26.11.2024 13:12
Kansainvälinen laajentuminen voi tarjota merkittäviä kasvumahdollisuuksia, mutta se vaatii huolellista suunnittelua ja valmistautumista. Yrityksen on otettava huomioon useita tekijöitä varmistaakseen menestyksensä uusilla markkinoilla.
Kansainväliset laki- ja verokysymykset koskettavat monia suomalaisia yrityksiä – oli kyse sitten toiminnan laajentamisesta uusille markkina-alueille, tai työskentelystä ulkomailla tai kansainvälisistä toimitusketjuista.
Ennen kansainvälistymistä on hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään, mitä kaikkea täytyy ottaa huomioon yrityksen laajentaessaan toimintaa ulkomaille. Eri maiden lainsäädännöissä voi olla hyvinkin yllättäviä velvoitteita liittyen mm. siihen, täytyykö ko. maahan rekisteröityä, minkälaisia sopimuksia saa tai täytyy tehdä ja millaisia verovelvoitteita maassa toimimisesta syntyy. Seuraavassa on käsiteltyä muutamia näkökulmia, jotka on syytä ottaa huomioon.
Suojaa selustasi
Yrittämiseen kuuluu olennaisena osana myös epäonnistuminen. Tärkeää on kuitenkin se, että jos maailmanvalloitus ei tällä kertaa onnistu, on riskit rajattu sellaisiksi, että uusiin projekteihin voidaan mennä vahvempana ja yhtä kokemusta rikkaampana. Riskien minimointi tarkoittaa usein yrityksen immateriaalioikeuksien suojaamista, asianmukaisia sopimuksia (ei vain ulkopuolisten, vaan myös konserniyhtiöiden välillä) ja joissain tapauksissa paikallisten riskien ”kapselointia” paikalliseen yhtiöön, jonka velvoitteet on huolehdittu asianmukaisesti siten, etteivät mahdolliset riskit tule läpi emoyhtiöön tai pahimmassa tapauksessa johtajille henkilökohtaisesti.
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Jos esimerkiksi jo tarjousta tehtäessä pystytään ottamaan huomioon paikallisten velvoitteiden hintavaikutus projektille, vahvistaa tämä usein kilpailuasemaa. Projektin kuluja laskiessa on hyvä ottaa huomioon myös ns. exit-kulut.
Huomioi työntekijöihin liittyvät velvoitteet
Toiminnan kansainvälistymiseen liittyy usein työntekijöiden tilapäisiä siirtoja maasta toiseen projektitoimituksen yhteydessä tai jotta varmistetaan tietotaidon siirtyminen uuteen toimintamaahan. Työnantajan tulee olla tietoinen kohdemaan työnantajavelvoitteista, jotka liittyvät usein työntekijän työlupaan, verotukseen, sosiaaliturvaan sekä toisaalta työlainsäädännön asettamiin työntekoa koskeviin vähimmäisehtoihin. Viranomaisille tulee myös toimittaa aiempaa enemmän tietoa työntekijöiden ulkomaantyötä koskien, mikä mahdollistaa tehokkaamman viranomaisvalvonnan erityisesti EU-alueella. Projektien kannattavuutta ja resursointia ajatellen on hyvä huomioida muun muassa, että esimerkiksi työaikasäännöt poikkeavat maissa merkittävästi ja Suomessa käytössä olevat työaikajoustot eivät välttämättä ole sovellettavissa kohdemaassa. Toisaalta työvoiman vuokraus ei välttämättä ole mahdollista tai se voi olla hyvin rajattua projektimaassa. Ulkopuolista työvoimaa käytettäessä tilaajana toimivalle yhtiölle voi myös muodostua useita velvoitteita sen varmistamiseksi, että myös sopijakumppani täyttää lakisääteiset velvoitteensa esimerkiksi työntekijöihinsä nähden.
Kansainvälisen toiminnan veroseuraamukset
Aloittaessa toimintaa uudessa maassa, tai pelkästään aloittaessa myynti uuteen maahan, on huomioitava myös tästä paikallisesti aiheutuvat veroseuraamukset. Usein erityisesti paikallinen toiminta aiheuttaa veroseuraamuksia ja esimerkiksi paikallisia rekisteröitymis-, ilmoittamis- ja veronmaksuvelvoitteita. Tyypillisesti veroseuraamusten etukäteinen selvittäminen sekä mahdollisten velvoitteiden huomiointi etukäteen on kustannustehokkaampaa ja suoraviivaisempaa kuin asioiden selvittäminen toiminnan aloittamisen jälkeen.
Kansainvälisiin toimitusketjuihin liittyen on tärkeä varmistaa myös välillisen verotuksen vaikutukset, jotka ovat yleensä relevantteja siinä vaiheessa, kun (myös yhtiön omaa) tavaraa liikutetaan tai palvelu luovutetaan rajat ylittävästi Varmistettavat kysymykset riippuvat aina toiminnan luonteesta: esim. syntyykö Suomen ulkopuolella ALV;n kiinteä toimipaikka, aiheutuuko EU alueen rajat ylittävistä maahantuonneista rekisteröintivelvoite ja miten paikalliset myynnit käsitellään arvonlisäverotuksessa. Välillisen veron rekisteröinti Suomen ulkopuolella ei ole aina kustannus vaan joskus ainoa ja tehokkain tapa vähentää kohdemaan kulujen sisältämä ALV. On myös hyvä muistaa tietyissä maissa hyvin tiukat sanktiot, esim. rikosoikeudelliset vastuut, jos yhtiö ei täytä välillisen veron rekisteröintivelvoitteitaan.
Hämeen kauppakamarin jäsenillä on käytettävissä maksuton perusneuvonta laki- ja veroasioissa. Kysymyksiä lakimiehelle voi jättää Hämeen kauppakamarin kotisivujen kautta >>