Haulla löytyi 37 tulosta


Kongsberg Defencen toimitusjohtaja Markku Korhonen ja Suomessa valmistettava taistelunjohtokeskuksen konsoli.

Suomen liittyminen Naton jäseneksi lisäsi merkittävästi hämeenlinnalaisen Kongsberg Defencen kehitysmahdollisuuksia. Lisäksi ilmantorjuntajärjestelmän toimittaminen Suomen Puolustusvoimille yhdisti useita suomalaisyrityksiä Kongsbergin kansainväliseen toimittajaverkostoon.

Lue lisää

Lue uusin painettu lehti 1/2024 >>>Teemana: Turvallisuus

Jäsenlehti

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Osaamisesta on pidettävä kiinni

Talouden heikkenemisestä huolimatta on yritysten suurin haaste, nyt ja tulevaisuudessa, työvoiman saatavuus. Eläköitymisen myötä maassamme syntyy työvoimavajausta vuosittain reilusti yli 10 000 henkeä ja vauhti vain kiihtyy. Samaan aikaan yli 60 prosenttia kauppakamareiden tuoreeseen suhdannebarometriin vastanneista yrityksistä arvioi lisäävänsä henkilökuntaansa seuraavan kolmen vuoden aikana.

Lue lisää

Miksi työntekijän osaamista kannattaa tukea – ja mikä neuvoksi, jos osaaminen ei riitä?

Nykypäivän työelämässä menestyminen vaatii jatkuvaa osaamisen kehittämistä. Työntekijöiden suhtautuminen osaamisen kehittämiseen vaihtelee – toinen pitää huolta ammatillisesta kehityksestään osallistumalla koulutuksiin jopa vapaa-ajallaan, kun taas toinen pysyttäytyy lähinnä annettujen työtehtävien suorittamisessa, pohtimatta omia koulutustarpeitaan sen tarkemmin.

Lue lisää

Kuva Albert Einsteinin muistomerkistä Washington D.C:ssä. Einstein oli teoreettinen fyysikko, joka loi suhteellisuusteorian. Hän vaikutti myös merkittävästi kvanttimekaniikan ja kosmologian kehitykseen, ja häntä pidetään yleisesti 1900-luvun tärkeimpänä fyysikkona.

Hämeen kauppakamarin USA:n kirjeenvaihtaja:
​​​​​​​Taloutta ja oppimista USA:ssa

USA:n kolmannen vuosineljänneksen BKT:n kasvu oli vuositasolla Bureau of Economic Analysis BEA:n mukaan muhkeat 4,9 prosenttia, kun edellinen neljännes oli vielä tasolla 2,1 prosenttia. Kasvu johtui vahvasta kulutuskysynnästä (syyskuussa 0,7 prosenttia) ja ostoista varastoon ilmeisesti loppuvuoden sesonki mielessä. Samaan aikaan kuluttajien käytettävissä olevat tulot nousivat 0,3 prosenttia. Tuonti ulkomailta oli kasvussa, mikä osaltaan alensi bruttokansantuotetta.

Lue lisää

Sitran yliasiamies Atte Jääskeläinen (Kuva: Topias Dean)

Kehityskatse kauemmas horisonttiin

Suomi kärsii tunnetusti väestön ikääntymisestä ja osaajapulasta. Sitran yliasiamiehen Atte Jääskeläisen mukaan yhtälö ratkeaa vain maahanmuuton, koulutuksen ja perhepolitiikan pitkäjänteisellä kehitysotteella. Nykymenolla Suomen keskeisenä kasvumoottorina ollut osaamistaso kääntyy kohtalokkaaseen laskuun.

Lue lisää

Työministeri Arto Satonen (Kuva: Kokoomus)

Tukiviidakosta tuottavaan työhön

Kestävää kasvua, velkaantumisen kääntämistä laskuun ja työnteon kannattavuuden parantamista. Tätä hallitusohjelmassa luvataan. Tuore työministeri Arto Satonen (kok.) kertoo, millä eväillä Suomen suuntaa ollaan muuttamassa.

Lue lisää

Toimitusjohtaja Johanna Rämö ja hallituksen puheenjohtaja Jukka Sipilä vaihteeksi varastolla.

Vaativat tilaukset kehittävät yritystoimintaa

Puolustusvoimien tilaus sadevaatekankaista osoittautui Forssassa toimivan Foxan käännekohdaksi. Tällä hetkellä yrityksellä on useita tuotekehityshankkeita sotilaskäyttöön tarkoitetuista materiaaleista. Myös ekologiset kankaat ja neulokset ovat nousseet tärkeiksi kehityskohteiksi.

Lue lisää

Job Shadow Day 25.5.2023

Suomessa on arviolta 70 000 erityistä tukea tarvitsevaa täsmätyökykyistä osaajaa. Heistä suurin osa on valitettavasti työttöminä. Näitä osaajia valmistuu muun muassa vaativan erityisen tuen ammatillisista erityisoppilaitoksista (AMEO oppilaitokset). Meillä täällä Hämeessä kyseessä olevaa koulutusta antaa Kiipulan ammattiopisto, jolla on oppilaitoksia Janakkalassa, Forssassa, Hämeenlinnassa, Lahdessa ja Riihimäellä.

Lue lisää

Urheiluseurojen hallitusosaamista vauhditetaan

Suomen Urheiluopisto ja Hämeen kauppakamari ovat kehittäneet koulutusohjelman, jonka avulla vahvistetaan urheiluseurojen puheenjohtajien ja hallitusten jäsenten osaamista. ”Vierumäellä maaliskuun lopulla alkavan urheiluseurojen hallitusosaamista kehittävän pilottikoulutuksen jälkeen koulutusohjelmaa on tarkoitus laajentaa koko Suomeen ja jatkossa urheiluopistot voivat toteuttaa koulutusohjelmaa oman paikallisen kauppakamarin kanssa”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Kehityshankkeiden tulokset yritysten käyttöön – MIDAS-expo uudistaa hankemaailmaa

Hankkeita tulee ja hankkeita menee. Mutta mitä tapahtuu tehdyn työn tuloksille, kun hanke päättyy? Kuinka saada kehityshankkeiden hyödyt laajempaan käyttöön? Ratkaisuehdotuksen antaa helmikuussa LAB-ammattikorkeakoululla järjestettävä hanketapahtuma MIDAS-expo.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Kaatuuko Pisan torni Suomessa?

Suomi on vuosikymmeniä ollut koulutuksen mallimaa ja tulokselliseen koulutusjärjestelmäämme on käyty tutustumassa ympäri maailmaa. Tilanne on valitettavasti muuttunut ja Suomen sijoitus kansainvälisessä PISA-mittauksessa on ollut selvässä laskussa jo vuodesta 2006 lähtien.

Lue lisää

USA:ssa kovassa kasvussa ovat verkko-opinnot, joita tarjoavat lähes kaikki oppilaitokset, huippuyliopistot mukaan lukien.

Hämeen kauppakamarin USA:n kirjeenvaihtaja: Oppimisen vaihtoehtoja Yhdysvalloissa

USA:ssa yliopistot ovat joko yksityisesti rahoitettuja tai osavaltion tukemia. Julkisen rahoituksen piirissä on myös erinomaisia yliopistoja. Yleisterminä lukion jälkeiselle korkeamman koulutusasteen oppilaitoksille käytetään termiä college.

Lue lisää

Suomalaisen yrityksen kyberturvallisuus Ukrainan sodan varjossa ja varautumisen perusasioita

Maailmantilanteesta riippumatta yritysten kyberturvallisuus on paikallista. Tämä tarkoittaa, että Venäjän hyökkäys Ukrainaa vastaan voi johtaa taistelukenttien kyberhyökkäysten leviämiseen tietoverkkoihin ja verkkopalveluihin ympäri maailmaa, myös Suomessa.

Lue lisää

Kuvassa vasemmalta Palatecin yrittäjät Jorma Laitinen, Tiina Huuskonen ja Marko Parkkonen.

Palatecissa tunnetaan vaativat raaka-ainemateriaalit

Metallien ja teräksen tuontiyritys Palatec siirsi toimintansa Jyväskylästä Asikkalaan, kun yritykselle löytyivät jatkajiksi Tiina Huuskonen ja hänen miehensä Marko Parkkonen. Tuoreet yrittäjät ostivat elokuussa osake-enemmistön yrityksestä ja he odottavat innolla asiakkaiden tapaamista kasvokkain koronarajoitusten jälkeen.

Lue lisää

Kauppakamarin aamukahvitilaisuus toteutettiin hybridinä. Paikan päällä sekä Teamsissa oli yhteensä yli 50 henkilöä.

Osaamisvaliokunnan aamukahvit: Osaaminen ja osaajat yrityksiin

Hämeen kauppakamarin Osaamisvaliokunta järjestää syksyn aikana keskustelutilaisuuksia, joissa nostetaan esille esimerkkejä yritysten ja oppilaitosten välisestä yhteistyöstä. Hämeen ammatti-instituutti oli järjestämässä tilaisuutta 14.10. Forssassa. Aamukahvin lomassa Stera Technologies Oy:n yksikönpäällikkö Tero Marjamäen ja Eerikkilä Sport and Outdoor Resortin toimitusjohtaja Petri Jakosen yrityspuheenvuorot toivat konkreettisesti esille oppilaitosten hyödyntämismahdollisuuksia.

Lue lisää

Linnan Kehityksen sijoittumispalvelutiimin johtajana työskentelevä Ari Räsänen läpäisi AKA-kokeen.

Uusi auktorisoitu kiinteistöarvioija Hämeeseen

Kaikkein vaativimpia arvonmäärityksiä tekevien auktorisoitujen kiinteistöarvioijien (AKA) määrä kasvoi Suomessa 29 arvioijalla. ”Saimme alueellemme uuden arvioijan, kun Linnan Kehityksen sijoittumispalvelutiimin johtajana työskentelevä Ari Räsänen läpäisi Keskuskauppakamarin kiinteistönarviointilautakunnan järjestämän AKA-kokeen”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää

Vero-osaaminen vauhdittaa liiketoimintaa

Kotiovelleni tuli erään yrityksen edustaja myymään palveluita. Tarjousta antaessaan hän mainitsi, että työ oikeuttaa kotitalousvähennykseen. Vastasin pyöritteleväni verokysymyksiä työkseni. Hän kysyi kiinnostuneena, että miten se kotitalousvähennys nykyisin oikein menee, jotta hän osaisi selvittää sitä asiakaskohtaamisissa tarkemmin. Kerroin mielelläni ja totesin, että vero-osaaminen vauhdittaa liiketoimintaa monenlaisissa tilanteissa.

Lue lisää

Delvan toimitusjohtaja Jarmo Kastell (oikealla) ja Tamsparkin toimitusjohtaja Jussi Tammisalo allekirjoittivat laitehankintasopimuksen Alihankintamessujen avajaispäivänä Tampereella.

Delva laajentaa metallitulostuksen konepuistoaan

Hämeenlinnalainen Delva Oy jatkaa koneinvestointiensa sarjaa ja tarjoaa entistä vahvempaa kumppanuutta teollisuuden uudistamiseen metallin 3D-tulostusta hyödyntämällä niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Sopimus konehankinnasta allekirjoitettiin Tampereen Alihankintamessuilla.

Lue lisää

Uusi osakkuusyhtiö Folklek Ab aloitti toimintansa toukokuussa Ruotsissa.

LeikkiSet laajentaa uusille markkinoille

Forssalainen LeikkiSet Oy on vakiinnuttanut leikki- ja ulkoliikuntapaikkarakentamisessa vahvan aseman Suomen markkinoilla. Alan nopeimmin kasvaneena edelläkävijänä yrityksellä on paljon annettavaa myös muille markkinoille ja siksi LeikkiSet on perustanut Folklek Ab osakkuusyhtiön Ruotsiin.

Lue lisää

Logokilpailu opiskelijoille - osallistu 28.5. mennessä

TEKIJÄ-tapahtuman järjestäjät käynnistävät avoimen suunnittelukilpailun, jonka tavoitteena on löytää tapahtumalle uusi ilme ja logo. Kilpailu on avoin kaikille opiskelijoille, opiskeluasteesta riippumatta.

Lue lisää

Kuvassa vasemmalta Asko Hänninen, Mika Sulonen, Tommi Vekka ja Johanna Talikainen.

Uutta näkökulmaa ja vankkaa osaamista yrityksen kehittämiseen

Hattulalainen Tommi Vekka ja hämeenlinnalainen Asko Hänninen on nimitetty Mainossatama Oy:n hallitukseen. Mainossataman hallitukseen kuuluvat myös yrityksen omistajat Mika Sulonen ja Johanna Talikainen, joista jälkimmäinen toimii hallituksen puheenjohtajana.

Lue lisää

Käymme läpi myös tärkeimpiä asioita viennin ja tuonnin tulli-ilmoittamiseen liittyen, esim. tullausarvo ja maahantuonnin arvonlisäverotus.

Lue lisää

Kauppakamarin vientijohtajabarometri: Vientiä uhkaa romahdus ja protektionismi

Suomen johtavat vientiyritykset ja merkittävät työllistäjät ovat erittäin huolissaan nopeasti kuihtuvasta tilauskannasta ja eri maiden markkinoita vääristävistä tukitoimista sekä syrjivistä kaupanesteistä, protektionismista.

Lue lisää

Kauppakamarin vientijohtajabarometri: Vientiä uhkaa romahdus ja protektionismi

Suomen johtavat vientiyritykset ja merkittävät työllistäjät ovat erittäin huolissaan nopeasti kuihtuvasta tilauskannasta ja eri maiden markkinoita vääristävistä tukitoimista sekä syrjivistä kaupanesteistä, protektionismista.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin puheenjohtaja: Yhteisvoimin saavutamme enemmän

Hämeen kauppakamarin puheenjohtaja Pekka Vihman mielestä Kanta- ja Päijät-Hämeen elinkeinoelämää vie erityisesti eteenpäin yritysten ja toimijoiden aktiivinen yhteistyö sekä osaaminen. Myös alueen positiivinen vire vaikuttaa niin pitovoimaan, vetovoimaan kuin osaavan työvoiman saatavuuteen. Kauppakamarin tavoitteiden savuttamiseen valjastetuilla uusilla toimintatavoilla pyritään auttamaan yrityksiä työvoimahaasteiden selättämisessä sekä alueen kilpailukyvyn ja kasvun varmistamisessa.

Lue lisää

Kauppakamarit julkistivat hallitusohjelmatavoitteensa – Ratkaisuja työllisyyden pullonkauloihin

“Ratkaisuja Suomelle” -ohjelma tarjoaa kauppakamariryhmän panoksen Suomen tulevien vuosien haasteiden ratkaisemiseksi. ”Kauppakamariryhmä esittää uudistuksia muun muassa osaavan työvoiman, työllisyyden ja kestävän julkisen talouden ja sujuvamman sääntelyn edistämiseksi. Lisäksi ohjelmassa esitetään itsesääntelyyn perustuvia ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjuntaan sekä liikenteen ja infrastruktuurin rahoitukseen”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Hämäläisyrityksiä herätellään panostamaan kansainvälisiin osaajiin

Hämeen kauppakamari peräänkuuluttaa uutta toimintakulttuuria työyhteisöjen kansainvälistyessä ja kilpailun koventuessa osaavasta työvoimasta. ”Etsimme Hämeestä noin sataa yritystä mukaan Kansainvälinen osaaja -teemapäivään. Kyseessä on ulkomaalaisen opiskelijan yhden päivän tutustumisesta alueemme yritykseen helmikuun ensimmäisellä viikolla”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

”Kuluttajansuojan osaaminen on yrityksen kilpailuvaltti”

Yritysten on tärkeä tuntea kuluttajansuojasäännösten perusasioita, jotta säännösten noudattamatta jättäminen ei aiheuttaisi ikäviä yllätyksiä. ”Kuluttajansuojan osaaminen säästää yritykseltä aikaa ja rahaa, kun mahdolliset ongelmatilanteet pystytään ratkomaan nopeasti ja ilman tarpeetonta epäselvyyttä osapuolten oikeuksien sisällöstä”, toteaa Keskuskauppakamarin lakimies Raisa Harju. ​​​​​​​

Lue lisää

PK-yritykset eivät ennakoi kriisitilanteita varten

Merkittävä osa PK-yritysten hallituksista ei tee suunnitelmia kriisitilanteita varten. Tiedot ilmenevät kauppakamarien PK-hallitusbarometristä, joka tehtiin helmikuussa. ”Hämeessä toimivista PK-yrityksistä vain 9 % on suunnitelma pitkän ajan tähtäimellä ja kriisitilanteita varten”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Hämeessä PK-yritykset käynnistämässä uutta liiketoimintaa muuta Suomea vahvemmin

Hämeessä PK-yrityksistä lähes joka toinen on käynnistämässä uutta liiketoimintaa, selviää kauppakamarien helmikuussa tehdystä PK-hallitusbarometrista. ”Kyselyyn vastanneista alueemme yrityksistä lähes 26 % on myös laajentamassa toimintaansa yritysostoin”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. Lisäksi liki neljännes vastanneista kertoo meneillään tai suunnitteilla olevasta merkittävästä investoinnista ja viennin käynnistämisestä tai laajentamisesta. ​​​​​​​

Lue lisää