Haulla löytyi 28 tulosta
Blogi | 22.08.2023 11:33
Uusi hallitus on sitoutunut toimenpiteisiin, joilla korkeakoulutettujen nuorten aikuisten määrä pyritään nostamaan mahdollisimman lähelle 50 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Hallitus sitoutuu myös siihen, että korkeakoulutusjärjestelmämme perustuu jatkossakin duaalimalliin, eli yliopistojen sekä ammattikorkeakoulujen järjestämään koulutukseen. Tavoitteena on saavuttaa 2030-luvulla OECD:n kärkimaiden koulutustaso.
Blogi | 15.05.2023 15:26
Suomen tulevaisuus lepää yritysten varassa. Nokian menestyksen jälkeen ei suuria kasvuharppauksia ole Suomen vientiluvuissa näkynyt. Nyt tehtävänsä jättävä hallitus asetti loppumetreillään kovan tavoitteen nostaa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI) panostukset neljään prosenttiin BKT:stä vuoteen 2030 mennessä. Tavoite on haastava. Valtakunnallisesti siihen pääseminen edellyttää lähes kahden prosenttiyksikön kasvua.
Blogi | 13.03.2023 09:48
Vuosi vaihtui sumeissa tunnelmissa. Inflaatio jyllää, lainojen korot ovat nousussa, energian hinta on ollut ennätyskorkealla, valtio on velkaantunut vauhdilla ja Venäjän raakalaismainen sota Ukrainaa vastaan jatkuu. Haastavasta tilanteesta huolimatta ekonomistit ennustavat tälle vuodelle vain lievää ja kestoltaan lyhyttä taantumaa. Alkuvuoden ensimmäisten pörssipäivien kurssit vahvistavat myös sijoittajien uskoa talouden kasvun käynnistymiseen tulevan kesän jälkeen.
Blogi | 09.03.2023 14:12
Työllisyysaste on nousussa ja silti samaan aikaan pula työvoimasta kasvaa ja tilanne pahenee. Työvoimapulasta on tullut yritysten suurin kasvun este. Ratkaisuksi haetaan työperäistä maahanmuuttoa, työllisyyskoulutusta ja työvoiman liikkumisen edistämistä. Vähemmälle huomiolle on kuitenkin jäänyt osa- ja täsmätyökykyisten työllistäminen. Näitä työvoimareservejä pitäisi hyödyntää huomattavasti enemmän.
Blogi | 28.11.2022 09:17
Suomi on vuosikymmeniä ollut koulutuksen mallimaa ja tulokselliseen koulutusjärjestelmäämme on käyty tutustumassa ympäri maailmaa. Tilanne on valitettavasti muuttunut ja Suomen sijoitus kansainvälisessä PISA-mittauksessa on ollut selvässä laskussa jo vuodesta 2006 lähtien.
Blogi | 18.10.2022 11:03
Venäjän sotatoimet Ukrainassa, koronapandemia ja ilmastonmuutokset ovat herättäneet meidät miettimään, kuinka varmistamme yhteiskunnan toimivuuden meillä Suomessa. Maailma on murroksessa, energian hinta rajussa kasvussa ja saatavuudessakin saattaa ilmetä ongelmia.
Blogi | 04.08.2022 09:55
Suomesta tuli virallisesti 5.6.2022 NATO:n tarkkailijajäsen ja nyt jo 23 jäsenvaltioista on myös ratifioinut liittymisemme. Vahva luottamus on, että Suomi kutsutaan nopealla aikataululla täysjäseneksi Turkin poliittisesta pelistä huolimatta. Samalla Suomesta tulee merkittävä eurooppalainen jäsen maailman vahvimpaan puolustusliittoon.
Blogi | 23.05.2022 11:44
Koko hallituskauden ajan on liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka ajanut voimakkaasti miljardien eurojen ”tunninjuna”-hankkeita ja näitä ”tulevaisuusinvestointeja” edistämään on perustettu useita hankeyhtiöitä. Valitettavasti ministeri ja koko LVM eivät tunnu elävän reaalitaloudessa.
Blogi | 20.05.2022 14:55
Venäjän raakalaismainen hyökkäys itsenäiseen eurooppalaiseen Ukrainaan on järisyttänyt maailman rauhaa ja synkistänyt talousnäkymät. Epävarmuus tulevaisuudesta on kaikkien mielessä. Syttyykö kolmas maailmansota, mikä on Suomen asema arvaamattoman Venäjän rajanaapurina ja miten oman henkilökohtaisen taloutemme käy?
Blogi | 25.03.2022 13:59
Venäjän raakalaismainen hyökkäys itsenäiseen eurooppalaiseen Ukrainaan on järisyttänyt maailman rauhaa ja synkistänyt talousnäkymät. Epävarmuus tulevaisuudesta on kaikkien mielessä.
Blogi | 14.03.2022 14:06
Suomessa on menossa Startup-boomi. Odotukset uusista Nokioista, Rovioista ja Supercelleistä on korkealla. Tällaiset menetystarinat ovat hienoja, mutta samalla unohdamme PK-yritysten valtavat potentiaalit.
Blogi | 07.02.2022 10:06
Hyvinvointialueiden toiminta käynnistyy vuoden 2023 alusta. Vaaliteemoissa ovat olleet vahvasti esillä terveyspalveluiden saatavuus, vanhustenhoito ja sosiaalipalvelut. Ennakoivan terveydenhoidon merkitys on sen sijaan loistanut poissaolollaan.
Blogi | 11.01.2022 13:46
Tammikuun aluevaaleissa, 23.1.2022, äänestetään ensimmäistä kertaa edustajat Suomen 21:een hyvinvointialueeseen. Lähes kaksikymmentä vuotta kestänyt SOTE-uudistusprosessi siirtyy vihdoinkin toteuttamisvaiheeseen. Mutta millaisen SOTEn me saamme Suomeen? Päättäjät pelkäävät, että äänestysprosentti jää erittäin alhaiseksi, sillä kansalaiset ovat valitettavan tietämättömiä siitä, mitä vaikutuksia äänestystuloksella on.
Blogi | 06.10.2021 10:38
Suomi on pitkien etäisyyksien maa. Vienti ja tuonti tukeutuu vahvasti meriliikenteeseen, ulkomaanmatkat ovat lentoliikenteen varassa ja kotimaan rahti- ja henkilöliikenne hoidetaan pääosin kumipyöräliikenteellä. EU:n, ja erityisesti Suomen, tiukat päästövähennystavoitteet kohdistuvat voimakkaasti liikenteeseen. Nyt tehtävillä päätöksillä on suuret vaikutukset Suomen elinkeinoelämän tulevaisuuteen. Ratkaisujen pitää olla realistisia ja oikein mitoitettuja.
Blogi | 06.09.2021 11:00
Kesän myötä ovat yritysten näkymät kirkastuneet ja kuluttajien luottamusindikaattorit ovat korkealla tasolla. Koronasta huolimatta, tai siitä johtuen, koki kotimaanmatkailu kesällä korkeasuhdanteen ja matkailu- ja ravitsemusalan suurin haaste onkin nyt työvoiman saatavuus. Vienti on vilkastunut ja on saavuttamassa pandemiaa edeltäneen tason. Näistä positiivisista uutisista huolimatta ei arki kuitenkaan ole palautunut normaaliksi. Tauti jyllää edelleen, erityisesti nuorten rokottamattomien keskuudessa, jokapäiväistä elämää rajoittavia säädöksiä on käytössä ja yleinen varovaisuus on vallalla.
Blogi | 01.07.2021 12:43
Kuntavaalit on käyty ja uusiin valtuustoihin on tulossa merkittäviä muutoksia. Perussuomalaiset lisäsivät valtuustopaikkojaan tuntuvasti lähes jokaisessa alueemme kunnassa, ja myös paikalliset, puolueisiin sitoutumattomat ryhmät menestyivät alueellamme hyvin. Sen sijaan kaikki hallituspuolueet, Ruotsalaista kansanpuoluetta lukuun ottamatta, menettivät kannatustaan. Useat konkaripoliitikot luopuivat ehdokkuudestaan ja moni edellisen kauden valtuutettu jäi valitsematta. Myös henkilökohtaisissa äänimäärissä tapahtui edellisiin vaaleihin nähden suuriakin muutoksia. Nyt meillä on uusia äänikuninkaallisia, jotka mahdollisesti siirtyvät valtuustokauden tärkeimpiin posteihin, joita he ovat vanhan tavan mukaan voineet itselleen valita.
Blogi | 04.06.2021 11:44
Soten valmistelu käynnistettiin pääministeri Matti Vanhasen hallituksen aikana viisitoista vuotta sitten. Juha Sipilän hallitus pyrki saamaan sen maaliin reilut kaksi vuotta sitten, mutta se jämähti perustuslakivaliokunnan lausuntoihin ja johti lopulta hallituksen kaatumiseen. Nyt Sanna Marinin hallitus on ajamassa omaa malliaan, jonka vihervasemmisto on jo periaatteessa hyväksynytkin, kovalla kiireellä päätökseen. Tavoitteena on saada eduskunta hyväksymään se vielä ennen kesälomia. Hallitusenemmistön turvin esitys tultaneen hyväksymään eduskunnassa.
Blogi | 12.05.2021 14:12
Lähes puolitoista vuotta kestänyt synkkä korona-aika vaikuttaa olevan hellittämässä. Rokotusohjelmat ovat vauhdissa, tautitapausten määrät ovat laskussa ja Suomessa hallitus on laatimassa suunnitelmia, kuinka rajoituksia voitaisiin ryhtyä purkamaan. Tulevasta kesästä odotetaan jo lähes normaalia. Mutta mikä on uusi normaali?
Blogi | 26.02.2021 11:09
Suomalaista ammatillista koulutusjärjestelmää on viimeisen vuosikymmenen ajan uudistettu voimakkaasti. Tavoitteena on ollut koulutuksen vieminen entistä enemmän työpaikoille. Koulumaisista tutkintomalleista on asteittain luovuttu ja tilalle ovat tulleet käytännössä tehtävät näyttökokeet.
Blogi | 14.12.2020 11:16
Kuntapäättäjien neljän vuoden valtuustokausi on lopuillaan. Heidän aloittaessaan tehtäviään, odotettiin Suomen itsenäisyysajan suurinta kuntareformia, SOTE-maakuntien perustamista. Tarkoitus oli siirtää kaikki sosiaali- ja terveyssektorin, TE-toimistojen, pelastuslaitosten ja ELY:n tehtävät uusille maakunnille. Ei tullut SOTEa eikä maakuntavaaleja. Tuli korona.
Blogi | 20.10.2020 13:20
On tosiasia, että suomalaisten luku- ja kirjoitustaidot rapistuvat. Tuoreimpien PISA -tutkimusten perusteella yli kymmenellä prosentilla peruskoulunsa päättäneistä ei ole riittäviä edellytyksiä jatko-opintoihin. Tämä hälyttävä trendi on ollut kasvussa koko 2000-luvun ajan ja vaikutukset näkyvät. Ilman toisen asteen tutkintoa olevien nuorten työttömyys kasvaa ja syrjäytyminen lisääntyy. Tilastojen mukaan 16 prosentilla alle 25-vuotiaista ei ole peruskoulun jälkeistä koulutusta ja tästä luvusta 40 prosenttia jää kokonaan koulutuksen tai työelämän ulkopuolella.
Blogi | 27.08.2020 11:30
Elämme epävarmuuden aikaa. Korona on aiheuttanut jo nyt miljardien eurojen tappiot yrityksille ja yhteiskunnalle, Suomi velkaantuu lisää hurjaa vauhtia, kuntien ja kaupunkien taloudet sakkaavat. Työttömyys on lisääntynyt ja SOTE-kustannukset kasvavat kansalaisten ikääntymisen myötä. Tässä vakavassa tilanteessa puolueet joutuvat valmistautumaan kevään kunnallisvaaleihin.
Suomalaista koronakevättä ovat hallinneet keskustelut suojavarusteiden saatavuudesta ja erityisesti hengityssuojien hankinnoista ja niiden tarpeellisuudesta. Ministeriemme vakuutteluista huolimatta maamme varautuminen pandemiaan on ollut heikkoa.
Blogi | 26.03.2020 11:13
Suomen rauhanajan suurin kriisi on päällä eikä sen laajuutta voi vielä edes arvioida. Monille toimialoille, kuten matkailulle, ravitsemus- ja tapahtuma-alalle kyseessä on täydellinen sokkipysähdys. Muilla toimialoilla vaikutukset alkavat näkyä viiveellä. Tilannetta pahentaa entisestään jo edellisen vuoden lopulla alkanut kasvun hiipuminen.
Blogi | 04.12.2019 09:45
Ilmastonmuutos on kiistämättä tällä hetkellä koko nykyisen ihmiskunnan suurimpia uhkia. Jäätiköt sulavat, maa-alueita aavikoituu ja sään ääri-ilmiöt lisääntyvät. Omilla teoillamme voimme pyrkiä hidastamaan tätä kehitystä ja vastuullisen ilmaston- ja ympäristösuojelun tulisi olla meidän jokaisen kansalaisvelvollisuus.
Uutinen | 12.10.2017 12:59
Varsinkin suuriin yrityksiin kohdistunut rikollisuus on lisääntynyt voimakkaasti viimeisen kolmen vuoden aikana. Tiedot ilmenevät Taloustutkimuksen yhteistyössä kauppakamarien ja Huoltovarmuuskeskuksen kanssa toteuttamasta koko Suomen kattavasta Yritysten rikosturvallisuus 2017 -selvityksestä. ”Kyselyyn vastanneista suurista yrityksistä joka toinen ilmoittaa, että liiketoimintaan kohdistuvien rikosten tai väärinkäytösten määrä on kasvanut”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.
Uutinen | 13.05.2017 10:22
Suomen tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio piti Hämeen kauppakamarin kevätkokouksessa ajankohtaisen esitelmän aiheenaan ”Tiedon vastuut ja valtuudet”. Esityksessään hän käsitteli yhteiseurooppalaista tietosuojaa.