin palata asteittain työpaikoille kesälomakauden loppuun mennessä.

Lue lisää

Kesätyöpaikat katosivat koronatilanteen takia

Hämeen kauppakamarin alueelta vastanneista yrityksistä 64 prosenttia suunnitteli palkkaavansa kesätyöntekijöitä ennen koronaviruksen aiheuttamaa poikkeustilaa, selviää kauppakamarin toukokuussa tekemästä kesätyökyselystä.

Lue lisää

Toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen

Hallitus on turhaan pantannut suoria yritystukia

Hämeen kauppakamarin alueelta vastanneista yrityksistä 56 prosenttia arvioi, että henkilöstön määrä on pysynyt ennallaan tai kasvanut koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilanteesta huolimatta, selviää tuoreimmasta maanantaina tehdystä kauppakamarien kyselystä.

Lue lisää

Toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen

Hallitus on turhaan pantannut suoria yritystukia

Hämeen kauppakamarin alueelta vastanneista yrityksistä 56 prosenttia arvioi, että henkilöstön määrä on pysynyt ennallaan tai kasvanut koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilanteesta huolimatta, selviää tuoreimmasta maanantaina tehdystä kauppakamarien kyselystä.

Lue lisää

Asiantuntija Minna Valonen

Pikavinkit: Nopeasti hyvään hajautettuun työhön

Yllättäen levinnyt koronavirus haastaa monen organisaation etätyökäytännöt.

Lue lisää

Toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi

Ainoa Wineryn omistaja mukana kehittämässä koronaviruksen testauslaitetta

Suomessa on kehitetty koronaviruksen testaamiseen sopiva laite, joka sai myyntiluvan tällä viikolla. Laitteen muotoilusta vastasi insinööritiimi, jossa mukana oli hollolalaisen Ainoa Winery Oy:n yksi omistajista David Cohen. ”Haluan korostaa, että kyseessä oli tiimityöskentelyn kautta saavutettu laite. Minun lisäkseni mukana oli neljä ranskalaista insinööriä sekä suomalainen tietokoneohjelmien kehittäjäryhmä ja kansainvälinen ryhmä, joka vastasi muovista valmistetusta näytepakkauksesta”, kertoo David Cohen.

Lue lisää

Lievää optimismia hämäläisyrityksissä

Hämeessä kauppakamarien koronakyselyyn vastanneista yrityksistä 44 prosenttia arvioi, että henkilöstön määrä pysyy ennallaan tai kasvaa seuraavien kahden kuukauden aikana. ”Positiivista on, että yritysten henkilöstömäärän vähennystarve ei ole kasvanut. Lisäksi konkurssiriski on vähentynyt alueellamme. Alle 30 prosenttia pitää konkurssia mahdollisena koronaviruksen aiheuttaman tilanteen takia. Nyt tehdyssä kyselyssä on nähtävissä lievää optimismia verrattuna edelliseen maaliskuun lopussa tehtyyn kyselyyn”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Voglia panostaa suojavaatteiden uusiin ratkaisuihin

Hämeenlinnan Lammilla toimiva perheyhtiö Voglia Oy ja Puro Design Oy (vaatemallisto Puronen) suunnittelevat ja valmistavat nyt kiihtyvällä tahdilla suojaavia ja pitkäikäisempiä terveydenhuollon työvaatteita. Yritykset laajensivat osaamistaan yhteistyöllä jo kolme vuotta sitten. ”Teemme kovasti töitä tilausten kanssa ja panostamme suojaavien työvaatteiden valmistukseen sekä kestävään kehitykseen. Muutamia kyselyitä olemme saaneet ympäri Suomea ja pyrimme vastaamaan tarpeeseen parhaamme mukaan”, kertoo Voglia Yhtiöt Oy:n hallituksen puheenjohtaja Markku Virtanen.

Lue lisää

Hallitusammattilaiset tarjoavat maksutonta kriisineuvontaa yrityksille

Hämeen kauppakamari ja Hämeen Hallituspartnerit ry tarjoavat keskusteluapua ja jäsenistönsä asiantuntemuksen alueen yritysten käyttöön koronakriisin aiheuttamissa haasteissa. ”Tukipalveluun on jo lyhyessä ajassa ilmoittautunut yli 30 erittäin kokenutta muun muassa laki- ja rahoitusalan asiantuntijaa, jotka tarjoavat ensiapuna neuvontaa ja mahdollisuutta keskustella yrityksen ongelmatilanteista”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämäläisyritysten vienti veti erinomaisesti vielä alkuvuonna

Hämeen kauppakamarin myöntämien vientiasiakirjojen määrä EU:n ulkopuolisiin, kolmansiin maihin kasvoi 25 prosenttia tammi-maaliskuussa verrattuna viime vuoden vastaaviin lukuihin, osoittavat kauppakamareiden reaaliaikaiset vientiasiakirjatilastot. ”Tilastojen mukaan viime vuoden kasvu jatkui alueemme vientiyrityksissä vielä ensimmäisellä kvartaalilla. Tästä eteenpäin on epävarmaa ja tilanne tulee varmasti muuttumaan”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Finnvera alentaa koronatilanteen rahoitukseen suunnattujen takausten hinnoittelua merkittävästi

Finnvera alentaa ja yksinkertaistaa koronatilanteen käyttöpääomarahoituksessa käytettävien takaustensa hinnoittelua takautuvasti maaliskuun alusta lähtien. Aloittaville yrityksille suunnatun alkutakauksen, yli 3 vuotta toimineiden yritysten pk-takauksen ja Finnvera-takauksen fast trackin vuosittainen takausprovisio alenee ja on enintään 1,75 %. Alkutakauksen ja pk-takauksen toimitusmaksu alenee ja on jatkossa 0,1 % takauksen määrästä. Muutos koskee 1.3.2020 lähtien myönnettyjä edellä mainittuja takauksia, ja se tullaan huomioimaan yrityksen laskutuksessa ilman asiakkaan erillistä yhteydenottoa. Lisäksi Finnvera tulee hyvittämään takautuvasti maksujen erotuksen niille asiakkaille, jotka ovat jo maksaneet korkeampaa takausprovisiota tai toimitusmaksua.

Lue lisää

Korona-aiheiset huijausviestit lisääntyneet – Tarkista oikea tieto aina virallisista lähteistä

Sähköpostihuijaukset ja erilaiset haittaohjelmat, tietojen kalasteluyritykset sekä palvelunestohyökkäykset ovat lisääntyneet koronavirusepidemian aikana. Aidoilta näyttäviä kalasteluviestejä on lähetetty erityisesti koronaviruksen varjolla. Keskuskauppakamari kehottaa tarkkaavaisuuteen ja huolellisuuteen sähköpostien ja maksatusten suhteen.

Lue lisää

Yritysten tilanne heikentynyt kahdessa viikossa – nyt tarvitaan lisätukea

Lähes kaksi kolmasosaa kauppakamarien kyselyyn vastanneista liki 3400 yrityksestä aikoo lomauttaa tai irtisanoa työntekijöitään koko Suomessa. ”Hämeessä kyselyyn vastanneista yrityksistä 32 prosenttia kertoi, että konkurssin riski on kasvanut merkittävästi koronaviruksen aiheuttaman tilanteen takia. Hallituksen ensiarvoisena tehtävänä on turvata niiden yritysten rahoitus, jotka olivat taloudellisesti kunnossa jo ennen poikkeustilannetta”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

ELY-keskusten rahoitus yrityksille koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa

ELY-keskukset ovat saaneet lisärahoitusta myönnettäväksi yrityksen kehittämisavustuksiin koronavirusepidemian aiheuttamista markkina- ja tuotantohäiriöistä kärsiville yrityksille koko maassa. Haku avautuu 31.3.2020 ELY-keskusten verkkosivuilla.

Lue lisää

Ajo- ja lepoaikoihin määräaikainen poikkeus koronavirustilanteen johdosta

Valtioneuvosto on 26.3.2020 päättänyt antaa linja-autojen ja tieliikenteen raskaan tavaraliikenteen ajoaikojen pidentämistä ja lepoaikojen lyhentämistä koskevan asetuksen koronavirustilanteesta johtuen.

Lue lisää

Valtion rahoitusta yrityksille koronavirustilanteessa vahvistetaan – yritystukiin miljardi euroa

Valtio suuntaa suoriin yritystukiin koronavirustilanteessa yhteensä miljardi euroa. Summasta 700 miljoonaa euroa on tarkoitettu Business Finlandin myöntämiin avustuksiin ja 300 miljoonaa euroa ELY-keskusten myöntämiin avustuksiin.

Lue lisää

Koronatietoa – Liikenne ja logistiikka

Useat maat ovat Suomen tavoin sulkeneet rajojaan henkilöliikenteeltä. Suomen naapurimaista ainoastaan Ruotsi on pitänyt rajansa auki. (Päivitetty 25.3.2020)

Lue lisää

Toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen

SUPPORT YOUR LOCAL!

Suomen rauhanajan suurin kriisi on päällä eikä sen laajuutta voi vielä edes arvioida. Monille toimialoille, kuten matkailulle, ravitsemus- ja tapahtuma-alalle kyseessä on täydellinen sokkipysähdys. Muilla toimialoilla vaikutukset alkavat näkyä viiveellä. Tilannetta pahentaa entisestään jo edellisen vuoden lopulla alkanut kasvun hiipuminen.

Lue lisää

Business Finlandille 150 lisämiljoonaa yrityksiä tukeviin toimiin

Business Finlandin häiriötilanteisiin tarkoitettua avustusvaltuutta lisätään aiemmin kerrotusta 30 miljoonasta 150 miljoonaan euroon. Avustusvaltuus on tarkoitettu käytettäväksi nopeisiin yrityksiä tukeviin toimiin. Hallitus kertoi lisävaltuudesta perjantaiaamuna.

Lue lisää

Keskuskauppakamari: Vienti, tuonti ja työmatkat turvattava poikkeusoloissakin

Koronaviruksen rajoittaessa maailmanlaajuisesti ihmisten liikkumista, on ulkomaankaupan ja välttämättömien työmatkojen sujuvuus varmistettava poikkeusoloissakin. Suomen vienti ja tuonti vaikuttavat toistaiseksi turvatulta, mutta työmatkojen osalta yritykset kaipaavat selkeitä viranomaisohjeita ja neuvontapuhelimen.

Lue lisää

Hämeessä yritykset hieman maltillisempia kuin muualla maassa

Hämeestä kauppakamarien kyselyyn vastanneista yrityksestä 26 prosenttia kokee, että konkurssin riski on kasvanut merkittävästi koronavirusepidemian takia. Toisin kuin koko maan tuloksissa, yli puolet hämäläisyrityksistä ei kuitenkaan odota lomauttavan tai irtisanovan henkilökuntaa seuraavan kahden kuukauden aikana. ”Tilanne on vakava, mutta keskimääräisesti Hämeessä ollaan piirun verran luottavaisempia kuin muualla Suomessa”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamari varautuu koronavirusepidemiaan

Hämeen kauppakamarissa on varauduttu toimenpiteisiin globaalin koronatilanteen takia. ”Kaikki vientiyritysten tarvitsemat ulkomaankaupan asiakirjat pyritään hoitamaan keskeytyksettä. Siirrämme kevään koulutustilaisuuksia ja valiokuntakokouksia sekä hyödynnämme etäyhteyksiä”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää