Haulla 'sote' löytyi 12 artikkelia


Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Hyvinvointialueiden toiminta käynnistyy vuoden 2023 alusta. Vaaliteemoissa ovat olleet vahvasti esillä terveyspalveluiden saatavuus, vanhustenhoito ja sosiaalipalvelut. Ennakoivan terveydenhoidon merkitys on sen sijaan loistanut poissaolollaan.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Äänestäminen kannattaa aina!

Tammikuun aluevaaleissa, 23.1.2022, äänestetään ensimmäistä kertaa edustajat Suomen 21:een hyvinvointialueeseen. Lähes kaksikymmentä vuotta kestänyt SOTE-uudistusprosessi siirtyy vihdoinkin toteuttamisvaiheeseen. Mutta millaisen SOTEn me saamme Suomeen? Päättäjät pelkäävät, että äänestysprosentti jää erittäin alhaiseksi, sillä kansalaiset ovat valitettavan tietämättömiä siitä, mitä vaikutuksia äänestystuloksella on.

Lue lisää

Sote-paketin salaisuudet

Soten valmistelu käynnistettiin pääministeri Matti Vanhasen hallituksen aikana viisitoista vuotta sitten. Juha Sipilän hallitus pyrki saamaan sen maaliin reilut kaksi vuotta sitten, mutta se jämähti perustuslakivaliokunnan lausuntoihin ja johti lopulta hallituksen kaatumiseen. Nyt Sanna Marinin hallitus on ajamassa omaa malliaan, jonka vihervasemmisto on jo periaatteessa hyväksynytkin, kovalla kiireellä päätökseen. Tavoitteena on saada eduskunta hyväksymään se vielä ennen kesälomia. Hallitusenemmistön turvin esitys tultaneen hyväksymään eduskunnassa.

Lue lisää

(Kuva: Pixhill.com)

EK, Suomen Yrittäjät ja Keskuskauppakamari: Sote-uudistuksen autettava Suomi nousuun koronan jälkeen

Hallituksen sote-esitys on parhaillaan eduskunnan valiokuntien puntaroitavana. EK, Suomen Yrittäjät ja Keskuskauppakamari vetoavat eduskuntaan, että sote tulee käsitellä huolellisesti ja kiirehtimättä, koska uudistuksella on mittavat vaikutukset koko Suomen hyvinvoinnille ja kansantaloudelle.

Lue lisää

Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen (Kuva: Liisa Takala)

Kovien valintojen vaalikausi

Tuleva nelivuotiskausi tulee olemaan monessa kunnassa jotain aivan muuta, mitä vielä alkusyk­syllä uumoiltiin. Koronakriisin jälkilasku, sote-uudistus, oppivelvollisuuden laajennus ja kutistuvat verotulot ovat kuntaliiton toimitus­johtaja Minna Karhusen mukaan yhdistelmä, joka pakottaa kuntapäättäjät linjaamaan, mihin rahat oikeasti riittävät.

Lue lisää

Joulutodistusten aika

Kuntapäättäjien neljän vuoden valtuustokausi on lopuillaan. Heidän aloittaessaan tehtäviään, odotettiin Suomen itsenäisyysajan suurinta kuntareformia, SOTE-maakuntien perustamista. Tarkoitus oli siirtää kaikki sosiaali- ja terveyssektorin, TE-toimistojen, pelastuslaitosten ja ELY:n tehtävät uusille maakunnille. Ei tullut SOTEa eikä maakuntavaaleja. Tuli korona.

Lue lisää

Kunnallis- vai kansallispolitiikkaa valtuustoissa?

Elämme epävarmuuden aikaa. Korona on aiheuttanut jo nyt miljardien eurojen tappiot yrityksille ja yhteiskunnalle, Suomi velkaantuu lisää hurjaa vauhtia, kuntien ja kaupunkien taloudet sakkaavat. Työttömyys on lisääntynyt ja SOTE-kustannukset kasvavat kansalaisten ikääntymisen myötä. Tässä vakavassa tilanteessa puolueet joutuvat valmistautumaan kevään kunnallisvaaleihin.

Lue lisää

Kauppakamarien kuntavaaliohjelma - Keskuskauppakamari vaatii verokattoa kunnallisverolle

Kunnallisverolle tarvitaan verokatto, joka rajoittaa kuntien mahdollisuutta nostaa kunnallisveroa sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä, vaatii Keskuskauppakamari. Verokatolla kuntien veronkorotusten enimmäismääräksi asetettaisiin 0,25 prosenttiyksikköä vuosina 2020 ja 2021.

Lue lisää

Hallituksen toiminta ei vielä vakuuta yritysjohtajia

Suomalaiset yritysjohtajat antavat asteikolla 4-10 arvosanan 7,1 hallituksen toiminnalle yleisellä tasolla. Tieto ilmenee Keskuskauppakamarin Yritysparlamentti-kyselystä. ”Yritysjohtajien arvosana hallitukselle on hieman laskenut marraskuulta, jolloin hallituksen toiminta yleisellä tasolla sai arvosanan 7,4”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen. ​​​​​​​

Lue lisää

Sote-uudistus mahdollistaa uuden ja innovatiivisen yritystoiminnan

Teknologian murros mahdollistaa sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamisen kokonaan uusilla tavoilla. Sote-uudistus on vuosisadan mahdollisuus, todetaan kauppakamarien julkaisemissa sote-teeseissä. ”Digitalisaatio ja uusien teknologien käyttöönotto luovat sote-uudistukselle suurimmat mahdollisuudet. Robotiikka, nanoteknologia, 3D-tulostus ja muut innovaatiot mullistavat palvelujen tuottamisen”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää