Haulla löytyi 14 tulosta


Texas State Capitol on Yhdysvaltain osavaltion Texasin lainsäädäntöelimen kokoontumispaikka.

Nyt ollaan siinä pisteessä, josta pitää saada Suomi nousuun. Suomen BKT oli vuonna 2023 arvoltaan noin 300,5 miljardia dollaria ja edelleen nousussa oleva julkinen velka 232,9 miljardia dollaria. Perusmatematiikalla velkaa on 77,5 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Jos se nyt ketään lohduttaa, niin USA:n BKT oli 27,36 triljoonaa dollaria ja julkista velkaa oli 34,59 triljoonaa eli 126,4 prosenttia.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin USA:n kirjeenvaihtaja Vesa Vihavainen

Hämeen kauppakamarin USA:n kirjeenvaihtaja:
Merkillisesti menestystä taotaan taas uudella mantereella

Liittovaltio antoi koronan aikana ja jälkeen erilaisia mahdollisuuksia yrityksille helpottaa omaa ahdinkoaan, kun myynti heikkeni, materiaalien hinnat nousivat ja saatavuus heikkeni, mutta samanaikaisesti myös palkat lähtivät nousuun.

Lue lisää

Kuva Albert Einsteinin muistomerkistä Washington D.C:ssä. Einstein oli teoreettinen fyysikko, joka loi suhteellisuusteorian. Hän vaikutti myös merkittävästi kvanttimekaniikan ja kosmologian kehitykseen, ja häntä pidetään yleisesti 1900-luvun tärkeimpänä fyysikkona.

Hämeen kauppakamarin USA:n kirjeenvaihtaja:
​​​​​​​Taloutta ja oppimista USA:ssa

USA:n kolmannen vuosineljänneksen BKT:n kasvu oli vuositasolla Bureau of Economic Analysis BEA:n mukaan muhkeat 4,9 prosenttia, kun edellinen neljännes oli vielä tasolla 2,1 prosenttia. Kasvu johtui vahvasta kulutuskysynnästä (syyskuussa 0,7 prosenttia) ja ostoista varastoon ilmeisesti loppuvuoden sesonki mielessä. Samaan aikaan kuluttajien käytettävissä olevat tulot nousivat 0,3 prosenttia. Tuonti ulkomailta oli kasvussa, mikä osaltaan alensi bruttokansantuotetta.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin USA:n kirjeenvaihtaja:
​​​​​​​USA:n markkinatilanne

BEA:n (Bureau of Economic Analysis) mukaan USA:n reaalinen bruttokansantuote (BKT) kasvoi "kolmannen" arvion mukaan 2,1 prosentin vuosivauhtia vuoden 2023 toisella neljänneksellä, kun BKT:n määrä kasvoi ensimmäisellä neljänneksellä 2,2 prosenttia. Bank of American arvion mukaan kasvuvauhti kiihtyy loppuvuoden aikana 2,7 prosenttiin. Samaan aikaan BKT-perustainen kuluttajahintainflaatio on Bank of American mukaan laskenut 3,8 prosentista 1,9 prosenttiin. Kolmannen vuosineljänneksen lukuja ei ole vielä saatavilla.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin USA:n kirjeenvaihtaja: Mihin suuntaan USA:n talous tarpoo vuonna 2023?

Kun luottoluokittaja Experian kyseli yritysten näkemyksiä kuluvan vuoden ja seuraavan vuoden riskeistä, nousivat inflaatio ja ohjauskorot kärkipäähän. Statistan mukaan inflaatio oli huipussaan 9,1 prosenttia kesäkuussa 2022 ja on sitten laskenut kuukausi kuukaudelta viiteen prosenttiin maaliskuuhun 2023 mennessä.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin USA:n kirjeenvaihtaja: Vipinää Amerikan raitilla

Suomen ministerit reissaavat nyt ahkerasti USA:ssa. Myös lahtelainen kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari kävi joulukuussa liikemiesdelegaation kanssa Teksasissa ja allekirjoitti Teksasin kuvernööri Greg Abbottin kanssa osavaltion pääkaupungissa Austinissa julkilausuman Suomen ja Teksasin välisen taloudellisen yhteistyön kehittämisestä. Onkin ilmiselvää, että Suomen tekemä suuri F-35-taisteluhävittäjäkauppa Lockheed Martinin kanssa Teksasin Fort Worthista on tuonut osavaltion uudella tavalla suomalaisten tietoisuuteen.

Lue lisää

Kuvassa Dallas, Texas

Hämeen kauppakamarin USA:n kirjeenvaihtaja: Lompsan kautta amerikkalaisten sydämiin?

USA:n välivaalit on nyt käyty ja tulokset ovat pääosin selvillä kongressin osalta.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin USA:n kirjeenvaihtaja: Miten ja mihin USA:n markkinoille?

Kun yritykset suuntaavat katseen USA:n markkinoille, on tärkeää analysoida tuotteen ja palvelun kohderyhmää ja selvittää, missä päin markkinat olisivat suotuisimmat. Koko USA:ta ei kannata heti kättelyssä valloittaa – se vie vuosia tai kymmeniä.

Lue lisää

Dallasin suurkaupunkialueelle muuttaa vuosittain Tampereen verran väkeä.

Hämeen kauppakamarin USA:n kirjeenvaihtaja: Kasvua ja hintojen nousua – vielä ehtii mukaan

US Bureau of Labor Statistics kertoo, että USA:n kuluttajahintojen inflaatio ehti laukata maaliskuussa jo 8,5 prosentin tasolla, mutta hidastui 8,3 prosenttiin huhtikuussa. Ruoan hinta on noussut 9,4 prosenttia. Kuluttajat jatkavat kuitenkin kuluttamista ja luottokorttiostokset ovat kasvussa.

Lue lisää

USA:ssa kovassa kasvussa ovat verkko-opinnot, joita tarjoavat lähes kaikki oppilaitokset, huippuyliopistot mukaan lukien.

Hämeen kauppakamarin USA:n kirjeenvaihtaja: Oppimisen vaihtoehtoja Yhdysvalloissa

USA:ssa yliopistot ovat joko yksityisesti rahoitettuja tai osavaltion tukemia. Julkisen rahoituksen piirissä on myös erinomaisia yliopistoja. Yleisterminä lukion jälkeiselle korkeamman koulutusasteen oppilaitoksille käytetään termiä college.

Lue lisää

Kauppakamarin vieraana pirteä tuulahdus Amerikasta

Helmikuussa puolipilvisenä päivänä saimme toimistollemme vieraaksi Hämeen kauppakamarin USA:n kirjeenvaihtaja Vesa Vihavaisen. Hän oli lyhyellä Suomen vierailulla kaukaa Dallasin Texasista.

Lue lisää

USA:n työttömyys on 4,6 prosenttia ja sitä voidaan pitää täystyöllisyytenä. Kaikkialla on kylttejä “We hire” eli palkkaamme henkilökuntaa. Ongelma onkin nyt siinä, että tekijöitä ei löydy.

Hämeen kauppakamarin USA:n kirjeenvaihtaja: Kasvu jatkuu

USA:n presidentin kanslia eli Executive Office of President antaa erilaisia lausuntoja nimellä “Statement of Administration”. Yksi tällainen on toimeenpanolaki nro 1260 eli The Endless Frontier Act, jolla tavoitellaan USA:n pysymistä globaalisti kilpailukykyisenä tällä vuosisadalla.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin USA:n kirjeenvaihtaja Vesa Vihavainen on saanut USA:n kansalaisuuden.

Hämeen kauppakamarin USA:n kirjeenvaihtaja: Kasvuvauhti USA:ssa hidastuu, muttei lopu ja nyt panostetaan

USA:n talous on ollut hyvässä vauhdissa jo jonkin aikaa. Heinäkuussa työllisyys kasvoi 934 000 henkilön verran ja työttömyys putosi 5,4 prosenttiin. Covid-19 eri variantteineen, pääasiassa Delta, on kuitenkin aiheuttanut yskähdyksiä kasvumoottorissa. Vähittäiskauppa oli vielä toisella kvartaalilla kovassa vauhdissa, kun heinäkuussa se laski yhden prosentin vuositasolla lähinnä kodin sisustuksessa, vaatteissa ja urheilutarvikkeissa.

Lue lisää

Cadillac Ranch, Amarillo, Texas

Hämeen kauppakamarin USA:n kirjeenvaihtaja: Mihin USA on menossa 2021?

Uskokaa tai älkää, mutta Bank of America ennustaa tälle vuodelle USA:han peräti kuuden prosentin kasvua bruttokansantuotteeseen. Miten tämä voisi olla mahdollista, kun koronakin vielä jyllää? Mutta, Covid-19 -rokotteet ovat tulleet, tartunnat ovat nyt jonkinasteisessa laskusuunnassa ja elvetystoimet ovat olleet toimivia. Eikä siinä vielä kaikki, sillä elvytystä on luvassa lisää ja se on massiivista. Tosin riskinä on inflaatio, josta on jo pitkään varoiteltu, mutta toistaiseksi se on pysynyt alle kahden prosentin. Myös työttömyys on pysynyt kurissa ja on 6,3 prosenttia.

Lue lisää