Investointiverohyvityksen tulisi kattaa laajasti puhtaan siirtymän hankkeita

Lakiesitys eräiden suurten ilmastoneutraaliin talouteen tähtäävien investointien verohyvityksestä tukee teollisuuden päästövähennyksiä ja edistää puhdasta siirtymää. Esityksessä on tärkeää varmistaa, että investointiverohyvitys kattaisi mahdollisimman laajasti puhtaan siirtymän hankkeita, mutta korkea 50 miljoonan euron investointikynnys rajaa käytännössä mekanismin ulkopuolelle pk-yritykset. Hämeen kauppakamari ehdottaa lausunnossaan, että lakiesityksessä harkittaisiin kevennettyjä tukimuotoja yhteisille pienten ja keskisuurten toimijoiden verkostoinvestoinneille.

Asia: VN/25102/2023
Hämeen kauppakamarin lausunto valtiovarainministeriölle luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi eräiden suurten ilmastoneutraaliin talouteen tähtäävien investointien verohyvityksestä

Hallituksen esityksessä ehdotettu laki eräiden suurten ilmastoneutraaliin talouteen tähtäävien investointien verohyvityksestä on toimenpide, joka tukee merkittävästi teollisuuden päästövähennyksiä ja edistää puhdasta siirtymää ja strategisesti tärkeiden arvoketjujen, kuten akkujen ja vedyn sijoittumista Eurooppaan. Se on myös tarpeellinen toimi, jotta Suomi vastaa kiristyneeseen kilpailuun investointien sijoittautumisesta ja pysyy kiinnostavana investointikohteena.

Esityksessä on tärkeää varmistaa, että investointiverohyvitys kattaisi mahdollisimman laajasti puhtaan siirtymän hankkeita, jotta yritykset hyötyvät investoinneista. Tämä osaltaan vahvistaisi osaamista ja Suomen kilpailukykyä globaalissa kilpailussa.

Esityksessä on asetettu vähintään 50 miljoonan euron investointikynnys, mikä on erittäin korkea. Investointikynnys rajaa käytännössä mekanismin ulkopuolelle pk-yritykset, joita on valtaosa suomalaisista yrityksistä. Ehdotamme, että lakiesityksessä harkittaisiin kevennettyjä tukimuotoja myös pienemmille, mutta potentiaalisesti innovatiivisille yhteisille pienten ja keskisuurten toimijoiden verkostoinvestoinneille, jotka edistävät puhdasta siirtymää. Tämänkaltaiset investoinnit tuovat uutta liiketoimintaa ja tarvittavia työpaikkoja pk-yrityksiin.

Lahdessa 11.10.2024

HÄMEEN KAUPPAKAMARI
Anne Vanhala
toimitusjohtaja