27.10.2022 08:00
Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannetilanne on hieman heikentynyt heinäkuusta, mutta on vielä melko normaali. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä lokakuussa tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Hämeen alueen suhdannekuva on lähellä koko maan keskiarvoa ja yritysten nykytila on melko normaali eikä tuotanto- ja myyntimäärissä ole muutoksia. Näkymät ovat kuitenkin heikentyneet selvästi”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.
Lähikuukausien suhdannenäkymät ovat heikot ja näkymät ovat edelleen heikentyneet heinäkuusta. Lokakuussa Hämeessä vastanneista yrityksistä 54 prosenttia odotti suhdanteiden pysyvän ennallaan tai paranevan, kun heinäkuussa vastaava osuus oli 69 prosenttia.
”Nyt julkaistut luvut suhdannenäkymistä eivät yllätä. Euroalueen ostopäällikköindeksi on jo selvästi alle 50 eli markkinat ovat supistumassa ja kuluttajien luottamusindikaattori on Suomessa ennätysalhaalla”, Eerikäinen sanoo.
Yritysten tuotanto- ja myyntimäärät säilyivät lähes ennallaan heinä-syyskuun aikana ja tuotannon arvioidaan pysyvän kausivaihtelu huomioon ottaen lähes ennallaan lähikuukausien kuluessa. Lokakuussa vastanneista hämäläisyrityksistä 16 prosenttia arvioi tuotannon määrän olevan suurempi seuraavan kolmen kuukauden aikana, kun heinäkuussa vastaava osuus oli 17 prosenttia.
Kasvun esteinä riittämätön kysyntä ja ammattitaitoisen työvoiman puute
Riittämätön kysyntä ja pula ammattitaitoisesta työvoimasta heikentävät hämäläisyritysten kasvunäkymiä. ”Alueemme yrityksistä 42 prosenttia kertoo, että riittämätön kysyntä on noussut yleisimmäksi kasvun esteeksi. Heinäkuussa vastaava osuus oli vielä vajaa kolmannes. Lisäksi ammattitaitoisesta työvoimasta on edelleen pulaa 30 prosentilla vastanneista, kuten heinäkuussakin”, kertoo Eerikäinen.
Hämeessä yritysten henkilökunnan määrä väheni hieman heinä-syyskuussa ja henkilöstön määrän ennakoidaan edelleen vähenevän jonkin verran lähikuukausien aikana. Vastanneista 21 prosenttia arvioi henkilökunnan määrän olevan seuraavan kolmen kuukauden aikana pienempi, kun heinäkuussa osuus oli 15 prosenttia.
Hämeessä vastanneista yrityksistä 17 prosentilla on pulaa materiaaleista ja kapasiteetista, kun vastaava osuus heinäkuussa oli 26 prosenttia. ”Raaka-aineiden saatavuus on parantunut, mutta on monella alalla edelleen ongelma”, Eerikäinen sanoo.
”Huonoista suhdannenäkymistä huolimatta yritysten on syytä panostaa uusille markkina-alueille. Yritykset ovat EU-alueella hajauttamassa toimitusketjuja ja suomalaisten yritysten on syytä olla aktiivisesti mukana näissä prosesseissa”, toteaa Eerikäinen.
Alueellisten barometrien grafiikka >>> |
Suhdannebarometrin aluekatsaukset >>> |
EK:n Suhdannebarometriaineisto lokakuu 2022 >>> |
EK:n Suhdannebarometri julkaistaan neljä kertaa vuodessa. Se on osa EU:n harmonisoitua suhdannekyselyjärjestelmää. Tuloksissa on laskettu yhteen teollisuus, rakentaminen ja palvelut. Aluekatsauksen tuloksia ei ole koko maan Suhdannebarometrituloksista poiketen painotettu, eli kaikki yritykset saavat yhtä suuren painoarvon. Kysely tehtiin lokakuussa Hämeen kauppakamarin ja EK:n jäsenyrityksille. Vastaajayrityksiä oli Hämeestä 102 ja ne työllistävät lähes 17 000 henkilöä.