Wiitta sijoittui kärkikolmikkoon hallitustyön Kultainen Nuija -kisassa

Wiitta Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kimmo Juuti (vas.) ja toimitusjohtaja Wille Viittanen toimivat yhteistyössä yritystoiminnan kehittämiseksi.

Heinolasta ponnistava muoviosien ja putkiyhteiden valmistaja Wiitta Oy menestyi Hallituspartnereiden järjestämässä Kultainen Nuija -kisassa komeasti. Yritys sijoittui hyvää hallitustyötä tunnustavassa kilpailussa kärkikolmikkoon. Innovatiivisista muoviratkaisuistaan tunnetun Wiitan ennakkoluuloton toiminta heijastuu myös sen hallitusrakenteeseen, sillä yrityksen hallitukseen on vuosien varrella haettu riippumattomia osaajia eri toimialoilta.

Wiitta on toiminut ulkopuolisista jäsenistä koostuvan hallituksen kanssa aktiivisesti vuodesta 2013. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yrityksen pääomistaja Wille Viittasen lisäksi muut hallituksen jäsenet Kimmo Juuti (puheenjohtaja), Timo Luukkala ja Matti Nieminen ovat niin sanottuja ulkopuolisia ja riippumattomia hallituksen jäseniä, joilla ei ole omistusta yrityksessä.

”Pidän tärkeänä sitä, että yhtiön hallitus toimii ”ulkopuolisina korvina” tarkastellen yhtiön toimintaa kriittisesti. Tämän vuoksi riippumattomien ja perheen ulkopuolisten hallitusjäsenten valinta on meille luonteva toimintamalli”, kertoo Wiitta Oy:n toimitusjohtaja Wille Viittanen.

Osaavat hallituksen jäsenet sparraavat yritystä

Wiitalle hallituksen jäsenet ovat löytyneet aiemmista työelämäkontakteista sekä myös aktiivisella rekrytoimisella. Valinnoissa on painottunut tarve täyttää osaamispuutteet ja lisäksi on pyritty löytämään henkilöitä, jotka pystyvät ja uskaltavat haastaa toimitusjohtajaa tämän työssä. Tätä kartoitusta tekivät Viittanen ja hallituksen nykyinen puheenjohtaja Kimmo Juuti.

”Ulkopuoliset hallituksen jäsenemme ovat olleet mukana isolla sydämellä, ja kaikki ovat olleet minulle suureksi avuksi”, Viittanen toteaa.

Juutin mukaan edellytys Wiitan hallituksen yhteistyölle on nimenomaan toimintatavassa ja yhteen hioutuneen hallituksen mentaliteetissa. Hän kuvailee hallituksen työtä mentoroinniksi, sparraamiseksi ja konsultoinniksi, jossa ykkössijalla ei ole rahan ansaitseminen hallituksen jäsenille.

”Parhaimmillaan hallitustyö muuttuu harrastukseksi, ja Wille haluaa selvästi tehdä yhteistyötä. En minä muuten toiminnassa mukana olisikaan”, sanoo hallituksen puheenjohtaja Juuti.

Toiminnan kehittämiseksi Viittanen kannustaa pk-yrityksiä kokeilemaan rohkeasti ulkopuolisia osaajia hallitustyössään.

”Samalla oppii itsestään paljon, kun avaa omaa toimintaansa ja tarkastelee myös omia luurankojaan”, Viittanen sanoo.


Mikä Wiitta Oy?

Heinolalainen perheyritys Wiitta Oy on monipuolinen muoviosien sopimusvalmistaja ja maailmanluokan putkiyhteiden tuottaja. Yritys on perustettu vuonna 1972. Työntekijöitä on noin 30 ja yrityksen liikevaihto noin 7 miljoonaa euroa.

Wiitan visio: Vihreän tulevaisuuden kumppani, joka tarkoittaa kolmea teemaa

  1. Biomuovit, kierrätysmuovit, ympäristöystävällisyys, vastuullisuus
  2. Tulevaisuuden valmistusteknologiat, tulevaisuuteen varautuminen, kannattavuus ja vastuullisuus
  3. Pitkäaikainen kumppani niin asiakkaille kuin yhteistyökumppaneille.

Mikä Kultainen nuija?

Hallituspartnerin kannustavat suomalaisia pk-yrityksiä menestymään yhteistyössä riippumattomien hallitusjäsenten kanssa. Yhdistys palkitsee joka vuosi Kultainen Nuija -palkinnolla yhden suomalaisen pk-yrityksen, joka on menestynyt avaamalla hallituksensa ovet riippumattomille jäsenille.