Yritykset kaipaavat ketteryyttä oppilaitosyhteistyöltä - keskeiset oivallukset erätaukokeskustelusta

Erätaukotilaisuuteen osallistuneita keskustelijoita.

Hämeenlinnassa 3.6.2024 järjestetyssä erätaukokeskustelussa yritykset ja oppilaitokset keskustelivat tulevaisuuden työvoiman osaamistarpeista. Keskustelussa korostui tarve ketterälle yhteistyölle, joka vastaa työelämän muuttuviin tarpeisiin.

Tulevaisuuden osaamistarpeet keskiössä

Tilaisuuden alusti Hämeen ELY-keskuksen Hämeen yhteinen osaamistarpeiden ennakoinnin toimintamalli (ESR+) -hankkeen projektipäällikkö Antti Rajala.

Rajala mainitsi, että tulevaisuuden työelämässä korostuvat osa-aikaisuus, projektimainen ja yritysmäinen työ sekä työelämän tarkoituksenmukaisuuden ja vapaa-ajan arvostus. Uusien taitojen, kuten emotionaalisen älykkyyden, sosiaalisen vastuun, luovan ajattelun ja innovoinnin oppiminen nousivat keskeisiksi teemoiksi.


Tulevaisuuden taidot (21st century skills)

Oppimaan oppiminen: Kyky työskennellä tavoitteellisesti, tuntea omat tavat oppia sekä tunnistaa omat vahvat alueet sekä kehittämistarpeet.

Teknologian hallinta: Teknologian käyttö ja sen ymmärtäminen on olennaista monilla elämänalueilla. Tiedonhankinta, viestintä, työnteko ja verkostoituminen. Nyt harjoitellaan toimimaan tekoälyn kanssa, mitä seuraavaksi?

Luova ajattelu, innovointi: Kyky löytää innovatiivisia ratkaisuja ja nähdä ongelmat mahdollisuuksina. Omaperäisyys, uutuus, epätavallisuus.

Yhteistyö ja tiimityöskentely: Kyky kommunikoida, työskennellä ryhmissä ja ratkaista konflikteja rakentavasti on avainasemassa monissa tilanteissa. Taito ilmaista itseään ja kuunnella muita.



Emotionaalinen älykkyys: Kyky tunnistaa omia tunteita ja ymmärtää toisten tunnetiloja sekä hallita ja ilmaista tunteitaan sopivalla tavalla.

Sosiaalinen vastuullisuus: Toimia niin, että hyvinvoinnin edellytykset siirtyvät sukupolvelta toiselle ja edistää sekä yksilön että yhteisöjen toimesta syrjimättömyyttä ja kestäviä tapoja rakentaa hyvinvointia.

Informaatiolukutaito: Tiedontarpeen tunnistaminen, tiedon kriittinen ja eettinen arviointi sekä käyttö.

Kulttuuritietoisuus (-sensitiivisyys): Kyky toimia monimuotoisissa ja monikulttuurisissa yhteisöissä.

Kriittinen ajattelu ja ongelmanratkaisutaito. Looginen ajattelu, kyky tunnistaa ja rajata ongelma: taito parantaa olemassa olevia ratkaisuja ja kehittää uusia.

(Lähde: Opopassi 2024 – Minna Rajalin, Keski-Suomen tulevaisuusfoorumi 16.5.2024 Tulevaisuuden osaava työvoima: Tulevaisuuden taidot. Antti Rajalan diashow.)​​​​​​​


Keskustelussa pohdittiin, vastaavatko nykyiset koulutukset työelämän tarpeisiin. Yritysten edustajat totesivat, että oppilaitosten substanssiosaaminen ei aina pysy yritysten tarpeiden perässä. Toisaalta oppilaitokset tarjoavat runsaasti yhteistyömahdollisuuksia jo koulutuksen aikana.

Täysikäisyyden vaade voi hidastaa harjoitteluun pääsyä

Keskustelussa nousi esiin ajatus kummioppilastoiminnasta, jossa oppilas kävisi lyhyitä aikoja tutustumassa yritykseen. Tämä voisi olla ratkaisu yritysten resurssihaasteisiin opiskelijoiden ohjaamisessa.

Resurssihaasteiden ratkaisun ohella peräänkuulutettiin ketterää ja notkeaa yhteistyötä oppilaitosten ja yritysten välillä. Yhteistyötä tehdään jo monipuolisesti, ja sen merkitys työelämän kehittymiselle tunnustettiin.

Vuorovaikutus on vaikuttava taito

Tulevaisuuden taitoina korostuivat jatkuva oppiminen ja avoin vuorovaikutus. Teknologian kehittyessä vaaditaan työelämässä myös vahvaa sosiaalista osaamista.

Keskustelun lopputulemana todettiin, että ketteryyteen päästään yhteistyöllä ja ennakointia tulisi tehdä enemmän niin yrityksissä kuin oppilaitoksissakin. Tämä oivallus loi toivon kipinän tulevaisuuden työelämän kehittämiseen.

Erätauko-keskustelutilaisuutta on ollut järjestämässä Linnan Kehitys, Hämeen kauppakamari ja Hämeen ELY-keskus. Tilaisuus oli osa Ketterimmät työllisyysohjelman muuttuva työelämä tavoitteen toimenpiteitä. Tilaisuuteen oli kutsuttu alueen työelämätoimijoita.

Kirjoittajat ja keskustelutilaisuuden fasilitoijat:
Kirsi Hyväri, projektipäällikkö, Hämeen ELY-keskus
Salla Ahonen, yritys- ja työelämämanageri, Linnan Kehitys Oy
Marianne Katajainen, viestintäsuunnittelija, Hämeen ELY-keskus

Lisätietoja: Kirsi Hyväri, projektipäällikkö, Hämeen ELY-keskus ja Hämeen kauppakamarin Osaamisvaliokunnan jäsen

p. 0295 025 054, kirsi.hyvari@ely-keskus.fi MORE - Monimuotoisen rekrytointiosaamisen kehittäminen (ESR+) -hanke. Hanke on Euroopan sosiaalirahaston rahoittama (ESR+), uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 -ohjelma.