Hämäläisyritykset luottavat sähkön riittävyyteen, mutta hinta huolestuttaa

Hämäläisyritykset luottavat sähkön riittävyyteen tulevana talvena, selviää Hämeen kauppakamarin tuoreimmasta talouskyselystä. ”Vaikka alueemme yritykset luottavat sähkön riittävyyteen, niin sähkön hinta huolestuttaa vastanneista yli kolmannesta. Kuten kuluttajat, myös yritykset voivat varautua hintavaihteluihin suojaamalla sähkön hinnan kiinteillä sopimuksilla tai hyödyntämällä pörssisähkön ja kiinteän hinnan yhdistelmäsopimuksia”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Anne Vanhala.

Hämeen kauppakamarin alueelta kyselyyn vastanneista 90 prosenttia luottaa sähkön riittävyyteen tulevana talvena, kun vastaava osuus koko Suomessa on keskimäärin hieman yli 84 prosenttia. Vain reilu 6 prosenttia Hämeessä vastanneista on huolissaan sähkön riittävyydestä.

”Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama akuutti energiakriisi on Suomen osalta takanapäin. Yritykset suhtautuvat tulevan talven sähkön riittävyyteen rauhallisesti. Pitkä pakkasjakso voi kuitenkin panna sähköjärjestelmän tiukoille”, arvioi Keskuskauppakamarin johtava elinkeino- ja ilmastoasiantuntija Teppo Säkkinen.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan sähkön riittävyys talvella näyttää vakaalta, mikäli merkittävät tuotantolaitosten vikaantumiset vältetään ja sähkön tuonti toimii normaalisti. Suurinta kulutus on kylminä ja tyyninä pakkaspäivinä.

Vastanneista hämäläisyrityksistä liki 32 prosenttia on huolissaan hankkimastaan sähkön hinnasta tulevana talvena, kun vastaava osuus koko Suomessa on keskimäärin vähän yli 27 prosenttia. Sähkön hintavaihtelu kasvaa edelleen tulevaisuudessa sääriippuvaisen tuotannon lisääntyessä. Hämeessä vastanneista yrityksistä hieman yli 36 prosenttia pitää kasvavaa hintavaihtelua riskinä ja vain reilu 6 prosenttia mahdollisuutena.

Keskuskauppakamari katsoo, että Suomessa on tartuttava sähköjärjestelmän murrokseen ajoissa sähkön saatavuuden sekä yritysten ja kuluttajien sähkön hinnan ennakoitavuuden turvaamiseksi.
”Sähköjärjestelmää on katsottava kokonaisuutena. Vaihtelevan tuotannon rinnalle tarvitaan erilaisia ratkaisuja, kuten säätökykyä, kulutusjoustoa ja energiavarastoja. Myös tasaisen perusvoiman saatavuudesta on huolehdittava,” toteaa Säkkinen.
​​​​​​​

Katso kyselyn tulokset >>>


Kauppakamarien talouskysely tehtiin 24.-26.9.2024 ja siihen vastasi 1460 yritystä eri toimialoilta eri puolilta Suomea. Kyselyn aineisto on kerätty sähköpostitse kauppakamarien jäsenyrityksiltä. Kyselyyn on voinut vastata yhden kerran jäsenyritystä kohden. Hämeen kauppakamarin alueelta vastanneita yrityksiä oli 91, joista lähes 31 prosenttia on palvelualan yrityksiä ja yli 28 prosenttia on teollisuusyrityksiä. Kyselyyn vastanneet kattavat laajasti koko Hämeen kauppakamarin alueen toimialat. Vastanneista yrityksistä 77 prosenttia työllistää alle 50 henkilöä.