Peikko on vasta raapaissut pintaa

Peikko Groupin toimitusjohtaja Topi Paananen (Kuva: © PEIKKO GROUP)

Peikko Groupin toimitusjohtaja Topi Paanasen työpäivä alkoi klo 5.00 etäpalaverilla ulkomaille ennen Teams-haastattelua. Liikesalaisuuden vuoksi emme paljasta, mistä maasta on kyse.

Yrityksenä Peikon tarina alkoi jo vuonna 1965, kun Topin isä Jalo Paananen sai rakennustyömaalta asiakkaan tarpeesta lähteneen idean. Topi Paananen nimeää Peikon rakennusmateriaaliyritykseksi, jolla on myös asennus- ja suunnittelupalveluja.

”Tulin vuonna 2005 Peikon palvelukseen. Sitä edelsi kohtuullisen pitkä harkinta, mutta näin Peikossa todellista potentiaalia. Halusin skaalata yritystoimintaamme kansainväliseksi ja toimin ensin kansainvälistymistehtävissä. Nyt olen yli kymmenen vuoden ajan työskennellyt toimitusjohtajana”, Topi Paananen kertoo.

Keskusteluumme nousee pakostakin koronan aiheuttamat haasteet, johon hän toteaa, että korona vaikuttaa rakennusalaan vasta jälkisyklisesti, ja että vasta tämän vuoden aikana nähdään, mikä vaikutus sillä todella on. Myöhemmin voidaan oppia, miten koronan kaltaisiin yllätyksiin ja sen aiheuttamiin kysynnän muutoksiin on tulevaisuudessa varauduttava.

Kansainvälinen ja innovatiivinen moniottelija ​​​​​​​

Peikko on kansainvälinen yritys, jolla on myyntitoimistoja 34 maassa, tuotantoa 11 maassa ja maailmanlaajuisesti 1800 työntekijää. Sen toimintaan vaikuttavat eri markkina-alueiden mahdolliset muutokset.

”Yrityksemme haasteina voidaan pitää muun muassa Kiinan roolia maailmantaloudessa ja sitä, miten maailmanpolitiikka vaikuttaa toimintaamme. Kuten monella muullakin yrityksellä, meillä on juuri nyt Kiinassa ongelmia konttien saatavuudessa ja niiden hinnoissa. Erityisesti meidän on tarkasteltava, missä toimintamme on kannattavaa. Pidämme silmällä myös Australian ja Kiinan kauppasuhteita. Lisäksi tarkkailemme, miten talouden osittainen taantuma ja uudistuvan energian käyttö sekä öljyn hinta vaikuttavat markkinoihin”, Paananen toteaa.

Hän pitää Peikon menestystekijöinä pitkälle kehitettyjä tuotteita, jotka on testattu ja niille on saatu viranomaishyväksynnät monissa maissa. Tuotteet ovat teknisesti innovatiivisia betoniliitoksia ja liittopalkkeja elementti- ja paikallavalurakentamiseen. Lisäksi Peikko tarjoaa tuotteille ilmaisen ohjelmiston, jota asiakas pystyy soveltamaan omissa suunnittelupiirustuksissa.

”Ohjelmiston käyttäjät ovat pääsääntöisesti rakennesuunnittelijoita ja meillä on yli 40 000 rekisteröityä käyttäjää ympäri maailmaa. Ohjelmiston avulla pystymme kasvattamaan toimintaamme. Olemme myös huomanneet, että teknisen palvelun pitää olla asiakkaan lähellä ja sen pitää sujua asiakkaan omalla kielellä sekä ymmärtää samalla kyseisen maan erityistarpeet. Suunnittelija voi ratkaisevasti nopeuttaa omaa työtään käyttämällä meidän ohjelmistoamme ja hyödyntämällä tuotteitamme”, kertoo Paananen.

Kysyttäessä yrityksen kohtaamasta protektionismista Paananen toteaa, että ehkä yllättäen Ranska on ollut heille kaikkein hankalin. ”Tuli palaa eri tavalla eri maissa ja maan vetovoimakin saattaa olla erilainen. Fysiikan lait vaihtelevat maittain”, hän naurahtaa.

Paananen uskoo, että Peikko selviää korona-ajasta hyvin ja poikkeusaika on saanut heidät keskittymään olennaiseen. ”Uskon, että meillä on mahdollisuuksia löytää uusia kasvupolkuja. On poikkeuksellista, että näin perinteisellä alalla olemme kasvattaneet liikevaihtomme yli 200 miljoonaa euroa viimeisen 15 vuoden aikana ja Peikon porukka on saanut sen aikaan. Olemme vasta raapaisseet pintaa ja tahti jatkuu vielä.”

Kun matkustaminen on taas mahdollista, kannattaa Helsinki-Vantaalle syksyllä avattavaan uuteen terminaalin saapuessa huomioida, että se on tehty Peikon palkeista ja heidän asentamana.

Haastattelun jälkeen Paananen on lähdössä hiihtämään ennen kuin työpäivä jatkuu taas etäkokouksilla.


TOPI PAANANEN
KTM

MOTTO
Mitään ei saavuta, ellei uskalla kokeilla.

MITÄ VAIN HARVA TIETÄÄ
Peikolla on tuotekehityksessä 40 työntekijää ja iso joukko tekniikan tohtoreita sekä kansainvälinen johtoryhmä ja hallitus.


Teksti: Päivi Pulkki