03.02.2025 08:56
Hämeen kauppakamari osallistui viime viikolla Suomen Kasvukäytävän edunvalvonta-matkalle Brysseliin. Euroopan unionin päätöksenteon ytimeen suuntautuvilla matkoilla on tyypillisesti kolme keskeistä tavoitetta: 1) viestin vieminen Brysselin päätöksentekijöille ja vaikuttajille kulloisenkin delegaation tavoitteista, 2) tiedonkerääminen ajankohtaisista Brysselin asioista ja 3) kontaktien luominen ja vahvistaminen vaikuttamistyön tueksi.
Tammikuun lopun matkalla veimme viestiä tarpeesta vahvistaa Suomen yhteyksiä Eurooppaan ja Euroopan yhteyksiä Suomeen. Suomi on entistä enemmän saari ja nykyisessä maailmantilanteessa on tärkeää vahvistaa nykyisiä ja vaihtoehtoisia reittejä – aina Atlantilta Suomen ja Baltian läpi Keski-Eurooppaan. Viestimme otettiin erinomaisen hyvin vastaan, koska se oli turvallisuustilanteen vuoksi ajankohtainen ja onnistuimme tuomaan pöytään ison vision tärkeistä yhteyksistä saavutettavuuden vahvistamiseksi.
Brysselissä puhutti Euroopan komission keskiviikkona 29.1. julkaisema kilpailukykykompassi. Se asettaa strategiset raamit Euroopan talouden uudistamiselle ja innovaatioiden kehittämiselle ja ohjaa EU:n kilpailukykyyn liittyvää työtä seuraavien viiden vuoden aikana. Kompassin kolme keskeisintä toiminta-alaa ovat innovointi, puhdas siirtymä ja turvallisuus. Kaikki kolme keskeistä teemaa ovat myös Suomelle tärkeitä. Kilpailukyvyn edistämisen toimenpiteinä komissio on linjannut muun muassa sääntelyn purkamista erityisesti yrityksiltä ja sisämarkkinoiden esteiden vähentämistä. Toteutus toki ratkaisee, mutta kompassin suunta on yritysten näkökulmasta oikea.
Tapasimme kahden päivän matkan aikana viisi suomalaista meppiä, meppien avustajia ja alueorganisaatioita. Matka tarjoili uusia kontakteja ja vahvisti olemassa olevia. Tapaamisissa korostettiin suomalaisten delegaatioiden vierailujen tärkeyttä ja saimme erinomaisia vinkkejä myös uusien kontaktien luomiseen. EU-vaikuttaminen on tärkeää siitä syystä, että suuri osa lainsäädännöstä ja myös rahoituksesta tulee EU:sta. Jos emme vaikuta EU:ssa, joku muu sen tekee. Saimmekin reppuun myös hyviä eväitä siitä, ketä Brysselissä kannattaa tavata, milloin on oikea vaikuttamisen paikka ja miten viesti tulee paketoida. Vahva vaikuttaminen jatkuu eri areenoilla.
INFOBOXI:
Suomen kasvukäytävä on Helsingistä Seinäjoelle ulottuva liikenteen ja elinvoiman vyöhyke. Sen runkona toimivat päärata, moottoritie sekä tiheä ketju kuntia, kaupunkeja ja yrityksiä. Kasvukäytävään kuuluu 17 kuntaa ja 4 maakuntaliittoa, sekä kasvukäytävän alueen Kauppakamarit ja Suomen Yrittäjät. Yhteistyön tavoitteena on vahvistaa alueen kasvua ja yhteyksiä, sekä kytkeä Kasvukäytävä ja Suomi kiinteäksi osaksi eurooppalaista liikenneverkkoa.
Delegaatiomme koostui Suomen kasvukäytävän liikkumisen asiantuntijaryhmän jäsenistä. Matkalle osallistui Hämeen, Tampereen, Riihimäki-Hyvinkään ja Etelä-Pohjanmaan kauppakamarit, Uudenmaan liitto, Pirkanmaan liitto, Vantaan kaupunki ja Suomen kasvukäytävän johtaja Jaana Villanen.