Toimitusjohtajan blogi: Urheilutalous kuntoon

Lahden hiihdon MM-kisat onnistuivat. Suomi palasi takaisin maailman hiihtomaiden kärkikastiin, Lahden maine kirkastui ja voimme olla ylpeitä kansainvälisestä osaamisestamme toteuttaa erinomaisia suurtapahtumia. Mutta, mutta. Miten on mahdollista, että kisat tuottivat Lahti Events Oy:lle 1,6 miljoonan euron tappiot? Ja samaan aikaan opetus- ja kulttuuriministeriö perii valtakunnalliselta liikuntajärjestö Valolta 1,75 miljoonaa euroa tukirahojen käytön epäselvyyksistä johtuen?

Millainen on urheilujärjestöjemme taloudellinen ja hallinnollinen osaaminen? Yrityselämässä eivät pitkään menestyisi toimitusjohtajat tai hallitukset, jotka eivät huolehtisi kustannusten sovittamisesta tulojen mukaan. Julkisen ja yritysten sponsorirahojen turvin toimiville urheilujärjestöille olisi korostetun tärkeää osoittaa selkeästi miten ja mihin rahoja käytetään. Valitettavasti tuntuu siltä, että tilanne on täysin päinvastainen.

Urheilupiireissä näyttää olevan vallalla vahva ”hyvä veli” –järjestelmä, jossa valitaan kavereita ja kavereiden kavereita erilaisiin hallituksiin ja johto- ja operatiivisiin tehtäviin. Substanssiosaaminen tuntuu olevan sivuseikka johtoportaiden hyvinvoinnin mennessä etusijalle urheilijoihin verrattuna. Muutamaa harvaa lajia ja huippu-urheilijaa lukuun ottamatta valmentautuminen kansainvälisiin kisoihin tapahtuu lähes sosiaaliavun turvin. Samanaikaisesti hallintokustannukset ja laaja edustustoiminnalla tapahtuva kansainvälisten suhteiden hoito ja raskas hallinto syövät merkittävän osan urheilujärjestöjen rahoituksesta.

Ensi vuosi on jälleen olympiavuosi. Odotukset Etelä-Koreassa pidettäviä talvikisoja kohtaan ovat korkealla ja myös seuraavissa kesäkisoissa, vuonna 2020 Tokiossa, kaivataan Rion pettymysten jälkeen uusia suomalaisia mitalisteja. Nyt on viimeinen hetki muuttaa tilannetta ja alkaa panostaa Suomen menestykseen.

Suomen Olympiakomitean uudella pääsihteerillä Mikko Salosella ja hallituksen puheenjohtajalla Timo Ritakalliolla on nyt aika näyttää, miten valmistautuminen seuraaviin olympialaisiin rakennetaan ammattimaisesti ja kuinka tuloksia syntyy ilman, että perälauta on auki. Luotan molempien miesten vahvaan talousosaamiseen ja toivon, että urheilun kattojärjestöjen fokus tarkentuu urheiluun ja liikuntaan ja ”hyvä veli” –verkostojen hyvinvointi unohdetaan.


Jussi Eerikäinen, DI, HHJ PJ
toimitusjohtaja, Hämeen kauppakamari



Kuva Tarmo Valmela/Photodance Valmela