Kasvumahdollisuudet NATO-hankinnoissa

Suomesta tuli virallisesti 5.6.2022 NATO:n tarkkailijajäsen ja nyt jo 23 jäsenvaltioista on myös ratifioinut liittymisemme. Vahva luottamus on, että Suomi kutsutaan nopealla aikataululla täysjäseneksi Turkin poliittisesta pelistä huolimatta. Samalla Suomesta tulee merkittävä eurooppalainen jäsen maailman vahvimpaan puolustusliittoon.

NATO-keskusteluissa on vähemmälle huomiolle jäänyt jäsenyyden myötä avautuvat mahdollisuudet päästä mukaan jäsenvaltioiden massiivisiin puolustushankkeisiin. Tähän mennessä suomalaisilla yrityksillä on ollut vain rajalliset mahdollisuudet myydä tuotteitaan ja palveluitaan NATO-maiden puolustusvoimille. Venäjän raakalaismainen hyökkäys Ukrainaan on muuttanut monissa EU-maissa tarvetta lisätä puolustuskykyään. Tästä esimerkkeinä Saksa ja Ruotsi, joissa puolustusbudjetteja ollaan tuplaamassa.

Meillä Hämeessä on vahvaa puolustus- ja turvallisuusteollisuuden osaamista. Puolustus- ja ilmailuteollisuus PIA ry:n jäsenistössä on useita alueemme yrityksiä. NATO-jäsenyyden myötä mm. Hämeenlinnassa toimivalle Patria Land Oy:lle avautuvat aivan uudenlaiset mahdollisuudet tarjota panssaroituja ajoneuvoja ja forssalainen elektroniikkayritys DA-Group pääsee entistä tiiviimpään yhteistyöhön NATO:n kanssa. Nyt on tärkeätä vahvistaa tätä osaamista. Hämeessä voitaisiin käynnistää oman puolustus- ja turvallisuusklusterin rakentaminen, ja veturiyrityksinä voisivat hyvin toimia edellä mainitut yritykset.

Suomen vahvuutena on myös vahva meriteollisuus. Merivoimillemme on rakennettu useita erityyppisiä sota-aluksia erityisesti saaristomerikäyttöön. Näitä alustyyppejä ei olla aikaisemmin myyty muihin maihin. Jäsenyys avaa myös erinomaiset mahdollisuudet tämänkin osaamisen hyödyntämiselle. Meriteollisuuden vaikutukset eivät rajoitu vain telakka-alueille. Jo nyt meillä on Hämeessä runsaasti yrityksiä, jotka toimivat tiiviisti meriteollisuuden parissa.

Oma lukunsa on Yhdysvaltain markkinat. Suomen ja Yhdysvaltain suhteet ovat Venäjän harjoittaman uuden geopoliittisen muutoksen myötä tiivistyneet. Esimakua tästä oli päätös myydä Suomelle huippumoderneja F-35 hävittäjiä erittäin kilpailukykyiseen hintaan. Yhdysvaltain ja erityisesti presidentti Bidenin toiminta Suomen NATO-jäsenyysprosessissa on ollut näkyvää. USA haluaa olla tärkeä liittolainen Suomelle nyt ja tulevaisuudessa. Tätä Suomen uutta erityisasemaa on yritysten syytä Yhdysvaltain markkinoilla hyödyntää.

Hämäläisissä yrityksissä on nyt erittäin ajankohtaista arvioida, mitä mahdollisuuksia NATO-jäsenyys voi tarjota omalle yritykselle. NATO:n hankinnat eivät koske ainoastaan sotilasteknologiaa. Esimerkkinä tietoliikenne- ja energia-alan yritykset sekä laivanrakennusteollisuus. On myös tärkeätä muistaa, että sotilasteknologisissakin järjestelmissä pyritään hyödyntämään yleisesti saatavia komponentteja pelkästään kustannusten ja huoltovarmuuden varmistamiseksi. Monilla yrityksillä saattaa olla piileviä ratkaisuja, joille voi löytyä miljoonien eurojen markkinat NATO-maissa. Nyt on aika toimia!


​​​​​​​Kirjoittaja on Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.