Ainoa Wineryn omistaja mukana kehittämässä koronaviruksen testauslaitetta

Suomessa on kehitetty koronaviruksen testaamiseen sopiva laite, joka sai myyntiluvan tällä viikolla. Laitteen muotoilusta vastasi insinööritiimi, jossa mukana oli hollolalaisen Ainoa Winery Oy:n yksi omistajista David Cohen. ”Haluan korostaa, että kyseessä oli tiimityöskentelyn kautta saavutettu laite. Minun lisäkseni mukana oli neljä ranskalaista insinööriä sekä suomalainen tietokoneohjelmien kehittäjäryhmä ja kansainvälinen ryhmä, joka vastasi muovista valmistetusta näytepakkauksesta”, kertoo David Cohen.

Mobidiag Oy:n laboratoriossa tiedemiehet ovat tehneet pitkiä päiviä varmistaakseen, että testauslaitetta voidaan käyttää koronaviruksen todentamiseksi. Suomen hallitus hyväksyi laitteen käyttöönoton koronavirustesteihin tämän viikon keskiviikkona (22.4.2020). Laitetta on jo aiemmin käytetty muun muassa virusten ja bakteerien aiheuttamien sairauksien todentamiseksi.

”Huomionarvoista on, että koronaviruksen testaamiseen soveltuvan laitteen on kehittänyt suomalainen yritys Mobidiag Oy”, Cohen toteaa.

Mobidiag Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Tenkanen on luvannut tarjota testauslaitetta ensin sen kehittäjien kotimarkkinoille, kuten Suomelle, Ranskalle, Ruotsille ja Englannille.

”Ensi alkuun kotimarkkinoille keskittyminen takaa luotettavan toimituskapasiteetin Suomeen, mikä on kriittinen osa Suomen hallituksen suunnitelmaa koronatestausten lisäämiseksi ja tartuntojen jäljittämiseksi. Tällöin voidaan myös luopua rajoituksista ja avata jälleen taloutta sekä yritystoimintaa. Tämä kuvaa, kuinka tärkeää on tukea paikallisia yrityksiä”, korostaa Cohen.

Kirjoittaja: Päivi Pulkki Kuva: Koronaviruksen testuslaite