Haulla löytyi 9 tulosta


Pakotteiden tehokas toimeenpano edellyttää ymmärrystä pakotteista ja niiden soveltamisesta. Suomalaisten pakoteosaamisen laajentamiseksi ulkoministeriö julkaisi kaikille avoimen verkkokurssin pakotteista. Kurssilla käydään läpi kaikissa pakotejärjestelmissä toistuvia pakotteiden perusasioita, mutta myös Venäjä-pakotteiden erityispiirteitä.

Lue lisää

Keskuskauppakamarin johtava liikenne- ja elinkeinopoliittinen asiantuntija Päivi Wood (Kuva: Liisa Takala)

Matkalla maailman markkinoille - muuttuuko Suomen saavutettavuus?

Venäjän hyökkäyssodan myötä myös Suomen logistinen sijainti on muutoksen kourissa. Venäjän ilmatilan sulkeminen, konttiliikenteen ongelmat sekä kohonneet energian hinnat vaikuttavat suoraan kuljetuskustannuksiin.

Lue lisää

Päivittyvä: Ukrainan tilanteen vaikutukset yrityksiin

(Päivitetty 14.4.2022. Sivu julkaistu 25.2.2022 ) Ukrainan tilanne haastaa yritysten Venäjän kauppaa. Kauppakamari seuraa tilannetta ja yritystoimintaan vaikuttavia pakotteita. Kokoamme tälle sivulle linkkejä yritysten avuksi.

Lue lisää

Kustannuspaineet rokottavat yritysten kannattavuutta

Keskuskauppakamarin pääekonomistin Jukka Appelqvistin koostama Kauppakamarin talouskatsaus kertoo talouden suhdannetilanteesta ja Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksesta yrityksiin. Katsaus on koostettu kauppakamarien jäsenyrityksille tehdystä suhdannekyselystä.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Yritysten kasvuodotukset ovat vaisuja

Työvoiman saatavuus, raaka-aineiden ja komponenttien saatavuusongelmat, Ukrainan sodasta aiheutuneet pakotteet ja logistiset ongelmat rajoittavat yritysten toimintaa Hämeessä, selviää kauppakamarien tuoreimmasta talouskyselystä. ”Edelleen työvoiman saatavuusongelmat ovat alueellamme pahentuneet ja jopa 48 prosenttia yrityksistä kertoo ammattitaitoisen työvoiman puutteen rajoittavan niiden toimintaa. Hämeessä yritykset katsoivat jo positiivisesti tulevaisuuteen korona-ajan jälkeen, mutta nyt kasvuennusteet ovat supistuneet Ukrainan sodasta johtuen”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Yritysten haasteena kustannusten nousu

Raaka-aineiden ja komponenttien hinnannousut rajoittavat yritysten toimintaa myös Hämeessä, selviää kauppakamarien tuoreimmasta talouskyselystä. ”Kyselyyn vastanneista alueemme yrityksistä 44 prosenttia kertoi raaka-aineiden ja komponenttien hinnannousujen rajoittavan yritystoimintaa, kun keskimäärin osuus koko Suomessa vastanneista on 40 prosenttia. Edelleen isoin rajoite alueellamme on kuitenkin ammattitaitoisen työvoiman puute, mikä vaikuttaa lähes joka toiseen vastanneista yrityksistä”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää

Vientijohtajakysely: Pakotteiden vaikutus liiketoimintaan – maksuliikenne, raaka-aineiden saatavuus ja rahtivaikeudet suurimmat huolenaiheet

Läntisen maailman Venäjää vastaan asettamat pakotteet vaikuttavat jollain tavoin lähes 90 prosenttiin suomalaisista vientiyrityksistä, selviää Keskuskauppakamarin kyselystä. Merkittävää vaikutusta liiketoimintaan Venäjä-pakotteilla on neljännekseen (24 %) kyselyyn vastanneista yrityksistä. Jonkin verran merkitystä on 35 prosentille yrityksistä ja hieman merkitystä 30 prosentille.

Lue lisää

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ​​​​​​​(Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)

Hämäläisyritykset lopettaneet viennin Venäjälle

Kauppakamarien asiakirjatilastot kertovat, että yritykset ovat reagoineet Venäjän Ukrainaan kohdistamaan hyökkäyssotaan ripeästi ja vienti Venäjälle on vähentynyt dramaattisesti. ”Sodan alettua alkuperätodistusten määrä on pudonnut alueellamme jopa 77 prosenttia, kun koko Suomessa osuus on keskimäärin 50 prosenttia verrattuna vastaavaan ajankohtaan vuonna 2021. Pakotteiden vaikutukset näkyvät merkittävästi alueemme yrityksissä, kun aiemmin vientitoimituksia Venäjälle on ollut päivittäin”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Lue lisää