Nuori, pitkänlinjan lehtimaailman konkari

Hämeen Sanomien päätoimittaja ja toimitusjohtaja Mikko Soini on työskennellyt lehtimaailmassa yli puolet elämästään. Hämeen Sanomien lisäksi hän toimii Forssan Lehden ja Seutu-Sanomien päätoimittajana.

Kerro omasta työurastasi?

Olen 46-vuotias ja työskennellyt alalla nyt 24 vuotta, toimittajana, toimitussihteerinä ja erilaisissa päällikkötehtävissä. Lehtimaailma oli 1990-luvulla hyvin erilainen kuin se on nyt, mutta perustotuudet ovat säilyneet: hyvä juttu oli silloin hyvä juttu, niin kuin nytkin. Lukijoiden luottamus pitää edelleen saavuttaa joka päivä.

Miten arjen elämä sujuu haastavassa työelämässä?

Pandemia on vaikuttanut merkittävästi lehtitalon arkeen, ja se heijastuu jokaiselle elämän osa-alueelle. Etätyön ja vapaa-ajan raja on päätoimittajalla ja toimitusjohtajalla häilyvä, kun läppäri on aina auki ja viestit kilahtavat kännykkään. Vapaa-ajan harrastukset ovat olleet tauolla jo vähän liiankin pitkään, ja niistä tulee omat haasteensa. Seniorijääkiekko ja kuntosali ovat antaneet hyvää vastapainoa työelämälle, nyt täytyy keksiä muuta.

Mistä saat vaikutteita ja motivaatiota työhösi?

Suomessa lehtien eri strategioita ja myös päätoimittajien kannanottaja on helppo seurata. Hankalampaa on saada tietoa eri medioiden kannattavuuksista, koska ne verhotaan konsernien sisään. Vaikutteita saan seuraamalla isojen ja pienten medioiden tekemistä päivittäin. Lisäksi yksittäiset tekijät ovat tärkeitä.

KOULUTUS

Teoreettisen filosofian ja yleisen kirjallisuustieteen drop-out, Helsingin ja Turun yliopistot

ENSIMMÄINEN TYÖPAIKKA

Ensimmäinen varsinainen työpaikka oli Kaupin lehtimyyntitoimisto ja myimme aikakauslehtiä lankapuhelimella lukion aikana. Parasta oli saada Suomen Kuvalehden jatkotilauksista (6 kk + 2 vko) 239 markkaa ja Hardwickin ”Neilin tähteet” -kirja päälle. Vaikeinta oli myydä hevoshullua perheille, johon oli tullut 10 vuotta sitten ko. lehti, mutta lapset olivat muuttaneet jo omilleen.

MERKITTÄVIN ASKEL URALLA

Kauhealla tuurilla toimituspäällikön paikka elokuussa 2008 Länsi-Suomessa. Kolmea kuukautta myöhemmin, kun finanssimaailma romahti, kukaan ei enää rekrytoinut tai palkannut alalle ketään.

MOTTO

Ei ole varsinaista mottoa. Asialliset hommat hoidetaan, mutta yritetään olla olematta ihan Ellun kanoina.