28.11.2024 11:30
Teksas on noussut suomalaisen teollisuuden ykköseksi business-kohteena. Tämä ei ole yllättävää, sillä Teksas on USA:n nopeimmin kasvava osavaltio, jossa syntyy eniten uusia työpaikkoja – viimeisen viiden vuoden aikana 1,6 miljoonaa uutta työpaikkaa. Siellä ovat myös USA:n vilkkain satama Houstonissa, suurivolyymisin lentokenttä DFW ja maailman suurin terveysalan kokonaisuus Texas Medical Center.
Teksasin bruttokansantuote on 2,7 triljoonaa dollaria, millä se on koko maailman kahdeksanneksi suurin talous ja talous kasvaa tasaiseen tahtiin. Teksasissa on 52 maailman 500 suurimman yrityksen pääkonttoreista. Teksasin väkiluku on yhteensä 30,5 miljoonaa ja siitä 8,1 miljoonaa on Dallas - Fort Worthin metropolialueella (DFW), 7,5 miljoonaa Houstonin alueella, 2,7 miljoonaa San Antoniossa ja Austinissa 2,5 miljoonaa. Teksasista löytyy liiketoimintaa viininviljelystä ja karjankasvatuksesta öljyyn ja kaasuun, terveysteknologiaan, elektroniikkaan ja puolijohteisiin sekä lentokone- ja avaruusteknologiaan vain joitakin mainitakseni.
Suomen eduskunnan ulkoasiainvaliokunta kävi marraskuussa Teksasissa Dallasin alueella ja vieraili muun muassa Nokian USA:n pääkonttorilla Dallasissa. Vieraita isännöi Pohjois-Teksasin Suomalainen Kauppakilta ja Suomi-Koulu. Kuvassa vasemmalta Vesa Jäämuru (Kauppakillan pj.), Jarmo Sareva (pääkonsuli NY), Ville Vähämäki, Vesa Vihavainen, Sofia Vikman, Pia Kauma, Kimmo Kiljunen, Johannes Koskinen, Keijo Karjalainen (pääkonsulin varamies NY) ja Eva Biaudet.
Suomen eduskunnan ulkoasiainvaliokunta kävi marraskuussa Teksasissa Dallasin alueella ja vieraili muun muassa Nokian USA:n pääkonttorilla Dallasissa, jossa vieraita isännöi Pohjois-Teksasin Suomalainen Kauppakilta ja Suomi-Koulu. Paikalla oli myös Nokia Mobile Networksin Yritysmyynnin johtaja USA:ssa Mr. Jeff Pittman. Lisäksi paikalle oli kutsuttu yritysedustajia ja koululaisten vanhempia keskustelemaan valiokunnan kanssa. Oli ilo seurata miellyttäviä keskusteluja ja positiivista asennetta sekä yhteistä tekemisen meininkiä Suomen hyväksi. Valiokuntalaisia kiinnostivat paikalliset olosuhteet ja asiat, joihin suomalaiset firmat ja yksityishenkilöt ovat törmänneet asetuttuaan Teksasiin. Valiokunta tutustui myös Nokia-talolla toimivan maankuulun Suomi-koulun opetustoimintaan.
Saimme kuulla, kuinka pääkonsulaatin perustaminen Teksasiin etenee. Tälle on tietenkin hyvät perusteet jo aikaisemmin mainittujen taloudellisten seikkojen lisäksi Finnairin suorat lennot DFW:n kentälle, Suomen tilaamien F-35 hävittäjien valmistaminen Lockheed Martinilla Fort Worthissä, Pohjois-Teksasissa. Suomen kunniakonsulina Dallasissa toimiva Ken Niesman kuvaili Teksasia liiketoimintamyönteiseksi, mutta myös pääomia vaativaksi ja kehotti yrityksiä ottamaan liiketoimintajuristin mukaan sopimuskuvioihin.
Suomalaisen Kauppakillan FABG:n puheenjohtaja Vesa Jäämuru kertookin, että DFW:n alueella toimivat jo muun muassa Nokia, Kone, Finnair, M-Files, Robit, Orbis Systems, iLoq and A-CX. Alueella on myös osin suomalaisomisteisia yhtiöitä, kuten Assa Abloy ja suomalaisyhtiöiden yksiköitä esimerkiksi osa Planmeca Oy:n tytäryhtiö Planmeca USA Inc:n tuotekehitysyksikköä. Hän lisäsi myös, että kilpailu markkinoilla on kovaa ja että usein paikallisen kumppanin löytyminen on pitkällä aikavälillä kannattavaa. Jäämurun mukaan pitää myös ymmärtää osavaltioiden väliset eroavaisuudet lakien ja säädösten osalta, kun pohtii etabloitumista USA:han. Allekirjoittanutkin toi esiin sen, että budjetoitu summa yleensä ylittyy 2–3 kertaisena, joten markkinoille kannattaa tulla silloin, kun on varaa panostaa 3–5 vuotta, vaikkei tulosta heti syntyisikään. Kannattaa muistaa myös, että pelkästään myyntimiehen kulut ovat palkkoineen, bonuksineen ja/tai komissioineen noin 200 000 dollaria vuodessa. Päälle tulevat matka- ja puhelinkulut sekä sairausvakuutus ja muut pakolliset vakuutukset. Tilavuokrat vaihtelevat 25–40 dollariin neliöjalalta per vuosi eli suomalaisittain 100 m2:n tila on 1076 ft2, jolloin vuosivuokra liikkuu 26 900–43 040 dollarissa. Teksas ei peri yhtiöiltä tuloveroa, mutta liittovaltio kylläkin 21 prosentin tasolla ja kunnat perivät yrityksiltä omaisuusveroa nimeltään property tax.
Näissä asioissa saa apua paikallisilta kontakteilta, kauppakillalta, Teksasin paikallisilta kauppakamareilta ja tietenkin tilitoimistoilta, joita kutsutaan nimellä CPA eli Certified Public Accountant sekä juristeilta. Suomessa voi kääntyä paikallisten kauppakamareiden, ELY-keskusten sekä Team Finlandin puoleen, joka toimii USA:ssa Suomen Suurlähetystön ja pääkonsulaattien kautta. Suomen New Yorkin pääkonsuli Jarmo Sareva kiteytti asiat oivasti sanomalla: ”Asiakasta tulee lähestyä kristallinkirkkaan arvolupauksen kautta, ja omat kommunikaatio- ja sosiaaliset taidot on viritettävä huippuunsa. Omaa häntää on pakko nostaa enemmän kuin, mihin suomalaisessa kulttuurissa on totuttu. Mutta jos kaikki menee nappiin, taivas on rajana!”
Menestystä Teksasin ja USA:n valloittamiseen!
Kirjoittaja on Hämeen kauppakamarin USA:n kirjeenvaihtaja Vesa Vihavainen
Texas, USA