16.10.2023 14:24
Talouden mittarit Suomessa ovat laskusuunnassa. Maailmantalous yskii, Kiinan kasvu on hiipunut ja Venäjän hyökkäyssota painostaa koko Eurooppaa. Korot ovat korkealla ja inflaatio laskee harmillisen hitaasti. Positiivisia uutisia on valitettavan harvassa. Koronapandemian jälkeen odotettiin talouden vahvaa kasvua, mutta toisin kävi.
Laskusuhdanteiden jälkeen käynnistyvät kuitenkin aina kasvukaudet. Rakentamisessa, uudistuotannon voimakkaan pudotuksen seurauksena, meille syntyy jälleen jatkossa tarve rakentaa nopeasti lisää asuntoja. Yritysten ja kuluttajien investoinnit käynnistyvät heti, kun lainojen korot laskevat ja luottamus talouden vakauteen palaa. Meidän täytyy jo myös toivoa ja varautua Ukrainan sodan päättymiseen. Varovaisetkin arviot Ukrainan jälleenrakentamisen kustannuksista ovat yli 500 miljardia euroa. Pelkästään perusinfrastruktuurin jälleenrakentaminen saattaa ylikuumentaa Euroopan rakennusmateriaalien, teollisuuden koneiden ja laitteiden markkinat, ja nyt jo vaikea työvoimansaatavuus Euroopassa tulee edelleenkin heikkenemään.
Suhdanteet muuttuvat nopeasti. Nyt on se hetki, jolloin yritysten on valmistauduttava nousukauteen. Markkinoiden häiriötilanteet ovat niitä ajankohtia, milloin markkinat jaetaan uudelleen. Erityisesti yritysten, jotka tuottavat laitteita ja komponentteja yhteiskunnan perustoimintojen ylläpitämiseen, tulee olla hereillä. Ukrainassa joudutaan rakentamaan uudelleen sähkö-, vesi- ja viemäriverkostot sekä liikenneinfraa. Näitä markkinoita jaetaan jo parhaillaan monissa Euroopan maissa.
Uuden, pääministeri Petteri Orpon hallituksen, hallitusohjelma on poikkeuksellisen yritysmyönteinen. Vahvat tavoitteet ovat Suomen kilpailukyvyn kasvattaminen, työllisyyden kohentaminen ja valtion talouden tasapainottaminen. Yritysten on osattava hyödyntää näitä uudistuksia ja panostuksia, joilla Suomi saadaan nousuun. Suomi elää viennistä ja meidän tulee olla ennakoiden ja voimakkaasti mukana seuraavalla kasvukaudella.
Kirjoittaja on Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.