Hämeen kauppakamarin USA:n kirjeenvaihtaja: Mihin USA on menossa 2021?

Cadillac Ranch, Amarillo, Texas

Uskokaa tai älkää, mutta Bank of America ennustaa tälle vuodelle USA:han peräti kuuden prosentin kasvua bruttokansantuotteeseen. Miten tämä voisi olla mahdollista, kun koronakin vielä jyllää? Mutta, Covid-19 -rokotteet ovat tulleet, tartunnat ovat nyt jonkinasteisessa laskusuunnassa ja elvetystoimet ovat olleet toimivia. Eikä siinä vielä kaikki, sillä elvytystä on luvassa lisää ja se on massiivista. Tosin riskinä on inflaatio, josta on jo pitkään varoiteltu, mutta toistaiseksi se on pysynyt alle kahden prosentin. Myös työttömyys on pysynyt kurissa ja on 6,3 prosenttia.

Mitä on sitten luvassa yrityksille?

Ensiksi hyvät uutiset: nyt on jo käynnistynyt ns. toinen kierros Payroll Protection Programmista, jolla yritykset voivat hakea taas liittovaltiolta oman pankkinsa kautta lainaa, joka vastaa suuruudeltaan 2,5 kuukauden palkkoja. Kulu on prosentin verran ja summan saa hakemuksesta anteeksi - samoin kuin ensimmäisellä kierroksellakin. Rajoituksena on, ettei summa ylitä 2 miljoonaa dollaria eikä yrityksessä ole yli 500 työntekijää, ja vuoden 2020 aikana oli vuosineljännes, joka oli liikevaihdoltaan yli 25 prosenttia alle vuoden 2019 tason. Käytännössä tämä tarkoittaa vaikkapa 100 hengen yritykselle keskimäärin noin miljoonan dollarin suoraa tukea ja vastaavasti 10 henkilön yritykselle noin 100 000 dollaria lähes vastikkeetonta tukea.

Sitten huonot uutiset: uusi hallinto haluaa nostaa liittovaltion tuloveroja 21 prosentista 29 prosenttiin ja yrittää saada sen voimaan myös takautuvasti alkamaan jo 1.1.2020. Tämä on tietenkin ns. kuuma peruna, josta vielä keskustellaan ja taistellaan. Myös kiihdytettyjen poistojen määrää aletaan laskemaan vaiheittain alkaen vuodesta 2022. Nyt saa investoinnin poistaa 100 prosenttisesti hankintavuonna, jos laite on ostettu, asennettu ja otettu käyttöön ennen tilikauden päättymistä.

Mitä on USA:n yrityselämässä puheenaiheina?

Johtajien palkat ovat kääntyneet taas nousuun ja yrityskaupat kiinnostavat. Yksityisyyden suoja sosiaalisessa mediassa puhuttaa ja erityisesti yritysten kyberturvallisuuden tarve tai sen puute. Näiden osalta Apple ja Facebook (FB) ovat jo kovasti tukkasnuottasilla, kun Apple ei halua puhelimien omistajien tietojen joutuvan sosiaaliseen mediaan ilman omistajan lupaa ja FB uhkaa oikeustoimilla väittäen Applen käyttävän halitsevaa markkina-asemaa väärin.

Mutta ehkäpä suurin juttu on kuitenkin työn tekemisen muuttuminen. PwC teki tutkimuksen, jonka mukaan 55 prosenttia työntekijöistä suosii etätyömallia toimistossa olemisen sijaan. Päätöksentekijöistä 68 prosenttia taasen haluaa työntekijät toimistoon vähintää kolmena päivänä viikossa ja 22 prosenttia kokonaan. Oleellista on tietenkin organisaation toimintakyky ja halu toimia kaikissa olosuhteissa. PwC:n partneri Deniz Caglar totesikin, että yrityksen kulttuuri näkyy sen tavassa toimia eikä siinä, ovatko työntekijät konttorilla. Vanhaan ei ole enää paluuta, joten etätyö uusine työmenetelmineen ja -välineineen on tullut jäädäkseen muodossa tai toisessa. Samaan aikaan nettikauppa on kiihdyttänyt kasvuaan entisestään ja myös yritykset B2B-maailmassa ovat edenneet tällä saralla. Tämä näkyy siinä, että samainen tutkimus kertoo investointien kohdistuvan 72 prosentilla vastaajista virtuaalisiin yhteistyövälineisiin, 70 prosenttia aikoo panostaa IT-infraan sekä yhteyksien turvaamiseen ja 64 prosenttia aikoo investoida esimiesten kouluttamiseen, jotta he osaavat paremmin toimia etätyömallissa.

Omalta osaltani voin sanoa, että liike-elämän pyörät ovat pyörineet kovilla kierroksilla jo viime vuoden heinä-elokuusta lähtien, mutta tietenkin on aloja, jotka ovat vielä vaikeuksissa USA:ssakin, kuten lentäminen, majoituspalvelut, ravintolat ja kuntosalit. Osavaltioittain on suuria eroja siinä, onko maskipakkoa, saako ravintoloihin mennä vai onko vain ”ToGo” mahdollinen, ovatko ihmiset etätyössä vai työpaikalla tai millä kriteereillä karanteeni iskee työpaikalla, koulussa tai osavaltiossa. Ja aina on niitä, jotka vetoavat perustuslakiin, eivätkä pidä maskeja tai ota rokotetta. Joka tapauksessa USA on taas nousemassa kovaan kasvuun vuonna 2021 ja siinä menossa kannattaa olla mukana.

Hämeen kauppakamarin USA:n kirjeenvaihtaja
​​​​​​​​​​​​​​Vesa A. Vihavainen