Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutusvastuun myöntäminen LUTille on olennaista alueen rakennusteollisuudelle ja -palveluille

Hämeen kauppakamari puoltaa vahvasti LUT-yliopiston rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutusvastuun myöntämistä ja alan koulutuksen käynnistämistä Lahden kampuksella. LUTin esittämä koulutus vastaa työelämän tulevaisuuden tarpeisiin ja vahvistaa innovaatiotoiminnan edellytyksiä elinkeinoelämässä. Koulutusvastuun myöntäminen on erityisen tärkeää alueen vahvalle rakennusteollisuudelle ja -palveluille.

Asia: VN/15723/2024
Hämeen kauppakamarin lausunto opetus- ja kulttuuriministeriölle yliopistojen koulutusvastuuesityksistä / Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutusvastuun myöntäminen LUT-yliopistolle

Hämeen kauppakamari puoltaa vahvasti LUT-yliopiston rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutusvastuun myöntämistä ja alan koulutuksen käynnistämistä LUT-yliopiston Lahden kampuksella.

LUT-yliopiston vahvuuksiin perustuvaa rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutusta tarvitaan erityisesti suomalaisten yritysten ja yhteisöjen osaamisen sekä kilpailukyvyn kasvattamiseksi. LUT-yliopistolla (yhdessä LAB-ammattikorkeakoulun rakennustekniikan kanssa) on jo nyt merkittävää osaamista nykyisillä tekniikan, liiketalouden sekä yhteiskunta- ja viestintätieteiden alueilla ja tämä tekniikan koulutusvastuun laajennus rakennus- ja yhdyskuntatekniikkaan on luonnollinen jatkumo.

Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutuksen merkitys korostuu kiertotalouden ja kestävän rakentamisen aikakaudella. Kiertotalouden periaatteilla toimiva rakennusala voi merkittävästi edistää kestävää kehitystä, resurssitehokkuutta ja koko yhteiskunnan hyvinvointia. Tulevaisuudessa on entistä tärkeämpää huolehtia järkevästä materiaalien käytöstä, elinkaaresta ja kehittää innovatiivisia kestäviä rakennusmenetelmiä. Tämä kehityssuunta on edellytys kestävän suomalaisen kilpailuedun rakentamisessa koko Suomessa.

Rakennustekniikan koulutus on keskeisessä roolissa siirryttäessä kohti kestävämpää ja kiertotalouteen perustuvaa yhteiskuntaa. LUT-yliopiston esittämä koulutus on tärkeä avaus, joka vastaa työelämän tulevaisuuden tarpeisiin ja vahvistaa innovaatiotoiminnan edellytyksiä elinkeinoelämässä. Koulutusvastuun myöntäminen vahvistaa Hämeen alueen osaajatarpeisiin ja tukee alueen yritysten työvoimatarvetta. Koulutusvastuun myöntäminen on erityisen tärkeää alueen vahvalle rakennusteollisuudelle ja -palveluille.

Lahdessa 30.8.2024

HÄMEEN KAUPPAKAMARI
Anne Vanhala
​​​​​​​toimitusjohtaja