Kansainväliset osaajat vierailevat tällä viikolla hämäläisyrityksissä

Kansainvälinen osaaja -päivä toteutetaan tällä viikolla (22.-26.11.2021) yhteistyössä Hämeen ammattikorkeakoulun, LAB–ammattikorkeakoulun ja LUT-yliopiston kanssa.

Hämeen kauppakamari on syksyn aikana lähestynyt alueen yrityksiä Kansainvälinen osaaja -teemapäivällä. ”Kyseessä on ulkomaalaisen opiskelijan yhden päivän tutustumisesta alueemme yritykseen tämän viikon aikana. Teemapäivään olemme saaneet mukaan 15 hämäläisyritystä, joissa vierailee 1–3 opiskelijaa ammattikorkeakoulusta tai yliopistosta”, kertoo Hämeen kauppakamarin kehityspäällikkö Mirja Ojantausta.

Hämeen alueen ammattikorkeakouluissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelee tuhansia eri kulttuureista saapuneita opiskelijoita. Heistä suurin osa jää ilman harjoittelupaikkaa tai käytännön tuntumaa työelämään.

Kansainvälinen osaaja päiväksi yritykseen

Kolmatta kertaa järjestettävän Kansainvälinen osaaja -teemapäivän aikana selvitetään yritysten valmiuksia ulkomaalaisten osaajien palkkaamiseen ja testataan työyhteisöjen työkalut, kielitaito ja asenteet. Esimerkiksi tietojärjestelmät sekä työ- ja turvaohjeistukset ovat käytössä monissa pk-yrityksissä ainoastaan suomenkielisinä.

Hämeen kauppakamarin toteuttama hanke on laajentunut viimeisen kahden vuoden aikana ja Kansainvälisen osaajan -teemapäivää järjestetään Hämeen lisäksi kolmen maakunnan alueella.

”Kansainvälinen osaaja -päivän aikana kansainvälisillä opiskelijoilla on hyvä mahdollisuus esitellä yrityksessä osaamistaan ja kansainvälistä näkökulmaa. Yritykset puolestaan esittelevät omaa toimintaansa ja saavat samalla näkökulmaa ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden mahdollisuuksiin työskennellä yrityksessä”, toteaa Ojantausta.

"Opiskelijat arvostavat mahdollisuutta tutustua oman alansa työnantajiin pidemmänkin matkan päästä. Opintojen aikana tapaamiset, harjoittelut ja lopputyöt auttavat opiskelijoita ja työnantajia luomaan suhteita, joiden pohjalta sovitaan usein jo tulevaisuuden työmahdollisuuksista. LUT-korkeakouluissa keskimäärin vain noin 20 prosenttia opiskelijoista on vailla työpaikkaa valmistuessaan ja kannustammekin kaikkia työnantajia lähtemään ajoissa yhteistyöhön kanssamme!", kertoo uraohjaaja Ida-Maria Volturi LUT & LAB Urapalveluista.

”Teemapäivä on herättänyt runsaasti kiinnostusta opiskelijoiden parissa ja selvästi on nähtävissä, että tämän tyyppistä toimintaa tarvitaan. Opiskelijat ovat toivoneet jatkossa mukaan lisää yrityksiä eri aloilta”, kommentoi Hämeen ammattikorkeakoulusta yhteistyökoordinaattori Tiina Björkskog.

Teemapäivään on saatu mukaan 15 hämäläisyritystä, joissa vierailee 1–3 opiskelijaa ammattikorkeakoulusta tai yliopistosta per yritys.

Kansainvälinen osaaja -päivä toteutetaan viikolla 47 (22.-26.11.2021) yhteistyössä Hämeen ammattikorkeakoulun, LAB–ammattikorkeakoulun ja LUT-yliopiston kanssa.