Haulla löytyi 74 tulosta


Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi (Kuva: Elmo Eklund)

EU-vaikuttamisessaan Suomen on toimittava aktiivisesti ja oikea-aikaisesti sekä tuotettava koko Euroopan kannalta toimivia ratkaisuja. On välttämätöntä myös tunnistaa yritysten keskeinen rooli EU-tavoitteiden saavuttamisessa, sillä niillä on usein avaimet toimeenpanon edellyttämiin ratkaisuihin. Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Keskuskauppakamari, Perheyritysten liitto ja Suomen Yrittäjät ovat julkistaneet yhteiset prioriteettinsa seuraavalle viisivuotiskaudelle.

Lue lisää

Yritysten ilmastonsuojelutoimiin lisää osaamista

Keskuskauppakamarin ja LähiTapiolan mahdollistamaan ensimmäiseen Ilmasto-ohjelmaan on valittu Hämeen kauppakamarin alueelta mukaan yli 20 yritystä. ”Vuosi sitten toteuttamassamme ilmastokyselyssä selvisi, että alueemme yritykset kaipasivat lisää osaamista ilmastonsuojelutoimien tekemiseen. Lisäksi yritykset kertoivat, että niiden liiketoimintaan sopivista ilmastoratkaisuista on pulaa”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Paula Paloranta, pääsihteeri, markkinaoikeudelliset asiat, Keskuskauppakamari (Kuva: Roni Rekomaa)

Keskuskauppakamarin liiketapalautakunta antoi suosituksen henkilön kuvan käyttämisestä markkinoinnissa

Markkinoinnissa ei tule käyttää yksityisen tai julkisen henkilön kuvaa ilman häneltä etukäteen hankittua suostumusta. Keskuskauppakamarin liiketapalautakunnan suosituksessa korostetaan, että markkinoijalla on aina oltava asianomaisen henkilön suostumus, jos henkilö on tunnistettavissa mainoksesta tai muusta markkinointimateriaalista.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin kansainvälisen kaupan asiantuntija Hannele Visuri (Kuva: Elmo Eklund)

Yrityksen tiedonannon vastuu korostuu vientikaupassa – uusi opas tavarantoimittajan ilmoituksen tekemiseen

Keskuskauppakamari on julkaissut uuden oppaan, joka helpottaa vientikauppaan liittyvän tavarantoimittajan ilmoituksen tekoa. Opas on koostettu kauppaprosessiryhmän kanssa yhteistyössä ja sisältää neuvoja ilmoituksien tekemiseen.

Lue lisää

Hiilijalanjäljestä vaikuttaviin päästövähennyksiin

Keväällä kauppakamarien jäsenyrityksille tehty ilmastokysely osoitti, että kolmasosa yrityksistä on laskenut toimintansa hiilijalanjäljen ja asettanut päästövähennystavoitteet. Ilmastokyselymme mukaan kustannukset, resurssien ja osaamisen puute ovat syitä siihen, että ilmastotyöhön ei ole vielä tartuttu. Samaan aikaan pitkin vuotta eri tilaisuuksissa ympäri maata on käynyt ilmeiseksi, että hiilijalanjäljen laskenta on ajankohtaista useissa yrityksissä. Tyypillisimmin tietopyyntö ilmastoteoista tulee asiakasyritykseltä, joka on asettanut omat kunnianhimoiset päästövähennystavoitteet koko arvoketjunsa osalta.

Lue lisää

Kuvassa vasemmalta Hämeen kauppakamarin koulutuspäällikkö Paula Ahokanto, Vaalivaliokunnan puheenjohtaja Risto Korkka, toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen, KTT Leena Peuhu, KHT-tilintarkastaja Jari Havukainen ja puheenjohtaja Olli Vormisto. (Kuva: Tarmo Valmela, PhotoDance Valmela)

Kultaiset elämäntyömerkit elinkeinoelämän asiantuntijoille

Hämeen kauppakamari huomioi syyskokouksessa Keskuskauppakamarin kultaisella elämäntyömerkillä alansa asiantuntijoita. Elämäntyömerkit myönnettiin tunnustuksena ansiokkaasta työstä Hämeen elinkeinoelämän hyväksi.

Lue lisää

HHJ-tutkinnon hyväksytysti suorittanut on oikeutettu käyttämään HHJ-nimikettä.

Uusia hallitusammattilaisia Hämeen alueelle

Hallitustyöskentelyn osaamista mittaava Hyväksytty hallituksen jäsen HHJ-tutkinto järjestettiin elokuun lopussa. Tutkinnon suoritti hyväksytysti 17 Hämeen kauppakamarin HHJ-kurssin käyneistä. Kauppakamari onnittelee tutkinnon suorittaneita. ”On hienoa, että saimme Hämeen alueelle uusia tutkinnon suorittaneita. Huomionarvoista on, että tällä kertaa tutkinnon suorittaneista yli puolet on naisia. Hallitusammattilainen tunnistaa entistä paremmin hallitustyöskentelyn vastuu- ja huolellisuusvelvoitteet, jotka antavat lisäarvoa yrityksen hallitustyöhön”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

HHJ-tutkinnon hyväksytysti suorittanut on oikeutettu käyttämään HHJ-nimikettä.

​​​​​​​Uusia hallitusammattilaisia Hämeen alueelle

Hallitustyöskentelyn osaamista mittaava Hyväksytty hallituksen jäsen HHJ-tutkinto järjestettiin maaliskuun lopussa. Tutkinnon suoritti hyväksytysti lähes 40 Hämeen kauppakamarin HHJ-kurssin käyneistä. Kauppakamari onnittelee tutkinnon suorittaneita. ”Hyvistä hallitusammattilaisista on pulaa ja on hienoa, että saimme alueellemme uusia tutkinnon suorittaneita. Hallitusammattilainen voi auttaa yritystä esimerkiksi havaitsemaan vastuullisen toiminnan tarjoamat mahdollisuudet uudistumiseen ja liiketoiminnan kehittämiseen”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin Vaikuttamisiltapäivä 2.2.2023

Tervetuloa Hämeen kauppakamarin Vaikuttamisiltapäivään! Tilaisuuden teemana on jaksaminen haasteiden keskellä.

Lue lisää

Kuvassa alhaalla vasemmalla yrittäjäpariskunta Johanna ja Jani Pakarinen. Kuvassa oikealla Ukrainan Suomen-suurlähettiläs Olga Dibrova, Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen ja Johanna Pakarinen.

Johanna Pakariselle rautainen ansiomerkki

Keskuskauppakamari on myöntänyt Hämeen kauppakamarin hakemuksesta rautaisen ansiomerkin Lahden Nastolassa toimivalle yrittäjä Johanna Pakariselle. “Keskuskauppakamarin myöntämä rautainen ansiomerkki on kunnianosoituksemme Johanna Pakariselle erittäin poikkeuksellisesta ja pyyteettömästä toiminnasta ukrainalaisten pakolaisten auttamisessa. Haluamme tällä huomionosoituksella antaa täyden tunnustuksemme hänen vapaaehtoistyöstään”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Kansainvälistymisviikko 2022 - Paneelikeskustelu: Kansainväliset työyhteisöt

Tulevaisuuden työyhteisöt koostuvat eri kansallisuuksista. Paneelissa keskustellaan, millaisia haasteita ja mahdollisuuksia monikulttuurinen työyhteisö tarjoaa.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin hankejohtaja Panu Vesterinen (Kuva: Elmo Eklund)

Varaudu ja ehkäise hybridivaikuttaminen

Maailmalla on eletty jo pitkään yrityksiin kohdistuvan tietojen kalasteluyritysten kulta-aikaa ja vallitseva maailmantilanne voi pahentaa jo ennestään vaikeaa tilannetta. Esimerkiksi Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusten käsittelyajan pitkittyminen voi altistaa erityisesti Venäjän vastatoimille hybridivaikuttamisen muodossa. Pahimmillaan hybridivaikuttaminen voi romahduttaa yrityksen toimintakyvyn. Keskuskauppakamari on koonnut yrityksille kymmenen keinoa hybridivaikuttamisen ehkäisemiseksi.

Lue lisää

Päivittyvä: Ukrainan tilanteen vaikutukset yrityksiin

(Päivitetty 14.4.2022. Sivu julkaistu 25.2.2022 ) Ukrainan tilanne haastaa yritysten Venäjän kauppaa. Kauppakamari seuraa tilannetta ja yritystoimintaan vaikuttavia pakotteita. Kokoamme tälle sivulle linkkejä yritysten avuksi.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin hankejohtaja, Lujat-Hanke, Panu Vesterinen (Kuva: Elmo Eklund)

Yritysten on syytä ottaa kyberturvallisuus vakavasti – näillä pikavinkeillä tietoturva kuntoon

Ukrainan sota on heijastunut koko maailman kyberturvallisuustilanteeseen. Venäjän hyökkäys Ukrainaa vastaan ​​on johtanut kyberhyökkäysten taistelukenttien leviämiseen tietoverkkoihin ja verkkopalveluihin ympäri maailmaa, myös Suomessa. Keskuskauppakamarin hankejohtaja Panu Vesterinen kehottaa yrityksiä ottamaan kyberturvallisuuden vakavasti ja antaa vinkit, joilla jokaisen yrityksen tietoturvataso paranee.

Lue lisää

IT-sopimusehdot päivittyvät – nyt huomioitu myös pientoimitukset ja datan käyttö

IT-hankinnoissa laajalti käytössä olevat IT-sopimusehdot päivittyvät. Uudistuneissa IT2022-ehdoissa on vastuunrajoitusehdon ajanmukaistamisen lisäksi valmisteltu kokonaan uudet erityisehdot datan käyttöön sekä sopimusmalli pientoimituksia varten.

Lue lisää

(Kuva: Pixhill.com/dotshock)

Kauppakamarit ja HVK yhteistyöhön yritysten jatkuvuudenhallinnan vahvistamiseksi

Yrityksen toiminta voi pahimmillaan pysähtyä odottamattomien häiriötilanteiden takia, jos yllätyksiin ei ole varauduttu. Keskuskauppakamari ja Huoltovarmuuskeskus (HVK) kannustavat nyt yhdessä alueellisten kauppakamarien kanssa yrityksiä varmistamaan jatkuvuudenhallintansa silloinkin, kun toimintaympäristössä tapahtuu muutoksia. Samalla koko yhteiskunnan toimintakyky paranee.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Lenita Toivakka (Kuva: Meeri Utti)

Vastuullisuus on suomalaisyrityksille vahva vientivaltti

Vastuullisuus on noussut nopeasti kärkiteemaksi yrityskentässä. Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtajan Lenita Toivakan mukaan suomalaisyritykset ovat hoitaneet tämän leiviskänsä monia kilpailijoita paremmin. Se pitäisi vain kertoa entistä selkeämmin myös potentiaalisille asiakkaille.

Lue lisää

Hämeen kauppakamari valittiin Vuoden kauppakamariksi

Keskuskauppakamari palkitsee Vuoden kauppakamarin ja Vuoden kauppakamarilaisen esimerkillisestä ja ansiokkaasta työstä kuluvan vuoden ajalta. Tänä vuonna Vuoden kauppakamariksi valittiin Hämeen kauppakamari.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja ja Kansainvälisen kauppakamarin maajohtaja Lenita Toivakka (Kuva: Liisa Takala)

Rahtiongelmat ovat nyt yritysten riesana, ja siksi kustannustaakka on saatava kuriin

Yritysten logistiikkaongelmat sekä vaikeudet tuotanto- ja hankintaketjussa ovat kasvaneet viime keväästä. Perimmäinen syy on globaalin pandemian aiheuttama tavaravirtojen seisokki, kun kysyntä hiipui ja satamia suljettiin. Siitä seurannut kysynnän nopea käynnistyminen on vaikuttanut siihen, että laivat seisovat nyt satamissa ja hinnatkin ovat räjähtäneet. Yritysten kustannustaakkaa ei pidä enää kasvattaa, toteaa Keskuskauppakamari.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää

Vero-osaaminen vauhdittaa liiketoimintaa

Kotiovelleni tuli erään yrityksen edustaja myymään palveluita. Tarjousta antaessaan hän mainitsi, että työ oikeuttaa kotitalousvähennykseen. Vastasin pyöritteleväni verokysymyksiä työkseni. Hän kysyi kiinnostuneena, että miten se kotitalousvähennys nykyisin oikein menee, jotta hän osaisi selvittää sitä asiakaskohtaamisissa tarkemmin. Kerroin mielelläni ja totesin, että vero-osaaminen vauhdittaa liiketoimintaa monenlaisissa tilanteissa.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin kansainvälisen kaupan asiantuntija Hannele Visuri

Vauhtia vientiin ja kilpailuetua markkinoilla – Keskuskauppakamari julkaisi oppaan kauppasopimusten hyödyntämiseksi

Keskuskauppakamari on julkaissut oppaan, joka auttaa yrityksiä EU:n kauppasopimuksien ja tullietuuksien hyödyntämisessä tavarakaupassa. Edut ovat saatavilla kaikille, mutta niiden hyödyntäminen vaatii yrityksiltä kauppasopimusehtojen ymmärtämistä, muistuttaa Keskuskauppakamarin kansainvälisen kaupan asiantuntija Hannele Visuri.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin kansainvälisen kaupan asiantuntija Hannele Visuri

Vauhtia vientiin ja kilpailuetua markkinoilla – Keskuskauppakamari julkaisi oppaan kauppasopimusten hyödyntämiseksi

Keskuskauppakamari on julkaissut oppaan, joka auttaa yrityksiä EU:n kauppasopimuksien ja tullietuuksien hyödyntämisessä tavarakaupassa. Edut ovat saatavilla kaikille, mutta niiden hyödyntäminen vaatii yrityksiltä kauppasopimusehtojen ymmärtämistä, muistuttaa Keskuskauppakamarin kansainvälisen kaupan asiantuntija Hannele Visuri.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen

Elinkeinoelämä haluaa koronapassin nopeasti käyttöön

Hämeen kauppakamarin jäsenyrityksistä 90 prosenttia haluaa koronapassin mahdollisimman nopeasti käyttöön. Tieto selviää kauppakamarin tekemästä pikakyselystä. ”Vastanneista yrityksistä yli kolmannes kertoo, että koronapassi vaikuttaisi liiketoimintaan paljon tai erittäin paljon. Keskuskauppakamari vaati jo huhtikuussa kansallisen koronapassin kaltaisia työkaluja auttamaan palveluiden mahdollisimman nopeassa ja terveysturvallisessa avautumisessa”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki

Keskuskauppakamari: Omituista ettei hallitus ota laskelmissaan huomioon negatiivisia vaikutuksia aiheuttavia työllisyystoimia

Kehysriihessä tehtyjen työllisyyspäätösten jälkeen hallituksen päätösperäisten työllisyystoimien vaikutus on noin 23 000–35 000 lisätyöllistä. Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki huomauttaa, että hallituksen tekemistä laskelmista puuttuu negatiivisia vaikutuksia aiheuttavat työllisyystoimet. Lisäksi ministeriöiden omat laskelmat menevät ristiin, mikä aiheuttaa entisestään sekaannusta. Keskuskauppakamari seuraa päätösperäisiä työllisyystoimia ja niiden työllisyysvaikutuksia nettisivuillaan.

Lue lisää

(Kuva: Pixhill.com)

EK, Suomen Yrittäjät ja Keskuskauppakamari: Sote-uudistuksen autettava Suomi nousuun koronan jälkeen

Hallituksen sote-esitys on parhaillaan eduskunnan valiokuntien puntaroitavana. EK, Suomen Yrittäjät ja Keskuskauppakamari vetoavat eduskuntaan, että sote tulee käsitellä huolellisesti ja kiirehtimättä, koska uudistuksella on mittavat vaikutukset koko Suomen hyvinvoinnille ja kansantaloudelle.

Lue lisää

(Kuva: Jaroslaw Bialik, Pixabay)

Keskuskauppakamari ja Satamaliitto: Epätasapaino konttimarkkinoilla jatkuu jopa syksyyn

Viimeaikaiset tapahtumat, kuten Suezin kanavan tukkiutuminen, koronaviruspandemia ja brexit vaikuttavat konttimarkkinoiden epätasapainoon jopa syksyyn asti. Suezin haverin vaikutukset näkyvät Euroopan suurissa satamissa viiveellä, kun alusruuhka Suezilta purkautuu. Suomalaisten vienti- ja tuontiyritysten on varauduttava siihen, että merikuljetusten palautuminen vie aikaa. Tämä näkyy konttipulan lisäksi komponenttien saatavuudessa ja mahdollisesti hintojen nousussa. Erityisesti vaikeuksissa on sesonkiherkkä tavara.

Lue lisää

Hyödynnä kauppakamariverkostoja – Verkostossa on voimaa!

Katso Kasva ja kansainvälisty 25.3.2021 -virtuaalitapahtuman paneelikeskustelu, miten kauppakamariverkostot vievät maailmalle.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin johtava liikenne- ja elinkeinopoliittinen asiantuntija Päivi Wood (Kuva: Liisa Takala)

Suomen vienti hyötyy EU:n rokotuspassista

Keskuskauppakamari pitää Euroopan komission julkaisemaa lainsäädäntöehdotusta EU-maiden yhteisestä koronarokotuspassista erittäin tervetulleena avauksena yhteiskunnan ja vapaan liikkuvuuden palauttamiseksi terveysturvallisesti. Rokotuspassi on osa Suomen ja EU:n exit-strategiaa sekä merkittävä tekijä Suomen taloudelle viennin ja tuonnin kannalta. Näin voidaan varmistaa, että yhteiskuntaa ei pidetä sulkutilassa tarpeettomasti eikä työpaikkoja ja yrityksiä kaadu turhaan.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin lakimies Minna Aalto-Setälä (Kuva: Kimmo Penttinen)

IT-ehdot päivittyvät - tulossa uudet ehdot datan käyttöön

IT-sopimusehtojen päivitystyö on käynnistynyt. Uudistuksessa on tarkoitus lisätä datan käyttöä koskevat ehdot sekä tarkistaa henkilötietojen käyttöä koskevat erityisehdot. Lisäksi tekeillä on uusi sopimusmalli pieniä toimeksiantoja varten.

Lue lisää

Kauppakamarin ansioristi

Kauppakamarin ansioristit myönnettiin ansioituneille elinkeinoelämän vaikuttajille

Keskuskauppakamari on myöntänyt viisi arvostettua Kauppakamarin ansioristiä 26.11.2020 järjestetyssä Hämeen kauppakamarin 80-vuotisjuhlakokouksessa Lahdessa. Ansioristit myönnettiin maan elinkeinoelämän tunnustuksena ansiokkaasta toiminnasta Hämeen kauppakamarin toiminta-alueen ja koko Suomen elinkeinoelämän toimintaedellytysten kehittämisestä. Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi syyskokous järjestettiin striimattuna Hämeen kauppakamarin studiosta.

Lue lisää

Kauppakamarin ansioristi

Kauppakamarin ansioristit myönnettiin ansioituneille elinkeinoelämän vaikuttajille

Keskuskauppakamari on myöntänyt viisi arvostettua Kauppakamarin ansioristiä 26.11.2020 järjestetyssä Hämeen kauppakamarin 80-vuotisjuhlakokouksessa Lahdessa. Ansioristit myönnettiin maan elinkeinoelämän tunnustuksena ansiokkaasta toiminnasta Hämeen kauppakamarin toiminta-alueen ja koko Suomen elinkeinoelämän toimintaedellytysten kehittämisestä. Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi syyskokous järjestettiin striimattuna Hämeen kauppakamarin studiosta.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin lakimies Minna Aalto-Setälä

Keskuskauppakamari tarjoaa tietosuoja- ja tietoturvaoppaan yritysten tueksi

Yritysten on huolehdittava erityisen tarkasti sekä tietosuojasta että tietoturvastaan, jotta tietomurtoja ei enää tapahdu. Keskuskauppakamari tarjoaa yrityksille apua laatimassaan Tietosuoja pähkinänkuoressa -oppaassa.

Lue lisää

1.12.2020 Hämeenlinna:
​​​​​​​Kauppakamarin Tilinpäätös- ja veropäivä

Katsaus vuoden 2021 talousnäkymiin!
Vuosittainen taloushallinnon ammattilaisten ajankohtaistapahtuma tarjoaa keskeiset lakimuutokset ja -uudistukset sekä muut tilinpäätös- ja veroasiat tiiviinä, käytännönläheisenä pakettina.

Lue lisää

17.11.2020 Lahti:
​​​​​​​Kauppakamarin Tilinpäätös- ja veropäivä

Katsaus vuoden 2021 talousnäkymiin!
Vuosittainen taloushallinnon ammattilaisten ajankohtaistapahtuma tarjoaa keskeiset lakimuutokset ja -uudistukset sekä muut tilinpäätös- ja veroasiat tiiviinä, käytännönläheisenä pakettina.

Lue lisää

Kauppakamarin Tilinpäätös- ja veropäivä 17.11. ja 1.12.2020

17.11.2020 08:45 - 16:00, Lahti
1.12.2020 08:45 - 16:00, Hämeenlinna

Vuosittainen taloushallinnon ammattilaisten ajankohtaistapahtuma tarjoaa keskeiset lakimuutokset ja -uudistukset sekä muut tilinpäätös- ja veroasiat tiiviinä, käytännönläheisenä pakettina.

Asiantuntijat:

Lahti: Johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää, Keskuskauppakamari, KLT Risto Walden, Bilanssi Oy, KTM Mika Olli, Helsingin seudun kauppakamari.

Hämeenlinna: Johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää, Keskuskauppakamari, KHT Henry Kampman, Revisium Oy, KTM Mika Olli, Helsingin seudun kauppakamari.

Osallistumismaksu: jäsenetuhinta 395 euroa/henkilö + alv 24% ja hinta 575 euroa/henkilö + alv 24%.

Ilmoittautuminen Lahteen viimeistään ti 10.11. ja Hämeenlinnaan viimeistään ti 24.11.

Lue lisää

Koronasyksyn vinkit työpaikalle – Suunnittelu on kaiken A ja O

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Anne Horttanainen kehottaa yrityksiä ja organisaatioita pohtimaan toimintamalleja, jotka takaavat turvallisen paluun työpaikalle koronakesän jälkeen. Samalla työnantajien tulee huomioida kriisivalmius ja tehdä uusi riskienhallintasuunnitelma sen varalle, että virustilanne muuttuisi pahemmaksi.

Lue lisää

ATA Carnet

Kansainvälinen tulliasiakirja, jolla voi väliaikaisesti viedä tavaroita tulli- ja verovapaasti ATA-sopimukseen liittyneisiin maihin.

Lue lisää

Suomi ei saa jäädä jälkeen lento- ja meriliikenteen avaamisessa 

Keskuskauppakamarin johtava liikenne- ja elinkeinopoliittinen asiantuntija Päivi Wood pelkää, että Suomi jää jälkeen lento- ja meriliikenteen avaamisessa. Euroopan komissio kehottaa jo avaamaan sisärajoja. Myös Suomen tulee päättää rajoitusten poistamisesta nopeasti, sillä sisärajojen sulkeminen on myrkkyä Suomen elpymiselle.

Lue lisää

Suomi ei saa jäädä jälkeen lento- ja meriliikenteen avaamisessa

Keskuskauppakamarin johtava liikenne- ja elinkeinopoliittinen asiantuntija Päivi Wood pelkää, että Suomi jää jälkeen lento- ja meriliikenteen avaamisessa. Euroopan komissio kehottaa jo avaamaan sisärajoja. Myös Suomen tulee päättää rajoitusten poistamisesta nopeasti, sillä sisärajojen sulkeminen on myrkkyä Suomen elpymiselle.

Lue lisää

Varatoimitusjohtaja Anne Horttanainen

Suositus yrityksille ja organisaatioille etätyöstä ja takaisin työpaikoille siirtymiseen

Keskuskauppakamari on päivittänyt suositustaan yritysten ja organisaatioiden toimintamalleista koronavirustilanteeseen liittyen. Uusi ohje kehottaa pohtimaan organisaatiolle sopivimmat tavat, jotta etätöistä voitaisiin palata asteittain työpaikoille kesälomakauden loppuun mennessä.

Lue lisää

Kauppakamarin vientijohtajabarometri: Vientiä uhkaa romahdus ja protektionismi

Suomen johtavat vientiyritykset ja merkittävät työllistäjät ovat erittäin huolissaan nopeasti kuihtuvasta tilauskannasta ja eri maiden markkinoita vääristävistä tukitoimista sekä syrjivistä kaupanesteistä, protektionismista.

Lue lisää

Kauppakamarin vientijohtajabarometri: Vientiä uhkaa romahdus ja protektionismi

Suomen johtavat vientiyritykset ja merkittävät työllistäjät ovat erittäin huolissaan nopeasti kuihtuvasta tilauskannasta ja eri maiden markkinoita vääristävistä tukitoimista sekä syrjivistä kaupanesteistä, protektionismista.

Lue lisää

Toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi

Lievää optimismia hämäläisyrityksissä

Hämeessä kauppakamarien koronakyselyyn vastanneista yrityksistä 44 prosenttia arvioi, että henkilöstön määrä pysyy ennallaan tai kasvaa seuraavien kahden kuukauden aikana. ”Positiivista on, että yritysten henkilöstömäärän vähennystarve ei ole kasvanut. Lisäksi konkurssiriski on vähentynyt alueellamme. Alle 30 prosenttia pitää konkurssia mahdollisena koronaviruksen aiheuttaman tilanteen takia. Nyt tehdyssä kyselyssä on nähtävissä lievää optimismia verrattuna edelliseen maaliskuun lopussa tehtyyn kyselyyn”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Lievää optimismia hämäläisyrityksissä

Hämeessä kauppakamarien koronakyselyyn vastanneista yrityksistä 44 prosenttia arvioi, että henkilöstön määrä pysyy ennallaan tai kasvaa seuraavien kahden kuukauden aikana. ”Positiivista on, että yritysten henkilöstömäärän vähennystarve ei ole kasvanut. Lisäksi konkurssiriski on vähentynyt alueellamme. Alle 30 prosenttia pitää konkurssia mahdollisena koronaviruksen aiheuttaman tilanteen takia. Nyt tehdyssä kyselyssä on nähtävissä lievää optimismia verrattuna edelliseen maaliskuun lopussa tehtyyn kyselyyn”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Korona-aiheiset huijausviestit lisääntyneet – Tarkista oikea tieto aina virallisista lähteistä

Sähköpostihuijaukset ja erilaiset haittaohjelmat, tietojen kalasteluyritykset sekä palvelunestohyökkäykset ovat lisääntyneet koronavirusepidemian aikana. Aidoilta näyttäviä kalasteluviestejä on lähetetty erityisesti koronaviruksen varjolla. Keskuskauppakamari kehottaa tarkkaavaisuuteen ja huolellisuuteen sähköpostien ja maksatusten suhteen.

Lue lisää

Koronatietoa – Liikenne ja logistiikka

Useat maat ovat Suomen tavoin sulkeneet rajojaan henkilöliikenteeltä. Suomen naapurimaista ainoastaan Ruotsi on pitänyt rajansa auki. (Päivitetty 25.3.2020)

Lue lisää

Keskuskauppakamari: Vienti, tuonti ja työmatkat turvattava poikkeusoloissakin

Koronaviruksen rajoittaessa maailmanlaajuisesti ihmisten liikkumista, on ulkomaankaupan ja välttämättömien työmatkojen sujuvuus varmistettava poikkeusoloissakin. Suomen vienti ja tuonti vaikuttavat toistaiseksi turvatulta, mutta työmatkojen osalta yritykset kaipaavat selkeitä viranomaisohjeita ja neuvontapuhelimen.

Lue lisää

Hämeessä yritykset hieman maltillisempia kuin muualla maassa

Hämeestä kauppakamarien kyselyyn vastanneista yrityksestä 26 prosenttia kokee, että konkurssin riski on kasvanut merkittävästi koronavirusepidemian takia. Toisin kuin koko maan tuloksissa, yli puolet hämäläisyrityksistä ei kuitenkaan odota lomauttavan tai irtisanovan henkilökuntaa seuraavan kahden kuukauden aikana. ”Tilanne on vakava, mutta keskimääräisesti Hämeessä ollaan piirun verran luottavaisempia kuin muualla Suomessa”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeessä yritykset hieman maltillisempia kuin muualla maassa

Hämeestä kauppakamarien kyselyyn vastanneista yrityksestä 26 prosenttia kokee, että konkurssin riski on kasvanut merkittävästi koronavirusepidemian takia. Toisin kuin koko maan tuloksissa, yli puolet hämäläisyrityksistä ei kuitenkaan odota lomauttavan tai irtisanovan henkilökuntaa seuraavan kahden kuukauden aikana. ”Tilanne on vakava, mutta keskimääräisesti Hämeessä ollaan piirun verran luottavaisempia kuin muualla Suomessa”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Keskuskauppakamari: Toimintojen jatkuvuus turvattava poikkeusoloissa

Keskuskauppakamari julkaisi tänään omat päivitetyt suosituksensa yritysten ja organisaatioiden toimintamalleiksi koronaviruksen aiheuttamien huolien ja poikkeuksellisen tilanteen johdosta. Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi kuitenkin painottaa, että yrityksissä ja organisaatioissa on mietittävä sen ohella, mitä ei saa tai voi tehdä, myös ja varsinkin sitä, mikä pitää ja miten voidaan tehdä poikkeusoloissa.

Lue lisää

Mitä korkeampi verokiila, sitä suuremmat työllistämisen kustannukset - Laskuri kertoo, kuinka paljon palkasta maksetaan veroja ja maksuja

Suomessa on kansainvälisesti vertaillen korkea verokiila, eli palkasta perittävien verojen ja maksujen yhteismäärä on suuri suhteessa palkkaan. Keskuskauppakamari päivitti viime vuonna julkaistun laskurin, jolla jokainen voi tarkastella omaa verokiilaansa.

Lue lisää

Kauppakamarin EU-katsaus: Nyt on Euroopan jälleenrakennuksen aika

Euroopan unionin taloudellinen jälleenrakennus koronakriisin seurauksena on keskeisin asia heinäkuussa alkavalla Saksan EU-puheenjohtajuuskaudella, sanoo Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori heinäkuun alussa julkaistussa kauppakamarin EU-katsauksessa. Suomen ja suomalaisten yritysten kannalta on olennaista, minkälaisen muodon Euroopan jälleenrakennus saa ja kuinka nopeasti se tervehdyttää koronakriisin runtelemat vientimarkkinamme.

Lue lisää

Kanta-Hämeen yhteisövero oli 80 miljoonaa euroa vuonna 2018

Vuonna 2018 suurimmat yhteisöverot Kanta-Hämeestä kertyivät Hämeenlinnassa, Riihimäellä ja Forssassa toimivilta yrityksiltä, selviää Keskuskauppakamarin laskelmista. ”Tiedoista selviää, että Kanta-Hämeessä yritykset maksoivat yhteisöveroa 80 miljoonaa euroa viime vuonna. Yhteisöveron määrä kuvastaa yritystoiminnan kannattavuutta. Lisäksi viime vuoden työllisyyden kasvu vahvistavaa signaalia, että alueemme yrityksillä on mennyt hyvin ja työllisyysaste on noussut. Hyvä vire on jatkunut myös tänä vuonna”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Päijät-Hämeen yhteisövero oli 96 miljoonaa euroa vuonna 2018

Vuonna 2018 suurimmat yhteisöverot Päijät-Hämeestä kertyivät Lahdessa, Hollolassa ja Orimattilassa toimivilta yrityksiltä, selviää Keskuskauppakamarin laskelmista. ”Tiedoista selviää, että Päijät-Hämeessä yritykset maksoivat yhteisöveroa 96 miljoonaa euroa viime vuonna. Yhteisöveron määrä kuvastaa yritystoiminnan kannattavuutta. Lisäksi viime vuoden työllisyyden kasvu vahvistavaa signaalia, että alueemme yrityksillä on mennyt hyvin ja työllisyysaste on noussut. Hyvä vire on jatkunut myös tänä vuonna”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin Teollisuusvaliokunta keskustelemassa kiertotaloudesta Fortumin Waste Solutionilla Riihimäellä 4.6. (Kuva: Jussi Eerikäinen)

Häme toimii vastuullisuuden suunnannäyttäjänä

Hämeen kauppakamarin alueen kaupungit ja kunnat ovat vahvasti mukana edistämässä vastuullisuutta muun muassa ilmasto- ja ympäristötavoitteissa sekä kiertotaloudessa. Tästä hyvänä esimerkkinä on Lahden kaupunki, joka on Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 kilpailun finaalissa. ”Lahden toimintamalli antaa jokaiselle kaupungille pienestä suurimpaan mahdollisuuden kasvaa aidoksi ympäristökaupungiksi. Kaupunki on valmis myös jakamaan parhaat pohjoismaiset kestävät ratkaisut kaikkien hyödynnettäväksi”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Keskuskauppakamari julkisti verokiilalaskurin

Suomessa on kansainvälisesti vertaillen korkea verokiila, eli palkasta perittävien verojen ja maksujen yhteismäärä on suuri suhteessa palkkaan. Keskuskauppakamari julkisti laskurin, jolla jokainen voi tarkastella omaa verokiilaansa.

Lue lisää

Kauppakamarilta selviytymisvinkkejä suomalaisyrityksille Brexitin jälkeen

Keskuskauppakamari on koonnut yrityksille seitsemän kohdan Brexit-selviytymisvinkit Britannian mahdollisen EU-eron johdosta. Yrityksille pelkistetään, mitä Britannian ero 29.3.2019 ilman mitään erosopimuksia eli kova Brexit käytännössä tarkoittaisi ja miten se vaikuttaisi yrityksiin sekä brittikauppaan. Samalla annetaan tietoa keskeisistä, ajan tasalla olevista Brexit-neuvontapalveluista ja tietolähteistä. ​​​​​​​

Lue lisää

Tiestön rapautuminen pysäytettävä kriittisillä väylillä

Juuri laadittu liikenneselvitys paljastaa tieverkolla liikkuvat raaka-aine- ja tavaravirrat sekä keskeisten toimialojen eniten käyttämät väylät Suomessa. Tieverkko mahdollistaa miljardien vientitulot. Siksi korjausvelka on saatava kuriin kuljetuksille kriittisillä väylillä. ”Päättäjien on hyvä tietää, että korjausvelan kasvu toimialojen eniten tarvitsemilla väylillä iskee viennin lisäksi kotimarkkinoihin”, sanoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Kauppakamarien kuntavaaliohjelma - Keskuskauppakamari vaatii verokattoa kunnallisverolle

Kunnallisverolle tarvitaan verokatto, joka rajoittaa kuntien mahdollisuutta nostaa kunnallisveroa sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä, vaatii Keskuskauppakamari. Verokatolla kuntien veronkorotusten enimmäismääräksi asetettaisiin 0,25 prosenttiyksikköä vuosina 2020 ja 2021.

Lue lisää

Kempin hallituksen puheenjohtaja Teresa Kemppi-Vasamalle Suomi 100 vuotta -erikoisansiomerkki

Keskuskauppakamari on myöntänyt Suomi 100 vuotta -erikoisansiomerkit kymmenelle ansioituneelle yritysjohtajalle ja vaikuttajalle. Erikoisansiomerkillä huomioidaan merkittävästä työstä yritysten, elinkeinoelämän ja isänmaan puolesta. ”Lahtelaisen perheyrityksen Kemppi Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja Suomalaisen Työn Liiton johtokunnan puheenjohtaja Teresa Kemppi-Vasama on ensimmäisiä Suomi 100 vuotta -erikoismerkillä huomioiduista”, onnittelee Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää