29.04.2025 14:20
Hämeessä yhä useampi yritys on laskenut toimintansa hiilijalanjäljen ja asettanut päästövähennystavoitteet verrattuna kahden vuoden takaiseen tilanteeseen, selviää Hämeen kauppakamarin huhtikuussa tekemästä ilmastokyselystä. ”Esimerkiksi suuret yritykset vaativat alihankkijoiltaan ilmastotoimia ja tämä ohjaa toimitusketjun yritysten toimintaan. Lisäksi julkisten hankintojen kilpailutuksissa edellytetään entistä enemmän ilmastotoimia”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Anne Vanhala.
Kyselyyn vastanneista hämäläisyrityksistä hieman yli 38 prosenttia kertoi asettaneensa päästövähennystavoitteet. Tämä on yli kuusi prosenttiyksikköä enemmän kuin kaksi vuotta sitten, jolloin vastaava kysely tehtiin edellisen kerran.
Hämeessä yrityksistä yli 53 prosenttia arvioi ilmastotoimien olevan taloudellisesti kannattavia pitkällä tai jo lyhyellä aikavälillä. Aiempaa useampi yritys kuitenkin nosti esiin myös toimien kustannukset. Yli 18 prosenttia piti ilmastotoimia kustannuksia lisäävinä, kun kaksi vuotta sitten osuus oli 10 prosenttia.
Yritysasiakkaiden lisäksi ilmastotoimia vaaditaan yhä useammin myös julkisissa hankinnoissa. Julkisiin kilpailutuksiin osallistuvista hämäläisyrityksistä jopa joka toinen kertoi, että kilpailuun osallistumisen edellytyksenä ovat ilmastotoimet. Kaksi vuotta sitten vastaava luku oli 32 prosenttia.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kielteinen suhtautuminen ilmastotoimiin ja vetäytyminen Pariisin ilmastosopimuksesta ei juuri ole muuttanut suomalaisyritysten suuntaa ilmastotoimissa. Hämeestä kyselyyn vastanneista yrityksistä 65 prosenttia kertoo, ettei Trumpin toimilla ole vaikutusta ja vain vajaa kaksitoista prosenttia yrityksistä sanoo hänen politiikkansa hidastavan tai vähentävän ilmastotoimia. ”Samaan aikaan puhtaan siirtymän edellyttämille ratkaisuille on suuri tarve markkinoilla. Kyse on siitä, että yritys omilla tuotteilla ja palveluilla pienentää asiakkaansa päästöjä. Tähän hiilikädenjäljen kasvattamiseen tulisi yrityksissä kiinnittää huomiota ja hakea uutta liiketoimintaa”, kannustaa Vanhala.
Myöskään EU:n kestävyyssääntelyn keventämisellä ei arvioida olevan suuria muutoksia yritysten ilmastotoimille. Vain viisi prosenttia Hämeessä vastanneista arvioi muutosten hidastavan tai vähentävän ilmastotoimia, kun taas vain kolme prosenttia yrityksistä katsoi ilmastotoimien nopeutuvan tai lisääntyvän.
Katso ilmastokyselyn tulokset >>> |